kakao - 6140 przepisów (strona:310/410)

Muffinki z serowym nadzieniem 172

kakaowe.Nie zastanawiając się długo z mężem zabraliśmy się za pieczenie:) Efekt ocenicie sami. Smak muffinek ok. Można polecić, napewno je jeszcze powtórzymy:) Składniki; Ciasto; 210 g mąki, 25 g kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 80 ml oleju, łyżeczka octu winnego jasnego, szklanka wody, Nadzienie; 200 g twarogu / u nas z wiaderka/, 250 g cukru, żółtko, trochę cukru waniliowego

Anioły w kuchni
Jesienne ciasto gruszkowe 206

kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka miodu 3 duże gruszki brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawy, proszek

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9237

wymiarach 35x25 cm Na spód należy przygotować: 300 g kakaowych herbatników 250 g rozpuszczonego masła dobrej jakości Na mus: 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości ok. 70% kakao) 4 łyżki mleka 500 g śmietanki kremówki 36% 2 jaja (ja do tego musu używam tylko wielskich jajek ze sprawdzonego źródła) szczyptę soli 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - ja tym razem

Ratunku obiad
Pomarańczowo-czekoladowe pancakes 219

nice day! Składniki na 2 porcje (1 porcja-6 placuszków): 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 150 g jogurtu naturalnego 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100% Tymbark 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć, ale dzięki kawie jest intensywniejszy smak) Skórka z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Jajko rozbełtać. Połączyć ze wszystkimi

Czarnawisienka
Stefanka 390

łyżek kaszy manny 5 łyżek cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny  pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody lub mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy  na wysmarowaną tłuszczem blaszkę,  i pieczemy na złoty kolor przez

Gorący kąsek
Mikołajkowy groch czekoladowy. 219

Moja żona, jako chemik i zwolennik zdrowej żywności zgadza się ze mną i zajada z wielkim smakiem te małe pyszności! 150 g mąki 50 g posiekanej czekolady 2 łyżki kakao 60 g cukru brązowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika lub   mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp. 50 g masła 1 łyżka miodu

Kulinarny karnet Christophera
Pralinki z mojej manufaktury. 185

nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami i orzechami laskowymi. Dzisiaj prezentuję pralinki  z waniliowym nadzieniem i czarną porzeczką. 200g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości% kakao, kroimy na małe kawałki, o podobnej wielkości. Teraz czekoladę poddajemy procesowi temperowania. Polega on na rozpuszczeniu czekolady w temp. nie wyższej niż 46 – 49 stop.C , chłodzeniu,około10min i ponownym podgrzaniu

Kulinarny karnet Christophera
Torcik orzechowo pomarańczowy. 188

Składniki: 3 średnie pomarańcze   6 jajek 250g cukru 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonych Pomarańcze z cienką skórką umyć i gotować 2 h pod przykryciem. Wyjąć ,ostudzić i zmiksować. Dodać resztę składników ,krótko zmiksować i przelać do średniej tortownicy  lekko natłuszczonej. Piec w temp.180stop.z

Kulinarny karnet Christophera
Masło orzechowe PRIMAVIKA – idealne spotkanie przy kawie 210

cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Polecane do smarowania pieczywa, a także suchych ciastek i wafli.  Składniki: Orzeszki arachidowe  63%, cukier puder, emulgator: lecytyny (z  soi ), kakao 2,8%, częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny (bez glutenu), sól morska, aromat: wanilina. Posmarowałam masłem pieczywo chrupkie i...pokroiłam w trójkąty. Zaparzyłam pysznej kawy

Z Kuchni Do Kuchni
Everybody loves pancakes! 240

zresztą- co z masłem orzechowym nie jest pyszne?! Poniżej kilka moich wariacji w dzisiejszym temacie. Zachęcam do eksperymentowania oraz odwiedzania mojego Instagramowego profilu ;) Przepis bazowy na naleśniki + łyżka kakao; twaróg truskawkowy i truskawki Wersja z masłem orzechowym, dodatkowym sezamem, bananem i truskawkami Zupełny miks: twaróg truskawkowo-jagodowo-wiśniowy + śliwka, morela, truskawki, jagody, wiśnie

peanutbuttermonster
Budyń z kaszą jaglaną i bananem (bez glutenu, jajek i mleka) 231

banana, zamieszać. Dodać ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, bakalie. Jeśli ktoś lubi, można doprawić cynamonem. Przełożyć do miseczek. Przybrać konfiturą owocową lub polać syropem daktylowym. Inne opcje - oprószyć cynamonem, kakao lub wiórkami czekolady. Warto "przemycić" w budyniu tochę kaszy jaglanej - jest jest bardzo zdrowa, działa na organizm odkwaszająco i reguluje przemianę materii

głodny alergik
Tarta z kremem waniliowym i borówkami (bez glutenu, mleka i jajek) 222

bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy  1 łyżeczka aromat waniliowy  1/2 łyżeczki Przygotowanie: Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i karobem (jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać kakao), dodać miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm.  Piec w temperaturze około 220 stopni

głodny alergik
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 201

Karob, guma karobowa , mączka chleba świętojańskiego – otrzymywana z owoców Szarańczynu strąkowego, rosliny z rodziny bobowatych.  Mielony karob ma brązowy kolor i korzenny zapach.  Jest używany jako zamiennik kakao. Dodany do ciasta nadaje jednak wypiekom jaśniejszy, szarobrązowy kolor.  Z powodu tego szarawego zabarwienia najlepiej sprawdza się jako dodatek do ciast dyniowych i marchewkowych. karob mielony   Guma karobowa

głodny alergik
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 368

wyjazd na wakacje  :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło  200 g cukier puder  1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowy imbir mielony cynamon żółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) 2 łyżeczki 1/2 łyżeczki

głodny alergik