Kropka nad I to posypka z prażonego kokosu i słonecznika – przyjemnie chrupie pod zębami! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI : * mąka – 1,5 szkl * mleko – 2 szkl * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * jajko – 2 szt * olej – ok. 1/4 szkl NADZIENIE : * mascarpone – 250 g * laska wanilii
Ostra na Słodkołyżki * gęsta śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki KREM: * kasza manna – 10 łyżek * cukier – 0,5 szkl * mleko – 900 ml * masło – 200 g POLEWA : * kakao – 4 łyżki * cukier – 4 łyżki * masło – 4 łyżki * woda – 2 łyżki DODATKOWO : * powidła śliwkowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy
Ostra na Słodkopierwszym kęsie mamy ochotę usiąść w fotelu i powiedzieć : „Chwilo trwaj! „ Zróbcie! Koniecznie! SKŁADNIKI: (keksówka około 25cm) * mąka pszenna – 2 szkl * cukier – 3/4 szkl * kakao – 2 łyżki * soda oczyszczona – 1 łyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * imbir – 0,5 łyżeczki * gałka muszkatałowa – 0,5 łyżeczki * powidła śliwkowe – 6 łyżek * mleko
Ostra na Słodkopokryte było śniegiem! Od razu pobiegłam do drugiego pokoju, i rzeczywiście - całe Brædstrup pokryte zostało cienką warstwą białego puchu. Pewnie szybko się roztopi, ale póki co z kubkiem gorącego kakao w dłoniach podziwiam ten magiczny, cichy krajobraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 55dag mąki 30 dag miodu płynnego 10 dag cukru 12 dag masła 1 jajo 2 łyżeczki sody 60 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku. Pierniczki przechowujemy w szczelnym opakowaniu
SMYKWKUCHNIprzypadnie do gustu. Potrzebne nam (na 1 porcję): - 300 ml mleka - 3,5 łyżki kaszy manny - 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - płaska łyżeczka cynamonu - łyżeczka gorzkiego kakao - 1,5 łyżeczki miodu lipowego - 2-3 wędzone śliwki (można zastąpić suszonymi) Przygotowanie: Mleko podgrzać razem z przyprawami i miodem. Do gorącego mleka delikatnie wsypać kaszę mannę
W poszukiwaniu inspiracjipomarańczą... Niebo w gębie. Na dodatek zdrowe, bez glutenu... i można wyliczać jego zalety bez końca. Składniki: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko 1 banan 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 4 łyżki mleka (może być sojowe) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka stewii 2 łyżki miodu 1 łyżka przyprawy
Mango Papajaaromat... Polecam! :-) Przepis pochodzi z niezawodnego bloga i kopalni przepisów Moje Wypieki . (składniki na kilka blaszek, ja zrobiłam z mniejszej porcji) 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy do pierników szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy 180 g masła 1 jajko 3/4 szklanki miodu
Szefowa kuchniJednak dzisiaj moja ulubiona wersja z czekoladą czarną i białą - Obłędna Składniki: 1 szklanka mleka w proszku ( użyłam bezglutenowego) 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kakao 150 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady białej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę rozdrobnij w malakserze na drobny pył ( konsystencja cukru pudru) połącz z pozostałymi składnikami dobrze mieszając
Niezły Młynekzłotym opakowaniu - 0,5 kost cukier - 3/4 szkl drożdże - 5 dag mąka 50 dag mleko -1 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka POLEWA CZEKOLADOWA śmietana - 2 łyżki kakao - 2 łyżki margaryna palma - 2 łyżki cukier - 2 łyżki DODATKOWO Posypka cukierkowa kolorowa PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzać. Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka
Kuchnia Danusiłyżki pozostałej masy łączymy z kawą velvet i wlewamy w miejsce powstałego "kółka". Całość zalewamy resztą masy cappuccino. Chłodzimy do momentu całkowitego zastygnięcia. Boki ciasta możemy posypać kakao. Moje posty
Słodka Stronaniemal połączenie idealne, a śmietanowa masa nadaje całości finezji i lekkości. Tarta Czekoladowa z Malinami - Składniki: ciasto: 120 g mąki tortowej 125 g masła (zimnego) 30 g kakao 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany szczypta soli krem: 400 g śmietany kremówki 30% fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru 150 g malin polewa
Słodka StronaNutellą - Składniki: Naleśniki: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej niepełne 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao szczypta soli ok. 350 g kremu Nutella ok. 50 g orzechów laskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania: Naleśniki: Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy
Słodka Stronaostudzić i doda do serków. Porządnie wymieszać. Następnie przełożyć nim ciasto i włożyć do lodówki, do momentu, aż masa porządnie zgęstnieje, czekałam jakieś półtorej godzinki. Potem wierzch obsypać kakaem wymieszanym z cukrem waniliowym. Dekoracja: Trochę ciasta kruchego, jak na ciasteczka (wykorzystałam je bo zostało mi trochę w lodówce po wcześniejszych pichceniach). Kilka okrągłych cukiereczków z nadzieniem (ale nie płynnym
Moje pyszne gotowanie