dzień. Przesiewamy mąkę. Dodajemy 2 jajka i żółtko, sól i pieprz. Ugniatamy ciasto, możemy stopniowo dodawać wodę. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione zawijamy w czystą ścierkę i odstawiamy na 1h. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą po kolei drobno rozwałkowujemy następnie dzielimy na pół. Na jedną część w odstępach 3-4cm wykładamy farsz, drugi płat smarujemy białkiem. Łączymy
Brzuszki Łakomczuszkipisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój tata. Kiedyś kręcił kapustę i grzyby przez maszynkę, a teraz drobniutko sieka je tasakiem, trzymanym domu tylko chyba na tą okazję. Farsz jest zawsze dośc konkretnie doprawiony i zawsze, jak nakładam go czy to do pierogów czy do krokietów czy pasztecików, to go podjadam. Nie sposób mu się oprzeć(...)grzybami, idealne do barszczu. Keyword: barszcz, boże narodzenie, grzyby, kapusta kiszona, wigilia Ingredients 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 180 g masła 50 g smalcu 1 jajko 5 g świeżych drożdży 75 ml mleka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli 1 żółtko do smarowania przyprawy – kminek, czarnuszka opcjonalnie Instructions Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier
Mieszam w Garnkupatelnię wbijamy jajko. Doprawiamy solą oraz pieprzem i cały czas mieszając, smażymy aż jajo się zetnie. Na blacie rozkładamy większy kawałek folii spożywczej (ja rozłożyłam dwa pasy na tzw zakładkę). Rozprowadzamy na niej mięso mielone, formując zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi niezbyt gruby prostokąt (mniej więcej 35×40 cm). Na mięsie rozprowadzamy farsz pieczarkowy. Zwijamy roladę. Roladę przenosimy
Smaki Na Talerzuszklanka mleka 2 duże jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz 1 mieszanka mrożona "Warzywa
O kuchni z uczuciemspróbować ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu. Autor sugeruje, że najsmaczniejsze są takie pierogi odsmażone. Udało mi się kilka sztuk ocalić i faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką były znakomite. Bardzo, bardzo polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz
Stare Garybiała mąka pszenna. Natomiast farszem do tarty jesteśmy zachwyceni i z całą pewnością powtórzę to danie, tym razem na bardziej tradycyjnym, kruchym spodzie. składniki: 100 g mąki orkiszowej 100 g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju 200 g jogurtu naturalnego 350 g twarogu 200 ml mleka 3 jajka sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki
babka w formieilością miąższu bo wtedy farsz nie zawiera zbyt dużo wody i nie wypływa, jednak jeśli już tak się zdarzy polecam poczekać 5-10 minut po wyjęciu tarty z piekarnika, żeby zastygła i dopiero wtedy kroić ją na kawałki. Spróbujecie? Składniki potrzebne na tartę z camembertem: Na ciasto: 300 g maki pszennej, 100g masła, 2 jajka, 1-2 łyżki śmietany, szczypta
Gotuj Się Kto Możeziołami, panieruję w jajku i bułce tartej. Zajmuje mi to dosłownie kilka minut wraz z usmażeniem. To jest chyba najszybsza opcja na obiad jeśli chcemy zjeść mięso i chcemy je zjeść szybko. Kiedy jednak mam trochę więcej czasu lubię eksperymentowac w kuchni. Wtedy to na przykład robię piersi faszerowane. Jeśli chodzi o sam farsz, którym kurczaka można nadziewać to opcji
mecookskurczaka . Dodaję do farszu śmietanę, dzięki której klopsiki są soczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej! Klopsiki z kurczaka Składniki: 5-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu 100 ml śmietanki 1 jajko masło lub olej do smażenia
codojedzeniaroli głównej farsz szpinakowy z dodatkiem ricotty i parmezanu. Całość zapieczona w sosie pomidorowych o aromacie czosnku oraz oregano. Szybki obiad lub wytworna kolacja. Smacznego! Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym (pomysł zainspirowany przepisem z Kwestia Smaku) Składniki: Naleśniki: 1 i ½ szklanki mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki gazowanej wody 2 jajka szczypta soli 3 łyżki
Moja Mama Gotujeryż, mannę i jajko , dokładnie wyrabiamy. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie plastry. Jeśli nie będą za grube, spokojnie pozwolą się zwinąć bez pękania. Jeżeli któryś pasek okaże się za gruby, wystarczy posypać solą i odstawić na chwilę. Później płuczemy w wodzie i można zawijać. Na każdy pasek cukinii nakładamy porcję farszu i zwijamy. Przebijamy wykałaczką
Dieta moja pasjaśniadanie obiad i kolację a do tego najlepiej jeszcze jak odsmażę na masełku ,wtedy zajada aż jej się uszy trzęsą i tylko zerka ile jeszcze zostało. :) Składniki na farsz serowy 1 duży pojemnik sera homogenizowanego 400 g 2 łyżeczki cynamonu cukier puder według uznania(...)wcześniej sparzonej Wszystkie składniki dokładnie mieszam i smaruje naleśniki i przesmażam na maśle na złoty kolor Ciasto naleśnikowe robię z kilograma mąki i 1 litra mleka ,2 jajek z tej proporcji wychodzi około 25 naleśników
Mój Smakłyżek oleju 1 jajko Wykonanie: Pierś kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Szpinak - jeżeli jest mrożony smażymy osobno w garnku i doprawiamy solą i czosnkiem. Żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę. Do miski wrzucamy kurczak, doprawiony szpinak, kukurydzę - mieszamy nasz farsz. Z podanych składników poniżej robimy
W Moim Magicznym Domuwspaniały schab pieczony z farszem z orzechów włoskich. Schab pieczony to potrawa uniwersalna, doskonała wędlina na świąteczny stół. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny. Schab podany z orzechami cudownie wygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: około 1 kg schabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki
Podróż w kulinaria