kakao - 6140 przepisów (strona:303/410)

Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 260

pomysł na pyszne, czekoladowo-lawendowe naleśniki w nowej odsłonie, proste w wykonaniu. Z powodzeniem mogą zastąpić wykwintne i czasochłonne desery.  Ciasto naleśnikowe: • ½ szkl. mąki pszennej, • 2 czubate łyżki kakao, • 1 szkl. Prosecco, • 1łyżka oleju kokosowego, • 2 łyżeczki cukru, • Szczypta soli. Nadzienie i zabajone: • 150 g śmietankowego serka Almette, • 400 ml śmietany 30%, • 3 łyżki miodu akacjowego, • 20 ml wody

SzczyptaSmaQ
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 258

rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru z czeremchy razem z chili, cynamonem i kakao, dusić  15 minut.  Pektynę wymieszać z cukrem, dodać do konfitury, mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować

SzczyptaSmaQ
Czekoladowe serniczki ze słonym karmelem 244

szklanki cukru, ·        2 jaja, ·        Laska wanilii lub esencja waniliowa, ·        4 łyżki kakao, ·         1 łyżka budyniu śmietankowego, ·         Biała czekolada do dekoracji. Spód: ·        100 g herbatników czekoladowych

SzczyptaSmaQ
Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec 265

obecnych czasach często chleb razowy udaję razowego, jak pytam czy razowy to słyszę odpowiedź tak , jak pytam razowy prawdziwy to słyszę no... ale aby miał kolor razowego dodane jest kakao...... Postanowiłam więc zrobić sama. Przepis, który przypadł mi od razu do gustu znalazłam na MojeTworyPrzetwory . Mój pierwszy tatterowiec zrobiłam wedle podanego przepisu, więc w całości go podyktuję SKŁADNIKI: -  400g

Basia w kuchni
Pierniczki na ostatnią chwile - kruche 195

duże jajka   -13 dag cukru pudru   -10 dag masła, roztopionego   -10 dag miodu   -1 łyżka przyprawy do piernika( pisałam o tym tu klik ) -1 łyżka kakao   -1 łyżeczka sody oczyszczonej  DO DEKORACJI -do dekoracji użyłam kilka kolorowych drażetek, kropelki czekoladowe na oczka, z cukru pudru zrobiłam buźki i przykleiłam na nie noski i oczka

Basia w kuchni
Muffinki czekoladowe z budyniem 221

mięciutki poprzez czekoladę i budyń.   SKŁADNIKI : porcja na ok 16 muffinek  225 g mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  40 g kakao ciemnego  160 g cukru plus łyżkę do budyniu 120 g czekolady (można użyć pół na pół mlecznej, gorzkiej jak kto lubi ) 2 jajka  300 ml mleka do babeczek

Basia w kuchni
Tort mokka 342

Coffee cake Składniki. 20 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 10 dag cukru 2 jajka 1 łyżka miodu płynnego 150 ml oleju słonecznikowego 150 ml mleka Krem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody wrzącej 1 łyżka spirytusu 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel

Kulinarny karnet Christophera
Paseczki drożdżowe z owocami 346

papai do kwaśnej żurawiny, od miękkich rodzynek do fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy jak i dzieciom z ciepłym mlekiem czy kakao. W sam raz jako przekąska do pracy i szkoły. Propozycja owoców jest moja, Wy możecie dodać tylko te, które lubicie, ale to połączenie naprawdę jest smaczne.      Składniki

Moniki Smakołyki
Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i suszonymi figami 323

Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g masła 250 g mlecznej czekolady łyżka kawy rozpuszczalnej 180 ml mleka 120 ml jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej 70 g kakao szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju Krem: 250 g mascarpone 200 g masła orzechowego W naczyniu rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i kawę

kuchcikownia
Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe 297

jednocześnie zdrową przekąskę.  Polecam!! Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki mąki migdałowej 2 łyżki otrębów owsianych 3-4 łyżki miodu 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1 banan 1 łyżeczka sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą

Mania Gotowania
Ciastka kokosowe 277

drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka pół łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli 2 - 3 łyżki kokosu Polewa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody Dodatkowo: cukier kryształ do obtaczania kokos do dekoracji Na blacie połączyć mąkę z margaryną jak na kruche ciasto. Zrobić na środku wgłębienie, a w nim umieścić drożdże roztarte

Praktyczna pl
Ciasto czekoladowe pieczone w kąpieli wodnej 369

kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i/lub gorzkim kakao. Smacznego

W kuchni Katie
Mikołajowe brownie 393

ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Orzechy

Ciastkozercy
Semifreddo czekoladowe z kawą 213

łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kawowego likieru 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 300ml śmietanki kremówki 36% 100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze) wiórki białej czekolady do posypania paluszki z białej czekolady do ozdoby   1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm wyłożyć folią spożywczą, ale tak, żeby jej brzegi wystawały

Mała Cukierenka
Caramel cheesecake! 224

sera w wiadereczku - 1 cukier waniliowy - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 puszka mała masy krówkowej o smaku karmelu (zostaw 2 łyżki na wierzch sernika) - 3 łyżki kakao - 4 jajka - 2 łyżki mąki ryżowej - 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie: - żółtka oddziel od białek - do żółtek dodaj w/w składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę, co najmniej przez 7 minut

SMYKWKUCHNI