zamiar skosztować tarty ze szpinakiem i łososiem oraz tej na słodko z owocami. Tak na marginesie - uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche. Pyszne kruche, maślane ciasto, wypełnione rozmaitymi farszami smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jestem fanką tego rodzaju potraw. Wczoraj też zrobiłam na obiad Quiche z duszonymi porami i kozim serem. Pyszny. Podpatrzony u Kwestii Smaku. Ciasto(...)też całe ciasto a nie 2/3. Quiche z duszonymi porami i kozim serem Składniki na ciasto: 250g mąki orkiszowej albo gryczanej (może też być pszenna) 150g zimnego masła jajko sól Nadzienie: 3 pory (białe i jasnozielone części) 2 łyżki masła 4-5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% 4 łyżki gęstego pełnotłustego jogurtu lub serka mascarpone (może
Moja Mama Gotujeprzepysznego dania. SKŁADNIKI Ciasto (forma 24 cm) 200 gr m ą ki pszennej 100 gr masła 2 łyżki wody s ó l, pieprz Farsz 250 gr brokułów 80 gr szynki 100 gr ricotty 50 gr parmezanu 100 ml mleka 1 jajo s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE W mikserze wyrabiamy zimne masło pokrojone(...)ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lod ó wce przez 30 minut. Brokuł y gotujemy na parze 10 minut. Studzimy i osuszamy. Ricottę mieszamy z mlekiem, jajkiem, startym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy mąką (nadmiar mąki strzepujemy). Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wykładamy
La grande e la piccola cuocaNormal 0 21 Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól pieczarki – 40 dag cebula – 30 dag ser żółty – 10 dag sól pieprz olej Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać(...)oczyścić, pokroić i udusić na oleju. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju z obu stron, przekładamy na talerz i nakładamy farsz, posypujemy drobno startym serem, od razu podajemy kiedy jeszcze ciepłe
Camilla w kuchnidelikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy z nim drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Masło rozpuszczamy w reszcie mleka. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoja objętość mieszamy go z reszta mąki, jajkami, żółtkiem i mlekiem z masłem. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie, elastycznie, nie przylegające do reki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę - powinno podwoić swoją objętość(...)góry i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 20 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i albo dokładnie ugniatamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ziemniaków resztę składników farszu (cebulę, miętę, ser) i dokładnie mieszamy - przyprawiamy według uznania, jednak farsz najlepiej smakuje tradycyjnie przyprawiony, tylko solą i pieprzem. Na środek wyrośniętego ciasta wykładamy farsz - brzegi podnosimy i zawijamy w formie
sierotka maRysia w kuchnijagód 100 g posiekanej mlecznej czekolady łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować nadzienie - wymieszać wszystkie(...)dużych i 6 małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia
Atlas Smakówwlewamy w nie rozczyn. Zostawiamy na około 5-10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Po tym czasie do mąki z drożdżami dolewamy resztę mleka, masło lub margarynę, wbijamy jajka i na końcu dodajemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami) co trwa jakieś 8-10 minut, następnie miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około(...)przygotowujemy wieczorem, a chcemy je piec dopiero rano, należy natychmiast ciasto zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki, wyjmujemy rano i postępujemy tak jak poniżej. Przygotowujemy farsz. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, mieszamy. dzielimy na 8 części. Gdy ciasto już pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę i delikatnie wyrabiamy, dzielimy
Rozpustne gotowaniedrobiowego, np. piersi z kurczaka 1 cebula sól, pieprz opcjonalnie starty żółty ser Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Odstawić na chwilę. W międzyczasie mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę(...)mięso z kurczaka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia.Na drugiej rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso z cebulką (dodatkowo farsz możecie posypać startym żółtym serem). Naleśniki zwinąć, formułując trójkąty. Podawać z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym
Ugotowaćmlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło i zostawić do ostygnięcia. Do mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru i zaczyn drożdżowy. Do tego wbić jajko i wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę w misce przykryte ściereczką(...)godziny ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniejsze kawałki, u mnie było ich 12. Każdy kawałek rozwałkować lub uformować na dłoni, nałożyć łyżkę masy serowo - jabłkowej i zlepić zamykając farsz w środku. Układać luźno w tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Gotowe odkładamy na ok pół godziny. Po tym czasie z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozczyn) 150 gram twarogu półtłustego 3 łyżki jogurtu greckiego 100 gram jagód 2 łyżki syropu klonowego (lub wody) Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone masło, cukier puder (50 gram), roztrzepane jajko i mieszamy. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy sól i mleko wymieszane z resztą składników. Mieszamy wszystko dokładnie, formujemy kulę i wkładamy do misy, posypanej mąką. Odstawiamy ciasto(...)ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilę, należy rozwałkować ciasto na duży kwadrat. Twaróg mieszamy z jagodami, jogurtem greckim i cukrem pudrem (3 łyżki). Na rozwałkowane ciasto nakładamy serowo- jagodowy farsz i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy w plastry o grubości 3-4 cm. Układamy w wysmarowanej blaszce do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Mango Papajarazem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego 1 gruszka kawałek sera pleśniowego 30 gr orzechów włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej. Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem(...)poszatkowaną papryczkę chilli bez pestek. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek. Ciasteczka smaruję roztrzepanym żółtkiem, robię po ok 3 lekkie nacięcia i posypuję makiem lub sezamem. Piekę w 190OC przez
Mechanik w kuchnistartego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Chili, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy, do wystudzonego makaronu dodajemy jajko. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą ze sobą. Foremki półkule smarujemy olejem. Wkładamy makaron i formujemy gniazda. Zapiekamy w temp 150 stopni do zrumienienia makaronu ok 25 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę(...)dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak, kukurydzę i chwilę podsmażamy. Mięso podsmażamy na patelni przyprawiamy chili i ziołami prowansalskimi. Do gotowych koszyczków wkładamy po 2 łyżki mięsa, farszu i posypujemy każde startym serem. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika
Podróż w kulinariaNadzienie: 80 dag świeżego bobu 2 cebule 40 dag boczku wędzonego 2 łyżki oleju sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto . Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób(...)Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy olejem i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto wałkujemy, wykrawamy duże kółka np szklanką, nakładamy po czubatej łyżeczce farszu zlepiamy brzegi. Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia, przed
Wanilia i KardamonSkładniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 120- 170g 5-6 łyżek keczupu,lub sosu pomidorowego 100g szynki pokrojonej na kawałeczki 50 g startego sera typu ementaler , 1 jajko Wykonanie(...)Zagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach. Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.Tak
w mojej kuchnisolankowego wędzonego, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, pieprz, sól, masło 2 – 3 łyżki oliwy ciasto na naleśniki: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut. Szparagi(...)skos, w cienkie plasterki. Podsmażyć na oliwie. Ser włożyć do miski, rozdrobnić (najlepiej widelcem). Dodać skórkę pomarańczową, szparagi, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Nakładać farsz na naleśniki – rozłożyć naleśnika, na połowie ułożyć farsz, złożyć naleśnika na pół, a następnie na cztery. Na patelni rozgrzać masło, układać naleśniki, smażyć z obu stron na rumiano. zastawa
królestwo garówbiałek z jaj i kwaśnej śmietany. Składniki te sprawiają, że ciasto półkruche jest bardziej wilgotne, miękkie, wyrośnięte, delikatne, a jednocześnie kruche. I nie trzeba go wcześniej podpiekać przed nałożeniem farszu. W Internecie jest mnóstwo przepisów na ciasto półkruche i prawie wszystkie przepisy miały takie same składniki i takie same proporcje. Co by oznaczało, że stary przepis jest uniwersalny i niezawodny(...)25x30 cm. Ciasto półkruche: 500 g maki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru wanilinowego 140 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Jabłka: 3 kg jabłek 100 g cukru 1 łyżka cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto półkruche: 1. Na stolnicę przesiewamy
W kuchni KatieTureckie bułeczki poaça dobrze pasują do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) paczka margaryny (250 g) 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka octu 1
Tureckie Przepisytakie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym. Składniki: 200 ml maślanki 200 g mąki 200 ml mleka 2 jajka łyżka kakao 50 g cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: kostka białego sera (250 g) słoiczek malin w cukrze (ok. 150 ml) łyżka posiekanej gorzkiej czekolady łyżka cukru waniliowego(...)było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć z syropu. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z serem i pozostałymi składnikami nadzienia. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki i smarować farszem. Zwijać a następnie posypać cukrem pudrem i udekorować pozostałymi malinami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatych, które wpisałam w post :) Składniki: 130g gotowanej szynki lub innej wędliny, 1 cebula, garść zielonej pietruszki, szczypiorek, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%, 1 jajko, 140g startego sera żółtego, 3 kawałki czerwonej papryki konserwowej, pieprz i sól do smaku, opakowanie ciasta francuskiego. Przygotowanie: Przygotować wszystkie składniki: Białko oddzielić od żółtka. Paprykę(...)starty ser żółty, paprykę szynkę, szczypiorek, natkę pietruszki, śmietanę, białko. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. Ciasto francuskie rozłożyć i nałożyć na nie farsz. Zawinąć w rulon i wycinać ślimaczki. Układać na blaszce, ale tak by nie dotykały się. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200-220 stopni C ( ja podczas pieczenia
W kuchni u MonikiDrożdże ucieramy z cukrem w letnim mleku. W mące robimy dołek i wlewamy weń rozczyn, odstawiamy na 10 minut (drożdże mają podwoić objętość). Po tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut), na końcu dodajemy letnią margarynę i wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie lśnić. Gotowe ciasto oprószamy z wierzchu(...)minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na 1 cm placek, wzdłuż jednego boku nakładamy część farszu i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wałek na 4-5 cm paszteciki i układamy na blasze do ponownego wyrośnięcia. Można również z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nadziewać formując
Rozpustne gotowaniemleka 150 gazowanej wody mineralnej 2 jajka M łyżeczka cukru szczypta soli masło ghee lub olej do smażenia Wykonanie: wymieszać mąkę z mlekiem i wodą, następnie dodać jajka, sól, cukier i rózgą bądż mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka lub obracając patelnię(...)druga stronę, podrzucając lub odwracając łopatką, po czym zsunąć na talerz. Każdorazowo smarować patelnię skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w maśle po usmażeniu wszystkich naleśników posmarować je przygotowanym farszem, złożyć na 4 części, zwinąć, w rulonik lub kopertę i obsmażyć lub zapiec w piekarniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potem już było wałkowanie i zwijanie rogalików.. 20 g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szkl. mleka 50 dkg mąki 1/4 szkl.oleju 1-2 jajka szczypta soli dowolne nadzienie -np.masa kajmakowa W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę(...)wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware ].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste
Moje domowe kucharzenieodstawić na kwadrans. Ciasto: około pół kg mąki pszennej + do podsypywania, 50 g świeżych drożdży , 1/2 szklanki cukru , 1 szklanka mleka , 100 g masła , szczypta soli , 1 jajko . Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie(...)odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, podobnie jak na pierogi. Nakładać farsz i sklejać. Drożdżówki odstawić na kilkanaście minut do lekkiego podrośnięcia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około
Codzienna kuchnia niecodziennaSmaczna przystawka. Farsz trzeba dobrze doprawić pieprzem, żeby pieczarki nie były mdłe. Robiłam 4 duże grzyby Portobello, ale farszu wystarczy na sześć sztuk. Grzyby całkiem smaczne również na zimno. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 4-6 dużych pieczarek, u żyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. oliwa z oliwek 250g(...)posiekanych 12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki 40 g tartego parmezanu 2 łyżeczki posiekanego oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracji sól i pieprz 1 jajko, lekko roztrzepane przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki, parmezan, oregano, pietruszkę, sól, pieprz i jajko, w dużej misce. Nóżki grzybów wyłamać lub wyciąć
Stare GarySkladniki na 2 duze porcje: 1 dynia hokkaido 700-800 g 100 g kaszy gryczanej ( 1 woreczek) 200-250 g ciemnych pieczarek 1 spora cebula,1 zabek czosnku 1 jajko (opcjonalnie) 1 puszka pomidorow 150 ml mleka kokosowego 4 lyzki startego parmezanu rozmaryn i oregano ( u mnie swieze) moga byc suszone sol,pieprz,cukier 1 lyzka masla ghee Wykonanie: Ugotowac(...)patelni,dorzucic czosnek i pokrojone pieczarki.Dodac sol,swiezo zmielony pieprz i posiekane oregano.Zeby nadzienie sie nie rozsypywalo mozna dodac surowe jajko.Dla zaostrzenia smaku mozna czesc startego sera wymieszac z farszem. Dynie przekroic wzdluz na pol i uzywajac lyzki wybrac pestki i miekkie czesci.Z okraglej strony mozna sciac plasterek dyni,by mogla rowno stac. Pomidory zblendowac na gladki sos.Zagotowac z mlekiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!