szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę
Gotuj Z Muzykąszklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę
Gotuj Z MuzykąPomysł zaciągnęłam stąd: Niezły Młynek . Delikatnie tylko coś tam zmieniłam. Wyszła fantastyczna, Idealna na chłodne, śnieżne wieczory. Składniki: szklanka mleka w proszku (odtłuszczonego) 1/2 szklanki cukru pudru szklanka kakao 150 g czekolady deserowej 100 g czekolady białej 0,5 łyżeczki soli Wykonanie: Obie czekolady zemleć blenderem. Składniki dokładnie razem wymieszać. Przesypać do słoiczka. Smacznego
Moje pyszne gotowaniePiernik..bardzo szybki do zrobienia..nawet bez użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio .. 2 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1 szkl.śmietany 1/2 szkl.oleju 3 jajka 2 czubate łyżki masy kajmakowej Helio dodatki: orzechy włoskie Helio orzechy laskowe Helio polewa biała Helio polewa mleczna Helio żurawina suszona Helio daktyle
Moje domowe kucharzeniepszennej * 1,5 szklanki miodu * 3/4 szklanki cukru * 2 jaja * 1 żółtko * 1/3 szklanki słodkiej śmietanki * 1 płaska łyżeczka amoniaku * 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej * opcjonalnie 1-2 łyżeczki kakao ( dla uzyskania ciemniejszego koloru pierniczków ) Wykonanie: W rondelku podgrzać miód, dodać cukier - rozpuścić. Do rozpuszczonego syropu miodowo-cukrowego dodać jaja - szybko zmiksować, ażeby jajka się nie ugotowały. W śmietance rozmieszać
kolorowotorcikowosztuki *cukier puder- 100g + skórka pomarańczowa i czekolada do ozdobienia Spód: W garnuszku z grubym dnem roztopić czekoladę z masłem. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, żółtka zmiksować z kakao i przelać do ostudzonej czekolady, a białka ubijamy- na sztywną pianę- z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ubite białka pomału mieszamy z czekoladową masą. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Kraina Miodem Płynącaokoło 700 g Masa budyniowa: * budyń śmietankowy- 2 opakowania* * mleko- 700 ml * wanilia- pół laski * cukier trzcinowy- 5 łyżek (jeżeli budyń jest z dodatkiem cukru, to pominąć) Dodatkowo: * kakao- do oprószenia Ciasto serowe: Ser odsączyć, lekko wycisnąć i zmielić 2-3 x (aż będzie gładki). Ser przełożyć do miski i dokładnie utrzeć z cukrem, jajkami, olejem, mlekiem i szczyptą
Kraina Miodem Płynącaprzełożony gęstym kremem z dodatkiem adwokatu oraz aromatycznej skórki pomarańczowej. Na pewno będzie Wam smakował, na pewno! :) Biszkopt: * jajka- 5 szt. * mąka pszenna- 80 g * cukier- 140 g * kakao- 30 g Krem: * śmietanka 36%- 200 g * mascarpone- 250 g * cukier- 1/2 szklanki * adwokat- 150 ml * skórka z pomarańczy- 1 łyżka Dodatkowo: * starta gorzka czekolada- 2 kostki * skórka z pomarańczy
Kraina Miodem Płynącasodą do mski, dodać resztę składników i wymieszać łyżką do połączenia. Następnie ręką wyrobić na gładkie ciasto i podzielić je na dwie równe części. Do jednej dosypać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Stolnicę oprószyć mąką, i rozwałkować jedną częśc ciasta na placek o grubości około 0,5 cm, odłożyć na bok. Drugą połowę ciasta również rozwałkować
Kraina Miodem PłynącaPiernik : * mąka żytnia 720- 3 szklanki * cukier- 1/4 szklanki * jajka- 2 szt. * miód- szklanka * masło- 100 g * przyprawa do pierników- 2 czubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka * kakao- 1 łyżka (opcjonalnie- dla 'głębszego' koloru) * szczypta soli Dodatkowo: * masa marcepanowa- 200 g * czekolada mleczna- 100 g * powidła śliwkowe- cały słoiczek * olej- 1 łyżka Piernik: Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Kraina Miodem Płynącakostka masła 10 dag orzechów włoskich 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy kokos masło (do posmarowania formy) + składniki na czekoladę PRZEPIS (masło, mleko, cukier, kakao) WYKONANIE: Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą
Serce zamknięte w formie pysznościalbo np. takiego jak dziś! Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Do kawy … do kakao … do ciepłej herbatki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie do dokładkę! Albo i dwie! SKŁADNIKI: * jajko – 4 szt * cukier – 150 g * mąka pszenna – 250 g * olej
Ostra na Słodkoświąteczną tradycję. :) Piernik: 220 g mąki pszennej 50 g masła 120 g miodu 1 łyżka cukru 100 g czekolady deserowej (lub 50 g masła i 2 łyżki kakao) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika szczypta soli Do przełożenia: 300 g masy marcepanowej 400 g powideł śliwkowych 1 łyżka
Food Squareduże jajka 13 dkg cukru pudru 10 dkg masła [roztopić i lekko przestudzić] 10 dkg miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić.Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około
Moje domowe kucharzeniemnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :)) Biszkopt: (na tortownicę 22cm) 7 jaj 250 g cukru 160 g mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy
Walijskie Pichcenie