koper - 1035 przepisów (strona:56/69)

Pasta jajeczna 148

żółtego sera kilka gałązek koperku szczypior po łyżeczce majonezu i jogurtu naturalnego sól, pieprz Jajka ugotować - wystudzić. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Do sera dodać obrane jajka, posiekany koper i szczypior - rozgnieść widelcem. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Sznycle z kalarepy i selera 242

Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Do sznycli polecam sos jogurtowy. SOS JOGURTOWY: 4 pełne łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżka majonezu kilkanaście liści bazylii ( lub zamiennie: świeży koper ) sól, pieprz Wszystkie składniki wymieszać. Smacznego

kolorowotorcikowo
Testowanie produktów Podravki 165

Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku. Doskonałe proporcje suszonego czosnku, bazylii, pieprzu, soli i pietruszki nadadzą mu oryginalnego, pozytywnie kojarzącego się smaku. Skład: sól kuchenna, czosnek, cebula, koper, bazylia, kminek, pieprz czarny, szczypiorek, natka pietruszki. Jako, że Vegetę już znam, to napiszę tylko, że moim zdaniem raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Jak wiele wzmacnianych przypraw należy

Pasja Smaku
Ogórki małosolne / Polish-style semi-pickled cucumbers 182

ogórków gruntowych, 1 litr wody, 1 łyżka soli, kilka gałązek świeżego koperku, 3 ząbki czosnku, 5 cm chrzanu, Ogórki myjemy i ciasno układamy w dużym słoju. Dodajemy koper, czosnek i obrany chrzan, pokrojony na mniejsze kawałki. Całość zalewamy wrzątkiem z rozpuszczoną solą. Odstawiamy w ciemne miejsce i po 2-3 dniach można już zaznać rozkoszy ich smaku :) Słoika nie zakręcamy

Delicious Titbits
Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty 232

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Oto główny sprawca dzisiejszego wydarzenia ;)  Fenkuł „włoski”, czy też inaczej koper „włoski” to aromatyczna, pachnąca anyżem bylina, której łodyga potrafi osiągnąć 170cm wysokości.  Do Europy Środkowej sprowadzili go Benedyktyni we wczesnym średniowieczu. W kuchni włoskiej i francuskiej do dziś niezbędny

Sajkofanka smaku
Pieczeń z cukinią i bobem 195

cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz mielony gałka muszkatołowa papryka słodka zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka musztardy 1 szt cukinia 300 g bób 1 łyżeczka posiekanego kopru Przygotowanie:   Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić i zrumienić na łyżce oleju. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z skorupek. Do bobu dodać

Ala piecze i gotuje
Ogórki konserwowe z chili 174

czosnku 2 cienkie plasterki papryczki 2 plasterki cebuli Przygotowanie:   Ogórki dokładnie umyć i powkładać do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, koper, czosnek, papryczkę chili, cebulę. Składniki zalewy wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i ciepłą zalewą zalać ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około

Ala piecze i gotuje
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 153

BackMit), 25g świeżych drożdży, 50g suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 2 łyżki miodu, łyżeczka soli, łyżeczka kolendry, łyżeczka nasion kopru włoskiego. Przygotowanie Mąkę żytnią zmieszać ze 150ml letniej wody i odstawić na całą noc. Następnego dnia mąkę pszenną przesiać, połączyć z orzechami, pokruszonymi drożdżami, olejem, miodem i 120ml letniej wody

Z miłości do słodkości
Ryba w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami 179

smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami. Na poczatek podgotowalam 2-3 min kalafior. Starlam na tarce 4 marchewki Na marchwce wylozylam dorsza- doprawilam Zrobilam sos- smietana ok 300-400 ml, koper, pieprz, starty ser- wymieszalam I zalalam nim rybe Wlozylam do nagrzanego piekarnika do 180C na 35 min. Podalam z ryzem Smacznego

Smaki Edyty
Dip koperkowy 174

sałatek.  Składniki: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyzki śmietany lub jogurtu 1-2 łyżki suszonego lub świeżego kopru 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól Wkonanie: Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą I pieprzem I gotowe

Smaki Edyty
Zupa ogórkowa 332

Uważajmy z zalewą, by zupa nie była za kwaśna, ratować można śmietaną )  Zagotowujemy. Odstawiamy z gazu. Zupę miksujemy ze śmietaną. Opcjonalnie można dodać mąkę do zagęszczenia. Dodajemy koper, kładziemy na gaz- zagotowujemy- doprawiamy do smaku. I gotowe.  Zupę podajemy z pieczywem . Smacznego

Smaki Edyty
Łopatka w ziołach z warzywami 194

Doprawiamy solą I pieprzem, pamiętajmy jeżeli jest za mało sosu, zawsze możemy podlać troche wody I doprawić. I łopatka gotowa. :) Do obiadu przygotowałam duszone ziemniaki z koprem I surówkę z sałaty lodowej. Życzę smacznego I miłej niedzieli

Smaki Edyty
Zielone naleśniki z ruskim farszem 143

minut Składniki : 1 jajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania ) 6 czubatych łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki pokrojonego kopru 6 łyżek puree ziemniaczanego 6 łyżek białego sera 1 cebula 6 łyżki   oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak, 2 łyżki oleju , szczyptę soli , proszek do pieczenia .Zostawić

Buniabaje w kuchni
Szczawiowa na bulionie warzywnym 149

czuję smak ,, zielonej zupki". Mnie osobiście taka wiosenna szczawiowa smakuje w wersji ugotowanej na wywarze warzywnym ( zimowa robię na drobiu).Z ryżem i jajkami . No i obowiązkowo sporo kopru. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem 204

następnego II Dania . Ale po połączeniu już starcza. Gorąco polecam. Czas: 30 minut Składniki: 3 ziemniaki 3 różyczki z kalafiora o objętości takiej jak ziemniaki sól 4 łyżki pokrojonego kopru 1 łyżka masła szczypta utartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czarnego sezamu Obrać ziemniaki. Oczyścić kalafiora. Umyć oba. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzić. Utłuc razem   na puree dodając

Buniabaje w kuchni