spędzone nad wodą, a z racji krążącej nad nami przez noc i cały ranek burzy nic z tego nie wyszło to, i tak je zjedliśmy ze smakiem, z kubkiem kakao. Zagniatałam ciasto późnym
Dzieje kuchennej Wiewiórykorzystając z przepisu zamieszczonego w majowym EasyFood, który to magazyn dostałam od Kasi, najpyszniejsze i najprostsze bułeczki ostatnich czasów. Idealnie tez na deser czy kolacje z kubkiem kawy lub kakao. Wilgotne, pełne smaku, bardzo pomarańczowe i słodkie
Dzieje kuchennej Wiewiórytakie ciasto. Nawet nagraliśmy filmik dziękczynny! Przepis znowu z najnowszej, wrześniowej KUCHNI :) 100 ml oleju 180 g cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 250 g maki 50 g kakao po 1 łyżeczce sody i proszku
Dzieje kuchennej Wiewióryweekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia. Tiramisu 3 żółtka 100 g cukru 300 g mascarpone 50 ml likieru kawowego szklanka mocnej kawy 250 g biszkoptów typu języczki kakao do posypania Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i likier
Dzieje kuchennej Wiewiórypersymoną. Ja wczoraj ukulałam z niej trufelki. Córci bardzo smakowały i mi również. Witariańskie słodkie kulki po 1,5 kubka daktyli i orzechów włoskich 2 łyżki karobu lub kakao Wszystkie składniki blendujemy na pył. Z powstałej masy
Dzieje kuchennej Wiewióryprzez wszystkie dzieci zwana Manisią. Miałam to szczęście, że była także moją babcią. Pamiętam wycieczki do babci autobusem, mycie w misce i nocowanie na polowym łóżku a na śniadanie kakao. Napój magiczny zapewniający dobry humor na cały dzień. Babcia miała dwa niezwykłe kubki pamiętane po dziś dzień przez wszystkie
Dzieje kuchennej Wiewióryalpejskie z marmoladka i czekolada, i te pyszne same w sobie bez żadnych dodatków :) Katarzynki, niemalże wielkości dłoni, bez lukru i czekolady, moje ukochane... szczególnie z kubkiem kakao lub herbaty z cytryną :) Zrobiłam je w sobotę. To w ogóle była pierniczona sobota bo córcia warsztatowała się lepiąc i wycinając pyszne pierniczki z innymi koleżankami
Dzieje kuchennej Wiewiórygarnka. Postanowiłam przepis troszkę zmienić a ciasteczka upiec zamiast czekać aż wyschnął :) Czekoladowe ciasteczka owsiane z orzechami 1/4 kostki masła lub margaryny, rozpuszczone 1/2 szkl. cukru 3 łyżki kakao lub karobu 1 szkl
Dzieje kuchennej Wiewiórytortownicy o średnicy 20 cm. Rosyjski sernik "skubany" spód: 400 g maki pszennej 2 średnie jajka 250 g masła 2 szczypty soli 100 g cukru pudru 4 łyżki kakao 1 op. proszku do pieczenia
Dzieje kuchennej WiewióryWitajcie po świętach :) zapraszam Was na pyszny serniczek łaciatek o korzennym smaku i zapachu :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 2 łyżki kakao 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka płaska cynamonu Skworcu 1 kostka margaryny Palma Bielmar Masa serowa
Sama słodycz i szczypta chiliKażdy placek przekładamy wilgotną ściereczką. Teraz musimy je pozostawić, aby placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany. Polewa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki masła Wszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą. Smacznego
Salonik smakówroboty :) Składniki (ciasto): - 30 dkg mąki - 20 dkg margaryny Palma w złotym opakowaniu - 10 dkg cukru pudru - 10 dkg orzechów włoskich - 1 jajko - 1 łyżka oleju - 2 łyżki kakao - szczypta cynamonu Na tym etapie w zasadzie nie mamy zbyt wiele roboty - po prostu musimy dokładnie wymieszać wszystkie składniki :) Orzechy mogą być zmielone, drobno posiekane albo pół na pół - zależy
Kulinarne zapędy Kokosawrzucić do puszki i cieszyć się pysznymi pierniczkami przez święta. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej łyżeczka proszku łyżeczka sody 5 łyżek brązowego cukru 200 g miękkiego masła łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 8 łyżek mleka 4 łyżki miodu Wykonanie: Składniki sypkie wymieszać. Dać masło i posiekać. Dodać miód i zagnieść ciasto. Formować kulki i kłaść
Moje pyszne gotowaniepyszne i bardzo proste w wykonaniu, bo nie wymagają użycia miksera :) składniki: 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao 20 dag ciemnej czekolady (70 - 80 %), może być więcej czekolady np. jeszcze mleczna, albo jakieś pralinki. 15 dag cukru pudru 250 ml mleka 90 ml oleju
Bon Appetit Małgorzatyjajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 3 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Pozostałe składniki: krem o smaku kakao w 5 minut 200 ml zimnego mleka do kremu 100 g masła lub margaryny do kremu dżem u mnie własnej roboty malinowo - porzeczkowy tabliczka gorzkiej czekolady - do polewy
Bon Appetit Małgorzaty