Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka 134Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Stary Lubliniec, gmina Cieszanów, powiat lubaczowski Stary Lubliniec to miejscowość o ponad pięćsetletniej historii, która usytuowana jest w pobliżu obecnej granicy Polski z Ukrainą, a także w sąsiedztwie granicy między województwem podkarpackim a lubelski. Położenie miejscowości miało znaczący wpływ na trudną historię tego miejsca, jak i na masowe, często przymusowe migracje miejscowej(...)dzielą i wymieniają. Kremowa kapusta z kolorową fasolą to jedno z tych dań, które doskonale reprezentują bardzo silną w tym regionie symbiozę kuchni kresowej z tradycyjną kuchnią polską. Przepis został zaprezentowany w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski. Kremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1-2 kg kiszonej kapusty 1 cebula
Trzeci talerz
Bigos 232przygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 2000g Wieprzowina łopatka- 1000g Kiełbasa- 400g Boczek- 300g Kapusta biała- 300g Pieczarki- 250g Szynka- 200g Cebula- 180g Śliwka suszona- 80g Koncentrat- 70g Smalec- 100g Masło- 100g Grzyby suszone- 40g Ziele angielskie- 3 ziarna Liść laurowy- 3 sztuki Sól, pieprz, papryka ostra Śliwki przekrawamy na pół i razem z grzybami zalewami gorącą wodą na całą noc. Kapustę
serzmiesem
Kapustnica 162nada mielona wędzona papryka, wędzone żeberka albo boczek. Kapusty nie powinniśmy płukać, wystarczy ją posiekać. A jeśli mamy z tej kapusty wodę, to należy ją dolać do zupy. Im bardziej kwaśna, tym lepsza. Chyba, że wolicie łagodniejszą wersję, to wtedy oczywiście kapustę płuczemy przed gotowaniem. Składniki: ok. 0,5 kg kiszonej kapusty ok. 300 g wędzonych żeberek
bistro mama
Gołąbki 159chociaż raz w życiu nie jadł. Jedni uwielbiają, inni tak sobie lub wcale. Co gospodyni to inny przepis na nie. Można je przygotować z kapusty włoskiej lub białej, kapusty kiszonej w główkach . Ja najbardziej lubię gołąbki zawinięte w kapustę włoską. 1 ładna główka kapusty włoskiej, 700 g zmielonej łopatki wieprzowej, 2 cebule, 200 g ryżu, sól, cukier, pieprz, tłuszcz
królestwo garów
Probiotyki na zdrowie 181swoje działanie probiotyczne lub zostaje ono w znaczny sposób ograniczone. Warto czytać etykiety, ponieważ na opakowaniu informacje te zawsze powinny być podane. Do naturalnych probiotyków należą także kiszonki , np. kiszona kapusta czy ogórki. Również tutaj ważne jest, aby produkty kiszone były w sposób naturalny, bez substancji dodatkowych. Do probiotyków zaliczyć można także ciastka i chleby pieczone na naturalnym zakwasie - produkowane
Z notatnika dietetyka
Uszka z grzybami 209grzybami to tradycyjne danie na Wigilię Bożego Narodzenia. Na naszym stole uszka królują tuż obok krokietów i pasztecików z kapustą i grzybami. Czasami robimy uszka z farszem z kiszonej kapusty, jednak te grzybowe pojawiają się na naszym świą The post Uszka z grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 1003TUTAJ *** *** PIECZONE ZIEMNIAKI PRZEPIS TUTAJ *** PRZEPIS TUTAJ PRZEPIS TUTAJ *** SURÓWKA JAK Z CHIŃSKIEJ RESTAURACJI PRZEPIS TUTAJ *** *** PYSZNA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY PRZEPIS TUTAJ *** *** SURÓWKA COLESLAW PRZEPIS TUTAJ *** *** SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I PAPRYKI PRZEPIS TUTAJ *** *** WIOSENNA SURÓWKA A’LA COLESLAW PRZEPIS TUTAJ *** POLECAM RÓWNIEŻ: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! PONAD
Blog z Apetytem
Przepisy na wigilię: Kapusta wigilijna 174Najprostszy przepis na wigilijną kapustę. Naprawdę nic więcej nie potrzeba. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 8 łyżek oleju 4 łyżki miodu 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku Sól, pieprz Opcjonalnie: żurawina, suszone śliwki Składniki na dania dla 4 osób Przygotowanie: Krok 1 Grzyby moczymy w wodzie najlepiej przez noc, albo chociaż przez godzinę. Gotujemy
Niedzielny kucharz
Łazanki ze słodką kapustą. 236córki, ale ona obecnie jest poza wszelką kategorią. Cóż taki etap, jakoś musimy to przetrwać ;) Po drugie zaś, nigdy wcześniej nie przygotowywałam łazanek ze słodką kapustą. Zawsze była to kapusta kiszona. Jakie wrażenia? Bardzo pozytywne. Wersja mniej wyrazista w smaku, ale równie dobra. Charakteru można dodać odpowiednią ilością pieprzu ;) Dla tych spragnionych wrażeń ;) Składniki: 1/2 główki małej kapusty białej
zadanie-gotowanie
Kapusta kiszona gotowana na słodko 330Bardzo prosty przepis na delikatną, słodką kapustę kiszoną gotowaną. Minimalna ilość składników i bez zasmażania. Taka kapusta to świetny dodatek do tradycyjnych obiadów bazujących na gotowanych kaszach lub ziemniakach z mięsem
AniaGotuje.pl
KISZONE BURAKI Z KAPUSTĄ 299Komu znudziła się kiszona kapusta z marketu, niech samodzielnie zrobi urozmaiconą wersję. Mało pracy, a smaczne efekty. Czytaj więcej
Kasia Sarna
Zakwas z buraków na barszcz 211się uda, tyle, że potrwa to kilka dni dłużej. Innym sposobem (ale osobiście go nie próbowaliśmy) jest dodanie do zakwasu, celem przyspieszenia procesu, kilku łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków – ale tu znów uwaga – muszą być KISZONE, a nie kwaszone. Składniki: ok. 1 kg buraków (im więcej, tym lepiej) ok. 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody kilka
Pociąg Do Kuchni
Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem 400Składniki: 400 g kapusty kiszonej 2 marchewki pęczek koperku jasna część pora Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do miski Obrane marchewki ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Białą część pora kroimy na małe kawałki, a koperek siekamy. Dodajemy do kapusty, całość mieszamy
Moja smaczna kuchnia
Kimchi 162już w coś się wkręcę, to nie odpuszczam choćby nie wiem co. I tak mam ostatnio z kiszonkami. Kiszę na potęgę! Buraki, marchewki, rzodkiewki i kimchi czyli koreańską kapustę kiszoną. Wierzę gorąco w dobroczynną moc wszystkiego co kiszone. Kimchi jest skarbnicą błonnika, witaminy C i karotenu. To naturalny probiotyk. I chociaż to narodowe danie Koreańczyków, prawie wszystkie składniki(...)dodawać do sałatek, kanapek, smażonego ryżu, marynaty do pieczonego kurczaka i wielu innych potraw. Chętnie podzielę się z Wami tymi przepisami, ale zacznijcie od ukiszenia kimchi. Składniki: 1 kg kapusty pekińskiej 5 łyżek soli 3 litry wody Pasta do kimchi: 3/4 szklanki wody 2 łyżki mąki z ryżu kleistego 1 łyżka cukru 1/2 małej rzepy 1 marchew 1/2 pęczka
Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z ogórków kiszonych i pora – pyszny dodatek do obiadu 346prostych składników, które są dostępne przez cały rok, więc można ją podać zarówno do mięsa z grilla jak i świątecznej pieczeni. Składniki na surówkę z ogórków kiszonych i pora: 6-7 ogórków kiszonych (400 g) niewielki por niewielka marchew mała cebula 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju np. rzepakowego sól i pieprz Przygotowanie Ogórki odsączamy(...)obiadu: Surówka do kotleta z sałatą lodową i majonezem w 5 minut Kolorowa surówka z kiszonej kapusty – smaczna i zdrowa Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC Najprostsza surówka z marchewki Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i papryką Artykuł Surówka z ogórków kiszonych i pora – pyszny dodatek do obiadu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne
Roladki schabowe z piekarnika 397schabowe? Świetnie sprawdzą się z pewnością ziemniaki pieczone. Ale również ryż, kluski i kasze. Świetnie smakują również z zasmażaną kapustą. Najlepsza sałatka do roladek schabowych? Na pewno surówka z kiszonej kapusty, colesław oraz naszym zdaniem bezkonkurencyjna w tym wypadku tradycyjna mizeria. Roladki schabowe przepis, który może być również bardzo mało kalorycznym daniem. Wystarczy, że zastąpisz ser i szynkę np. szpinakiem
Kuchnia Na Wypasie
Surówka z białej kapusty z marchewką i koperkiem 150blogu znajdziecie również inspiracje na inne pyszne surówki . Zachęcam zerknąć Składniki: 1/2 średniej główki białej kapusty 2 duże marchewki 1 malutka cebula 1 mały pęczek koperku 3 łyżki oleju rzepakowego około 2 łyżeczki cukru 3 – 4 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Kapustę cienko poszatkować, lekko posolić i wymieszać. Dodać startą marchewkę, drobno posiekaną cebulkę, olej rzepakowy, cukier(...)minut aby smaki się przegryzły. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Surówka Colesław → Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą → Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami → Surówka z kiszonej kapusty → Surówka z marchewki i jabłka Artykuł Surówka z białej kapusty z marchewką i koperkiem pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smak
Piersi z kurczaka w prostym sosie – rodzinny obiad 278odpowiednio zwiększam ilość składników. Całe danie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Do tego pyszne surówki – u mnie domowa kiszona kapusta i czerwone buraczki . Dodatkowo na stole znalazły się też kiszone ogórki i fasolka z bułką tartą. Do podania surówek wspaniale sprawdza się mój zestaw szklanych salaterek z pokrywką , który
Słodkie okruszki
Bigos z młodej kapusty z 4 składników 151bardzo krótki, warto więc korzystać póki jest! Przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty znajdziecie tutaj. Ten letni bigos z młodej kapusty różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty , ale w sezonie uwielbiam go przyrządzać gdyż przygotowuje się go błyskawicznie. Jest pikantny, pyszny i aromatyczny. Mój bigos z młodej kapusty to będzie Wasz ulubiony przepis sezonowy! Niesamowicie prosty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kapustą 223zgodne z dietą rozdzielną... 😄 Doskonały przykład dania na święta i Wigilię wg diety rozdzielnej, o czym napiszę w najbliższych dniach. 😆 Składniki na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kapustę ugotować, wystudzić i dobrze odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami 176śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Następnie dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną. Przesmażyć. Wlać wodę (około 200 ml) i dusić aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby dolać wodę. Gdy kapusta będzie już gotowa, doprawić do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie
królestwo garów
Uszka z kapustą i grzybami oraz najlepsze ciasto na uszka 207podam Wam przepis na najlepszy Wigilijny barszcz! Składniki (na 40 uszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami: 1/2 porcji z tego przepisu na kapustę z grzybami i żurawiną Farsz przygotowujemy według podanego przepisu, dzień lub nawet dwa dni wcześniej, będzie najsmaczniejszy. Masło rozpuszczamy
Mango Papaja
MŁODA KAPUSTA 205słabość do niej ujawnia się w tempie expresowym. W dzieciństwie jej nie lubiłam. Mama przygotowywała na słodko-kwaśno, dodając boczek. Nie smakowała mi. Wolałam jeść na surowo, a potem kapustę kiszoną, surówkę. W dorosłym życiu, próbowałam poszukać sposobu na tę kapustę, tak przez wszystkich /prawie/ lubianą. Po wielu próbach najlepiej całej rodzinie smakowała przygotowana w taki sposób dietetyczny – zabawne
Tradycyjna kuchnia inaczej
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK 974Sezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty :) Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku
Walijskie Pichcenie