kakao - 6140 przepisów (strona:305/410)

Tort bezowy z kawowym kremem 224

misce ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder.  Dodajemy po łyżce mascarpone, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawę. Blaty przekładamy masą. Wierzch dekorujemy kakao

Kulinarne przygody Gatity
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 241

mimo pokaźnego zaopatrzenia latem i wczesną jesienią) zaczyna się opróżniać.  W pierniku wylądowała również gorąca czekolada. My sięgnęłyśmy po "Nastrojowy wieczór" a więc mieszankę składającą się z:  - Kakao 70%, - Cukier wanilinowy, - Skórka cytrynowa, - Skórka pomarańczowa, - Cynamon, - Goździki, - Mielona herbata, - Mielona wanilia, - Sól, - Aromat identyczny z naturalnym. Wyszło genialnie! Dodało jeszcze więcej korzennego smaku i nuty czekolady. Czekoladę możecie

Wypisz Wymaluj
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 392

pomarańczy można zastosować skórkę z  cytryn, limonek, mandarynek, można użyć ekstrakt waniliowy, cynamon, można dodać rodzynki, siekane orzechy - co przyjdzie do głowy. Można też do połowy ciasta dodać kakao i zrobić ciasto marmurkowe. No i na koniec historia z ciotką Hankitą: Teresa, abyśmy nie zjedli wszystkiego od razu, ciasto z jednej foremki postawiła na krześle stojącym w rogu. Ciotka

Grahamka, weka i kajzerka
Domowa przyprawa korzenna i piernikowa owsianka, czyli pierwsze świąteczne akcenty 224

imbiru mielonego 10g gałki muszkatołowej mielonej 10g goździków całych 10g mielonego kardamonu płaska łyżeczka pieprzu czarnego 3g ziarenek ziela angielskiego- 1 łyżka 3g ziarenek kolendry- 1 łyżka 10g kakao- 1 łyżka Wszystkie składniki dokładnie mielimy, mieszamy i nasza domowa przyprawa korzenna gotowa. Bez żadnych zbędnych dodatków, cukru i o wiele bardziej aromatyczna niż sklepowe mieszanki. Wydawać by się mogło

peanutbuttermonster
Pierniczki 228

cukru pudru  100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego  100 g łagodnego miodu np. akacjowego  1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżka kakao  1 łyżeczka sody oczyszczonej  Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując

Moje domowe kucharzenie
Ciasto mocno czekoladowe z malinami 235

zwykłego, białego cukru 2 szklanki mleka 2% 95 g masła 82% + 2 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu) 2 i 1/4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej NaHCO3 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki dżemu porzeczkowego lub malinowego Owoce: ok. 350 g malin, można więcej Przygotowanie: Oprócz masła wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy na początku na wolnych obrotach miksera stopniowo

Eat Shrimps
Strzępiaki 220

całkowicie drzwiczki piekarnika i trochę wysuwamy kratkę/podkładkę z foremkami. Zostawiamy. Krem czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% Saszetka rozpuszczalnej czekolady do picia 25 g lub spora łyżka kakao 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach zimnej wody cukier puder do smaku (według upodobań) szczypta soli Przygotowanie kremu czekoladowego: Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodając na początku małą szczyptę

Eat Shrimps
Bezy 229

ubijamy białek zbyt długo, gdyż piana może stać się za bardzo płynna. Do masy bezowej możemy dodać ziarenka laski z prawdziwej wanilii, zmieloną kawę, startą czekoladę lub odrobinkę kakao. Ewentualnie barwników w proszku (niezbyt zdrowa wersja, nie polecam) Bezy pieczemy zaraz po przygotowaniu masy, gdyż piana szybko się rozdziela i opada. Proporcje pieczenia bezy są zazwyczaj 1 białko

Eat Shrimps
Bułeczki z makiem 228

świeżych drożdży Przygotowanie: Zmieszaj w wysokiej misce wszystkie składniki na drożdżowy zaczyn. Okryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut. Pomysł: Ugrzej sobie kakao + mleko w mikrofalówce, a następnie przykrytą miseczkę włóż do nagrzanej mikrofali i zostaw w zamknięciu na te 15 minut. Te 15 minut poświęć na wypicie gorącego napoju :D. Ciasto właściwe

Eat Shrimps
PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:) 267

bardzo wilgotny. SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm 2,5-3 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 0,5 szklanki oleju słoik powideł śliwkowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu przyprawa do piernika gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały słoik po powidłach). Cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki, mieszamy

RAROSSA
Sernik „puszysty” 3415

jajek (oddzielone żółtka od białek) 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 1, 5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Polewa czekoladowa: 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 50 g masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią

Oryginalny smak
Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką 260

szczypta soli Pianka z ajerkoniaku: 500 ml śmietany 30% 8 łyżeczki żelatyny 1,5 szklanki ajerkoniaku 4 łyżki cukru pudru 0,5 szklanki mleka Polewa czekoladowa: 3 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru 90 g masła 3 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić

Oryginalny smak
Piernik z herbatą 313

Ciasto to jest bardzo delikatne i puszyste. Od razu po upieczeniu jest mięciutkie i przepyszne. Do ciasta można dodać dodatkowo kakao wtedy będzie ciemniejsze. Polecam wypróbować. Czas pieczenia:   3 x 45 min                     Temperatura pieczenia:   175  °C           Wielkość formy :   Ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wafel z mlekiem w proszku 3406

proszku. Co tu dużo mówić szybko się go robi ale jeszcze szybciej znika w dziwnych okolicznościach, nikt go nie je a cały czas ubywa :) Do masy można dodać kakao ale u nas zdecydowanie wygrywa wersja z białą masą. Polecam z czystym sumieniem. Składniki: 1 op wafli 1 margaryna 3/4 szkl cukru 5 - 6 łyżek wody 1 i  1/2 szkl

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia