jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:342/455)

Pomidory faszerowane fetą 366

Ponieważ od niedzieli jestem w szpitalu przygotowałam wcześniej kilka przepisów, inetes musi się kręcić tzn. coś musi się dziać na blogu. Proponuję przygotować Pomidory faszerowane fetą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsiki z sosie pomidorowo śmietankowym 1032

śmietankowowo. Redukowałam go dosyć długo aby uzyskał głeboki śmietankowy smak. Wyszedł idealny. Przepis na klopsiki Składniki: ½ kg mielonego z kurczaka ½ mielonego wieprzowo wołowego 50/50 2 cebule pęczek pietruszki 1 jajko 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Sos 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 250 ml bulionu z kurczaka 250 ml śmietanki, 36% 1 ząbek czosnku 2 dymki, pokrojone w piórka(...)rozgrzanym maśle aż się zrumienią. Przyrządź sos. Zeszklij dymkę, dodaj czosnek, pomidory z puszki i śmietankę. Dopraw sos solą i pieprzem. Zredukuj sos do połowy pierwotnej objętości. Z gotowego farszu uformuj klopsiki o wadze około 30 g. Zrumień klopsiki na maśle i dodaj sosu. Zagotuj i gotuj sos przez 10 minut. Na koniec posyp danie pietruszką. Podaj klopsiki z ryżem

codojedzenia
Tort sałatkowy-idealna przekąska na imprezę 1064

zrobić coś innego-jak to ja-hihi,widziałam już kilka razy takie torty,kiedyś w Islandii jadłam taki tylko tam już kupuje się gotowy specjalnie przekrojony wzdłuż chleb i farsz był jajeczno- krawetkowy-też pycha,ja bym nie była sobą jak bym coś nie wymyśliła po swojemu i zrobiłam trzy różne warstwy-pieczarkowa,jajeczną i szynkową-okazało się,ze pasowały(...)warstwę: 25-30 dag szynki konserwowej, pół cebuli, 2 ogórki korniszony łyżeczka musztardy, 100 g serka topionego  łyżka majonezu i łyżka śmietany 18 % na trzecią warstwę: 6  jajek 5-6 rzodkiewek szczypiorek dwie łyżki majonezu sól,pieprz dodatkowo: duży słoik majonezu,jeden chleb tostowy,i wędlina ,jajko,i warzywa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: pierwsza warstwa: pieczarki zetrzeć na tarce

Swojskie jedzonko
Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem 187

Zapachem wypełni się cały dom. Składniki: Ciasto ( na ok. 10 bułeczek ) 250 gram mąki 12,5 gram drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 50 gram margaryny 1 jajko 1 ½ łyżki oleju Nadzienie 50 gram szynki gotowanej 50 gram żółtego sera 50 gram wypestkowanych oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka gęstej śmietany Sól, pieprz Żółtko do posmarowania bułek Czarnuszka(...)drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 o C przez

Smaki Ewy
Naleśniki z malinami 214

Naleśniki z malinami są pyszne a dzieci szczególnie się nimi zajadają. Zachęcam do przygotowania sobie tych wspaniałych naleśników szczególnie w czasie gdy w warzywniakach dostępne są

Naleśniki
Paszteciki z mięsem 353

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania

Marta Gotuje
Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką czyli Niedzielne Śniadanie odc.90 236

miksera wsypujemy mąkę. W środku robimy zagłębienie. Wkruszamy w nie drożdże, zasypujemy cukrem waniliowym i wlewamy łyżkę mleka. Lekko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy cynamon, sól, cukier, jajka, stopniowo wlewamy mleko i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrosnięcia na półtorej godziny. Owoce pozbawiamy pestek, jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę(...)części (np. robimy wałek tniemy nożem na plastry) Z każdej z nich formujemy kulkę. Układamy kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wygniatamy zagłębienie w środku. Do zagłębienia nakładamy farsz. Posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy. W tym czasie nagrzewamy piec do 180 st.C. Bułeczki powinny lekko podrosnąc. Wkładamy blachę do pieca. Pieczemy ok 15 minut. Wyjmujemy gdy się zrumienią. Studzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki z serem i cynamonem 225

naszego żołądka. Naleśniki  z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.    SKŁADNIKI  Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj w zależności jak lubimy słodkie(...)ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, cukier  oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy. Ciasto odstawiamy  na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Nie powinien , być za rzadki, więc uważamy z jogurtem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy wodę , by otrzymać odpowiednią konsystencję słodkiej śmietanki

W kuchennym oknie Ewy
Faszerowane pieczarki na grilla 297

pieczarki możemy zrobić w piekarniku lub na patelni grillowej. W sklepach możemy  kupić duże pieczarki z przeznaczeniem właśnie na grilla. Mają one duże kapelusze, które łatwo napełnimy różnymi farszami.  Zapraszam po przepis ! Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas  stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione są tylko(...)sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Na blogu znajdziecie również inne pomysły na dania z grilla: Faszerowane pieczarki na grilla Grillowany ser halloumi z cukinią Grillowany

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto pierogowe z masłem i olejem 198

łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szkl. gorącej wody  dowolne nadzienie Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku zrobić dołek, do którego wbić jajko, dodać łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką wymieszać wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewać około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiać ciasto(...)około 1-2 mm. Ciasta nie należy podsypywać mąką, lecz co kilka ruchów wałka należy je odkleić i odwrócić. Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka, na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu i sklejać brzegi, formując pierogi.Gotować w osolonej wodzie

Moje domowe kucharzenie
Pieczarki faszerowane 302

trochę inny sposób, od tych tradycyjnie faszerowanych dużych/otwartych pieczarek. Trzeba znaleźć pieczarki zamknięte, ale na tyle duże, żeby po usunięciu korzenia można było w środku zmieścić trochę farszu. Można je spokojnie przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce do czasu aż będziemy je chcieli usmażyć. Jednak najlepiej smakują gorące, więc koniecznie trzeba je smażyć przed samym podaniem. Ja zwykle(...)faszerowane pieczarki z kremowym serkiem. Pieczarki faszerowane Składniki: 300 g pieczarek (zamkniętych) 125 g kremowego serka 1-2 ząbki czosnku pieprz 1-2 łyżki koperku (świeżego lub mrożonego) 1 jajko + 2 łyżki mleka mąka, bułka tarta tłuszcz do smażenia 1. Pieczarki opłukać, osuszyć i ewentualnie obrać. Delikatnie usunąć korzenie. 2. Do miseczki przełożyć serek, wcisnąć czosnek, dodać posiekany koperek

UgotujmyTo.pl
Ciasto na pierogi 33592

Sól – szczypta Woda letnia – 3/4 szklanki * szklanka o pojemności 250ml. Ciasto na pierogi – Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę, w środku kopczyka zrobić dołek, wbić w niego jajka. Dodać śmietanę kwaśną, olej i szczyptę soli. Zamieszać ciasto, stopniowo dodawać wodę (nie wlewać całości od razu, gdyż mąki różnych firm mogą mieć różną chłonność i może się okazać(...)Podzielić ciasto na 4 równe części. Trzy części ciasta przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić. Pozostałą 1/4 ciasta rozwałkowaść na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, kolejno składać pierogi na pół i zlepiać brzegi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Następnie powtórzyć czynność z kolenymi częściami ciasta na pierogi. Wodę zagotować z dodatkiem soli i oleju

Kulinarne Przeboje
PIEROGI RUSKIE 198

około 0,5 kg ziemniaków ugotowanych  200 g sera białego przeciśniętych przez praskę 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 serek topiony  Wykonanie :) Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody. Jak wiadomo maka mace nie równa(...)topionym  . Przyprawić do smaku solą i pieprzem ,ja zamiast soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak. Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać. Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając. Podawać z roztopionym masłem z cebulką  lub kwaśną śmietaną. SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z farszem ziemniaczanym 177

się fantastycznie bawiłyśmy :) A tymczasem mam dla Was  kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo co z tego zrobić. Zdarza się(...)wyjść dość sypkie. Przesypać je do natłuszczonej formy i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Nie musi się rumienić. Masa ziemniaczana: około 1 kg ziemniaków , 3 jajka , 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , boczek wędzony - ilość według uznania, sól , pieprz , gałka muszkatołowa , 1 pęczek koperku . Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba, że mamy już ugotowane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki na słodko z Czarnobyla 239

puszce, którym owe naleśniki polewały. Mleczko ma konsystencję bardzo podobną do sprzedawanych u nas słodkich mleczek w tubce :) Spróbujcie! Składniki na 3 naleśniki (średnica ok. 20 cm): 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody gazowanej  1 łyżeczka błonnika owsianego Olej do smażenia ok. 2 łyżek Nadzienie: 150 g sera białego półtłustego 50 g serka(...)smażymy po jednej chochli ciasta na rumiano z każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem homogenizowanym, cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. Wierzch polewamy skondensowanym mleczkiem. insertCookd("e4719a89b1ef75a62db429b889c5c2ef

Emcia Pichci