kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:172/414)

Sałatka zimowa 113

Sałatka przygotowana z produktów dostępnych cały rok. Idealna smakuje podana do mięs i smażonej ryby. Składniki: 25 dag kiszonej kapusty 2 kiszone ogórki 2 jabłka 5 ziemniaków 2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i pokroić w kostkę razem z ugotowanymi jajkami (żółtka odłożyć). Dodać posiekaną

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 253

można przygotować metodą tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin. składniki 230 -250g golonka parzona, peklowana 300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna) 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę  1 duża cebula pokrojona w kostkę 50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkę kilka suszonych grzybów(...)instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem z ziemniakami. Program w wolnowarze ustawić na low  i nie zaglądać przez

Stare Gary
Kapusta z grzybami 96

Kapusta z grzybami często gości na świątecznych stołach. U mnie również czasami się pojawia. Taka kapusta jest bardzo uniwersalna ponieważ można ją zajadać samą jako danie postne, można podać także jako dodatek do jakiegoś mięsa, dodać do łazanek lub też dobrze odparować i zmielić na farsz do uszek, pierogów czy krokietów. składniki: 1 kg odciśniętej kiszonej kapusty

Monia miesza i gotuje
Kapuśniak z kaszą pęczak 126

Jakoś ostatnio brak natchnienia na pisanie postów.Tą zupkę robiłam jakiś czas temu.Był kapuśniak z grochem, a teraz z kaszą pęczak. 40 dkg kiszonej kapusty  2  marchewki  1 pietruszka 3 -4 ziemniaki  1/2 szkl. kaszy pęczak  bulion ziele angielskie, listek laurowy sól, pieprz maje ranek  Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i pokroić

Moje domowe kucharzenie
Shepherd’s pie po polsku 118

Skąd taka nazwa? Miał powstać klasyczny shepherd’s pie, ugotowałam ziemniaki. Zaczęłam wyciągać potrzebne do jego przygotowania rzeczy i natknęłam się na resztkę kapusty kiszonej. Taka ilość co to do niczego się nie przyda i wtedy właśnie nastąpiła mała zmiana planów. Danie może nie wygląda zbyt malowniczo, ale warto je zrobić, bo smakuje rewelacyjnie. 1 kg ziemniaków

Polska Zupa
Owoce i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów 95

bakłażan 6,3g ogórek 2,9g szparagi 3,7g fasolka szparagowa 6,8g papryka 6,6g seler naciowy 3,6g seler korzeniowy 7,7g pieczarki 2,6g kiszona kapusta 3g kiszone ogórki 1,4g Artykuł Owoce i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
kapuściane placki 111

jeszcze nie jadł takich placków, musi spróbować !!!  Dzisiaj kolejny post, który ma swoje źródło na  http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com/2016/04/placki-z-kiszonej-kapusty.html Bardzo proste i smaczne danie :) Potrzebujemy tylko kiszoną kapustę, ciasto na placki i trochę przypraw :) Kapustę kroimy i doprawiamy pieprzem, solą i kminkiem... Potem wszystko łączymy z ciastem... Pozostaje tylko usmażyć i już :) Naprawdę wykwintnie smakują :) Polecam ! Smacznego !  Oryginalny

chleba naszego
Bigos 367

Sylwestra trzeba zjeść kapustę, żeby w całym przyszłym roku się darzyło. Czas wykonania: 3 – 4 h Ilość porcji: 10 – 12 Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 100 g słoniny (lub smalcu) 0,7 kg karkówki 0,9 kg bigosówki 10 g suszonych grzybów […] Artykuł Bigos pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Bigos 110

szczególnym okresie zabrakło bigosu. Przepisów na tą potrawę jest mnóstwo, ja robię go w tradycyjny sposób z dodatkiem grzybów suszonych i mięsa różnego rodzaju. Dla mnie to nie tylko kapusta z resztkami wędlin, to smak z dzieciństwa i nie wiem dlaczego, ale za każdym razem jak go robię- niby tak samo, to jednak smakuje inaczej. Przygotowuję go zawsze w większych(...)docenił sam Adam Mickiewicz w ” Panu Tadeuszu”: „W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną. „ Bigos 5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg mieszanego mięsa ( żeberka, boczek, wołowina, łopatka) 2 garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić

Pieguskowa Kuchnia
Bigos z kiszonej kapusty 123

znana w każdym domu. Zawsze obecny na stołach świątecznych, ale też jest doskonałym i bardzo  powszechnie lubianym daniem  na codzienny obiad, imprezę czy do kolacji. -- Skład: kapusta kiszona 2 kg, wieprzowina 1/2 kg, wołowina 1/2 kg, kiełbasa śląska 1/2 kg,  wędzonka 1/2 kg, grzyby suszone 1 szklanka, liść laurowy 6 szt., ziele angielskie 6 szt.,  śliwki

chleba naszego
Krokiety z kapustą i grzybami 132

użyjecie. Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli mąka - tyle ile zabierze płyn Farsz: 700 g kiszonej kapusty 160 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula sól, pieprz margaryna Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki

My simple kitchen
Kimchi jjigae 65

Kimchi jjigae ( 김치찌개) to tradycyjny koreański gulasz (w zasadzie gęsta zupa) z kimchi , czyli kiszonej kapusty pekińskiej. Wersji tego dania jest wiele, moja jest jedną z najbardziej popularnych z wieprzowiną i tofu. To pożywny, rozgrzewający i pyszny posiłek, który ma głęboki smak. Tak jak w przypadku gochujang jjigae podaje się go z miseczką ugotowanego ryżu. Bardzo polecam! Składniki

Oryginalny smak
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 156

dodatkiem do zupy grzybowej (jutro Wrzucę przepis). Jako danie główne starczy dla 3-4 osób. Składniki na farsz do 2 kulebiaków, czyli na 2 opakowania ciasta francuskiego: 500 g kapusty kiszonej (polecam ekologiczną z Lidla) 250-300 g pieczarek 1 duża cebula (u mnie była to cebula czosnkowa) 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem) przyprawy: 8-10 ziarenek(...)łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Cebulę posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzany olej na 3 minuty, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj odsączoną z nadmiaru soku kapustę i duś 5 minut. Kolejno dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, dopraw zmielonym/utartym w moździerzu zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Duś wszystko razem kolejne 3-5 minut. Rozwiń ciasto francuskie

greenscarf