przygotować dwa, trzy dni wcześniej i podgrzać przed podaniem. Pierożki można wypełnić dowolnym nadzieniem takim jak szpinak, pieczarki czy też mięso lub skorzystać z podanego pomysłu :) Nadzienie: 300 g kiszonej kapusty, dobrze odsączonej 60 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz, kminek szczypta cukru olej do smażenia Cebulę zeszklić na patelni. Kapustę drobno pokroić i dodać do cebuli. Dusić
Chocolate Muffin BlogSzybka i pyszna surówka do obiadu. Pasuje do ryb, mięs i sosów. Składniki: 500 g kiszonej kapusty marchew jabłko cebula 3 łyżki oleju lub oliwy łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko i marchew, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy oliwę
e-PrzepisyKulinarneprzyszła pora aby uzupełnić jego zapasy. Bo to naturalny, zdrowy i bogaty w witaminy i minerały, napój, nie powinien być wykorzystywany tylko raz w roku! Kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B (więcej niż świeże warzywa), ponadto chronią przed anemią. Natomiast kwas mleko i błonnik pobudzają pracę jelit, wspomagają oczyszczanie organizmu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyjątkowo smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi 4 liście laurowe kilka
Jemy Pijemymąka ok 1 kg ciepła woda ok 2 łyżki masła Ciasto wyrabiać i delikatnie dolewać ciepłej wody. Powinno być pulchne ale nie za mokre :) Farsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać. Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać
Jemy PijemyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na pyszne krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami. Bardzo je lubię. Choć są trochę pracochłonne, myślę, że warto raz na jakiś czas poświęcić więcej czasu i je przygotować, najlepiej w większej ilości. Część krokietów można wtedy (bez panierki) zamrozić i wyjąć w razie potrzeby. Post Krokiety
Marta GotujeJest we mnie iskierka, ba piorun, z Matki Polki, kwoki… itp., itd. Lubię mieć ich na oku SKŁADNIKI 2 l bulionu warzywnego 1 laska cienkiej kiełbasy 20 dag kiszonej kapusty 1/2 puszki pomidorów 5 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka oleju sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej
zabawa smakiemlodówce Ale sałatka do obiadu już gotowa i po części zjedzona. Szybko i pysznie. Jeden myk i smak jest powalający, ale o myku czytajcie dalej SKŁADNIKI 40 dag kiszonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju pieprz sól 1/2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE Kapustę przepłukać i dobrze odcisnąć. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
zabawa smakiembiałe 2-3 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 2 Łyżki mąki Papryka słodka, pieprz czarny, sól 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz, kminek Na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 ½ białej cebuli Sól, pieprz Mąka pszenna Olej do smażenia Wykonanie: Gulasz
Pyry na GazDzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybki kapuśniak, bez wielkich wymagań. Przepis z "Kuchni Polskiej ", z 1982 r. składniki 300 g ziemniaków 400 - 500 g kiszonej kapusty 80 g boczku wędzonego 1 cebula 1,5 l wody 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy kostki bulionowe sól pieprz przygotowanie Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować
Stare GarySkładniki: kapusta kiszona 1/2 kg, ogórek zielony 1 sztuka, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, oliwa z oliwek 3 łyżki, koperek siekany 2 łyżki młodą kiszoną białą kapustę pokroić na drobniejsze kawałki ogórek zielony bez skórki i cebulę pokroić w drobną kostkę w misce składniki dobrze wymieszać, do smaku dodać cukier, pieprz, oliwę i koperek
W Mojej Kuchni Lubięzamrozić by ze spokojem czekały na 24 grudnia :) Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta soli Farsz: 600g kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g masła 1 cebula Sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie farszu: Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny, następnie
Kolizje Smakówtakie danie które kojarzy się z naszą typową polską kuchnią. Wariacji na ich temat są miliony. To dzisiejsza moja propozycja. zapraszam ! ;-) Składniki na farsz; 25 dag kapusty kiszonej 25 dag kapusty słodkiej sól, pieprz cebula 20 dag boczku Składniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy 1 jajko łyzeczka soli(...)odrobine mąki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Ciasto zostawiamy na około pół godziny. Kapustę gotujemy do miękkości. W jednym garnku słodką a w drugim kiszoną. (Kapuste słodką możemy ugotować w kawałku a następnie jak będzie miekka drobno poszatkować.) Kapusty odciskamy z wody i drobno kroimy, dodajemy wcześniej podsmażony boczek
Radość kipiąca uśmiechem.wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych
Kulinarne przygody Gatity