kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:179/414)

Fasolka kiszona 79

najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy raz fasolkę zakisiłam trzy lata temu i trwa to do dzisiaj. Bo Kiszonki rządzą u nas ! Tym razem(...)chrzan, ale i bez niego kiszonka się uda, można też wykorzystać świeży imbir do kiszenia. Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolkę szparagową można kisić surową albo obgotowaną. Surowa fasolka kisi się dłużej podobnie jak brukselka i ma twardszą konsystencję. Mi bardziej smakuje kiszona fasolka wcześniej lekko obgotowana. Użyłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Keto krokiety z kapustą i grzybami (Paleo, LowCarb) 115

jajowatej 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 3 łyżki masła klarowanego Nadzienie 250 g pieczarek posiekanych w cienkie plasterki 250 g białej kapusty posiekanej drobno 250 g kapusty kiszonej 30 g masła klarowanego 1 cebula posiekana w drobną kostkę 1 garść grzybów suszonych uprzednio zalanych wrzątkiem i odstawionych do namoknięcia 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej(...)przekładać nadzieniem z kapusty i pieczarek. Nadzienie Pieczarki podprażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Na patelnię wrzucić masło oraz cebulę. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (świeżą i kiszoną), przemieszać i zalać wodą z namaczania grzybów. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Grzybki drobno posiekać i dorzucić do kapusty. Przykryć i dusić przez 10 -15 minut

Modern Cave Girl
Domowy Bigos 84

Warto je poznać a także znaleść swój sekretny składnik, który uczyni Wasz domowy bigos wyjątkowym i smacznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki: 1 kapusta biała średniej wielkości 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kiełbasy wiejskiej 50 dag żeberek 3 cebule 10 ziarenek ziele angielskiego 5 liści laurowych 2 garście suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 słoiczek koncentratu(...)pomidorowego przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka słodka, chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Białą kapustę drobno poszatkować, zaś kiszoną pokroić. Żeberka włożyć do garnka razem z rozdrobnioną kapustą, zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Wsypać śliwki, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować około 3 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę i podsmażyć

Przepiski.pl
Surówka z kiszonej kapusty, z burakiem i koperkiem 297

Zimą i wiosną jemy dużo kiszonek, przeważnie kapusty i ogórków. Domowe ogórki kiszone schodzą słoik za słoikiem, a dobrą kapustę kupuję na pobliskim bazarku. Kiszonki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe, bo zawierają mnóstwo witamin. Na szczęście wszyscy w domu je lubimy, ale żeby nam się nie znudziły przyrządzając z nich sałatki i surówki zmieniam często dodawane składniki(...)surówka przypomina wyglądem surówkę z kapusty czerwonej . To jednak tylko złudzenie, bo w rzeczywistości starłam do niej zwykłego buraka. Dodał nie tylko koloru, ale też idealnie zgrał się z kiszoną kapustą. Smaczna Pyza poleca tę pyszną i zdrową surówkę. Jedzmy kiszonki na zdrowie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kapusta czerwona kiszona 59

Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy(...)kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy, szatkujemy, mieszamy i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki. Skład 1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg) 1 duże winne jabłko 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soli 1 łyżeczka nasion kminku 3 ziarna ziela angielskiego

Tajemnice Smaku
O! Ukraina Przewodnik po smakach i smaczkach Weronika Marczuk 59

gotowane raki. Kilka sałatek, kiszone pomidory i glazunia. Nie zabraknie przepisów mięsnych i warzywnych. Szaszłyki, kotlet po kijowsku, wątróbka z jabłkiem, pieczone i smażone ziemniaki czy kapusta. Jeśli chodzi o kapustę, a konkretnie kiszoną, moją uwagę przykuły fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty, które przygotowałam od razu. Na deser mamy serniczki lub pierogi z wiśniami, a na koniec wznosimy toast

Tajemnice Smaku
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem 71

szybki i tani obiad. Podaję ją zazwyczaj ze świeżym pieczywem, ale znam osoby, które zjadają ją również ze świeżymi ziemniakami. Dodatkowo do wątróbki idealnie pasują kiszonki takie jak kiszona kapusta bądź ogórek kiszony. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem przez Paulina 2021-07-02 Koktajl truskawkowy przez Paulina 2021-06-13 Młoda kapusta z boczkiem przez

To Musisz Wiedzieć
Kapuśniak z prawdziwkami na żeberkach 120

nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków  mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor  0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg  zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 małą cebula pół łyżeczki majeranku 1 liść laurowy 3  ziarenka ziela angielskiego(...)żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz,  gotować kolejne 10 minut. Dorzucić kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Podawa

Gosia gotuje
Gołąbki z bulgur i wołowiny 92

wołowiny, czyli młoda kapusta z farszem z kaszy bulgur i mięsa z wołowiny. Niestety kończy się sezon na młodą kapustę, będę za nią tęsknić do przyszłego roku, młoda kapusta jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę , na ciepło z koperkiem , jest pysznym dodatkiem do mięsa np. żeberek. A Młoda kapusta kiszona to jest zawsze(...)młodej kapusty też są pyszne, polecam Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Najczęściej robię gołąbki z mięsem wieprzowym i ryżem, ale ostatnio to jagnięcina, cielęcina i wołowina królują w naszej kuchni. Młodą kapustę parzyłam wrzątkiem, ale można też obróbkę przeprowadzić w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam głąb i włożyłam kapustę do wrzącej wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapusta pekińska a'la kimchi 48

wody 3 łyżki soli Jak zrobić kapustę pekińską a'la kimchi? Kapustę pekińską podzielić na liście i zalać 1,5 litra przegotowanej ciepłej wody, w której wcześniej rozpuścić 3 łyżki soli. Kapustę w solance odstawić na około 4 godziny. Liście kapusty wyjąć z solanki, odcedzić z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną kapustę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, startym(...)tygodnie, co pewien czas przebijając zawartość i sprawdzając smak kapusty. Przebijanie zawartości słoika odgazowuje kapustę i zapobiega jej gorzknieniu. Przyznam się, że u mnie nigdy kapusta nie wytrzymała 2 tygodni, gdyż każdy zaglądał i próbował. Po tygodniu już jej w słoiku prawie nic nie zostawało. Zobacz również: kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem

Kuchcik gotuje
Bigos II 188

gospodyń. Jedne przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie, inne pojawiają się po znajomości, a jeszcze inne po lekturze  w internecie. Mój bigos przygotowuję tylko i wyłącznie z kiszonej ( nie kwaszonej) kapusty. Nigdy nie dodaję słodkiej kapusty, lubię jak bigos ma wyrazisty, kwaskowy smak. Taki charakterny bigos jest doskonały jako gorące danie w trakcie karnawałowej imprezy. najlepszy jest(...)lekko przemroził. Natomiast drugą wersję, nieco  chudszą mojego bigosu znajdziecie  tutaj . Bigos II Czas przygotowania: 4 dni Proporcje dla 10-12 osób Składniki: 2000 g kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g  pieczonego boczku 250 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek kilka plasterków  suszonych jabłek

Kulinarne przygody Gatity
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z NATKĄ PIETRUSZKI-OBIAD DIETA 1500 KCAL. 204

Soczyste mięso wypełnione farszem z sera żółtego light i grubo posiekaną natką pietruszki , a do tego potężna Porcja surówki z kiszonej kapusty to będzie hit domowego ,dietetycznego obiadu!. Danie ma  580 kcal. 1 pierś kurczaka 100 g. 1 plaster szynki z kurczaka 15 g . 1 plaster sera żółtego light 15 g. 1 łyżka natki pietruszki 12 g. 1/3 jaja(...)posiekaną natkę pietruszki.i  zwijamy w roladkę.Gotową panierujemy w jajku i w bułce tartej.Smażymy na oleju na złoty kolor.Podajemy z ziemniakami piuree i surówką z kiszonej kapusty.Smacznego!. Surówka : *************** Kapustę umyć ,odcisnąć,posiekać ,włożyć do miski.Cebulę obrać i drobno posiekać.Przyprawić i wymieszać z olejem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka 57

posiłków wykorzystywano wiele składników, które współcześnie uważamy za odpadki i bezrefleksyjnie pozbywamy się ich. Doskonałym przykładem takiego dania są różnego rodzaju kwasówki, czyli zupy gotowane na wodzie po kiszonych ogórkach albo kapuście. Kwas pozostały po wykorzystaniu kiszonek zagotowywano i lekko zagęszczano mąką wymieszaną ze śmietaną. Czasem wzbogacano jego smak kilkoma suszonymi grzybami. Takie kwaśne zupy zwykle podawano z całymi gotowanymi(...)księgą tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydaną przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kwasówka z bobem – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 litr kwasu z kiszonej kapusty 1 łyżeczka kminku 2 ząbki czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki 300 g bobu sól cukier Bób gotujemy w posolonej zagotowanej wodzie do miękkości (5-10 minut

Trzeci talerz
Gołąbki z mięsem i ryżem 31

Gołąbki to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Bardzo popularne również w moim domu rodzinnym, u mnie goszczą rzadko, bo są bardzo pracochłonne. Ale jak smakują! Przedstawiam Wam najlepsze gołąbki z przepisu mojej mamy, z farszem z mięsa mielonego i ryżu

To co kocham
Kapusta z grochem wigilijna 52

Tradycyjna kapusta z grochem jak się gotuje Jak się gotuje kapustę z grochem? Postna kapusta bez grzybów i mąki to obowiązkowa potrawa na niejednym wigilijnym stole. Biała kapusta z grochem czy kapusta kiszona? Pyszna tradycyjna kapusta z grochem, od lat ten sam sprawdzony przepis na wigilijną kapustę. Kapusta z grochem z przepisu Babci, to prosta potrawa, która kojarzy się głównie

Dieta moja pasja
Pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną 66

Można pozostawić sos naturalny. Do sosu włożyć plastry schabu i pozostawić chwilę w celu zintegrowania smaków.  Podawać z ziemniaczanym purée lub ulubioną kaszą, z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub ogórka kiszonego

Kulinarne przemyslenia
Pieczone udka (nóżki) z kurczaka – pomysł na obiad 65

kurczaka można podawać z różnymi dodatkami. Ja polecam Wam do tego przygotować pieczone ziemniaczki i zestaw różnych, kolorowych surówek. Najlepiej pasuje tu np. surówka z białej kapusty, surówka z kiszonej kapusty lub cięte ogóreczki. My uwielbiamy też takie udka też w towarzystwie surówki z buraczków. Pieczone ziemniaczki można przygotować razem z udkami. Warto do tego jeszcze przygotować szybki domowy

Słodkie okruszki
Kapusta czerwona do słoików 174

zrobić czerwoną kapustę do słoików wielu zastosowań? Sprawdzony przepis na pyszną sałatkę do obiadu z czerwonej kapusty. Kapusta czerwona do słoików na zimę bez jabłka, prosty sprawdzony przepis. Czerwona kapusta na zimę Kapustę czerwoną do słoików na zimę można przygotować na kilka sposobów. Może to być czerwona kapusta z jabłkiem lub bez jabłka. Można zrobić czerwoną kapustę kiszoną, a także

Dieta moja pasja
Kiszone rzodkiewki 71

probiotyk. Kiszone rzodkiewki są chrupiące, lekko cierpkie i bardzo zdrowe. Przepis na kiszone rzodkiewki jest jednym z najłatwiejszych przepisów na kiszonki i bez problemu przygotujesz je w domowych warunkach. W czasie fermentacji rzodkiewki tracą nieco swój ostry smak i kolor, ale zyskują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Pożyteczne bakterie sprawiają, że domowe kiszonki, takie jak kiszone rzodkiewki, młoda kapusta kiszona

Cztery Fajery
Kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni 1485

ziemniaki oraz cebulę. Jedyną dodatkową przyprawą oprócz soli i pieprzu jest tylko ziele angielskie. Potem wystarczy wszystko poddusić ok. 20 minut i gotowe! Kraszanka doskonale smakuje z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym. Zachęcamy wszystkich do sprawdzenia innych naszych przepisów na proste potrawy z ziemniaków. Min. pyszne tarte ziemniaki z kurczakiem i serem , bardzo aromatyczne faszerowane ziemniaki z piekarnika

Kuchnia Na Wypasie
Kiszony kalafior 79

Kiszenie to najstarszy sposób konserwowania żywności i najzdrowszy, bo zwielokratnia ich wartości zdrowotne. Kiszona kapusta, buraki czy kiszone ogórki są najpopularniejsze, to nasze ulubione kiszonki, ale już marchew, kalafior lub inne warzywa budzą niemałe zdziwienie. To można je kisić? Można właściwie wszystkie zakisić, na jakie przyjdzie Ci tylko ochota. Kiszonki mają właściwości oczyszczające, ponieważ zawierają kwas mlekowy, który odtruwa organizm

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na zakwas buraczany dieta Ewy Dąbrowskiej 160

możemy go po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, ale nigdy nie zagotowujemy bo straci właściwości. MOŻNA (ale nie trzeba): Do buraków dodać kawałek chleba razowego, lub odrobinę soku z kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych – w kolejnych kiszeniach można dorzuć do słoja jeden kawałek wcześniej ukiszonego buraka czy dwie łyżki soku z poprzedniej partii – w ten sposób zakwas szybciej ukisi się

Dorota Smakuje
Kurczak pieczony po zbójnicku (na kapuście z grzybami i śliwkami) 241

potrzeba już do niego surówki, bo jej miejsce zajmuje kapusta.  Mięso: 1/2 kg udek z kurczaka 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, papryka słodka  Kapusta:  1 kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g suszonych śliwek  1 cebula olej  sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy

Szefowa kuchni
Surówka z tartej brukselki z orzechami 151

niezwykle smaczna. Sałatka z surowej brukselki, utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych. Brukselka kojarzy się często z warzywem

Niedzielny kucharz
Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 165

lubicie. Ilość sosu zależy od waszego zapotrzebowania możecie proporcje zwiększyć lub zmniejszyć.Następnie z powrotem wkładamy kuleczki do sosu. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Surówkę proponuję z kiszonej kapusty lub ogórki kiszone. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z kapustą 152

Wykonanie: Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę, na koniec dodać olej, ok 2 łyżek zostawić na rozgrzanie patelni. Krokiety z kapustą Farsz 300g kiszonej kapusty 6 średnich pieczarek 1 mała cebulka sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Kapustę odgotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno pokroić. Cebulkę drobno posiekać

Pomysłowa kuchnia
Razowe kopytka smażone z kapustą 163

wałek, tniemy go na małe kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżka cedzakową na talerz by obeschły trochę. kapusta: 600 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule skórka i sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju łyżka miodu wielokwiatowego Kapustę odciskamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki z mięsem i ryżem 147

Gołąbki to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Bardzo popularne również w moim domu rodzinnym, u mnie goszczą rzadko, bo są bardzo pracochłonne. Ale jak smakują! Przedstawiam Wam najlepsze gołąbki

To co kocham
Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą 153

Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50  g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę dokładnie płuczemy

Kulinarne przemyslenia
Bigos staropolski 843

wyciśnie Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie I powietrze dokoła zionie aromatem (…)” *** Znany od wieków, a najlepszą rekomendację dostał od Adama Mickiewicza. Bigos staropolski. Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej

mojewypiekiinietylko
Wigilijne paszteciki. 177

jestem i już!!! Składniki na Wigilijne paszteciki 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 5 dkg drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 jajko FARSZ: po 50 dkg kapusty świeżej i kiszonej 10 suszonych grzybów(...)cebule olej sól pieprz 1 roztrzepane jajko do posmarowania      Grzyby moczymy (najlepiej całą noc), gotujemy i drobniutko kroimy. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy grzyby i pokrojoną kiszoną kapustę, dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy świeżą, poszatkowaną kapustę i dusimy jeszcze 20 minut, Następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie odparowujemy nadmiar płynu.      Drożdże rozcieramy

Rozpustne gotowanie
Kotleciki mielone w chrupiacej panierce 174

naszej polskiej kuchni.  Pamiętam je już od wieku przedszkolnego, potem w szkolnej  stołówce,  w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką  czy z kiszoną kapustą.   Najlepsze były jednak te  domowe , które robiła mama. ..... Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już  w nieco inny sposób.   Kotlety mielone(...)smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na  na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać  z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki  podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi

Zakamarki mojej kuchni