Surówka z kiszonej kapusty to najpopularniejszy dodatek obiadowy w zimowym okresie. Jest nie tylko smaczna, ale super zdrowa. Lubimy ją wszyscy! Dziś poczciwa kapusta w wydaniu świątecznym, bo z dodatkiem wędzonych śliwek, żurawiny i bakalii. Idealna do smażonego karpia wigilijnego. Jeśli nie lubisz nudy w kuchni na pewno wypróbujesz ten smaczny i ciekawy przepis. Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kapusta z grochem to w niektórych regionach Polski tradycyjne świąteczne danie, choć oczywiście bywa także jadane poza świętami. Dieta paleo ogranicza albo wyklucza rośliny strączkowe (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe ), jednak niektóre z nich od czasu do czasu nie zaszkodzą większości z nas i mogą zastąpić mięso do jednego posiłku. Kapusta z grochem to fantastyczny posiłek na zimę(...)dań. W Polsce występuje wiele wariantów tej potrawy, w niektórych grochu jest mało, w innych dominuje. Mi najbardziej smakuje, kiedy kapusty jest wagowo mniej więcej dwa razy więcej niż grochu. Kapusta z grochem albo groch z kapustą, przepis: kiszona kapusta – 1 kg groch łuskany – 1/2 kg cebula – 2 sztuki smalec (albo inny tłuszcz) – 4 łyżki sól
PaleoSMAKjabłka, kiełki, brokuły i karczocha. Dobrym wyborem są także zielone rośliny liściaste, łosoś, czekolada gorzka, soczewica, ciecierzyca, fasola. Dieta powinna być także bogata w produkty fermentowane czyli kiszonki np. kiszoną kapustę, ogórki, kiszone rzodkiewki. Warto też sięgać po probiotyki . Probiotyk to bakteria wyizolowana z przewodu pokarmowego o udokumentowanych w badaniach właściwościach prozdrowotnych. Bakterie zawarte w kiszonkach lub jogurtach nie mogą
CodogaraKiszonki to nasza tajna broń w sezonie jesienno-zimowym. Idealnie wspomagają naszą odporność. Wartościowe są nie tylko kiszone warzywa, ale również woda pochodząca z kiszenia. Nie wylewaj zatem, a wypijaj wodę z kiszonej kapusty czy kiszonych ogórków. Świetny dla naszego zdrowia jest również Zakwas na barszcz . Wypijany codziennie wzmocni nasz organizm. Polecam przygotować kilka słoików zakwasu. Taki zakwas z buraków
Moja Delicjapróbowałam ją od 2 dnia, powiem Wam że z każdym dniem była coraz smaczniejsza! Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolka kiszona Ale mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że kiszona botwinka to jedna z moich ulubionych kiszonek. Jest łatwa do zrobienia, bardzo smaczna i zdrowa. Zakisiłam botwinkę w kefirze, gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChrupiące naleśniki w panierce wypełnione aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybków cieszą się ogromną popularnością nie tylko w świątecznym czasie. Choć ich przygotowanie jest nieco pracochłonne, myślę że warto je przygotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciapkapusta, ciaperkraut to danie z reginalnej kuchni śląskiej. Co to takiego? Puree ziemniaczane z dodatkiem posiekanej, ugotowanej kiszonej kapusty. W klasycznym wydaniu dodatkiem do kapusty jest boczek i podsmażona cebula. Specjał podaje się do karminadli, kiełbasy, a najlepiej ponoć smkuje z żeberkami. Ja zapraszam na wegeteriańską wersję ciapkapusty, zamiast boczku z suszonymi grzybkami i dodatkiem smażonej cebulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepyszny i aromatyczny bigos w odchudzonej wersji. Jedna solidna porcja to tylko 270 kalorii. Więc idealny dla osób na dietach odchudzających. 4 porcje ok. 600 gramów kiszonej kapusty 250 gramów pieczarek 1 średnia cebula ok. 40 gramów 150 gramów włoszczyzny użyłam mrożonej 60 gramów przecier pomidorowy 30 gramów olej rzepakowy ok. 2 łyżki 250 gramów fileta z kurczaka sól
Andzia Pichcimarchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie 4 ziarna pieprzu kawałek wędzonej kiełbasy ( ok 150 g) - można zastąpić kawałkiem boczku 4-5 ziemniaków 1/2 kg kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka mąki Żeberka zalać wodą, zagotować i gotować kilka minut aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, żeberka umyć i zalać świeżą wodą
Smaczny zeszytKapuśniak – to bez wątpienia jeden z klasyków wśród polskich zup. W naszych domu najczęściej pojawia się kapuśniak z kiszonej kapusty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zaś w sezonie wiosenno-letnim króluje u nas kapuśniak z młodej kapusty. The post Kapuśniak appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeProsta i pyszna surówka obiadowa z kiszonej kapusty. Niby nic odkrywczego, ale dodanie majonezu do niej powoduje, że smak jest całkowicie inny, a surówka jest bardziej kremowa i delikatniejsza. I nie bójcie się połączenia kiszonki z majonezem, to nic strasznego, to zdecydowanie lepszy smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzyznam że to jedna z moich ulubionych potraw Wigilijnych. Rok w rok pojawia się na naszym świątecznym stole ok. 500 gramów kiszonej kapusty 250 gramów białej fasoli 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól pieprz ok 50 gramów masła Fasolę namoczyć najlepiej na noc następnie ugotować do miękkości. Kapustę pokroić zalać niewielką ilością wody dodać ziele angielskie
Andzia Pichcisycące i bardzo smaczne danie kuchni kresowej, a właściwie biedoty kresowej. Kiełbasę dodawano tylko w bogatszych domach. Ten przepis jest właśnie w bogatszej wersji. Podawano z ogórkami kiszonymi lub kapustą kiszoną, ja podałam z ogórkami. Dodam jeszcze że dziś są moje urodziny, 18 - te, jak co roku i chętnie zjem to cudo mimo że urlopuję. Pozdrawiam wszystkich czytelników i zapraszam
Moje Małe Czarowaniejest bezglutenowa. Do przygotowania tego przepisu możemy użyć płatków owsianych górskich, błyskawicznych lub mąki owsianej. Nastawiając zakwas możemy zaszczepić go żywymi kulturami kiszonek np sokiem z ogórków kiszonych albo kapusty kiszonej co przyśpieszy proces fermentacji, ale nie jest to konieczne. Konieczne jest by zakwas stał w ciepłym miejscy i by codziennie go mieszać. PRZEPIS NA ZAKWAS OWSIANY Składniki na zakwas
Dorota SmakujeJeśli i Wy uwielbiacie śledzie to polecam Wam też inne przepisy z nimi roli głównej: Po kaszubsku, Kolorowe śledzie z papryką Curry Pod tłustą pierzynką Faszerowane kapustą kiszoną Z kapustą czerwoną Korzenne Terrina śledziowa Śledź pieczony Artykuł ŚLEDZIE W PORACH (keto, LCHF, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHF