koper - 1035 przepisów (strona:31/69)

Sałatka z kalarepą 176

oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Sposób wykonania: Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Koper drobno poszatkować. Wszystko razem wymieszać, dodając kukurydzę, oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Wiosenny twarożek z łososiem 215

otręby, sól i pieprz. Warzywa w dowolnej ilości kroimy w dużą kostkę i dodajemy do twarożku, kręcimy łyżką kilka razy, przekładamy na sałatę, na górę układamy plaster łososia i koper. TA DA! Smacznego Kochani! :))) Przesyłam milion uśmiechów! Po takim śniadaniu poniedziałek MUSI być dobry! Caro xoxox

Spektrum Smaku
Bigos z młodej kapusty z papryką i pomidorem 215

zagotowuję. Odcedzam wodę. 2. Na dno garnka wrzucam łyżkę masła oraz pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażam kapustę. Następnie podlewam kapustę 1 szklanką wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, posiekany koper oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Gotuję na małym ogniu około 15 minut. 3. Kiełbasę kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oliwy. Dodaję do bigosu. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekane roladki 153

Propozycja na zapiekankę warzywną   Składniki 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej) 1/2 pęczka marchwi 1 pęczek cebulki dymki 1 fenkuł (koper włoski) sól 1 cebula 250 g wędzonego boczku 100 ml śmietany 100 ml mleka 200 g serka topionego gałka muszkatołowa tłuszcz do formy Przygotowanie   Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki

R'n'G Kitchen
Fenkuł orientalnie 157

Propozycja na koper włoski. Pasuje do ryżu, makaronu, jako dodatek do mięsnych dań.   Składniki 4 fenkuły 2 czerwone cebule 4 dojrzałe pomidory łyżka oliwy z oliwy ząbek czosnku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki sól pieprz szczypta szafranu 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie   Fenkuły umyłem, odkroiłem zielone listki. Bulwy fenkułów i połówki cebuli pokroiłem

R'n'G Kitchen
Makaron z pesto z fenkułu 165

imbirowej parmezan sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odsączamy ,zostawiając 50 ml wody z gotowania makaronu. Koper włoski kroimy w piórka ,podsmażamy na oliwie ,miksujemy razem z oliwą ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą imbirową. Szalotkę kroimy w kostkę ,razem z posiekaną natką dodajemy do pesto. Mieszamy

R'n'G Kitchen
Łazanki z fenkułem i marchewką 165

Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim jest mało znanym warzywem w Polsce, ale ostatnio zdobywa popularność, także i u nas. Połączyliśmy go z młodą marchewką i malutkimi pieczarkami. A na dodatek wykorzystaliśmy łazanki tak małe ,że jak je zobaczyliśmy to musiały zagościć w naszej kuchni ( podawane u Dulskich na obiadach świątecznych.. hehe ) Składniki 125 g drobnego makaronu łazanki 1 średni

R'n'G Kitchen
Zupa koperkowa z mięsnymi kuleczkami 174

makaronem. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!!   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 0,5 bułki ( kajzerki), 3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 0,5 selera, duży pęczek kopru, sól, pieprz, wegeta, liście laurowe, ziele angielskie, woda Wykonanie: Mięso mielone mieszamy z namoczona w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.   Formujemy małe kotleciki. Następnie gotujemy

Passion of Cooking
Zupa koperkowa 187

sól pieprz listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę.Gotować do miękkości ziemniaków.Dodać posiekany koper, śmietanę i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Poniedziałkowy "fit" - Cukinia faszerowana ryżem z suszonymi pomidorami, papryką i kurczakiem 423

papryką SyS 150 g piersi z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy gyros sól i pieprz do smaku  1 łyżeczka oleju rzepakowego  koper do dekoracji  PRZYGOTOWANIE : Ryż z pomidorami i papryką wsypujemy do 300 ml wrzącej wody, solimy do smaku i gotujemy 12 minut pod przykryciem, po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka z fenkułu Badylarki 156

Fenkuł (koper włoski) należy do tych warzyw, które albo się uwielbia, albo nienawidzi. Ja należę do tych pierwszych i dlatego w moim warzywniku nie brakuje go przez cały sezon. Składniki : bulwa fenkułu z młodziutką natką 2 młode maechewki kilka truskawek jogurt naturalny ewentualnie jakieś słodziwo Fenkuł pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wyciąć głąb. Resztę pokroić na piórka szerokości

Weekendy w domu i ogrodzie
Letnia sałatka z młodej kapusty 174

wykonania: Kapustę umyć i poszatkować w cienkie paski, posolić i odstawić na około pół godziny aby zmiękła. Do kapusty dodać startą na tarce marchew (na dużych oczkach) oraz poszatkowany koper. Majonez połączyć z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Sałatkę zalać sosem i doprawić do smaku solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 164

przeciwzapalnie, przeciwpasożytnicze, odkażające układ pokarmowy, żółciopędne, moczopędne . W kosmetologi działają  przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.  Czarnuszka  przyczynia się do naturalnej detoksykacji organizmu, podobnie jak cynamon, imbir, kurkuma i koper. Nasiona czarnuszki posiadają o wiele więcej działań farmakologicznych, a co najważniejsze jest to  produkt bezglutenowy ! Zapraszam również do innych zakupów w firmowym sklepiku SemCo

Garnkowe fanaberie
Jak zrobić ogórki małosolne? 416

ilość i sprawdzam czy są jędrne i czy nie są puste w środku! SKŁADNIKI na duży słój: - ogórki - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka gorczycy - 2 ziela angielskie - listek laurowy - koper - liść chrzanu - kawałek chrzanu- korzeń - zalewa (na 1 litr ciepłej przegotowanej wody 1 czubata łyżka soli) Do słoja wkładamy wszystkie przyprawy, ogórki ciasno ułóż w słoiku, zawsze jasnym końcem

SMYKWKUCHNI
Zupa kalafiorowa na golonce z indyka 253

Składniki: 2 golonki z indyka 1 pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 1 kalafior 1 śmietana 30% 1 łyżkę octu winnego 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pęczek świeżego kopru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Golonki myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, gotujemy 30 minut. Podczas gotowania wrzucamy obraną oraz pokrojoną

kgwjanczewo