szkl maki pszennej 1 łyżka masła gałka muszkatołowa Sos koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu 2 łyżki kwaśnej śmietany garść kopru pieprz Wykonanie:Filety kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie, dodajemy rybę i dusimy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa
Anioły w kuchniFenkuł z buraczkiem i...... Składniki. 1 fenkuł (koper włoski) 1 burak pieczony 8 plasterków chorizo 1 duża garść szpinaku 1 łyżeczka orzeszków pinii 1 łyżeczka oliwy z oliwek Upieczonego buraka kroimy ,NIE DO SAMEGO DOŁU, na 8 części. Fenkuł kroimy z góry na dół ,w paski. Na talerzu kładziemy garść szpinaku, bez łodyżek, na środku układamy burak
Kulinarny karnet Christopheranagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra, sumak, cumin, trawa cytrynowa
Kulinarny karnet Christopheradniu co się dzieje w ogórkowym słoju. Po pierwszym dniu.... Po drugim dniu... Dzień trzeci, czwarty, piąty... Składniki: 2-3 kg ogórków, im mniejsze tym lepsze wiązka kopru 5-6 ząbków czosnku mały korzeń chrzanu 4-5 liści wiśni Solanka: 3 litry wody 4 łyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy, ani kopiasta ani płaska, powiedzmy, że pełna Gotujemy wodę
Apetyczna babeczkasoli wg. uznania.2. Z mango wyciąć podłużne plastry. Na płaskim talerzu ułożyć liście sałaty, wypełnić rzodkiewkowo - ogórkowym nadzieniem, na każdym liściu położyć pół lub ćwierć jajka oraz plaster mango. Koper drobno posiekać i posypać po wierzchu.3. Sałatkę wykańczamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku bazylii. Podajemy z pieczywem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez
Apetyczna babeczkapatelni do papryki i czosnku, na końcu przyprawiamy wszystko solą i świeżo startym pieprzem.3. Składniki z patelni łączymy z przygotowanym wcześniej bobem, nakładamy do miseczek i posypujemy drobno krojonym koprem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Apetyczna babeczkazalać sosem koperkowym. Zapiec w piekarniku w tem.180-200 C, przez ok 1 godzinę. Składniki na sos koperkowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 1/2 szklanki startego sera żółtego drobno posikany koper Wszystkie składniki wymieszać. Źródło ,, mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkavinegrecie, które to przyjechały od Hiszpańskich Delikatesów :). Banalnie prosty sposób na wyśmienity smak ryby! Składniki: 6-8 sztuk filetów z dorsza Marynata: sok z 3/4 cytryny koper świeży lub suszony sól Do polania: cytrynowy krem vinegar Do smażenia : oliwa z oliwek masło 1. Ryby dokładnie myjemy, nacieramy solą i koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy
Apetyczna babeczkapowstał przypadkiem... Tak się dzieje, gdy ma się masę papryki przeznaczonej do kiszenia, a w żadnym polskim sklepie nie można trafić na suszony koper... Ale... Oby więcej takich przypadków :) Skąd ta nazwa? Kroiłam paprykę, która miała być wyłącznie czerwona, a nie była. Podszedł mąż, spojrzał na deskę i oznajmił: Widzę, że robisz sos w kolorach reggae
chwile dla mniedelikatna, lekko kminkowa w smaku. Znacznie lepsza niż marynowana :) 1 kg papryki czerwonej, pomarańczowej lub żółtej 6 ząbków czosnku 3 liście laurowe 2-3 łyżki nasion kopru 1-1,5 łyżeczki kminku 1 łyżeczka gorczycy 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 1 l wody 3 dag soli Wodę zagotowujemy z wszystkimi przyprawami (poza czosnkiem) i odstawiamy
chwile dla mniełyżeczki przyprawy do sałatek łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Paprykę dokładnie myjemy usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w bardzo cienkie pół talarki, a koper siekamy. W misie łączymy oliwę, sok z cytryny, przyprawę do sałatek, cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy dodajemy raniej pokrojone warzywa, dokładnie mieszamy i serwujemy, dopóki papryka jest jeszcze chrupiąca
Kuchnia ŁukaszaSzybka przekąska , która nie wymaga szczególnego wkładu. SKŁADNIKI ogórki - 2 szt. jeden serek almette naturalny . sucha papryka 0,5 łyżeczki; świeży koper, posiekany 2 łyżeczki; chili w proszku 0,5 łyżeczki czosnek - posiekany 1 ząbek. WYKONANIE Przygotowujemy farsz mieszając wszystkie składniki i umieszczamy w lodówce na ok 50 min Ogórki pokroić w krążki, wysokość około
W kuchennym oknie Ewypełne pyszności :) Oto one: burak liściowy Mangold jarmuż zielony jarmuż fioletowy sałata rzymska brokuł łodygowy karczochy cukinia baby radicchio koper włoski cykoria sałatkowa rukola i nieobecny na zdjęciu młodziutki szpinak ! Teraz pozostało nam tylko czekać na kwiecień, kiedy to w gospodarstwie zaczyna się zbiór szparagów
Kulinarne przygody Gatity