kakao - 6140 przepisów (strona:300/410)

Tort makowo - orzechowy 240

cukrem, dodawać stopniowo sparzone orzechy i spirytus. Rozsmarować na spodach tortowych zanim krem zastygnie. Nie przejmujcie się rzadką jego konsystencją, gdyż w lodówce zastygnie. Do części można dodać kakao i zrobić krem w dwóch wersjach: jeden orzechowy, a drugi kakaowo-orzechowy. Do dekoracji używam najczęściej połówek orzechów, tym razem jednak użyłam roztopionej mlecznej czekolady. Zapraszam na herbatę z  kawałeczkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik Jasia i Małgosi 377

stopić w garnuszku, dodać masło i mleko. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem. Drobne rady odnośnie pieczenia sernika: * Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem. * Żeby sernik był wilgotny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 488

lekka masa o delikatnym smaku cappuccino. Z czystym sumieniem polecam to ciasto każdemu łasuchowi :) Ciemny biszkopt: 8 jajek , 28 dkg cukru , 16 dkg mąki pszennej , 4 dkg kakao , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Białka jaj ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na końcu żółtka. Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia - lekko wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki Red Velvet na Światowy Dzień Pieczenia 200

modyfikacjami, które po spróbowaniu pierwszej partii wypieku, postanowiłam wprowadzić w przepisie. Przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru, gdyż oryginalnie jest go (jak na nasze smaki) zdecydowanie za dużo. Usunęłam też kakao, gdyż taka ilość nie nadaje babeczkom smaku, a "brudzi" ich kolor. Wykorzystałam całą tubeczkę barwnika czerwonego, a uzyskany kolor był zaledwie kolorem brudnej cegły ;) Na zdjęciu widzicie pierwszy wypiek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki na mleku sojowym, z waniliowym twarożkiem i truskawkami 183

sojowego, a do truskawek dodałam bardzo waniliowy twarożek. Wyszło słodko, owocowo i baaaardzo pysznie :) Składniki ciasta naleśnikowego: pół litra mleka sojowego czekoladowego (można użyć zwykłego z dodatkiem kakao), około 1,5 szklanki mąki pszennej - ciasto nie może być za gęste , 3 jajka , 2 łyżki cukru , 1/3 łyżeczki soli , olej do smażenia. Wszystkie składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowa babka budyniowa 240

przepis dla Was. Składniki: 1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu czekoladowego , 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao . Do dekoracji: tabliczka czekolady , 3 łyżki słodkiej śmietanki , dowolna posypka - ja użyłam prażonych ziaren amarantusa (popping). Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 303

wykorzystałam Czeko'lę Orzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki . Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;)  Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu: czekolada ciemna (53% kakao), czekolada biała, czekolada mleczna, mleko zagęszczone, mleko zwykłe, mleko w proszku pełne, cukier puder, pasta z orzechów laskowych, olej, E 202. Do czego się przyczepiłam? Do mleka w proszku, którego

Codzienna kuchnia niecodzienna
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 377

brzegach miski delikatnie łączymy z malinowym mascarpone (aby masa była puszysta). Odstawiamy do lodówki. Składniki na brownie (tortownica 23 cm średnicy) 200 g ciemnej czekolady (najlepiej taka o zwartości kakao 70%) 3/4 szklanki ciemnego cukru nierafinowanego demerara  150 g masła 3- 4 jaja 6 łyżki mąki pszennej (70-80 g) Przygotowanie Masło rozpuszczamy w garnuszku razem z czekoladą (najlepiej

Symfonia Smaków
Brownie & orzechy 262

cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę (u nas tortownica) i pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Gotowe ciasto możemy posypać kakao czy cynamonem, niektórzy preferują polewę. Smacznego :) Przypominamy o trwającym konkursie TUTAJ!  P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Jaglane pierniki bezglutenowe 296

Bielmar w złotym opakowaniu 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii, lub środek jednej laski waniliowej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajo 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier:    Składniki

Apetyczna babeczka
Domek Baby Jagi z piernika 266

wszystko. A co najważniejsze jest świetnym prezentem :)  Składniki: 1 kg miodu 1/4 l wody 1250 g maki pszennej  1 przyprawa do piernika 3 łyżeczki kakaa 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamony 30 g sody oczyszczanej 100 g pokrojonej skórki pomarańczy do dekoracji   ok 6 migdałów kolorowe cukiereczki gęsty lukier do sklejenia

Niezły Młynek
Najprostsze muffinki 193

inne bakalie                           dżem kakao nutella czekolada....i co Wam przyjdzie na myśl :) Masło/ margarynę rozpuszczam i studzę. Budyń gotuję według instrukcji na opakowaniu tylko wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski

NA MOIM TALERZU
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 337

wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C i pieczemy przez około 15 - 20 minut. 9. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej smakują popijane ciepłym mlekiem lub kakao. Smacznego! P.S. Pochwalcie się jakimi prezentami obdarował Was Święty Mikołaj

W kuchni Katie
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 328

łyżki błonnik gryczany (niekoniecznie) 2 łyżki karob mielony 3 łyżeczki cynamon 0,5 łyżeczki Zamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej lub jaglanej. Karob można pominąć, lub dodać łyżeczkę kakao lub prażonej cykorii instant. Zamiast powideł śliwkowych można użyć syropu daktylowego lub łyżki brązowego cukru. Przygotowanie: Suszone śliwki zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach wodę odlać, śliwki pokroić na kawałki. My chyba

głodny alergik
Pierniczki - bałwanki 221

szklanki mąki 20 dag miodu 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej jeśli planujemy lukrować) 100g masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1. Miód i masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. 2.Suche składniki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy wystudzony miód z masłem i zagniatamy na gładkie ciasto. 3. Za pomocą

Szefowa kuchni