szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) zobacz przepis
w kuchni i w ogrodziegodziny z nocną przerwą. Jeśli macie ochotę to możecie dodać do powideł różne korzenne przyprawy, czy dodatki w zależności od preferencji, może to być cynamon, wanilia, ale można dodać kakao, czy też czekoladę. Ja przygotowałam jednak powidła bez dodatków, w tradycyjnej postaci do jakiej przyzwyczaiła mnie moja mama. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na powidła: Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 200 gram twarogu półtłustego lub chudego pół łyżeczki proszku do pieczenia dwa białka 3 łyżeczki brązowego cukru 40 gram gorzkiej czekolady (o zawartości kakao nie mniejszej niż 75%) 1 laska wanilii szczypta soli oliwa do posmarowania foremek maliny i borówki 2 łyżki wody Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Twaróg miksujemy dokładnie z proszkiem
Mango Papajamasę z żółtek. Delikatnie łączę ze sobą, po czym wykładam połowę masy na biszkopty. Układam na wierzchu umyte i wysuszone maliny, po czym przykrywam całość pozostałością kremu. Posypuję kawą / kakao i ozdabiam malinami. Wstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny. PS: Tiramisu można mrozić! Najlepiej w plastikowych pojemnikach lub takich jednorazowych srebrnych foremkach, jak do pieczenia pasztetu. Należy
W kuchni Karmel-itkiwysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów. * mielone migdały możemy kupić, a można też zmielić samodzielnie płatki migdałowe Post Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakubrązowym cukrem. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram na kolejne spotkanie wielkopolskich blogerów. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswoje przepisy na ciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym , obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobsypany płatkami migdałów. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Aby przygotować mój jabłecznik potrzebujemy mus z jabłek z dodatkiem cynamonu i lekkie ucierane ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 szklanki mleka 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki przyprawy do piernika, ja taką przyprawę sama robię; 1 łyżeczka cynamonu 10 g goździków, całych
RAROSSAbudyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. *masło jak i budyni powinny być w temperaturze
RAROSSAodstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić
RAROSSAprzepisie, ale mimo wszystko go dodaję, a nuż się kiedyś komuś przyda ;) Składniki: Filiżanka zaparzonej kawy (ok. 150 ml) 5 pełnych łyżek lub 3 gałki lodów ryżowych waniliowych z kakao (np. NaturattiVa) 1 szklanka mleka migdałowego schłodzonego Ewentualnie: 1 kostka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Kawę zaparzamy z dwóch lub więcej łyżeczek. Polecam sypaną zamiast rozpuszczalnej
Weganizm infantylnykawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a muffiny są pyszne. Na 12 muffin potrzebne jest : - 300 g mąki - 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao - 165 g cukru - 1 cukier waniliowy mały - 140 g masła ( może być margaryna) - 2duże jaja - 170 ml mleka - 1 tabliczka czekolady ( można dodać więcej :) max 1,5 tabliczki) Krok
Niezły MłynekKochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa: 150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru 500 g kremowego
Niezły Młynek