kakao - 6140 przepisów (strona:303/410)

Kruidnoten - Holenderskie pierniczki 168

Bardzo dobry przepis dla spóźnialskich :). Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g miękkiego masła łyżeczka kakao 4 łyżki mleka 2 łyżki miodu 2 łyki przyprawy do piernika Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Blachę lekko smarujemy tłuszczem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika

Moje pyszne gotowanie
Czekoladowe grzebienie 177

dzisiaj powrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie dam nadzienie w domu, byli trochę sceptyczni to tego. Potem jednak zajadali buły, aż im się uszy trzęsły :). Składniki: (ok. 20 sztuk

Moje pyszne gotowanie
Babka 125

piec. Babka w takim wykonaniu będzie koloru żółtego. Moja mama nauczyła mnie jak "zabarwić" środek. Odlać do szklanki troszkę gotowego już ciasta (przed włożeniem do piekarnika) i dodać łyżkę kakao wymieszać a następnie na przykład nożem czy końcówką łyżki robić dowolne wzorki tzw. esy floresy na reszcie ciasta. Otrzymujemy w ten sposób babkę z środkiem kakaowym. Taką babkę wkładamy

upichcic
Muffinki z bananami i czekoladą 168

wyjazdach czy piknikach. Składniki mokre: 4 banany 4 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżki kakao   łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 tabliczki czekolady mlecznej Sposób przyrządzenia: Wszystkie mokre składniki blendujemy, zaś suche przesypujemy do miski. Do składników suchych przekładamy rozdrobnioną na małe

upichcic
Ciasto z mikrofalówki 184

łyżek mleka 3 łyżki nutelli (ja dodałam masę krówkową z puszki, bo akurat miałam w domu lub można dodać też mus jabłkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 jajka Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie ciasto umieszczamy w małych filiżankach do 3/4 wysokości, bo ciasto z pewnością urośnie. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą

upichcic
Pierniczki świąteczne 157

stanowić ozdobę naszych choinek. Składniki: 1 kg mąki pszennej kostka margaryny 250 g 300 g miodu 400 g cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao przyprawy korzenne do smaku (imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania przyprawy do piernika Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche

upichcic
Tort makowo - orzechowy 188

cukrem, dodawać stopniowo sparzone orzechy i spirytus. Rozsmarować na spodach tortowych zanim krem zastygnie. Nie przejmujcie się rzadką jego konsystencją, gdyż w lodówce zastygnie. Do części można dodać kakao i zrobić krem w dwóch wersjach: jeden orzechowy, a drugi kakaowo-orzechowy. Do dekoracji używam najczęściej połówek orzechów, tym razem jednak użyłam roztopionej mlecznej czekolady. Zapraszam na herbatę z  kawałeczkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik Jasia i Małgosi 342

stopić w garnuszku, dodać masło i mleko. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem. Drobne rady odnośnie pieczenia sernika: * Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem. * Żeby sernik był wilgotny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 444

lekka masa o delikatnym smaku cappuccino. Z czystym sumieniem polecam to ciasto każdemu łasuchowi :) Ciemny biszkopt: 8 jajek , 28 dkg cukru , 16 dkg mąki pszennej , 4 dkg kakao , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Białka jaj ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na końcu żółtka. Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia - lekko wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki Red Velvet na Światowy Dzień Pieczenia 161

modyfikacjami, które po spróbowaniu pierwszej partii wypieku, postanowiłam wprowadzić w przepisie. Przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru, gdyż oryginalnie jest go (jak na nasze smaki) zdecydowanie za dużo. Usunęłam też kakao, gdyż taka ilość nie nadaje babeczkom smaku, a "brudzi" ich kolor. Wykorzystałam całą tubeczkę barwnika czerwonego, a uzyskany kolor był zaledwie kolorem brudnej cegły ;) Na zdjęciu widzicie pierwszy wypiek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki na mleku sojowym, z waniliowym twarożkiem i truskawkami 147

sojowego, a do truskawek dodałam bardzo waniliowy twarożek. Wyszło słodko, owocowo i baaaardzo pysznie :) Składniki ciasta naleśnikowego: pół litra mleka sojowego czekoladowego (można użyć zwykłego z dodatkiem kakao), około 1,5 szklanki mąki pszennej - ciasto nie może być za gęste , 3 jajka , 2 łyżki cukru , 1/3 łyżeczki soli , olej do smażenia. Wszystkie składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowa babka budyniowa 195

przepis dla Was. Składniki: 1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu czekoladowego , 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao . Do dekoracji: tabliczka czekolady , 3 łyżki słodkiej śmietanki , dowolna posypka - ja użyłam prażonych ziaren amarantusa (popping). Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 265

wykorzystałam Czeko'lę Orzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki . Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;)  Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu: czekolada ciemna (53% kakao), czekolada biała, czekolada mleczna, mleko zagęszczone, mleko zwykłe, mleko w proszku pełne, cukier puder, pasta z orzechów laskowych, olej, E 202. Do czego się przyczepiłam? Do mleka w proszku, którego

Codzienna kuchnia niecodzienna
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 339

brzegach miski delikatnie łączymy z malinowym mascarpone (aby masa była puszysta). Odstawiamy do lodówki. Składniki na brownie (tortownica 23 cm średnicy) 200 g ciemnej czekolady (najlepiej taka o zwartości kakao 70%) 3/4 szklanki ciemnego cukru nierafinowanego demerara  150 g masła 3- 4 jaja 6 łyżki mąki pszennej (70-80 g) Przygotowanie Masło rozpuszczamy w garnuszku razem z czekoladą (najlepiej

Symfonia Smaków
Brownie & orzechy 215

cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę (u nas tortownica) i pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Gotowe ciasto możemy posypać kakao czy cynamonem, niektórzy preferują polewę. Smacznego :) Przypominamy o trwającym konkursie TUTAJ!  P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy

Proponowane wyszukiwania