wszystkimi pozostałymi waflami. Studzimy w lodówce przez ok. 6 godzin. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową ( ja nie miałem składników do przygotowania polewy, dlatego po prostu posypałem ciasto kakao i cukrem pudrem) Smacznego
Kuchnia Łukaszawysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Biszkopt *: Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszać . Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut . Biszkopt
Z Kuchni Do Kuchnikopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe (lub jeden duży) 250 g masła Dodatkowo: Powidła śliwkowe Stovit- u mnie Polewa: 1/3 kostki margaryny 1 łyżka wody 1 kopiasta łyżka kakao 4 łyżki cukru Dodatkowo -wiórka kokosowe od Skworcu do posypania całości Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam Majora i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki
Z Kuchni Do Kuchnizagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto. Użyłam foremki 25x28
Monia miesza i gotujetakże kogel mogel . Klasyczny kogel-mogel robi się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru, dokładnie razem utartych. Alternatywne dodatki to między innymi miód, rum, bita śmietana, kakao, rodzynki lub sok z cytryny. W innej wersji deseru białko oddzielone od żółtka jest ubite i dodane do masy z żółtka i cukru ( źródło ). Składniki (na 2 porcje): 3 żółtka
My Culinary Artkuchni jesienne śniadanie powinno opierać się przede wszystkim na kaszach, ziarnach i sezonowych owocach. Pierwsze danie przygotowane przez blogerkę Rudej Gotowanie składało się ze śliwek duszonych na maśle z kakao (tzw. czekośliwka) z chrupiącą posypką. Zapach czekolady był nieziemski, a ja nie mogłam się doczekać, aż będę mogła tego skosztować :) Z kolei blogerka Kasza Jaglana próbowała nas przekonać do przygotowywania
Chilli Czosnek i Oliwaszklanki nasion słonecznika 80 gram suszonych śliwek 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem, oliwą z oliwek) łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70% łyżka wody Puree z dyni mieszamy z jajkami oraz płatkami owsianymi i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby
Mango Papajapieprzu oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, oliwa z oliwek, świeżo zmielona sól sos czekoladowo - winny : 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 1/4 szklanki płynnego miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej - w płatkach, kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
Symfonia SmakówETERNO, pomysł okazał się bardzo trafny - polecam :) Składniki suche: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (zmieszał kilka smaków czekolady) Składniki mokre: 250 ml mleka 90 ml oleju 1-2 łyżki syropu waniliowego ETERNO 1 jajko Wykonanie: Suche składniki
Blondynka Gotujewodzie i zostawić do lekkiego stężenia, następnie wlać jogurt i wymieszać. Zostawić do dalszego stężenia . Wyłożyć a upieczone ciasto.Można masę podzielić na 2 częsci i dodać kakao i wyłożyć dowolnie dwie masy.Dowolnie udekorować. Razem ze mną tarty piekły [ dziękuję bardzo]: Joasia Marzenka Magdalena Asia
Moje domowe kucharzenietrendy! *ceramiczny zlew- cudo ;-) WIĘCEJ ZDJĘĆ.... biała kuchnia w nowoczesnym wydaniu, dość zimna, ale pojawiające się elementy postarzanego drewna, dodają jej szlachetności tylko usiąść i wypić gorące kakao ;-) biała kuchnia i piękna drewniana podłoga, uchwyty muszelki dość popularne- ale mało praktyczne, ciężko utrzymać w czystości, można kupić np. w Ikea biała kuchnia z czarnymi elementami, bardziej dostojna kuchnia
SMYKWKUCHNIOstatnio pokusiłam się ponownie o te kupne, ale teraz już wiem, że nie warto. Smak upieczonych przez siebie jest o niebo lepszy. Składniki: 300 g ciemnej czekolady (min. 55% kakao) 100 g mlecznej czekolady 100 g cukru trzcinowego muscovado 85 g masła 100 g masła orzechowego z orzeszkami 1 jajko 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g maki
Made By Mom And Sonmargaryny - 50 g kaszy manny - 50 g rodzynków - 10 jajek - skórka z jednej pomarańczy - sok z połówki cytryny polewa czekoladowa - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto
Zainspirowana w kuchnipróbował sernika dyniowego, tego serdecznie zachęcam ! Jesienny sernik dyniowy Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód 130 g ciastek owsianych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250 g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata
Kulinarne przygody Gatitynajmniej 2 -3 tygodnie, żeby zmiękły. Pierniczki katarzynki Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao) 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy
Kulinarne przygody Gatity