Marchewka kiszona 110kiszenia wybrałam niewielkie, dość cienkie marchewki. Użyłam takich samych przypraw jak do kiszenia ogórków. Składniki : marchew sól, kilka ząbków czosnku, gałązki kopru, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, chrzan Przygotowanie: Marchew obrać ze skórki, umyć Przygotować zalewę,( 1 łyżka soli na 1 litr wody) do każdego słoja włożyć przyprawy, ucisnąć ciasno marchewki Wlać zalewę tak by marchewki były całkowicie(...)zanurzone w wodzie, przykryć dekielkami. Słoje przykryć ściereczką na kilka dni i pozostawić w cieple Potem wynieść do chłodnej piwnicy. Marchewkę po ukiszeniu starłam i przygotowałam tradycyjną surówkę z kiszoną kapustą, jabłkiem i oliwą. Dodałam tez ciut pieprzu i cukru. Kto lubi kiszone ogórki to takie kiszone, chrupiące marchewki też mu będą smakować
Proste Potrawy
Pieczone krokiety z warzywami 118Meksyku - z tuńczykiem lub czerwoną fasolą, w Indiach - ziemniakami, w Korei - z makaronem sojowym i warzywami lub kapustą kim-chi. Z kolei w Polsce najpopularniejsze są krokiety nadziewane kiszoną kapustą i pieczarkami lub mięsem obtaczane w bułce tartej. Ja tym razem trochę odeszłam od naszej polskiej klasyki i postawiłam na krokiety z warzywami. Odpuściłam też bułkę tartą i zamiast smażyć
Z notatnika dietetyka
Kapusta z grzybami i ciecierzycą 122nowej odsłonie. Kapustę przygotowujemy zgodnie z tradycyjnym przepisem, a pod koniec gotowania dodajemy do niej ugotowaną ciecierzycę. To pyszna odmiana dla tego klasycznego świątecznego dania. Jestem bardzo ciekawa u kogo w tym roku na wigilijnym stole pojawi się kapusta z grzybami i ciecierzycą? Kapusta z grzybami i ciecierzycą Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty
Kulinarne przygody Gatity
Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy 138Czerwone wino możemy serwować do: Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Lasagne bolognese z pomidorami i beszamelem Artykuł Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.pl
Urządzamy kuchnię. Kuchnia w stylu retro 126retro to czas na gotowanie po staropolsku. Tutaj możemy polecić: Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Grochówka wojskowa zupa grochowa po polsku Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej Artykuł Urządzamy kuchnię. Kuchnia w stylu retro pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.pl
Krokiety z białą kapustą 448Wreszcie są na blogu moje krokiety z kapustą, prawie tak pyszne jak te, która robi moja mama. Krokiety z kiszoną kapusta mojej mamy to jest mistrzostwo!. Brakowało mi bardzo tego smaku, dlatego też dzisiaj przygotowałam krokiety z białą kapustą . Chrupiące z zewnątrz, wypełnione białą kapustą, muszę przyznać, że wyszły naprawdę bardzo dobre. Oczywiście sekretem udanych krokietów poza
Moja smaczna kuchnia
Wigilijna kapusta z grzybami i fasolą 214troszkę wzbogaconą,bo dodaję do kapusty suszone grzyby leśne. Bez tej kapusty nie wyobrażam sobie Wigilii. Kapustę zaprezentowałam w garnku żaroodpornym od Tarka i Miarka. 1,5 kg kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów leśnych 200 g drobnej fasoli 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 2 cebule sól pieprz 50 ml oleju rzepakowego Semco Grzyby suszone wypłukać
Kolorowa kuchnia Elki
Kurczak duszony na kapuście z pieczarkami. 172potrawa. Po krótkim przygotowaniu zamykamy wszystko w jednym garze i nich się dusi, a później mamy.... mięso, kapustę, grzybki wszystko pachnące i aromatyczne. 3 duże udka kurczaka 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg pieczarek łyżka masła 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka oregano łyżeczka białej gorczycy po kilka kulek : jałowca czarnego pieprzu ziela
Dieta moja pasja
Zasmażana biała kapusta 284mąki Zasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapusty. Kapustę dosyć drobno poszatkować. Wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą (ok. 2-3 szklanki
Świat Domowej Kuchni
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej 506jakiś warzywny dodatek, czy to buraczki, czy też surówkę z modrej kapusty . Bardzo lubię surówkę z młodej kapusty , ale tej już dawno nie ma. Do ryb uwielbiamy surówki z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Jesienią często wykorzystujemy do surówek kapustę pekińską, która jest łatwiejsza w obróbce, gdyż jest delikatniejsza od białej kapusty, kapusty pekińskiej nie trzeba zmiękczać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilia ludowa 145wiernie, gdyż w materiałach źródłowych było mało szczegółowych informacji, dlatego momentami pozwalałem sobie na odrobinę finezji :) Kapusta na rzadko z grzybami i kaszą jęczmienną (okolice Łukowca) Składniki: - kapusta - grzyby suszone - kasza pęczak Wykonanie: Kaszę ugotować razem z grzybami. Dodać pokrojonej kapusty i gotować do miękkości. Kwaśne (okolice Sławkowa) Nazwa ciekawa, ale nie wiem jak miało to być kwaśne :) Składniki: - fasola(...)gotujemy i blendujemy na krem. Grzyby moczymy kilka godzin. Kroimy i dodajemy do kremu z buraków razem z wodą, w której się moczyły. Kapusta szatkowana z grochem i grzybami (okolice Stradomia) Składniki: - groch łuskany - kapusta kiszona - grzyby suszone - soda oczyszczona Grzyby moczymy kilka godzin w wodzie. Groch moczymy kilka godzin w wodzie z sodą oczyszczoną. Wymieniamy wodę i gotujemy
Kryzysowa Książka Kucharska
Tepache 233perfuma, ale zawsze coś wychodzi. Mój były tolerował tylko ogórki konserwowe, co powinno mi dać do myślenia i pogonić dziada już na początku, jak zwyrodnialec odmówił spożycia surówki z kiszonej kapusty! Ale nie! Zakochana baba to jak błędna owca i zanim zaczniecie marudzić, że nie musi lubić, a ja tradycyjnie przypieprzam się o byle co, oświadczam, że żodyn nie będzie(...)fermentacji i obiecuje wam, że postaram się w sposób prosty pokazać wam fajne rzeczy i połączenia. Nie bójcie się kisić, szukać, eksperymentować, czasem nie wyjdzie, a czasem rezultaty wprowadzą was w ekstazę. Nie musicie robić od razu tira ogórków czy kapusty, spróbujcie po kilka słoiczków – to jest cholerna satysfakcja, porcja zdrowia i nauka cierpliwości. Dziś poznamy tepache Tepache
ladykitchen