odkąd zrobiłam pierwszy raz ten łaciaty, jest moim ulubionym. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 żółtka 20 dag masła Sposób przygotowania ciasta: Wymienione składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy z nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie
upichcicSkładniki: (temp. pokojowa) Spód 1 i 3/4 szklanki krupczatki 175 g margaryny jajko łyżeczka sody cukier waniliowy łyżka kakao Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 100 g margaryny 6 jaj 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2.5 łyżki manny kieliszek likieru kokosowego Polewa 300 g michałków szklanka kremówki garść śliwek suszonych Wykonanie: Spód Składniki na spoód zagnieść razem
Moje pyszne gotowaniekokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego 50 g roztopionego masła 5 łyżek Malibu lub innego alkoholu kokosowego ½ szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki kakao 3 łyżki kremu kokosowego* (opcjonalnie) 1/3 szklanki płatków migdałowych aromat kokosowy lub migdałowy Do dekoracji: 200 g białej czekolady wiórki kokosowe płatki migdałowe *krem znajdziecie w większych supermarketach na półce
Mania Gotowaniasmaku orzechowym ½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.) ½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę) 3 łyżki kakao ¼ szklanki mleka 4 łyżki kremu orzechowego typu Nutella aromat orzechowy lub waniliowy 2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie) Do dekoracji: 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady ½ szklanki orzechów drobno posiekanych *syropy dostępne
Mania Gotowaniabardzo szybkie w przygotowaniu, powstała tarta z budyniem malinowym i jabłkami... Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła 5 łyżek kakao Masa: 2 budynie malinowe 500 ml. mleka 1/2 szkl. cukru 5 łyżek bardzo czubatych twarogu sernikowego Dodatkowo: 4 jabłka cukier puder do posypania Niepełną szklankę mleka odmierzamy i rozpuszczamy budynie
NaKońcuJęzykaplacek ciasta kajmak (puszkę można wstawić do garnka z wodą i chwilę podgrzać) wysypać na powierzchnie kajmakową orzeszki ziemne (drobno posiekane) polewa czekoladowa (3 łyki kakao, 2 łyżki gorącej wody oraz 3 łyżki cukru pudru podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 3 min, zestawić z ognia dodać 2 łyżki masła/margaryny, wymieszać i polać jeszcze ciepłą polewą ciasto
coolinarnastrefa.blogspot.comspędzone nad wodą, a z racji krążącej nad nami przez noc i cały ranek burzy nic z tego nie wyszło to, i tak je zjedliśmy ze smakiem, z kubkiem kakao. Zagniatałam ciasto późnym
Dzieje kuchennej Wiewiórykorzystając z przepisu zamieszczonego w majowym EasyFood, który to magazyn dostałam od Kasi, najpyszniejsze i najprostsze bułeczki ostatnich czasów. Idealnie tez na deser czy kolacje z kubkiem kawy lub kakao. Wilgotne, pełne smaku, bardzo pomarańczowe i słodkie
Dzieje kuchennej Wiewiórytakie ciasto. Nawet nagraliśmy filmik dziękczynny! Przepis znowu z najnowszej, wrześniowej KUCHNI :) 100 ml oleju 180 g cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 250 g maki 50 g kakao po 1 łyżeczce sody i proszku
Dzieje kuchennej Wiewióryweekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia. Tiramisu 3 żółtka 100 g cukru 300 g mascarpone 50 ml likieru kawowego szklanka mocnej kawy 250 g biszkoptów typu języczki kakao do posypania Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i likier
Dzieje kuchennej Wiewiórypersymoną. Ja wczoraj ukulałam z niej trufelki. Córci bardzo smakowały i mi również. Witariańskie słodkie kulki po 1,5 kubka daktyli i orzechów włoskich 2 łyżki karobu lub kakao Wszystkie składniki blendujemy na pył. Z powstałej masy
Dzieje kuchennej Wiewióryprzez wszystkie dzieci zwana Manisią. Miałam to szczęście, że była także moją babcią. Pamiętam wycieczki do babci autobusem, mycie w misce i nocowanie na polowym łóżku a na śniadanie kakao. Napój magiczny zapewniający dobry humor na cały dzień. Babcia miała dwa niezwykłe kubki pamiętane po dziś dzień przez wszystkie
Dzieje kuchennej Wiewióryalpejskie z marmoladka i czekolada, i te pyszne same w sobie bez żadnych dodatków :) Katarzynki, niemalże wielkości dłoni, bez lukru i czekolady, moje ukochane... szczególnie z kubkiem kakao lub herbaty z cytryną :) Zrobiłam je w sobotę. To w ogóle była pierniczona sobota bo córcia warsztatowała się lepiąc i wycinając pyszne pierniczki z innymi koleżankami
Dzieje kuchennej Wiewiórygarnka. Postanowiłam przepis troszkę zmienić a ciasteczka upiec zamiast czekać aż wyschnął :) Czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami 1/4 kostki masła lub margaryny, rozpuszczone 1/2 szkl. cukru 3 łyżki kakao lub karobu 1 szkl
Dzieje kuchennej Wiewiórytortownicy o średnicy 20 cm. Rosyjski sernik "skubany" spód: 400 g maki pszennej 2 średnie jajka 250 g masła 2 szczypty soli 100 g cukru pudru 4 łyżki kakao 1 op. proszku do pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewióry