kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:173/414)

BIGOS 144

Bardzo lubię bigos, w jesienne i zimowe dni smakuje najlepiej. Gorący aromatyczny i jak dla mnie, najlepiej z bardzo kwaśnej kapusty J SKAŁDNIKI 1,5 kg kapusty kiszonej 70 dag wołowiny 80 dag łopatki 1 duża cebula garści grzybów suszonych 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić w małe kawałki

RAROSSA
Sos z kiełbasy....pyszny 252

kiedy powiedziałam,że lubię sos z kiełbasy. On tego nie znał, wychowany na schabowych i golonkach. Kiedyś zaprosiłam Go na obiad-był sos z kiełbasy z ziemniakami i gotowana, kiszona kapusta. Oszalał. Dziś, uwielbia tak, jak ja :) SKŁADNIK:(4 porcje) 3-4 nieduże kiełbasy (śląska lub zwyczajna) 1 cebula Tłuszcz do zeszklenia cebuli Majeranek Pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Woda(...)część wody, wsypujemy 1-2 łyżki maki, Mąkę dokładnie łączymy z wodą,żeby nie było grudek. Następnie zaciągamy nasz sos. Życzę smacznego. do podania: ziemniaki Gotowana, kiszona kapusta-może być z tego przepisu:  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/12/gotowana-kiszona-kapusta.html

Kopystką po garach
Pierogi z grzybami 110

Składniki na około 50 sztuk: 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli gorąca woda farsz: 600 g odgotowanych grzybów 250 g odgotowanej kapusty kiszonej 1 … Czytaj dalej Pierogi z grzybami

czarrna od kuchni
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 79

Bardzo smaczne wydanie łazanek, co do nich dodaję i jak je robię? Zapraszam, chętnie podzielę się przepisem i wspomnieniami. Artykuł Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 137

całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki. 1 polędwica wieprzowa 200 g kapust kiszonej mała cebula kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami płat ciasta francuskiego kilka plastrów szynki suszonej

Polska Zupa
Kulebiak Macieja Kuronia 202

Ciasto: 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 20 dkg drożdży 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru farsz: 50 dkg kapusty kiszonej … Czytaj dalej Kulebiak Macieja Kuronia

czarrna od kuchni
Ritterzipfel – ziemniaczno – kapuściane kluski 122

ugotowałam. Okazuje się, że moja rodzina również lubi eksperymenty w kuchni 🙂 Kluski ziemniaczane w wykonaniu mojej córki <3 Ritterzipfel to kluski ziemniaczane z dodatkiem boczku i kapusty kiszonej. Te, które dzisiaj opiszę wykonała moja córka. Jak miło jest kiedy po powrocie do domu z pracy czeka na stole pyszny … Czytaj dalej Ritterzipfel – ziemniaczno – kapuściane kluski Artykuł

Pieprzyć z Fantazją
Krucho – drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i mięsem 188

paszteciki z pewnością przypadną do gustu wielu z was. Jeżeli macie wątpliwości co do farszu, możecie go zastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem to mięso i kiszona kapusta to całkiem udane połaczenie. Zresztą już wam je kiedyś proponowałam w pierogach. Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast do pasztecików jakie jadłam. ciasto

Polska Zupa
Kapuśniak na żeberkach 192

Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kapuśniak. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie ukiszonej kapusty (przepis niebawem pojawi się na blogu) i żeberek. Jego przygotowanie jest czasochłonne, nie należy on do szybkich zup- to prawda, jednak dla jego smaku warto poświęcić jedną chwilę dłużej w kuchni;) Jestem(...)pewna, że Wam posmakuje. Spróbujcie bo naprawdę warto;)  Składniki: 0,8 kg żeberek 3,5 l wody  10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 0,8 kg kiszonej kapusty 2 cebule 1 marchew pół pietruszki 0,7 kg ziemniaków 0,8 kg kiełbasy  2 łyżeczki kminku mielonego 2 łyżeczki majeranku  pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać

Krakowskie smaki Ani
Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą 1248

pierogów): 2 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 3/4 szklanki gorącego mleka szczypta soli łyżka masła lub oleju Farsz ziemniaczany z kapustą: 400 g ziemniaków 400 g kapusty 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz kminek lub majeranek Wykonanie: mąkę, sól i olej umieścić w misce i stopniowo dolewać gorące mleko (wodę) mieszać np. widelcem, by nie poparzyć palców(...)Gdyby się za bardzo lepiło podsypać mąką. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić, by odpoczęło ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać posiekaną kiszoną kapustę, podlać niewielką ilością wody i dusić, azmięknie. Woda powinna całkowicie odparować. Na koniec wymieszać utłuczone ziemniaki z lekko przestudzoną kapustą, intensywnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem lub kminkiem podzielić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki z pieczarkami 68

wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 68

wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 77

wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być

moj przepis na
Łężnie z kiszoną kapustą 2100

popularnym sklepie, którego nazwa zaczyna się na „b”, wpadła mi w ręce książka z kresowymi przepisami. Na biegu ją przekartkowałam i... Artykuł Łężnie z kiszoną kapustą pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Wege kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami. 150

wymieszać łychę jako zagęszczacz. To naprawdę wiejski sposób. Kto też wie, czy przypadkiem w dawniejszych czasach weganizm nie opanowywał chłopskich chat na przednówku? O matko! Składniki: 300 g kapusty kiszonej - 1,30 zł 3 marchewki - 1 zł 2 pietruszki -  0,70 zł mały kawałek selera - 0,30 zł 2 cebule - 0,80 zł 1 kg ziemniaków(...)Dodać obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki, pietruszki i seler oraz przyprawy. Zwiększyć ogień i podsmażać 5 minut mieszając. Wlać bulion i gotować dalej na średnim ogniu. Kapustę odsączyć i poszatkować. Można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Zalać w rondelku białym winem i dusić około 20 minut. Połączyć z resztą zupy. Dodać cukier i koncentrat. Gotować jeszcze około

zadanie-gotowanie