koper - 1035 przepisów (strona:27/69)

Królewska kartoflanka 145

kolejną szklankę bulionu , mieszamy jeśli uważamy że jest zbyt gęste , dolewamy kolejną szklankę . Sprawdzamy smak , w razie potrzeby solimy , zagotowujemy . Wlewamy na talerze i na gorącą zupę sypiemy obficie koper i pieprz . Gotowe . Można dodać śmietankę jak ktoś lubi , ale ja nie dodaję i zupa jest pyszna . Smacznego   Post Królewska kartoflanka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
test herbatek TEEKANNE 123

przypominała mi herbatkę dla niemowląt. Na pewno pomoże w problemach żołądkowych ale nie tylko, pijąc ją regularnie na pewno będziemy piękni i młodzi. Zawiera to, co najlepszego w naturze: koper włoski, szałwię, lukrecję, miętę, jabłko, imbir, tymianek. Samo zdrowie.  Moim zdecydowanym faworytem jest herbatka pomarańczowa, osłodzona odrobiną miodu.  W sumie to nie mogę powiedzieć, żeby któraś

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 167

mieszanką ziół, z której najbardziej wyróżnia się czarnuszka. Skład: k. siemię lniane*, k. słonecznik*(30%), k. sezam niełuskany* rodzynki sułtańskie*, maca*, k. szałwia hiszpańska*, k. amarantus*, zioła*(czarnuszka*, kminek*, koper włoski*, macierzanka* w zmiennych proporcjach), krystaliczna sól himalajska*.  k. – kiełkowane/aktywowane ziarno Happy crackers pomidorowe Po otwarciu opakowania dobiega nas wspaniały aromat, przypominający pomidory suszone – intensywny i przyjemnie słodki

Roślinna - blog wegański
Zakwaszenie organizmu – jak z nim walczyć? 142

octu, ogorków kiszonych. A z drugiej strony wskazane było by spożywanie codziennie dużej ilosci różnorodnych warzyw ( z danego sezonu) i innych produktów alkalizujacych:  takich jak banan, ziemniaki, marchewka, koper, seler, adwokat, kasztan, orzech brazylijski, migdały, algi, kiełki. Korzystne  byłoby  również stosowanie jak najprostszych zestawien pokarmowych (tak by trawianie przebiegało jak najszybciej) i dokładne przeżuwanie.  Chodzi

MODA NA BIO
Chleb na drożdżach (stara receptura) 124

Wziąć 8 litrów suchej wygrzanej mąki, rozrobić z dwoma litrami mleka lub wody, 20 gramów drożdży , wsypać soli, karolku lub kopru według upodobania, wyrobić ciasto doskonale i postawić w ciepłym miejscu , żeby podrosło. Po dostatecznem wyrośnięciu ciasta, wziąć mąki na stolnicę, wyrobić lekko bochenki, a po dostatecznem wyrośnięciu bochenków wsadzić je w gorący piec do upieczenia. Bochenki można od czasu

Z Kuchni Do Kuchni
tatar ze śledzia 197

przystawkę przepis na dwie porcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni  starta skórka z cytryny grzybki marynowane ogórek kiszony młode liście kopru , natki pietruszki  groszku cukrowego oraz boćwiny pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ostrej musztardy Filety śledziowy kroimy w drobną kostkę dodajemy do nich skórkę z cytryny oraz musztardę - mieszamy , tatar układamy

na gazie
Schab na zielono z tymiankowymi jabłkami 102

tymiankiem i delikatnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę i łyżeczkę cukru. Ja wybrałem jako dodatek kaszę kuskus jednak do tego typu dania doskonałe są też pieczone ziemniaki z koprem. Jednak wracając do kaszy, doprawiamy ją solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na około 5-6 min a przed podaniem dodajemy do niej garść drobno posiekanego szczypiorku lub zielonej

Kuba Gotuje
Zdrowa Zielenina z Dresingiem 155

szpinaku Składniki Dresingu: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki zimnej przegotowanej wody 2 łyżki octu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki: suszonego kopru,pietruszki, bazyli szczypta pieprzu i soli  Sposób Przygotowania: 1. 2. 3. 4.         Sałaty dokładnie myjemy, osuszamy a następnie rwiemy w niewielkie kawałki  Szpinak myjemy

Gotowanie Patki
Polędwiczki z Ryżem 141

Woreczki  Ryżu Brązowego 1 Papryka czerwona Por Mały  Jogurt Naturalny 0 % Natka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszona pietruszka,papryka słodka Oliwa z oliwek Pęczek Szczypiorku i Kopru Sposób Przygotowania:   Polędwiczkę kroimy cieknie plastry,dodaje przyprawy i szczypiorek podsmażamy na oliwie Ryż gotujemy tak jak jest na opakowaniu ok 20 minut. Pieczarki kroimy grubo

Gotowanie Patki
Makaron z kurkami 153

dodajemy do patelni z kurkami i jeszcze raz mieszamy, chwilę gotujemy i gotowe. Prawda, że łatwe.  Wykładamy makaron do miski, na wierzch nakładamy kurkowy sos i oprószamy wszystko koprem. Można też przyprawić pieprzem, jeśli ktoś lubi

Smaki Przyprawy i Kolory
Papryka nadziewana w pomidorach z przepisu Siostry Ewy. Aromatyczny obiad na jesienną chandrę. 178

poprzednie propozycje z kuchni Ewy. Sprawdźcie sami: Składniki: 4 średnie, równe papryki czerwone (lub dwie duże) 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego) pęczek pietruszki 1/2 pęczka szczypioru kilka gałązek kopru 3 świeże pomidory przetarte lub 1/2 litra przecieru ze słoika 1 kostka rosołowa wołowa 1-2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, tymianek suszony Przygotowanie: Mięso mieszamy z posiekanymi

Kuchnia po mojemu
Placki z cukinii z wędzonym łososiem 180

między czasie obrać marchew i zetrzeć ją na tarce. Koperek dokładnie posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać. Po 30 minutach dobrze odcisnąć cukinię, dodać koper, czosnek, marchew i cebulę- dokładnie wymieszać. Do jarzyn dodać jajka, śmietanę, mąkę oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na sam koniec doprawić pieprzem, solą i sporą porcją papryki wędzonej. Na patelni rozgrzać

Krakowskie smaki Ani
Keczup domowy 163

cebule szalotki 2-3 ząbki czosnku 7 łyżek octu (może być winny, może być zwykły) 150 g cukru 3-4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 mały koper włoski (fenkuł) 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżeczki soli 1-2 szczypty gałki muszkatołowej 0,5-1 łyżeczki chili (to zależy od tego, jak pikantny ma być

Pociąg Do Kuchni
Maminkowe ogórki konserwowe 205

wody -2,5 szklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru -5 łyżek soli Do każdego słoika: -kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -szczypta gorczycy -liść laurowy -ząbek czosnku -koszyczek kopru -kilka plasterków marchewki Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zagotowaną zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy maksymalnie 7 minut i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny