kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:183/414)

Zakwas na barszcz biały 276

przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jak przyspieszyć dojrzewanie zakwasu? Powstanie zakwasu na barszcz biały można przyśpieszyć dodając do niego np. łyżkę soku z kiszonych ogórków, soku z kapusty kiszonej czy kawałek chleba na prawdziwym zakwasie. Chodzi o zaszczepienie zakwasu kwasem mlekowym. Zakwas będzie gotowy w ciągu kilku dni. Jak przechowywać zakwas do białego barszczu: Jeśli nie chcecie użyć zakwasu

Kulinarne Przeboje
Bigos 4 kapusty 419

Nietypowy przepis na lekkostrawny i szybki bigos. Nietypowy bo z dodatkiem kilku rodzajów kapusty takiej jak pekińska. Idealna propozycja na piątkowy obiad Składniki na 6 porcji: 400-500 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pekińskiej (pół dużej główki) 2 kapusty PakChoi 100-150 g cykorii 250 pieczarek, najlepiej brązowych 300 g marchwi (u mnie była to pomarańczowa i fioletowa

greenscarf
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 193

Długo za mną chodziły krokiety z mięsem ale z lenistwa nie chciało mi się ich robić. Aż w końcu się zawzięłam i zrobiłam. Nie ukrywam jest

Krakowskie smaki Ani
Kapuśniak prosty przepis 136

regionalna zupa polska. Ma swoich zdecydowanych zwolenników, do których bez wątpienia należę. Uwielbiam ją w takiej formie jak dziś (czyli ze świeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku

Tradycyjna Kuchnia
Kluski- kopytka. 154

wypłynięcia, Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą, Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe.  Jeśli będziecie podawać z sosem to polecam jako dodatek kapustę kiszoną zasmażaną(przepis na kapustę podany wcześniej "kluseczki z kapustą

Kuchnia Beaty
Kiszona cukinia 142

Zepsute? Stare? A może to jakiś żart?  Wielu obcokrajowców szerokim łukiem omija polskie kiszonki. Zapach kiszonej kapusty przyprawia ich o mdłości, widok kiszonych ogórków o zawrót głowy, a na samą myśl o wypiciu zsiadłego mleka dostają rozstroju żołądka. Kwaśne są, to na pewno. I jednocześnie niesłychanie zdrowe. Kiszonki to chyba jedne z najzdrowszych "potraw" na świecie. Są naturalnymi probiotykami(...)wiele warzyw, a nawet owoców, nie wszystkie kiszonki zyskały aprobatę moich kubków smakowych. Na przykład kiszonym pomidorom mówię zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta i ogórki), cukinia jest dobrym wyborem na pierwszy ogień kiszonkowych eksperymentów. Potrzebne będą: - umyte, pokrojone cukinie

Smakuje zdrowo
Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonym żeberku 125

kiszonej kapusty porcja rosołowa z indyka kawałek wędzonych żeberek marchewka cebula listek laurowy ziele angielskie pół łyżeczki kminku sól pieprz czarny pieprz ziołowy 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego Kapustę płuczemy w letniej wodzie i odciskamy, (gdyby była bardzo kwaśna można zagotować i odcedzić pierwszą wodę) Zalewamy kapustę wodą, dodajemy umyte mięso i żeberka, Marchewkę kroimy w plasterki lub ścieramy

Gotowanie jest łatwe
Bigos 131

kiszonej kapusty 1 kg łopatki lub trójkąt z żeberkami 300-400 g kiełbasy listek laurowy 1 duża cebula kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku 7-8 ziaren jałowca kilka suszonych grzybków kilka śliwek suszonych sól pieprz ziołowy pieprz czarny 3 łyżki mąki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę odciskamy od soku, zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy

Gotowanie jest łatwe
Młoda kapusta kiszona w wodzie po ogórkach-genialna!! 190

Coś dla wielbicieli kiszonek-idealna przekąska i do tego pełna zdrowia,tania i łatwa do przygotowania.Teraz kiedy robimy sporo ogórków małosolnych i zostaje nam po nich woda z kiszenia ta kapusta to idealny sposób na jej wykorzystanie .W tym roku byłam na kursie fermentacji i tam poznałam przepis na "Kryżałki"-czyli białą kapustę lekko obgotowaną w dużych kawałkach i zalaną(...)wiecie co? Wyszła genialna i nie już ją zjadłam i nastawiłam nową-polecam gorąco!!! Składniki: pół główki młodej kapusty ok 1 l wody po ogórkach małosolnych lub kiszonych Przygotowanie: kapustę pokroić na kawałki(nie szatkować!!) poukładać w słoiku i zalać wodą w ogórków,tak żeby nie kapusta  wystawała ponad wodę,zakręcić i odstawić w temperaturze pokojowej

Swojskie jedzonko
Mielone kotlety z duszoną kapustką 263

kwiecień plecień J . Pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu a temperatura powietrza podpowiada, że trzeba zjeść coś dobrego. No i wymyśliłam obiad z mojego dzieciństwa: mielone z duszoną kapustą. Najlepsze jest do mielonych mięso mieszane czyli pół na pół wieprzowina z wołowiną, ale ja miałam tylko mięso wieprzowe od szynki i również wyszły smakowicie. To danie nie należy(...)zgrabne nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami i duszoną kiszoną kapustką lub buraczkami ćwikłowymi. Kapustę kiszoną wystarczy wypłukać w zimnej wodzie, zalać w garnku do połowy wodą, dodać dwa liście laurowe, dwa ziela angielskie, kminek i dusić godzinkę na wolnym ogniu pod przykryciem. Na koniec

Kulinarne przemyslenia
Kotlety z kaszy jaglanej, quinoa i marchewki. Zdrowe śniadanie, obiad czy kolacja. Pyszna inspiracja. 169

cebulę, czosnek i dodaję ugotowane kasze, otręby i zdrowe ziarna. Kotlety z warzywami i kaszą jaglaną wspaniale smakują z misą sałat, czy domowymi ogórkami kiszonymi lub pyszną i zdrową kapustą kiszoną.     KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I MARCHEWKI Składniki: 2 marchewki starte na tarce o drobnych oczkach 1 duża cebula starta na tarce 1 ząbek czosnku starty(...)pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia kotlety delikatnie przewracamy na drugą stronę. Kotlety świetnie smakują jako vegeburgery w bułce z sałatą, cebulą, pomidorem. Jako dodatek do ziemniaków i kapusty. Wyobraźnia nasza jest nieograniczona  i można podawać je na 1000 sposobów. Smacznego. Zapraszam. Inspirujcie się na zdrowie

Naturalna Kuchnia
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych + film 65

Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych z dodatkiem jabłka i cebuli to ekspresowy, smaczny, prosty i uniwersalny dodatek do większości dań obiadowych z mięsem, może stanowić również samodzielną przekąskę, dodatek do dań z grilla lub wkład do kebaba.     składniki na 3-4 porcje mała główka kapusty pekińskiej 3 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula gałązka posiekanej(...)czym dodajemy do kapusty pekińskiej. Obraną cebulę dość drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składniakami surówki. Na końcu do surówki wlewamy sos i wszystko starannie razem łączymy. Tak przygotowaną surówkę wstawiamy do lodówki na 15 minut aby wszystkie smaki się przegryzły. Gotową surówkę posypujemy posiekaną natką pietruszki.   Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych + film pochodzi z serwisu

Smakowite Dania
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 29

dzieciństwie nie przepadałam za zupą z białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki

To co kocham
Wigilijny groch z kapustą 147

się m.in. połączenie kapusty z grochem, które serwowane było głównie w Polsce środkowej na wyjątkowe okazje, takie jak wesele czy święta. Choć dziś danie jest to już nieco zapomniane, tradycyjnie zawsze pojawiało się na polskich stołach podczas wieczerzy wigilijnej. Wigilijny groch z kapustą - przepis na 4 porcje Do przygotowania grochu z kapustą będą Ci potrzebne: 500g kiszonej kapusty, 100g łuskanego

Z notatnika dietetyka