koper - 1035 przepisów (strona:47/69)

Penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią 177

Arrighi 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak) oliwa 1 cukinia 1 czerwona papryka puszka pomidorów, u mnie marki Valfrutta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki octu balsamicznego sól, piperz do podania: starty parmezan, świeża bazylia Przygotowanie: Z kiełbasek zdejmij flak. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, odrywaj(...)Cukinię pokrój na półplasterki, a paprykę w kostkę. Warzywa dorzuć na patelnię do klopsików i smaż kolejne 5 min. Zagotuj wodę na makaron. Dodaj pomidory, wodę i dopraw nasionami kopru włoskiego oraz płatkami chilli. Zmniejsz ogień i duś przez 10 min. Jednocześnie wrzuć makaron do wrzątku - powinien być gotowy razem z sosem. Dopraw sos octem balsamicznym, solą i pieprzem. Odcedź

Chilli Czosnek i Oliwa
Ogórki kwaszone po staropolsku 200

podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Gotujemy wodę z solą. Proporcje: 2 łyżki soli na każdy litr wody. Ważny jest rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól do przetworów nie jest(...)porzeczki oraz po kawałku korzenia chrzanu (ok. 1-2 cm). Im więcej chrzanu dodamy tym będą ostrzejsze. Ogórki szorujemy i układamy dość ściśle w słoikach. Nakrywamy sporą gałązką kopru i zalewamy przegotowaną wodą z solą. Wekujemy i po kilku dniach odstawiamy do spiżarki (na zimę

prawdziwe jedzenie
Ogórki małosolne 176

odcinamy końcówki ogórków i robimy kilka podłużnych nacięć; dzięki temu ogórki szybciej przejdą zaprawą. Proporcje: na kilo ogórków gruntowych litr przegotowanej wody (ciepłej) łyżka soli 3 ząbki czosnku koper ziele angielskie Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do przestygnięcia. Kupuję tylko sól niejodowaną i uważam, że inna się do przetworów nie nadaje.  Umyte i ewentualnie nadkrojone ogórki upychamy(...)słoiku lub garnku, dodajemy czosnek i kilka ziaren ziela angielskiego. Czasem dodaję też cząber jak do kwaszonych by ogórki były bardziej jędrne. Wolne miejsce upychamy koprem do kiszenia.  Zalewamy ogórki słoną wodą tak by ogórki były całe zakryte. Odstawiamy

prawdziwe jedzenie
Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę 320

przepis na domowe chorizo w stylu hiszpańskim. Postanowiłam, że jak wrócę do domu to zabiorę się za ten przepis. Prawie wszystkie składniki na kiełbasę miałam, pominęłam jedynie ziarna kopru z prostej przyczyny akurat tych ziaren nie miałam i do tego jakoś do mnie nie przemawiał koper w kiełbasie. Przewidziany był też długi okres suszenia chorizo, bo 8 tygodniowy. Chorizo zostało

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniaczek na wędzonce 177

chciałam jego spróbować (nie wiem dlaczego) teraz nie mogę się mu oprzeć, jest po prostu przepyszny :) Potrzebujemy:  głowa świeżej kapusty 0,5 kg boczku wędzonego 3 cebule koper (sporo) 4 liście laurowe 3 ziela angielski pieprz, sól  no i wcześniej ugotowany bulion :) Do bulionu wkładamy pokrojoną kapustę (bez głąba), boczek kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy aby wytopić tłuszcz(...)następnie dodajemy do zupy, cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy. Koper drobno kroimy  i wszystkie produkty gotujemy razem. Doprawiamy do smaku. Czas gotowania 2h na wolnym ogniu. Proste? Bardzo a naprawdę warto spróbować

Niezły Młynek
Ogórki małosolne 204

Składniki: 1,5 kg ogórków (ilość ogórków zależy od naczynia jakie posiadacie)  główka czosnku korzeń chrzanu ( nie za duży, korzeń widoczny na zdjęciu wystarczy na 3 takie słoje) koper z kwiatami 2 łyżki soli kamiennej woda Przygotowanie: Ogórki dobrze myjemy i obcinamy końcówki po obu stronach, ząbki czosnku obieramy i lekko uciskamy, chrzan obieramy i przecinamy(...)chrzanem nie należy przesadzić , im więcej chrzanu tym ogórki będą bardziej ostre). Wszystkie te składniki przekładamy na przemian z koprem w słoju. Dobrze uciskamy i zalewamy.  Przygotowanie zalewy - na 1l wrzącej wody dodajemy 1 czubatą łyżkę soli kamiennej.  Smacznego

Niezły Młynek
Zapiekane pulpeciki z mozzarellą 319

mięsa mielonego 8 kuleczek mozzarelli z bazylią  3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1 jajko Sos: 100 ml wody 1 mały przecier pomidorowy garść kopru 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 200 ml śmietany 18% 1 cebula sól, pieprz Dodatek: 5 dużych ziemniaków 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli   Przygotowanie: Krok(...)stron, wkładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia. Ziemniaki umyj, pokrój w talarki i osyp ziołami i solą - ułóż na drugiej części naczynia do pieczenia. Krok 2 Koper drobno siekamy  i dodajemy do pozostałych składników sosu, dobrze ze sobą łączymy i zalewamy pulpeciki z ziemniakami.  Piecz w temperaturze 180C góra - dół przez 40-45 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Przecier z ogórków na zimę 183

Kolejny zaległy wpis z zeszłego roku..nie mogę tylko znaleźć zdjęcia z już gotowego przecieru.. ogórki gruntowe koper chrzan listki laurowe pieprz w ziarnach czosnek sól Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę z solą zagotować (na każdy litr 2 płaskie łyżki soli). Do słoiczków nakładać starte ogórki, po jednym ząbku czosnku, jednym listku laurowym, małym kawałku(...)chrzanu, małej łodydze kopru. Zalać odrobiną przegotowanej wody, pozakręcać słoiki i odstawić. Po około 2 tygodniach można je dodatkowo pasteryzować

Moje domowe kucharzenie
Ogórki małosolne w plasterkach 291

ogórki gruntowe  1/2 litra przegotowanej wody  1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej  kilka ziarenek gorczycy  listek laurowy  plasterki czosnku, świeże lub suszone  1/3 łodygi kopru  Przygotowanie:  W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki kroimy na plasterki i przekładamy do 1/2 litrowego słoika razem z czosnkiem, gorczycą, kolendrą i koprem, wkładamy listek laurowy, zalewamy wodą

Moja smaczna kuchnia
Kwaśnica jak z Podhala 210

głównie to z tego powodu, zupa nie smakuje jak ta podawana przez górali. Tym razem postanowiłam dotrzeć do sedna sprawy i odkryłam, że szefowa kuchni dodaje do kwaśnicy ziarna kopru włoskiego, było to dla mnie zaskoczeniem, ale powiem Wam że to był ten sekretny składnik i po jego dodaniu zupa nabiera niesamowitego smaku! Polecam! Składniki: - 500 g żeberek, mogą być(...)wieprzowe - kiszona kapusta wraz z sokiem - 400 g wędzonego boczku - 2 marchewki - 1 cebula - sól, pieprz - koper włoski (przyprawa) - ewentualnie 5-6 ziarenek kminku Do garnka wlewamy wodę, wkładamy wszystkie składniki oprócz kiszonej kapusty, mięso musi się ugotować i być miękkie, dodajemy kapustę kiszona w raz z sokiem. Gotujemy do miękkości. Szczerze polecam

SMYKWKUCHNI
Ogórki kiszone 213

ogórkach konserwowych przyszła pora na przygotowanie ogórków kiszonych, w zimie niezastąpione :) Składniki: - ogórki - 1 l wody - 1 łyżka soli - czosnek - koper - chrzan - liście wiśni - ziarenka pieprzu - ziele angielskie - liście laurowe Przygotowanie: Z wody i soli przygotowujemy zalewę, którą zagotowujemy a następnie studzimy. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, kawałek kopru, mały kawałek chrzanu, liść wiśni, 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele

Zainspirowana w kuchni
Zamykamy lato w słoikach! 276

pakuję je do słoika. Składniki: malutkie ogórki gruntowe papryka  cebula kalafior  małe cebulki i wszystko co przyjdzie nam do głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu koper ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli Do czystych i wyparzonych słoików wsadzamy warstwowo: paprykę pokrojoną w cząstki (ok. 3cm x 3cm), małe cebulki przecięte(...)pół bądź ćwiartki, parę ogórków (również malutkich), nieduże różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną w talarki, niedużą gałązkę kopru. Dodajemy 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, możemy wsadzić również ząbek czosnku. Wszystkie składniki zalewy wlewamy/wsypujemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do słoików tak aby zasłoniło wszystkie warzywa. Pasteryzujemy 7-8 min. Stawiamy do góry nogami. Wygląda obłędnie, szczególnie

Brzuszki Łakomczuszki
Kiszony ogór 152

zależności od tego co lubicie. Ja przygotowałam ogórki w słoikach ale również kilka wrzuciłam do kamionki. Składniki: 1kg ogórków 1 korzeń chrzanu kilka ząbków czosnku (na słoik 1-2) koper roztwór: 1 łyżka soli na 1l przegotowanej wody Ogórki myjemy i utykamy w czystych słoikach. Dodajemy obrany pokrojony w nieduże części chrzan, obrany czosnek, koper i zalewamy roztworem wody

Brzuszki Łakomczuszki
Ogórki małosolne 328

latem i wakacjami (których niestety już nie mam). Musicie koniecznie je przygotować, są idealne :) OGÓRKI MAŁOSOLNE (składniki na 1kg ogórków) Składniki: - kilogram ogórków gruntowych - 4 ząbki czosnku - kilka gałązek kopru - kawałek korzenia chrzanu (można dołożyć też liść) - sól Zaczynam od przygotowania wody z solą. Na 1 litr zimnej wody dodaję 1,5 łyżki soli. W słoiku, którego używam mieści się(...)około 1 litra wody.  Do czystego słoika włożyć koper, czosnek, chrzan oraz ogórki. Na koniec zalać przygotowanym roztworem wody z solą. Zakręcić i odstawić na 2 dni. Po 2 dniach ogórki będą już pyszne :) Smacznego

Zgrabne Gotowanie