jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:335/455)

Jajka faszerowane 271

masło                                                  Wykonanie Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała. Szczypiorek myjemy , drobno siekamy(...)razem z  uduszonymi  pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. Całość ucieramy ( najlepiej widelcem ) tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Powstałym farszem , napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy  na masełku na złoty kolor

Słodkości i nie tylko
Gołąb z tortownicy - gołąbki pieczone po francusku. 195

nazwać :)), przypomina mięsny tort i to dosłownie. Farsz został zawinięty w kapustę i kilka razy nią przełożony.  Jak smakuje? Kapusta jest delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Natomiast farsz - obłędny, mieszanka przypraw zrobiła tu ogromną robotę podkreślając smak wszystkich składników. Całość jest dużo łatwiejsza w wykonaniu niż tradycyjne gołąbki a pozostawia co najmniej dobre wrażenie. Do tego, świetnie się(...)można przecisnąć przez praskę) 2-3 gałązki świeżego tymianku liść laurowy - jeden sól i pieprz czarny świeżo mielony 100 g pomidorów w puszcze rozdrobnionych i z sokiem 1 duże jajko przyprawa Rabelais - pół łyżeczki * * przyprawa Rabelais to mieszanka ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, curry. Wykonanie: W pierwszej kolejności należy przygotować liście. Wstawić wodę w dużym garnku, posolić ją by była lekko

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ryba po japońsku 341

szklanki wody 1/2 szklanki mąki szczypta soli i pieprzu     *** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Składniki ciasta ( wodę, mąkę i jajko + szczypta soli i pieprzu) mieszamy razem *** *** Rybę moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron na złoty kolor *** *** Paprykę oraz ogórki kroimy w paseczki *** *** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)minut pod przykryciem *** *** W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie składniki zalewy *** *** Gotową zalewę wlewamy do warzyw i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** W miseczce układamy warstwowo: trochę farszu, na to ryba, farsz, ryba i farsz *** *** Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na 24 godziny *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Ryba po grecku Ryba z warzywami w zalewie   Artykuł Ryba

Blog z Apetytem
Tarta z cebulą i oliwkami 128

Szybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3   Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku     Przygotowanie   Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę(...)widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni C 30 minut

R'n'G Kitchen
SZPINAKOWE PLACUSZKI Z BOROWIKAMI – bezglutenowe – BE FIT! 207

wiecie uwielbiam szpinak i wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często. Dodaję go do makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów. Dziś postawiłam na zdrowe placuszki szpinakowe , które są świetnym pomysłem na lekki, ale sycący, jesienny obiad. Przygotowane z dodatkiem mąki ryżowej oraz nasion lnu, które tak dobrze wpływają na nasz układ trawienny. Można je zajadać(...)się tutaj sos czosnkowy na bazie jogurtu. Danie lekkie, smaczne, dietetyczne! Polecam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 10 szt ) * świeży szpinak – 2 duże garście * nasiona lnu – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka ryżowa – ok. 80 g * soda oczyszczona – 1 szczypta * sól, pieprz, czosnek – do smaku * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z rabarbarem 242

upiec ciasto. Piekłam w okrągłej blaszce o średnicy 29 cm, ale spokojnie można upiec w blaszce prostokątnej. Składniki Na ciasto : 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła duże jajko 1/2 szklanki cukru Z podanych składników należy zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Ciasto przełożyć do blaszki posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą(...)wyższe. Piekarnik nagrzać na 180 stopni i podpiec ciasto na złoty kolor – około 15 – 20 minut. W czasie kiedy spód się podpieka w piekarniku przygotować rabarbarowy ” farsz „ Nadzienie : 500 – 600 g rabarbaru 5 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2- 3 łyżki płynnego miodu Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na centymetrowe kawałeczki. Przełożyć do miski

Niebieski kubek z kawa
Domowe pyzy z mięsem na obiad. Pyszny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu 229

jest bardzo proste. Dodatkowo to fantastyczny pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotowaliśmy zupę. Słowem same zalety. Sprawdźcie sami jak prosto je przygotować. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana ("na oko") 40 - 50 dag mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe) 1 mała cebula sól, pieprz odrobina wody Przygotowanie: Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna(...)nadzienie było bardziej soczyste dodajemy odrobinę wody. Ciasto na kluski robimy tak jak na śląskie. Zapraszam do źródłowego przepisu . Na ulepione płaskie krążki ciasta wykładamy po ok 1 łyżce farszu. Zalepiamy i formujemy kształtne kule. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia 2-3 minuty. Podajemy z pysznie doprawionym smalczykiem i ulubioną surówką. Mniam. Można z powodzeniem mrozić nadmiar - odgotowywać

Kuchnia po mojemu
Tarta ze szparagami i łososiem 240

lodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce ze szparagami. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia(...)piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (szparagi + łosoś) oraz poszarpaną na kawałki mozzarellę. Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Wierzch tarty udekoruj szparagami. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej

I LOVE LIFE
Zielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą 151

zielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą: Rozmrożony szpinak miksuję blenderem (lepiej użyć szpinaku w liściach, ponieważ ma mniej wody). Oba rodzaje mąki mieszam ze sobą, dodaję zmiksowany szpinak, sól, jajka oraz olej i mieszam łyżką aż nie będzie grudek. Ciągle mieszając stopniowo dodaję mleko. Ciasto gotowe. Pomidory z puszki przekładam do wysokiego naczynia i blenderuję razem(...)momentu, gdy soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Na rozgrzanej patelni rozprowadzam niewielką warstewkę oleju i smażę naleśniki z obu stron. Zielone szpinakowe naleśniki Rozkładam farsz na szpinakowych naleśnikach i zwijam je w ruloniki.  Zielone szpinakowe naleśniki z czerwona soczewicą Układam w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym posypuję startym żółtym serem. Zielone szpinakowe

Gotuj Się Kto Może
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 434

odstawiamy *** *** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajko oraz majonez i dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe *** *** Ciasto wkładamy(...)Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy filety – dość ciasno na około 3/4 długości ciasta *** *** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy *** *** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę *** *** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
NALEŚNIKI Z SOSEM BOLOŃSKIM 238

Czy tylko u mnie w mieście lato jest deszczowe, smutne i pochmurne? 😞 Wróciłam z urlopu i taka pogoda, że tylko uciekać stąd ponownie zostaje⛱  Przyznam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Grillowane naleśniki 260

odbite rumiane paseczki na naleśnikach nie są urocze? Te naleśniki są w postaci minimalistycznej, bo w środku mają tylko żółty ser, podałam je z dodatkiem pomidora i ogórka małosolnego. Farsz do naleśników można wzbogacić o inne składniki: warzywa, wędliny, mięso itp. będą wtedy bardziej sycące. Polecamy inne przepisy na naleśniki: naleśniki ze szparagami wiosenne naleśniki naleśniki z parówką i serem(...)śniadanie, resztę zostawiliśmy na później. Składniki na ok. 12 bezmlecznych naleśników na wodzie: 2 ½ szklanki mąki pszennej ok. 2 ½ szklanki wody najlepiej gazowanej, ale kranowa też może być 2 jajka szczypta soli olej do smażenia Jak zrobić naleśniki przeznaczone do grillowania? Wodę gazowaną miksujemy z jajkami i szczyptą soli, mikserem lub rózgą. Wsypujemy mąkę pszenną i ponownie mieszamy aż uzyskamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń rzymska z kurczaka 205

rzymska uformowana w kształcie bochenka, pieczona na blasze…Można i tak niekoniecznie w foremce do pieczenia. Pieczeń rzymska Składniki: 4-6 porcji 1 kg mielonego z kurczaka 1 jajko 2 łyżki tartej bułki, czubate 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, odrobina do dekoracji 6 czubatych łyżek parmezanu, utartego + 2 łyżki do posypania 1 czosnek solo, przeciśnięty przez praskę 2 ½ łyżeczki(...)dużych ziemniaków 50 g cheddar świeży rozmaryn do posypania 3 łyżki oliwy sól morska do smaku Ugotuj pomidorowy sos z przepisu w linku. Odstaw do wystygnięcia. Wymieszaj składniki na farsz. Dodaj połowę sosu i jeszcze raz wymieszaj. Blaszkę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Uformuj pieczeń w kształcie bochenka. Na wierzchu rozprowadź resztę sosu. Wstaw pieczeń do nagrzanego piekarnika

codojedzenia
PEYNİRLİ POAÇA, czyli pieczone bułeczki z serem 166

Śliczne, miękkie, pieczone bułeczki z serem. Smacznego! Składniki 1,5 szklanki letniego mleka ½ szklanki oleju 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1½ lyżki

Tureckie Przepisy
Omlet z awokado i pomidorkami 264

Praktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!