kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:169/414)

Lekki bigos (240 kcal) 253

tradycyjnych potraw. Odchudzony bigos wyszedł smaczny, w wersji wegetariańskiej byłby jeszcze mniej kaloryczny, ale takiego bigosu to już nie jestem w stanie znieść Składniki (ok 6 porcji): 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek duża marchew (180 g) 300 g suchej kiełbasy 200 g przecieru pomidorowego olej rzepakowy liść laurowy majeranek, cząber, papryka słodka i ostra sól, pieprz Przygotowanie Kapustę

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ogórków kiszonych 87

wszystkimi warzywami i to zarówno tymi świeżymi, jak i przetworzonymi. Z drugiej połowy kapusty możecie przygotować TĘ SURÓWKĘ następnego dnia. Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ogórków kiszonych Składniki: 1/2 dużej kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki kiszone 1/2 pęczku koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz sól Najpierw drobno szatkujemy kapustę i wrzucamy do miski(...)Następnie odsączamy kukurydzę i dorzucamy do kapusty. Później kroimy ogórki kiszone w kostkę i dodajemy do warzyw. Surówkę doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie dodajemy majonez i jogurt. Na koniec dorzucamy drobno posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ogórków kiszonych pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
krokiety na Wigilię (w zdrowszej wersji) 227

oleju (ja smażę na specjalnej teflonowej patelni do naleśników i lekko smaruję ją olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki. ~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej) ~350g pieczarek ~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić i  poddusić na patelni, wymieszać z kapustą

chili & sugar
Łazanki wegetariańskie z boczniakami. PRZEPIS 65

Przepis na łazanki wegetariańskie Składniki: Porcja domowego makaronu zrobionego według tego przepisu , następnie cienko rozwałkowanego i pokrojonego w dużą kostkę – lub 250 gramów gotowego makaronu łazanki, 400 gramów kapusty kiszonej, 200 gramów świeżych boczniaków, 2 cebule, olej, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić wegetariańskie łazanki z boczniakami? Makaron ugotuj „na ząb” – powinien stawiać lekki

Kulinarna Polska
Hreczanyki czyli bieszczadzkie kotlety z kaszy i mięsa. Proste, tanie w przygotowaniu i bardzo smaczne. PRZEPIS 173

kaszy gryczanej i mięsa mielonego podane z dodatkiem kapusty na gęsto. Już wiemy, że będziemy wracać do tego przepisu, szczególnie, że hreczanyki są świetne także na zimno. Przepis na hreczanyki – kotlety z kaszy i mięsa Składniki: 200 gramów kaszy gryczanej, 500 gramów mielonej wieprzowiny, 4 średnie cebule, 500 gramów kapusty kiszonej, pół łyżki mąki pszennej, garść grzybów suszonych

Kulinarna Polska
Paszteciki krucho drożdżowe 160

szklanki zielonej soczewicy 250 g pieczarek 2 cebule Sól, pieprze, papryka słodka, zioła prowansalskie Olej czosnkowy Dodatkowo: olej do smażenia Farsz z kapustą i pieczarkami: 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodajemy pokruszone drożdże, śmietanę lub crème fraiche, jajko sól(...)woda odparowuje, dodajemy 4 cebule, które wcześniej obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na pół 1 część użyjemy do soczewicy, drugą do kapusty.   5. Soczewicę płuczemy i gotu jemy z godnie z opisem na opakowaniu, na pół szklanki soczewicy, pół szklanki wody. Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie solą. 6. Kapustę odsączamy

Mój pomysł na
Paszteciki krucho drożdżowe 145

szklanki zielonej soczewicy 250 g pieczarek 2 cebule Sól, pieprze, papryka słodka, zioła prowansalskie Olej czosnkowy Dodatkowo: olej do smażenia Farsz z kapustą i pieczarkami: 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodajemy pokruszone drożdże, śmietanę lub crème fraiche, jajko sól(...)woda odparowuje, dodajemy 4 cebule, które wcześniej obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na pół 1 część użyjemy do soczewicy, drugą do kapusty.   5. Soczewicę płuczemy i gotu jemy z godnie z opisem na opakowaniu, na pół szklanki soczewicy, pół szklanki wody. Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie solą. 6. Kapustę odsączamy

Mój pomysł na
Pierogi z kapustą i grzybami 79

grzybami Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki soli około 1,5 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów sól pieprz 1 duża cebula olej Instrukcje Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień gotujemy grzyby

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi z kapustą i grzybami 184

byłabym sobą gdybym nie wspomniała, że uwielbiam święta i już nie mogę się ich doczekać :) Cała rodzina razem, zapach choinki, prezenty i przepyszne jedzenie! Po prostu idealnie :) Składniki: FARSZ kapusta kiszona 0,5 kg suszone grzyby duża garść cebula 4 szt. ziele angielskie 5 szt. liść laurowy 4 szt. sól i pieprz CIASTO mąka 0,5 kg gorąca woda

Kuchnia Viki
Surówka włoska 84

Surówka włoska Soczysta, aromatyczna, zdrowa i bardzo smaczna surówka. Świetny dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do mięs, ryb, ziemniaków i klusek. Polecam!     Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 jabłko garść świeżej bazylii 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki oliwy z pomidorów 1 płaska łyżka miodu pieprz czarny mielony     *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy

Blog z Apetytem
Łosoś z parowaru z dodatkami 142

Prosto szybko smacznie i zdrowo  - dziki łosoś ugotowany na parze  - brokuły ugotowane na parze  - kapusta kiszona własnej roboty skorpiona olejem z czarnuszki

Szkrab Je Sam
Kapuśniak ze śmietaną 160

ugotowałam kapuśniak..w sumie zaczęłam już jeść i przypomniało mi się o tej śmietanie..no i dodałam...no i powiem wam, że smakowała mi taka zupka.. 50 dkg kapusty kiszonej  marchewka  ziemniaki  bulion  listek laurowy, ziele angielskie  majeranek  kminek sól, pieprz  Bulion zagotować i dodać przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z kapustą i grzybami 232

Jeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się(...)szklanki mąki poznańskiej (na pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń pietruszki 700 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła lub oleju sól pieprz gałka muszkatołowa kminek mielony Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie zagotować

Pełny talerz
Potrawka piwna 160

zależności od ilości bulionu, albo możemy danie przerobić na zupę, albo na treściwą potrawkę. Składniki: 300ml piwa 1,5l rosołu 250g cienkiej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g kiszonej kapusty pół bagietki paryskiej + 5 kromek ciemnego chleba wiejskiego 200g śmietany 18% 2 łyżki suszonego majeranku pieprz i sól Sposób przygotowania: Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej

W kuchni wieczorem