kakao - 6140 przepisów (strona:323/410)

Czekoladowo-orzechowe ciasto z truskawkami (bezglutenowe,bez cukru i słodzików) 373

ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży, dojrzały banan 2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego łyżka surowego kakao 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady szklanka dużych truskawek Jajka ucieramy z pokrojonym w kosteczkę bananem. Stopniowo dodajemy olej a następnie miksując na mniejszych obrotach wymieszane suche składniki. Na koniec dodajemy

Mienta blog
Babeczki z budyniem 192

Babeczki z budyniem Potrzebne będą: 150g masła - rozpuszczonego; 170 ml mleka; 2 jajka; 300g mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody; szczypta soli; 160g cukru; 3 łyżki kakao; 1 budyń np. waniliowy; 350 ml mleka; 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest niesłodzony). Budyń przygotowujemy z 350 ml mleka i ewentualnie z cukrem. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone masło łączymy

Miksturownik
Lekko korzenny murzynek - wersja świąteczna :) 218

podstawowy na czarno :) Świąteczne dodatki na czerwono :) Murzynek Składniki na dużą blachę: 4 jajka; 4 szkl. mąki; 2 szkl. cukru; 1 szkl. oleju; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżki kakao; ok. 280 g (słoik) dżemu - powideł; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki imbiru; 2 łyżki miodu. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, miksujemy na gładką masę. Dużą formę wykładamy pergaminem i wylewamy

Miksturownik
Zachwycający mus z awokado:) 211

Kupiłam w końcu karob (jako zamiennik kakao). Spotykałam go często w przepisach i od dawna miałam ochotę poznać jego smak. Poznałam więc i od pierwszego wejrzenia (a raczej łyżeczki) stałam się jego fanką:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto owsiano-orzechowe po raz drugi i trzeci!:) 284

brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;) Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne, a przed chwilą upiekłam następne - tym razem z dodatkiem kakao:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 257

szkl. cukru                1/3 szkl. wody                 3 łyżki kakao                 Wszystkie składniki rozpuścić w garnku - zagotować - odstawić do wystygnięcia. Gdy już będzie zimne dodać: 4 żółtka 2 czubate szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wymieszać. Ubić

kolorowotorcikowo
Dwukolorowy sernik na zimno 193

szkl. cukru pudru 300 ml kremówki 1,5 szkl. jeżyn 2 łyżki żelatyny na spód: 1/2 szkl. płatków kukurydzianych 1/2 szkl pokruszonych krakersów 3 łyżki cukru pudru łyżeczka kakao 1/3 kostki masła lub margaryny galaretka - owoce leśne Wykonanie: Masło/margarynę rozpuścić. Płatki kukurydziane, krakersy, cukier - zblendować. Dodać tłuszcz - miksować. Powstałą masę wyłożyć do tortownicy - mocno ugnieść. Żelatynę zalać

kolorowotorcikowo
Sernik gotowany waniliowo-kakaowy 325

fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} CIASTO: 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka czubata amoniaku, 2 łyżki śmietany /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

kolorowotorcikowo
Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym 169

Składniki 170 g czekolady 75% kakao,  4 jajka,  90 g cukru,  80 g masła,  3 łyżki mąki pszennej,  20 szt. śliwki suszonej, np "Suska sechlońska",  70 ml rumu,  2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego,  100 g orzechów laskowych,  1 łyżeczka oleju rydzowego lub dobrego oleju rzepakowego 3 andruty np.  kaliskie Wykonanie

kolorowotorcikowo
Brownie z kajmakiem ( z krówką ) 215

Najszybsze i najlepsze - moje ukochane brownie !  Tym razem nieco je osłodziłam i dodałam gotowej masy kajmakowej. Rewelacja !    Składniki: 150 g czekolady gorzkiej ( około 70% kakao ) 80 g masła 90 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki kajmaku/ masy krówkowej ( z puszki )    Wykonanie: Czekoladę połamać. W garnku zagotować wodę, postawić

kolorowotorcikowo
Czekoladowe ciasteczka owsiane z migdałami 273

łyżeczka proszku do pieczenia * 130 g miękkiego masła roślinnego * 100 g cukru * 1 jajko * 1 łyżeczka esencji migdałowej * 190 g płatków owsianych * 50 g płatków migdałowych * 1 łyżka kakao Wykonanie: 1. Masło, cukier i esencję migdałową wrzucamy do miski. Wszystkie mieszamy mikserem na wysokich obrotach. 2. Dodajemy pozostałe składniki. Tym razem ustawiamy mikser na niższe obroty. Gotowa masa okaże się

Pasja Smaku
Muffinki czekoladowe 287

końcu znalazłam przepis, z którego będę często korzystać. Ciasteczka są mocno czekoladowe i miękkie w środku. Pyszne :) Przepis stąd . Składniki: (12 muffinek) - 200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka - 150 ml mleka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 80g gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy

Pasja Smaku
Muffinki czekoladowe z malinami 188

wykorzystać. Tydzień temu na imieniny siostry zrobiłam muffinki z malinami. Czekoladowe. Pyszne. Polecam :) [Przepis wykorzystałam już wcześniej tu ] Składniki: (12 muffinek) - 200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka - 150 ml mleka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 80g gorzkiej czekolady - 24 maliny Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy

Pasja Smaku
Pomysł na...Tiramisu z sosem o smaku amaretto (Winiary) - opinia 212

sosie i ułożyć warstwę w pucharkach. Następnie ułożyć warstwę kremu, na ją jeszcze jedną warstwę biszkoptów i kremu. Chłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godziny.  Posypać kakao. Nie lubię kawy i deserów z jej użyciem, ale ten nawet mi smakował. Dość słodkie, ale przyjemne, mniej sztuczne niż dwa pozostałe z tej serii. Podobnie jak w przypadku pozostałych deserów

Pasja Smaku