jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:330/455)

Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 192

zimno. SKŁADNIKI :  ciasto kruche (24 cm blaszka) 300 g mąki pszennej (450 używam) 150 g masła  90 ml zimnej wody  szczyptę soli  farsz   2 cukinie średnie  5 marchwi  1 paprykę czerwoną   sos beszamelowy   2 łyżki masła 2 łyżki mąki  mleko ok 1 szklanki (jeśli będzie za gęste(...)rozwałkujemy, nałożymy na natłuszczoną blachę, dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut

Basia w kuchni
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 194

kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie: 8 ziemniaków średniej wielkości ok 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania stolnicy 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków 1 płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka(...)zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy sarepskiej. Schab posypujemy sola i pieprzem, a następnie wykładamy połowę farszu. Zwijamy najpierw dłuższe krawędzie odrobinę do środka, a następnie rolujemy na kształt roladki. Nicią spożywczą oplatamy i związujemy mięsko. Roladki smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem

Kuchnia w czekoladzie
Krucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami 607

wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie *** *** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na pięć części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę pokrojonych w kosteczkę jabłek *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta

Blog z Apetytem
Tarta z płaskurki z winnymi gruszkami 150

SKŁADNIKI NA FARSZ: 2-3 nieduże gruszki 400 ml wina czerwonego półsłodkiego 5-6 goździków 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej (zamiennie z każdym cukrem)  1 łyżka octu balsamicznego 100 g sera pleśniowego typu blue 50 g startego, wyrazistego w smaku sera żółtego (grana padano, nasz swojski carski, bądź inny najlepiej z tych długo dojrzewających) 2 jajka + pozostałe białko

gutfut
jajka faszerowane pastą z makreli 380

wykonanie: Ugotowane jajka obieram ze skorupek i każde z nich przekrawam na pół. Żółtka przekładam do miseczki. Szczypior siekam i dodaję do żółtek zostawiając nieco do dekoracji. Makrelę bardzo dokładnie oczyszczam z ości, rozdrabniam na małe kawałeczki, dodaję do żółtek, doprawiam solą, pieprzem i majonezem. Całość mieszam widelcem, rozgniatam aż do uzyskania w miarę jednolitej pasty. Farszem wypełniam białka, wierzch

babka w formie
Ryba po grecku 163

często, szczególnie na Wigilię, że powinna nazywać się… rybą po polsku. W mojej rodzinie do warzyw dodaje się ser żółty, co znacznie wzbogaca smak farszu. Polecam spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: – 1 kg filetów z morszczuka, może być mrożony – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler(...)sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny – olej do smażenia Panierka do ryby – 1 łyżka mąki – 1 łyżka majonezu – 1 jajko   Wykonanie: – Rybę rozmrozić i skropić sokiem z połowy cytryny, posypać solą i pieprzem. Pokroić na małe kawałki. – Cebulę pokroić w drobną kostkę

To co kocham
Calzone Caprese 179

miski, dodajemy jajko, masło i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Pomidory i mozzarellę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i oregano, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i rozpłaszczamy w dłoniach, pamiętajmy tylko aby nie były za cienkie, bo inaczej cały ser nam wypłynie podczas pieczenia. Na środek kładziemy łyżkę farszu i zaklejamy brzegi

Delusional Trine
Bezglutenowe naleśniki z czerwoną soczewicą, kurczakiem i pomidorami 127

Bezglutenowe naleśniki z czerwoną soczewicą, kurczakiem i pomidorami Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka

nietadieta
Cebulaki drożdżowe- ślimaki 163

jajkami  i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny, gałką muszkatołową i solą do smaku.  Następnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą z mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem. Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka.  Nakładać farsz cebulowy

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 343

przesiać, dodać jajko, mleko i sól oraz olej. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju z obu stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Składniki na farsz z mięsem

Bon Appetit Małgorzaty
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I BROKUŁAMI 389

pokombinować, aby farsz był bogatszy w smaku i ... w wyglądzie. Tak więc bordowa szynka została przykryta zielonym musem z brokuła i boczku (obawiałam się, że sam brokuł będzie mdły w smaku) i czerwoną marchewką. Wybór by trafny.  Roladki wyszły bardzo smaczne a brokułowy mus zrobię na pewno jeszcze nie raz jako dodatek do II dania (np. jajka sadzonego

Walijskie Pichcenie
Naleśniki bananowe 206

mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Białka ubijam z solą na pianę. Resztę składników ucieram na gładką masę w mikserze lub blenderem. Łączę obie masy i dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię z kilkoma kroplami oleju. Smażę cienkie naleśniki na złoto z obu stron. Podaję ze słodkim farszem np. owocowym

prawdziwe jedzenie
Rogale świętomarcińskie 363

dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży tworzymy rozczyn. Gdy podwoi swoją objętość wylewamy go na mąkę. Dodajemy pozostałe lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło, sól oraz jajka i żółtka ubite z cukrem. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Powinno łatwo odchodzić od dłoni. Jak istnieje potrzeba (jeśli ciasto jest bardzo klejące) można podsypać odrobinę mąki. Zostawiamy na 15 minut. Rozwałkowujemy(...)część rozwałkowujemy na cienki i dość długi prostokąt. A następnie dzielimy na długie trójkąty (u mnie z każdej części ciasta wyszło 10 trójkątów, razem wyszło 40 rogali). Trójkąty smarujemy farszem i zwijamy, zaczynając od dłuższej strony. Formujemy podkowę i układamy na blasze. Rogale powinny wyrastać w ciepłym miejscu ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy je jednym białkiem rozmąconym

Poezja smaku
Zapiekane naleśniki z pieczarkami 126

naleśniki, z którego wychodzą pyszne naleśniki, takie cienkie naleśniki idealne do krokietów. Usmażone naleśniki możecie owinąć w folię i włożyć do lodówki, jeżeli przygotowywaliście je wcześniej. Składniki na farsz są równie ważne, dlatego trzeba je przygotować w odpowiedni sposób, żeby były jak najbardziej smaczne. Jak ugotować brokuł, żeby był smaczny? Jak gotować brokuł? Ile gotować brokuł? Czy gotować brokuł(...)Ponadto: garść bułki tartej Puszyste naleśniki z wodą gazowaną są najlepsze do dań wytrawnych, dlatego ja przygotowuje je w taki sposób.  Do naczynia wlewam wodę gazowaną, dodaję mąkę, jajka, olej i sól. Ciasto na pyszne naleśniki miksuję mikserem, żeby nie było w cieście grudek. Patelnia do smażenia naleśników musi być bardzo dobrze rozgrzana, dzięki temu unikniecie feralności pierwszego naleśnika

MamaOskarka
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 361

wygodnie zabrać ze sobą. Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą , np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa lub jako kanapka. Farsz hiszpańskich empanadas zazwyczaj zawiera tuńczyka, sardynki lub chorizo , doprawione pomidorami, cebulą i czosnkiem. Ale spotyka się również empanadas z popularnym na półwyspie Iberyjskim wędzonym dorszem lub schabem. W Hiszpanii, w zależności(...)znacznie większe. W Galicji popularna jest potrawa o nazwie empanada gallega (empanada galega po galicyjsku), czyli duże ciasto chlebowe z wytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze do pizzy, a następnie kroi w trójkąty. Tutaj możecie zobaczyć przykładowy przepis

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania