koper - 1035 przepisów (strona:57/69)

Pulpety z otrębami w sosie koperkowym 197

warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 pęczka kopru sok z cytryny do smaku szczypta soli szczypta cukru Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Bułkę pokroić w drobną kostkę i zalać mlekiem. Do mięsa dodać jajko , bułkę , otręby. Wyrobić

Buniabaje w kuchni
Sałatka z żółtej fasoli( do grilla) 223

masłem i bułeczką tartą , na kwaśno, w cieście naleśnikowym smażoną itd., itp. Czasem robię na zimno - sałatkę , a w zasadzie sałatki z różnymi dodatkami. Wystarczy polać prostym dresingiem, posypać koprem i już. Można podawać np. do mięs z grilla. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szczawiowa z kaszą jaglaną i jajkami 150

Druga wersja szczawiowej z kaszą której inspiracją był Szczawiowy krupnik Heni ( Zaglądając do Heni-szczawiowy krupnik wersja Buni ) Najlepsza jest ze świeżego szczawiu. Dodałam sporo kopru .Zamiast kaszy jęczmiennej użyłam jaglanej i dołożyłam tak jak w tradycyjnej szczawiowej jajka na twardo. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane pstrągiem 202

Prawdę mówiąc przepis powstał przypadkiem. Kupiłam filet z pstrąga i smętnie w niego patrzyłam. Miałam ambitne plany zrobienia koperkowego ,,mleczka" z pstrąga , jajek i kopru na parze .Tyle , że plany mi przeszły- jest za gorąco- zrobię kiedy indziej. Zaczęłam od obrania ziemniaków licząc , że ostatecznie zjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam na ziemniaki

Buniabaje w kuchni
Gołąbki wg Babci Basi ( z koperkiem) 167

wyjątkowo mi smakują bo zamiast zwykle dodawanej natki pietruszki - Mama dodaje dużo koperku. Podajemy same dużą ilością sosu bo sporo w nich ryżu, posypując dodatkowo po wierzchu usiekanym koprem , pieprzem i dla dekoracji drobno pokrojonym pomidorem. Przepis wstawiony TU Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Lane kluski na rosole ( z pomidorem) 188

Uwielbiam lane kluski na rosole. Z reguły posypuję taki rosół koprem choć większość osób używa natki pietruszki. Kiedyś spotkałam się z pomysłem , że ktoś aromatyzował ugotowany rosół wrzucając do niego pomidora ( nadawał kolor i trochę specyficznego smaku i był wyjmowany potem). Spodobało mi się . Robię po swojemu. Czerwień pomidora pozwala ożywić monotonię kolorystyki kluseczek na rosole. Smak pyszny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kremowa kartoflanka z zielonym szlaczkiem 144

kremowe" . Tzn. część warzyw po ugotowaniu wyjmuję , a resztę miksuję na krem. Potem wkładam to co odłożyłam i zupka gotowa. Z reguły na końcu posypuję wszystkie zupy usiekanym koprem lub natką pietruszki. Ale, że niektórzy ( czytaj wnuki) pluli natką na odległość wymyśliłam ,, zielony szlaczek". Po prostu miksuję natkę z olejem i przegotowana wodą i robię na zupie szlaczki

Buniabaje w kuchni
Miętus w sosie koperkowym 191

już się uporamy z czyszczeniem i przyrządzimy go z brzydkiego kaczątka zmienia się w łabędzia. Najpyszniejszy jest moim zdaniem taki klasyczny- smażony na maśle aromatyzowanym koprem lub z sosem koperkowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Młoda kapustka na maśle - zasmażana 213

Lekka modyfikacja klasycznego przepisu na młodą kapustę z koprem. Jak to zwykle bywa przypadek rządzi czasem powstaniem nowego smaku. Zawsze taką kapustę robiłam albo obgotowując ją , albo dusząc na maśle . Zaklepywałam ją mąką lub nie. Tyle , że zawsze pilnowałam by dodawane do kapusty masło było klarowne i nie zrumienione. Niesłusznie .Dziś przez przypadek nie dopilnowałam i masło zrumieniło się

Buniabaje w kuchni
Udko z kurczaka otulone papryką 202

potem robie drugie. Wyjęłam górne udka by je udusić z młodą kapustką. Potem okazało się, że kapusty jest więcej niż mi się wydawało i w dodatku zrobiłam ja z koprem zakwaszaną rabarbarem . Starczyło podać ja z ziemniaczkami z wody . No ale udka już były ,, na wolności". Musiałam coś zrobić . Natarłam solą i mieloną papryką , a potem pozbierałam wszelkie rodzaje

Buniabaje w kuchni
Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem 270

Miętus to ryba najsmaczniejsza gdy przygotowuje się ją w prosty sposób. Lubię miętusa z koprem , w sosie koperkowym , z kurkami itd. Smażony na maśle aromatyzowanym ziołami za każdym razem jest trochę inny . I za każdym razem pyszny. Dziś będzie na tymianku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ogórki małosolne i kiszone 5221

Post Ogórki małosolne i kiszone pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Ogórki konserwowe 146

Post Ogórki konserwowe pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
... / CHŁODNIK Z SAŁATY LODOWEJ I KEFIRU. 147

Teraz scena należy do mnie.   *************************************************************** CHŁODNIK Z KEFIRU I SAŁATY LODOWEJ. (inwencja twórcza własna.przepis autorski.) duża główka sałaty lodowej litr kefiru szklanka posiekanego szczypiorku 1/2 szklanki posiekanego kopru sól, pieprz 2 łyżki octu cukier do smaku Sałatę opłukałam, przebrałam,  porwałam na drobne kawałki. Wymieszałam z solą, pieprzem, octem, łyżką cukru, koperkiem i szcypiorkiem. odstawiłam na kwadrans. Następnie

W kuchni Karmel-itki
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 162

gęstego jogurtu naturalnego duża cebula pęczek posiekanego koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz ziołowy Ser pokruszyłam. Cebulę obrałam i bardzo drobno posiekałam. Dodałam do sera, wlałam jogurt i dodałam posiekany koper oraz szczypiorek. Wymieszałam dokładnie widelcem, doprawiłam dużą ilością pieprzu ziołowego i odrobiną soli. Dobra rada: Zostało mi trochę gziki po obiedzie. Przełożyłam go do miseczki. Jeśli jest przygotowany na gęsto

W kuchni Karmel-itki