koper - 1035 przepisów (strona:46/69)

Sałatka z rzodkiewek, ogórków i mango 134

soli wg. uznania.2. Z mango wyciąć podłużne plastry. Na płaskim talerzu ułożyć liście sałaty, wypełnić rzodkiewkowo - ogórkowym nadzieniem, na każdym liściu położyć pół lub ćwierć jajka oraz plaster mango. Koper drobno posiekać i posypać po wierzchu.3. Sałatkę wykańczamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku bazylii. Podajemy z pieczywem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez

Apetyczna babeczka
Sałatka z bobu, krewetek koktajlowych i czosnku 171

patelni do papryki i czosnku, na końcu przyprawiamy wszystko solą i świeżo startym pieprzem.3. Składniki z patelni łączymy z przygotowanym wcześniej bobem, nakładamy do miseczek i posypujemy drobno krojonym koprem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl

Apetyczna babeczka
Pulpety zapiekane w sosie koperkowo serowym 210

zalać sosem koperkowym. Zapiec w piekarniku w tem.180-200 C, przez ok 1 godzinę. Składniki na sos koperkowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 1/2 szklanki startego sera żółtego drobno posikany koper Wszystkie składniki wymieszać. Źródło ,, mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka
Bałtycki dorsz na Podhalu w kremie vinegar z Hiszpanii! 116

vinegrecie, które to przyjechały od Hiszpańskich Delikatesów :). Banalnie prosty sposób na wyśmienity smak ryby! Składniki: 6-8 sztuk filetów z dorsza Marynata: sok z 3/4 cytryny koper świeży lub suszony sól Do polania: cytrynowy krem vinegar Do smażenia : oliwa z oliwek masło 1. Ryby dokładnie myjemy, nacieramy solą i koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy

Apetyczna babeczka
Fantastyczny sos Reggae :) Ketchup paprykowy 196

powstał przypadkiem... Tak się dzieje, gdy ma się masę papryki przeznaczonej do kiszenia, a w żadnym polskim sklepie nie można trafić na suszony koper... Ale... Oby więcej takich przypadków :) Skąd ta nazwa?  Kroiłam paprykę, która miała być wyłącznie czerwona, a nie była. Podszedł mąż, spojrzał na deskę i oznajmił: Widzę, że robisz sos w kolorach reggae

chwile dla mnie
Najlepsza kiszona papryka (dieta Dr. Dąbrowskiej) 208

delikatna, lekko kminkowa w smaku.  Znacznie lepsza niż marynowana :) 1 kg papryki czerwonej, pomarańczowej lub żółtej 6 ząbków czosnku  3 liście laurowe 2-3 łyżki nasion kopru 1-1,5 łyżeczki kminku 1 łyżeczka gorczycy 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 1 l wody 3 dag soli Wodę zagotowujemy z wszystkimi przyprawami (poza czosnkiem) i odstawiamy

chwile dla mnie
Sałatka z kolorowej papryki. 385

łyżeczki przyprawy do sałatek łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie:  Paprykę dokładnie myjemy usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w bardzo cienkie pół talarki, a koper siekamy.  W misie łączymy oliwę, sok z cytryny, przyprawę do sałatek, cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy dodajemy raniej pokrojone warzywa, dokładnie mieszamy i serwujemy, dopóki papryka jest jeszcze chrupiąca

Kuchnia Łukasza
Ogórki nadziewane 491

Szybka przekąska , która nie wymaga szczególnego wkładu. SKŁADNIKI  ogórki - 2 szt. jeden serek almette naturalny . sucha papryka 0,5 łyżeczki;  świeży koper, posiekany 2 łyżeczki; chili w proszku 0,5 łyżeczki  czosnek - posiekany 1 ząbek. WYKONANIE Przygotowujemy farsz mieszając wszystkie składniki i umieszczamy w lodówce na ok 50 min Ogórki pokroić w krążki, wysokość około

W kuchennym oknie Ewy
Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 187

pełne pyszności :)  Oto one:  burak liściowy Mangold  jarmuż zielony   jarmuż fioletowy  sałata rzymska  brokuł łodygowy karczochy  cukinia baby  radicchio    koper włoski  cykoria sałatkowa rukola  i nieobecny na zdjęciu młodziutki szpinak ! Teraz pozostało nam tylko czekać na kwiecień, kiedy to w gospodarstwie zaczyna się zbiór szparagów

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim 243

serem roquefort Fajitas chimichuri Rostbef z masłem miso i pieczonym czosnkiem Curry domowe z karkówki Stir fry sezamowe Polędwica wołowa z pure z topinambura i grillowanymi szparagami i koprem włoskim Uczestnicy warsztatów

Kulinarne przygody Gatity
Fish and Chips 183

ryby (łosoś lub dorsz - według mnie najsmaczniejsze) kilka ziemniaków koperek oliwa z oliwek  gruba sól ulubione przyprawy do posypania ziemniaków (np. kolendra, kminek, papryka słodka / ostra pieprz, majeranek, koper, cząber)   Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 180 C 2. Ziemniaki obrać, pokroić w łódki, ugotować w osolonej wodzie ( młodych można nie obierać tylko porządnie wyszorować) 3. Dno blaszki

Matka Żywicielka
Ogórki małosolne 233

dużo małosolniaków, że dla niego zostaje raptem 1 lub 2, ale przecież nikt nie każe mu czekać.    Potrzebujesz: 2 kg ogórków gruntowych Zestaw do kiszenia (czosnek, koper, chrzan) Naprawdę duży słój lub naczynie gliniane Przegotowaną woda Sól Co robić?1. Na dnie glinianego naczynia ułożyć zestaw do kiszenia. Wystarczy kilka obranych ząbków czosnku, pomimo iż w zestawach zawsze

Matka Żywicielka
Cukinia marynowana 135

dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy :) Składniki : kabaczek - cukinia 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 5 - 6 łyżek cukru 3 łyżki soli koper  pieprz ziarnisty, liście laurowe cebula - obrana Przygotowanie : Kabaczek lub cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wykroić miękką zawartość jaka jest wewnątrz (jeśli młoda cukinia to nie tzeba jej wykrawać) Duże(...)kawałki pokroić w kostkę wielkości 3 - 4 cm Do każdego słoiczka włożyć po jednym listku laurowym, 2 - 3 ziarnka pieprzu, małej kiści kopru z nasionami i po plasterku cebuli W garnku zagotować zalewę z cukrem i solą Do ułożonej cukinii  i przypraw w słojach wlewać gorącą zalewę, wytrzeć brzegi słojów i przykryć, suchymi czystymi dekielkami - zakręcić mocno Do garnka

Proste Potrawy
Ogórki konserwowe 180

zapisałam strony. Korzystam z niego już od kilku lat. Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na ogórki. Polecam. Ogórki - świeże, raczej nieduże czosnek cebula marchew gorczyca zasuszony koper Ogórki ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, kilka plasterków marchwi i gałązkę kopru wraz z nasionami. Zalewa: 5 szklanek wody

Praktyczna pl