laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa są miękkie lecz nierozgotowane dorzucamy koper i szczypior. Wlewamy serek rozrobiony w odrobinie sosu. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zaprawiamy odrobioną mąki jeśli sos jest zbyt rzadki. zabielamy odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego. Sos gotowy. Zastosowań
Kuchnia po mojemuNajpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru. U nas z uwielbianymi kluskami śląskimi, które wczoraj lepiłam w ramach weekendowej rozrywki ;) Kluseczki z ziemniaków gotowanych na parze, więc samo zdrowie - no może gdyby nie to, że Mąż postanowił
Kuchnia po mojemupyszną kolację. Składniki: 1 opakowanie łososia wędzonego (100-150 gram) 2 jajka gotowane na twardo 3 łyżki tartego sera żółtego 1-2 łyżki drobno siekanej cebuli garść siekanego kopru 1 łyżeczka musztardy delikatesowej lub stołowej 1-2 łyżki majonezu (można rozrobić 1:1 z gęstym jogurtem naturalnym) szczypta pieprzu (ewentualnie pieprzu cytrynowego) Przygotowanie: Łososia kroimy w drobną kostkę. Dodajemy resztę
Kuchnia po mojemupowstało lejące się ciasto. Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą się zupę wlewać lane ciasto. Do ugotowanej zupy wrzucić posiekany koper, wymieszać. Smacznego
MarciochaKucharzyzwróciłam się po pomoc do Yotama Ottolenghiego. Jak pisze w swojej książce, warzywo to jest uwielbiane przez Jerozolimczyków, którzy wykorzystują je głównie w chrupiących sałatkach, w połączeniu z koprem włoskim, kapustą, rzodkiewką i jabłkiem. Dodają ją także do gulaszów, zapiekanek, a nawet nadziewają! Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną
Chilli Czosnek i Oliwapokusić się i zrobić domowy pasztet warzywny. Smakuje naprawdę dobrze. Można śmiało wykorzystać mój przepis :-) PRZYPRAWY . Używajmy dużej gamy przypraw, szczególnie tych wspomagających trawienie: majeranek, kminek, rozmaryn, tymianek, koper, lubczyk, kolendra, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa. RUCH . Pamiętajmy by w ciągu dnia wygospodarować czas na wspólną aktywność fizyczną, np. spacer rodzinny po obiedzie. DETOKS -poświąteczne oczyszczenie. Warto po świętach
Życie na widelcuelegancko prezentuje się na talerzu, i który można szybko podzielić na klika równych części a potem podać z ulubionymi przystawkami. Ta pieczeń wspaniale komponuje się z pieczonymi jabłkami i koprem włoskim. Na zimno doskonale smakuje na kanapkach z zielonym ogórkiem. Schab pieczony z herbatą Earl Grey Składniki (na ok. 6-8 osób) 1 schab wieprzowy (ok. 1.5 kg) 3 łyżki
Jem więc Jestemkurzym- jeszcze nie ma zaczątków listków, ale ponieważ wiem, że to żarłoczna bestia, postanowiłam go dokarmiać w tym roku) -"obrobić" truskawki- używając babcinej terminologi -odświeżyć ziołowniki -wysiać nagietki, koper i anyż, oraz w domu okrę i floksy -przyciąć gąszcz zeszłorocznych astrów wzdłuż płotu -zacząć ambitną misję zgrabienia gałęzi. Na razie wygląda na to, że norma została wyrobiona. Plan
les mirabellesPolsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Czasami kiedy napadnie mnie apetyt za dawnymi czasami i słowiańsko-germańską tradycją kulinarną, przyrządzam sobie zwykłego schabowego sznycla z ziemniakami i koprem. Czasami kiedy odzywa się we mnie duch kalifornijczyka i chcę coś zdrowszego wtedy przychodzą mi do głowy schabowe w mące gryczanej. Takie i oto pyszne gryczane schabowe sznycle możecie zrobić
Jem więc Jestemzarośniętym miejscu w ogrodzie zamieszkają stonogi, bzygowate, złotooki, biedronki czy chrząszcze. Przyciągnie je też wiele roślin bogatych w nektar i pyłek- RHS wymienia na przykład grykę, facelię czy koper. Wśród owadów nie może zabraknąć pszczół. O domku dla nich pisałam w tym poście , a jak aktualny to temat pokazują relacje z tegorocznej wystawy "Zieleń to życie", na której domki
les mirabellespietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki, szczypiorek, koper 2-3 łyżki oliwy pieprz, sos sojowy bez glutaminianu sodu Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Qlinarnie i Qlinarniesól, pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 drobno posiekane ząbki czosnku ½ filiżanki bułki tartej 2 łyżki masła migdałowego (nie dałam) ½ łyżeczki zmielonego kopru włoskiego (nie dałam) olej W dużej misce zmiksuj/rozdrobnij ryż, buraki i soczewicę, ale nie na całkiem gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Formuj większe
Qlinarnie i Qlinarniekoktajlowych, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 płaska łyżka masła, sól himalajska do smaku, świeży tymianek, 1 łyżeczka kopru , listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Marynata: do miseczki wsypujemy zioła dalmatyńskie, lubczyk, bazylię, paprykę ostrą, dodajemy musztardę i 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
Moniki Smakołykipasku! Sałatka z makaronem ryżowym Pokrojone wszystkie warzywa wraz z posiekanym koprem.Dodać makaron ryżowy, majonez i jogurt i gotowe. Składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego pęczek rzodkiewki pęczek kopru 1 czerwona papryka 20-25 dag szynki drobiowej ogórek zielony ( 1 duży szklarniowy lub 3-4 gruntowe) sól oraz pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego
Sprawdzone przepisy kulinarne