SZYBKIE CIASTO 749przygotowanie zajmuje 10 minut, z pieczeniem równo godzina :) Składniki: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do dań słodkich Kamis 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 2 szkl mleka 2 jajka słoiczek dżemu- ja użyłam agrest z kiwi Owocowej Rozkoszy 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Dodajemy mleko, jajka, dżem
Z Majeczką w kuchni
ROLADA WAFLOWA 5551Składniki: 1 opakowanie wafli 1 galaretka-u mnie truskawkowa 1.5 kostki margaryny 1 opakowanie herbatników 6 łyżek wiórek kokosowych 4 łyzki kandyzowanej skórki pomarańczowej pół szklanki rodzynek 3 łyzki kakao 3/4 szklanki cukru Wykonanie: W garnuszku rozpuszczamy margarynę,kiedy sie rozpuści dodajemy cukier,kakao.Mieszamy,dodajemy galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.2 wafle,herbatniki kruszymy,dodajemy do masy.Wsypujemy rownież wiórki,rodzynki
Z Majeczką w kuchni
BAJECZNY PIERNIK 3588ciasto. Składniki: ciasto: 2 szkl.mąki 3 jajka 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka cukru 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 1 łyzka kakao 1 op. cukru waniliowego masa: 1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru
Z Majeczką w kuchni
Miodownik za słonecznikiem 246słonecznika 3 łyżki miodu 15 dag cukru 10 dag masła Wszystko razem króciutko przesmażyć. Masa do przełożenia: 25 dag margaryny 3/4 szklanki cukru 6 łyżek wody 2 duże łyżki kakao 10 łyżek mleka w proszku Wszystkie składniki oprócz mleka chwilę gotować na małym ogniu. Gdy masa przestygnie dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać. Wystudzić. Przekładać ciasto gdy masa zacznie gęstnieć
Praktyczna pl
Tort bezowy z kawowym kremem 218misce ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy po łyżce mascarpone, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawę. Blaty przekładamy masą. Wierzch dekorujemy kakao
Kulinarne przygody Gatity
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 226mimo pokaźnego zaopatrzenia latem i wczesną jesienią) zaczyna się opróżniać. W pierniku wylądowała również gorąca czekolada. My sięgnęłyśmy po "Nastrojowy wieczór" a więc mieszankę składającą się z: - Kakao 70%, - Cukier wanilinowy, - Skórka cytrynowa, - Skórka pomarańczowa, - Cynamon, - Goździki, - Mielona herbata, - Mielona wanilia, - Sól, - Aromat identyczny z naturalnym. Wyszło genialnie! Dodało jeszcze więcej korzennego smaku i nuty czekolady. Czekoladę możecie
Wypisz Wymaluj
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 382pomarańczy można zastosować skórkę z cytryn, limonek, mandarynek, można użyć ekstrakt waniliowy, cynamon, można dodać rodzynki, siekane orzechy - co przyjdzie do głowy. Można też do połowy ciasta dodać kakao i zrobić ciasto marmurkowe. No i na koniec historia z ciotką Hankitą: Teresa, abyśmy nie zjedli wszystkiego od razu, ciasto z jednej foremki postawiła na krześle stojącym w rogu. Ciotka
Grahamka, weka i kajzerka
Domowa przyprawa korzenna i piernikowa owsianka, czyli pierwsze świąteczne akcenty 217imbiru mielonego 10g gałki muszkatołowej mielonej 10g goździków całych 10g mielonego kardamonu płaska łyżeczka pieprzu czarnego 3g ziarenek ziela angielskiego- 1 łyżka 3g ziarenek kolendry- 1 łyżka 10g kakao- 1 łyżka Wszystkie składniki dokładnie mielimy, mieszamy i nasza domowa przyprawa korzenna gotowa. Bez żadnych zbędnych dodatków, cukru i o wiele bardziej aromatyczna niż sklepowe mieszanki. Wydawać by się mogło
peanutbuttermonster
Pierniczki 219cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując
Moje domowe kucharzenie
Ciasto mocno czekoladowe z malinami 224zwykłego, białego cukru 2 szklanki mleka 2% 95 g masła 82% + 2 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu) 2 i 1/4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej NaHCO3 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki dżemu porzeczkowego lub malinowego Owoce: ok. 350 g malin, można więcej Przygotowanie: Oprócz masła wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy na początku na wolnych obrotach miksera stopniowo
Eat Shrimps
Strzępiaki 209całkowicie drzwiczki piekarnika i trochę wysuwamy kratkę/podkładkę z foremkami. Zostawiamy. Krem czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% Saszetka rozpuszczalnej czekolady do picia 25 g lub spora łyżka kakao 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach zimnej wody cukier puder do smaku (według upodobań) szczypta soli Przygotowanie kremu czekoladowego: Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodając na początku małą szczyptę
Eat Shrimps
Bezy 219ubijamy białek zbyt długo, gdyż piana może stać się za bardzo płynna. Do masy bezowej możemy dodać ziarenka laski z prawdziwej wanilii, zmieloną kawę, startą czekoladę lub odrobinkę kakao. Ewentualnie barwników w proszku (niezbyt zdrowa wersja, nie polecam) Bezy pieczemy zaraz po przygotowaniu masy, gdyż piana szybko się rozdziela i opada. Proporcje pieczenia bezy są zazwyczaj 1 białko
Eat Shrimps
Bułeczki z makiem 221świeżych drożdży Przygotowanie: Zmieszaj w wysokiej misce wszystkie składniki na drożdżowy zaczyn. Okryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut. Pomysł: Ugrzej sobie kakao + mleko w mikrofalówce, a następnie przykrytą miseczkę włóż do nagrzanej mikrofali i zostaw w zamknięciu na te 15 minut. Te 15 minut poświęć na wypicie gorącego napoju :D. Ciasto właściwe
Eat Shrimps
PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:) 261bardzo wilgotny. SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm 2,5-3 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 0,5 szklanki oleju słoik powideł śliwkowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu przyprawa do piernika gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały słoik po powidłach). Cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki, mieszamy
RAROSSA