jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:328/455)

Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 180

stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli,2 łyżki oleju i dolewamy tyle wody ile zabierze mąka. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Zagniatamy kilka minut, jeśli jest za twarde dolewamy jeszcze po odrobinie wody i nadal zagniatamy.  Ciasto wałkujemy i kieliszkiem do wina wykrawamy małe kółeczka. Na każde wykładamy po pół łyżeczki farszu. Zlepiamy małe pierożki a następnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowe bułki z pieczarkami 137

Mąkę przesiać, dodać rozczyn, masło, jajka, mleko i zagniatać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, pieczarki umyć i pokroić ale nie za drobno bo wtedy nadzienie będzie nam wypadać podczas jedzenia. Ciasto wyłożyć na stolnicę i odrywać kawałki, rozpłaszczyć w dłoni, nakładać farsz według uznania i formować bułeczki

Delusional Trine
2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe 161

mąki z odrobiną soli i jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się

zdrowa vege kuchnia
Tarta z pomidoram i ziołami 143

oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 jajko (temperatura pokojowa) sól, pieprz, świeże zioła (np. w postaci bazylii, tymianku, rozmarynu) 6 łyżek wody Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy – użyliśmy ziarnistej szczyptę majeranku kilka pomidorów – liczba zależna od ich wielkości nasiona czarnuszki do posypania wierzchu świeży tymianek do posypania wierzchu Farsz przygotowujemy poprzez zmieszanie jogurtu, musztardy

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z jagodami 169

mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2-3 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim

Czerwień i błękit
naleśniki z serkiem i truskawkami 234

mąki 250 g wody 2 jajka 4 łyżki oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju na patelnię. składniki na farsz z serka i truskawek

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z mięsem z kaczki i gęsi 197

mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim

Czerwień i błękit
Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem 153

mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim

Czerwień i błękit
Czebureki z mięsem 213

miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Mięso włożyć do miski posiekaną cebulę przysmażyć na tłuszczu, natkę posiekać, dodać kefir, przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka wyłożyć mięsny farsz na 1 cm grubości. Mięso

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z truskawkami, różą i migdałami 203

miekkie i bardzo smaczne a farsz nieco odmieniony nutą róży i chrupiącymi migdałami. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody 2jajka M ¼ łyżeczki soli Nadzienie: truskawki płatki migdałów konfitura z owoców róży WYKONANIE: Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Jesli sa duże przekrawamy na pół. Płatki migdałow rumienimy na suchej patelni. Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto

Pyry na Gaz
Meksykańska tortilla 168

Sposób przygotowania Naleśnikowe ciasto:  Jajka ubić na pianę z solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować do gęstego ciasta wlać wodę gazowaną ,dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na 20 minut.  Patelnię ceramiczną rozgrzać wlewać ciasto i smażyć naleśniki-ja smażyłam bez użycia tłuszczu-na patelni ceramicznej nie ma takiej potrzeby. Warzywny farsz: W rondelku rozpuścić masło dodać posiekaną

Wanilia i Kardamon
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym 109

szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle.  Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego z dziesięciu placuszków układam po łyżce farszu z pieczarek.  Przykrywam pozostałymi

Bea(u)ty kitchen
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ, RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ 132

majonezu A jak to zrobić: Jajka obrać ze skorupek. Odciąć im wierzchołki i wydrążyć żółtka. Żółtka przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, rzeżuchę i rzodkiewkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki oraz majonezem. Całość dokładnie wymieszać. Wydrążone białka postawić w pionie (dół można lekko przyciąć co ułatwi ich postawienie) i napełnić przygotowanym farszem. Podawać oprószone papryką i posypane

Kuchnia w opałach
Pizza z serkiem feta i pieczarkami 122

oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli   0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 serek feta 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy

Jadło i czytadło
Pierogi ruskie 194

mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim

Czerwień i błękit
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 147

Równomiernie rozłożyć farsz. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie naciąć wzdłuż pozostawiając kilkucentymetrowy górny brzeg bez nacinania. Oba końce poprzekładać jeden pod drugim, pamiętając, aby nacięcie było u góry. Oba końce zlepić zawijając wieniec.  zawinięte ciasto w oczekiwaniu na wyrośnięcie przed pieczeniem Przełożyć ostrożnie do formy. Posmarować rozbitym jajkiem i posypać grubo zmielonym pieprzem. Odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ravioli z dynią. 173

dzień. Przesiewamy mąkę. Dodajemy 2 jajka i żółtko, sól i pieprz. Ugniatamy ciasto, możemy stopniowo dodawać wodę. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione zawijamy w czystą ścierkę i odstawiamy na 1h. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą po kolei drobno rozwałkowujemy następnie dzielimy na pół. Na jedną część w odstępach 3-4cm wykładamy farsz, drugi płat smarujemy białkiem. Łączymy

Brzuszki Łakomczuszki
Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami 168

pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój tata. Kiedyś kręcił kapustę i grzyby przez maszynkę, a teraz drobniutko sieka je tasakiem, trzymanym  domu tylko chyba na tą okazję. Farsz jest zawsze dośc konkretnie doprawiony i zawsze, jak nakładam go czy to do pierogów czy do krokietów czy pasztecików, to go podjadam. Nie sposób mu się oprzeć(...)grzybami, idealne do barszczu.  Keyword: barszcz, boże narodzenie, grzyby, kapusta kiszona, wigilia Ingredients 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 180 g masła 50 g smalcu 1 jajko 5 g świeżych drożdży 75 ml mleka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli 1 żółtko do smarowania przyprawy – kminek, czarnuszka opcjonalnie Instructions Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier

Mieszam w Garnku
Pieczeń z pieczarkami i jajkiem 110

patelnię wbijamy jajko. Doprawiamy solą oraz pieprzem i cały czas mieszając, smażymy aż jajo się zetnie. Na blacie rozkładamy większy kawałek folii spożywczej (ja rozłożyłam dwa pasy na tzw zakładkę). Rozprowadzamy na niej  mięso mielone, formując zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi niezbyt gruby prostokąt (mniej więcej 35×40 cm). Na mięsie rozprowadzamy farsz pieczarkowy. Zwijamy roladę. Roladę przenosimy

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z warzywami i ryżem 206

szklanka mleka 2 duże jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz 1 mieszanka mrożona "Warzywa

O kuchni z uczuciem
Pierogi z tartymi ziemniakami 115

spróbować ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu.  Autor sugeruje, że najsmaczniejsze są takie pierogi odsmażone. Udało mi się kilka sztuk ocalić i faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką były znakomite.  Bardzo, bardzo polecam! składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz

Stare Gary
razowa tarta ze szpinakiem i twarogiem 151

biała mąka pszenna. Natomiast farszem do tarty jesteśmy zachwyceni i z całą pewnością powtórzę to danie, tym razem na bardziej tradycyjnym, kruchym spodzie. składniki: 100 g mąki orkiszowej 100 g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju 200 g jogurtu naturalnego 350 g twarogu 200 ml mleka 3 jajka sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki

babka w formie
Tarta z camembertem 171

ilością miąższu bo wtedy farsz nie zawiera zbyt dużo wody i nie wypływa, jednak jeśli już tak się zdarzy polecam poczekać 5-10 minut po wyjęciu tarty z piekarnika, żeby zastygła i dopiero wtedy kroić ją na kawałki. Spróbujecie? Składniki potrzebne na tartę z camembertem: Na ciasto: 300 g maki pszennej, 100g masła, 2 jajka, 1-2 łyżki śmietany, szczypta

Gotuj Się Kto Może
Pierś faszerowana wątróbką 150

ziołami, panieruję w jajku i bułce tartej. Zajmuje mi to dosłownie kilka minut wraz z usmażeniem. To jest chyba najszybsza opcja na obiad jeśli chcemy zjeść mięso i chcemy je zjeść szybko. Kiedy jednak mam trochę więcej czasu lubię eksperymentowac w kuchni. Wtedy to na przykład robię piersi faszerowane. Jeśli chodzi o sam farsz, którym kurczaka można nadziewać to opcji

mecooks
PLACUSZKI NA SŁODKO I NA SŁONO 147

ręcznie. Jeżeli dajemy całe jajka to po ubiciu białek dajemy żółtka i teraz wyłączamy mikser i postępujemy j/w. Jeżeli chcemy placuszki na słodko to do ciasta wsypujemy 1 opakowanie cukru wanilinowego i 1 łyżeczkę cukru a soli tylko szczyptę. Pieczemy placuszki na średnio rozgrzanej patelni, a odwracamy gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza. Posypujemy cukrem pudrem. FARSZ NA NALEŚNIKI NA SŁONO

harrisa
Klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowym 120

kurczaka . Dodaję do farszu śmietanę, dzięki której klopsiki są soczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej! Klopsiki z kurczaka Składniki: 5-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu 100 ml śmietanki 1 jajko masło lub olej do smażenia

codojedzenia
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym 416

roli głównej farsz szpinakowy z dodatkiem ricotty i parmezanu. Całość zapieczona w sosie pomidorowych o aromacie czosnku oraz oregano.  Szybki obiad lub wytworna kolacja. Smacznego!  Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym (pomysł zainspirowany przepisem z Kwestia Smaku) Składniki: Naleśniki: 1 i ½ szklanki mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki gazowanej wody  2 jajka szczypta soli 3 łyżki

Moja Mama Gotuje
Roladki z cukinii nadziewane ryżem i mięsem czyli gołąbeczki. 135

ryż, mannę  i jajko , dokładnie wyrabiamy. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie plastry. Jeśli nie będą za grube, spokojnie pozwolą się zwinąć bez pękania. Jeżeli któryś pasek okaże się za gruby, wystarczy posypać solą i odstawić na chwilę. Później płuczemy w wodzie i można zawijać. Na każdy pasek cukinii nakładamy porcję farszu i zwijamy. Przebijamy wykałaczką

Dieta moja pasja
Naleśniki po mojemu 146

śniadanie obiad i kolację a do tego najlepiej jeszcze jak odsmażę na masełku ,wtedy zajada aż jej się uszy trzęsą i tylko zerka ile jeszcze zostało. :)  Składniki na farsz serowy       1 duży pojemnik sera homogenizowanego 400 g       2 łyżeczki cynamonu       cukier puder według uznania(...)wcześniej sparzonej   Wszystkie składniki dokładnie mieszam i smaruje naleśniki i przesmażam na maśle na złoty kolor  Ciasto naleśnikowe robię z kilograma mąki i 1 litra mleka ,2 jajek z tej proporcji wychodzi około 25 naleśników

Mój Smak
Naleśnik nadziewane szpinakiem i kurczakiem 171

łyżek oleju 1 jajko Wykonanie: Pierś kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Szpinak - jeżeli jest mrożony smażymy osobno w garnku i doprawiamy solą i czosnkiem. Żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę. Do miski wrzucamy kurczak, doprawiony szpinak, kukurydzę - mieszamy nasz farsz.  Z podanych składników poniżej robimy

W Moim Magicznym Domu
,,Tulipanowy schab z orzechami’’ 108

wspaniały schab pieczony z farszem z orzechów włoskich. Schab pieczony to potrawa uniwersalna, doskonała wędlina na świąteczny stół. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny. Schab podany z orzechami cudownie wygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: około 1 kg schabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki

Podróż w kulinaria
Pierogi z mięsem. 128

ostudzeniu ciasta dodać jajko i ponownie zamieszać łyżką. Po wymieszaniu dodajemy olej oraz sól i ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania, ponieważ ciasto nie pęka po zamrożeniu.  FARSZ Składniki: 250 g mięsa wołowego

Moje-pitraszenie
Jajka faszerowane. 197

majonezu, łyżka śmietany. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i przeciąć na pół (wzdłuż). Wyjąć żółtka. Białka lekko posolić i popieprzyć. Cebulę i szynkę bardzo drobno pokroić, dodać do żółtek i wymieszać ( najlepiej widelcem rozgniatając) razem z majonezem, śmietaną oraz przyprawami (sól, pieprz i tymianek - tymianek lekko rozetrzeć w dłoni). Jeśli farsz będzie zbyt gęsty dodać jeszcze

W kuchni u Moniki
Pierogi z jagodami z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 107

pierogów. Do farszu owocowego nie dodaję cukru, bo wolę posłodzić już na talerzu. Jeśli chcecie, żeby owoce były od razu posłodzone to w borówki wmieszajcie kilka łyżek cukru - tyle ile lubicie.    Dla kogo: dla kochających pierogi dla lubiących słodkie obiady dla chcących trochę urozmaicić smak pierogów z owocami Składniki: szklanka mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej

Mania Wypiekania
Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym 127

szklanka gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się jednolite. (Ponieważ gorąca woda może poparzyć nam ręce, warto pomóc sobie mikserem ze spiralnymi widełkami) Uformowane w kulę odkładamy pod misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 450g mrożonego szpinaku 80g żółtego

Kuchenna Kontrrewolucya
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 137

żółtka 1 całe jajko (+ zostawiamy białko do smarowania) Nadzienie: 250g mięsa mielonego  1 czerwona papryka 200g pieczarek 1 duża cebula 6 łyżek sosu teriyaki od De Care  1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę

Szefowa kuchni