jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:328/455)

Jajka z nutą szczypiorku faszerowane brokułem 177

również w roli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 6 jajek 260g brokułu 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na półmisku. 2. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować(...)lekko osolonym wrzątku, a następnie odcedzić i wystudzić. 3. Brokuł rozgnieść widelcem, dodać szczypiorek, jogurt, majonez, żółtka i całość dokładnie zmiksować blenderem. Następnie doprawić solą i pieprzem. 4. Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować połówki białek i posypać szczypiorkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Wytrawny naleśnik z pieczonym kurczakiem i cukinią 186

cheddara Sól Pieprz 1 łyżka pikantnego ketchupu Olej szczypiorek Wykonanie: Cukinię kroimy w kostkę – słupki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę aby puściła sok. Z mleka, jajka i mąki przygotowujemy ciasto na dwa naleśniki. Dodajemy również szczyptę soli. Smażymy naleśniki ( ja smażyłam na naleśnikarce bez dodatku tłuszczu ). Na patelni rozsmarowujemy (pędzlem) niewielką ilość oleju i szklimy pokrojoną(...)cebulę. Po chwili dodajemy cukinię, pomidory z puszki i dusimy aż cukinia zmięknie. Na koniec dodajemy kawałki kurczak, kukurydzę i ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Posypujemy startym serem. Do jogurtu dodajemy pozostały, przeciśnięty przez praskę czosnek i ketchup oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem smarujemy wierzch naleśnika i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem

Smaki Ewy
Babeczki z mięsem mielonym i warzywami 211

soli 1 jajko Nadzienie: 500 g mięsa mielonego 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej sól pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło oraz sól i jajko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie lekko podsmażamy na patelni. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych(...)kostkę. Dorzucamy do cebuli i również delikatnie smażymy. Do warzyw dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem (możemy też dodać ulubione zioła). Smażymy do czasu odparowania z mięsa wody. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Formę na muffinki (najlepiej taką z 12 gniazdami) smarujemy margaryną. Ciasto dzielimy na ok. 24 części (pieczenie będzie odbywało się w 2 turach). Z każdej części formujemy kulkę

MyCookBook.pl
Naleśniki z mięsem i grzybami 196

obiadu np udka - 6 pieczarek - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 pora - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka masła - kilka łyżek oleju Sposób przygotowania 1. Naleśniki - do mleka dać jajka miksując dosypywać mąki na koniec dodać  2 łyżki oleju i szczyptę soli odstawić na chwilę 2. Nadzienie - Mięso pokroić na małe kawałki Na patelni rozpuścić masło  dodać kilka łyżek(...)dodać  pieczarki pokrojoną w kostkę paprykę i mięso dusić wszystko pod  przykryciem na małym ogniu do odparowania wody doprawić solą  i pieprzem dodać 2 łyżki śmietany Farszem nadziewać naleśniki

W królestwie smaków Beaty
KOTLETY PIECZARKOWE Z SOCZEWICĄ 195

dawno nie jadłam soczewicy! Uwielbiam ją w każdej postaci. A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety! Połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek , marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad. Smaczne i zdrowo! Polecam! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 1 szkl * pieczarki(...)marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * ser żółty – 1 garstka * natka pietruszki – 1 pęczek * mąka – ok.3-4 łyżki * jajko – 1 szt * sól, pieprz , papryka – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy drobno posiekaną cebulkę. Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte

Ostra na Słodko
Drożdżowe bułeczki z jagodami 619

grudki. W razie potrzeby dodać jeszcze suchych bądź mokrych składników. Wstawić do lodówki. Ciasto. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić na godzinę do podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić(...)każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami 635

nawet. Czebureki w tej formie, to świetny pomysł na piknik pod chmurką. Dzięki serowi i dość bogatemu farszowi, pierogi są sycące i zwykle wystarcza zjedzenie ich 1-2 sztuk. Farsz to jak zwykle u mnie, czyszczenie lodówki, więc końcówka ziemniaków, które to wahałam się czy zużyć na placki czy też do innych celów. Wygrały inne cele Jak dla mnie(...)http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/07\/czebureki.jpg","recipeIngredient":["2 szkl. m\u0105ki (u mnie by\u0142o 2)\r","150 g twarogu (da\u0142am p\u00f3\u0142t\u0142usty)\r","2 jajka\r","1 \u0142y\u017cka oleju (da\u0142am oliw\u0119 z zalewy od pomidor\u00f3w)\r","1 \u0142y\u017cka spirytusu lub octu (da\u0142am ocet)\r","p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki

Mieszam w Garnku
Tarta z tuńczykiem, bakłażanem i pomidorami 215

tego sos pomidorowy z dodatkiem ajwaru. Tarta pyszna, nam smakowałam bardzo, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :-) Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej 150 g masła jajko 2 - 3 łyżki zimniej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano lub bazylii 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy(...)tarty (u mnie średnica 26 cm), spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na około 20--30 minut. Po tym czasie podpiekamy w 190 stopniach około 20 minut. Składniki farsz: 2 puszki tuńczyka 1 mniejszy bakłażan pomidorki koktajlowe kilka oliwek u mnie czarne 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej 2-3 łyżki ajwaru (u mnie łagodny) sól

kruche babeczki
Pyzy drożdżowo-ziemniaczane z mięsem. 190

Teraz delikatnie mieszamy ze sobą ziemniaki i mąkę z solą, ale tak by całość nadal była puszysta, a jedynie ziemniaki okleiły się mąką. Teraz do całości dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, ciepłe mleko oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy (najlepiej mikserem zaopatrzonym w końcówkę z hakiem, przystosowaną do wyrabiania ciast drożdżowych) około 8 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję(...)kopytka, ale gdyby było zbyt luźnie dodajemy około 2-4 łyżek mąki. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. FARSZ: 2 cebule 3 łyżki oleju 750 g gotowanego mięsa (waga przed gotowaniem) u mnie filet z uda indyka 250 g pieczarek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz      Cebule

Rozpustne gotowanie
Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym 161

surowo - przyznam  szczerze , że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy je  smażyć  same albo w cieście naleśnikowym, faszerować  przeróżnymi  farszami, zapiekać w  piekarniku  lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy  pamiętać , że  przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie inne przepisy(...)kwiaty cukinii i dyni Hokkaido faszerowane kwiaty cukinii kwiaty cukinii nadziewane krewetkami ------------------------------------------------------------- Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6 żeńskich kwiatów cukinii 1 duże jajko 4 łyżki mąki pszennej ok. 100 ml piwa sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: W misce miksujemy jajko, mąkę, piwo i przyprawy. Ilość piwa podaję w przybliżeniu, jeśli ciasto wyjdzie

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z dżemem cukiniowym 168

Pierogi uwielbiam z różnymi farszami i nadzieniami. Tak przygotowane pierożki z dżemem z cukinii i polane śmietanką, to po prostu niebo w gębie.                                                   Pierogi z dżemem cukiniowym Składniki; Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl woda ciepła(...)łyżka żółtko - 1 szt szczypta soli Nadzienie dżem z cukinii  Dodatkowo; czekolada w kostce śmietana 24 % cukier do smaku Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić mały dołeczek, wybić jajko, dodać olej i sól, dolewając po trochu wody zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na kilka minut. Po tym czasie szklanką lub maszynką

Kuchnia Danusi
Kiszka ziemniaczana 157

wodę. Ziemniaki tarkujemy , 2 cebulę i czosnek. Polecam elektryczną maszynkę jeśli nie posiadamy musimy użyć specjalna ręczną  tarkę do ziemniaków. Do ciasta dodajemy :sól,pieprz,majeranek dwa wbite jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. *wedle uznania dodać możemy trochę kaszy mannej i mąki ziemniaczanej-ja tym razem nie dodałam i powiem wam że kiszka nie była ubita,twarda,była(...)Boczek kroimy w kostkę i smażymy,dodając również pokrojoną w kostkę cebulę,odcedzamy z nadmiaru tłuszczu. I dodajemy do ziemniaków Wszytko mieszamy i wyrabiamy,dodajemy wodę. Nadziewamy nasze kiszki farszem. Warto początek i koniec podwiązać sznurkiem,albo wykałaczką. Kochani Kiszka musi być luzna ta metoda pozwoli nam uniknąć pękania. Smarujemy blachę smalcem,rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, Polewamy olejem

Viola cooks with passion
Filet indyka faserowany 168

gotującej i osolonej wody wrzucam bób.   Krok 4 . czosnek i cebulę kroję w kawałki i podsmażam   Krok 5 . ugotowany bób obieram z łupin przekładam do miski dodaje jajko,bułkę tartą,cebulę z           czosnkiem,masło , łyżeczkę musztardy i pieprz ziołowy(...)obydwu stron po 1 minucie Krok 8 . filet z indyka rozbijam na duży płat i formuję kwadrat lub prostokąt w zależności jak wychodzi. Krok 9 . na ten płat wykładam farsz z bobu (łyżkę zostawiam ) i rozprowadzam go  równo Krok 10 . na środek kładę filet kurczaka smaruję go resztą farszu i składam Krok 11 . filet indyka zwijam mocno ściskając.(można

Eli Gotowanie
Naleśnikowy tydzień: Naleśniki gryczane I i II 197

obiedzie kasza, z którą kompletnie nie mieliście co zrobić? Poniżej jeden ze sposobów na jej "utylizację" :) Naleśniki gryczane II 1 szkl. ugotowanej, niepalonej kaszy gryczanej 125g mąki 2 jajka 150ml mleka 150ml wody tłuszcz do smażenia Kaszę gryczaną zmiksować na gładko z dodatkiem wody i mleka, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, jeśli ciasto będzie za gęste dodać wody, jeśli(...)mąki. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Naleśniki są bardzo elastyczne i nie wysychają, dzięki czemu można je przygotować także na później. Doskonale pasuje do nich zarówno farsz słodki (musy owocowe, dżemy, domowa nutella z daktyli), jak i farsze wytrawne (brokuł z fetą, szpinak czy soczewica z pomidorami). Według Tosi takie naleśniki są najlepsze, bo zwykle zjadała jednego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Litewskie kartacze 251

następnie 100 gram mąki ziemniaczanej i skrobię, która odstała się na dnie talerza, do którego odcisnąłem wodę z ziemniaków (wylewając znajdującą się na powierzchni wodę). Do ziemniaków dodałem 2 jajka, odrobinę soli i całość wyrobiłem na gładkie ciasto, które nie kleiło się do rąk. W przypadku, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, należy dosypać do niego więcej mąki ziemniaczanej. Dobrej jakości(...)mniejsze części, a następnie razem z obraną z łupinki cebulą i dwoma łyżeczkami świeżego, drobno posiekanego tymianku dokładnie zmieliłem przy użyciu blendera do uzyskania gładkiej masy. Do przygotowania farszu można użyć również innej kiełbasy, jednak nie powinna być to kiełbasa wędzona, i jeżeli nie jest to kiełbasa czosnkowana, wówczas należy dodać do masy mięsnej dwa ząbki czosnku. Po przygotowaniu farszu

Wyprawy kulinarne
Co za pasztet! 293

roślinożerców. Enjoy! 250g kaszy bulgar (ale może być każda inna) 1 duża cebula 1 puszka białej fasoli (ja miałam w pomidorowej zalewie) puszka pieczarek (lub 200g surowych) 2 jajka natka pietruszki sól, słodka papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia (trwało to z pół dnia, bo nie specjalnie mi się spieszyło z robieniem(...)Cebulę pokroiłam w piórka, podsmażyłam wraz z pieczarkami na oliwie. Następnie wraz z pozostałymi składnikami dodałam do kaszy i dokładnie wymieszałam. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i zapełniłam przygotowanym farszem. Zapiekłam przez 45-50min. w 180st. ( jeśli boicie się, że wierzch się za bardzo spiecze, przez pierwsze 30min. można piec pod "papierem" ). Wystudziłam.  Słów kilka o samej kaszy

bastalena
Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem 229

białego sera, który nie jest ulubionym składnikiem dzieci. Przepis bardzo prosty, a poniżej przedstawiam listę niezbędnych składników i sam przepis. Składniki: 1 szklanka mleka 160 g maki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 duża pomarańcza 250 g białego twarożku Olej do smażenia 1 laska wanilii Szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu Naleśniki(...)kawałki, z laski wanilii wydrąż miąższ i dodaj do twarogu. Obierz pomarańczę i pokrój ją w małą kostkę, również dodaj do sera. Dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego. Tak przygotowany farsz nałóż na naleśniki i złóż w rulon lub trójkąt. Smacznego! Artykuł Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jagodzianki 136

Wspaniałe domowe jagodzianki! Jak się pewnie domyślcie, środek brzuszka domowej drożdżówki aż kipi od jagodowego farszu. Są przepyszne, jak zawsze. Znikają jeszcze gorące, nie dziwię się.. Gdy jesteśmy u rodziców za miastem to ledwo wyjmuję je z pieca, a moja rodzina podjada już łakomie drożdżówki z kawą lub domową nalewką. Jest naprawdę miło! Wam również życzę takiej słodkiej rozpusty(...)gronie rodziny ? Składniki: +/- 5 szklanek mąki pszennej około 1 kg jagód +/- 1,5 – 2 szklanki cukru pudru 3 jajka 1 żółtko (białko zostawcie do posmarowania wierzchu jagodzianek) 4 łyżki drobnego cukru opakowanie cukru wanilinowego 4 dag drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 15 dag masła szczypta soli i gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszajcie ze sobą dokładnie (oprócz jagód, cukru

Zasmakuj Kuchni
Ravioli z grzybami 139

mąki  2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli kilka łyżek wody dowolne nadzienie [ u mnie podsmażone grzybki z cebulką] Mąkę , sól wysypać na blat, wbić jajka, wlać olej.Zagniatać ciasto [ w razie potrzeby wlać wodę] tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie.  Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć(...)Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - nadzienie, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym 207

Tradycyjne gołąbki to te, w których farsz jest zawinięty w liście kapusty. Dzisiaj mam dla Was przepis na nieco inne gołąbki, które nie wymagają zawijania. Są o wiele szybsze i mniej pracochłonne do przygotowania. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej.  SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego(...)600g kapusty, 1 saszetka ryżu (100g), 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, woda, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia suszona. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach

Tradycyjna kuchnia Kasi
Francuska przekąska z bakłażanem 184

więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie. Składniki mały bakłażan płat ciasta francuskiego 100 g boczku surowego cebula 50 g ryżu jajko sól ,pieprz tłuszcz do foremek żółtko 1/2 pęczka koperku Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości(...)posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około

R'n'G Kitchen
Gołąbki z grzybami leśnymi 130

SKŁADNIKI: 1 kapusta(włoska/biała) 15 dag suszonych grzybów 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna 8 szklanek wody 1 kostka masła 2 duże cebule 1-2 jajka 1 kostka grzybowa Knorr sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Kapustę blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem vegety, po kolei zdejmujemy odchodzące liście. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor(...)gotowe drobno kroimy, dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut. Kaszę zalewamy wodą dodajemy kostkę grzybową knorra, gotujemy na małym ogniu, do momentu ,aż kasza wciągnie całą wodę. Składniki farszu łączymy ze sobą, dodając sól i pieprz do smaku. Zawinięte gołąbki układamy podsmażamy na maśle podlewając wywarem z grzybów. Można również zapiec w piekarniku

Kuchnia Beaty
Pierożki w rosole 260

Urozmaicamy rosół? ... dosyć  tradycyjnego makaronu zamieńmy go na pierożki. Składniki do pierozków: Farsz : ugotuj rosół na około 0,25 dag wołowiny i 0,25 daj drobiu, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (50g), nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem(...)smaku (najlepiej mieszając ręką) Ciasto na pierogi : 0,5 kg mąki 1 szklankę gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju Zagnieć wszystkie składniki. Wałkując część ciasta, dobrze resztę przykryć folią (aby nie osychało), nigdy nie posypuj mąką! Wyciskaj kółka literatką bądź kieliszkiem. Ugotuj pierożki i jedz podawane z rosołem. :) Smacznego

Niezły Młynek