szklanki wody 1/2 szklanki mąki szczypta soli i pieprzu *** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Składniki ciasta ( wodę, mąkę i jajko + szczypta soli i pieprzu) mieszamy razem *** *** Rybę moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron na złoty kolor *** *** Paprykę oraz ogórki kroimy w paseczki *** *** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)minut pod przykryciem *** *** W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie składniki zalewy *** *** Gotową zalewę wlewamy do warzyw i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** W miseczce układamy warstwowo: trochę farszu, na to ryba, farsz, ryba i farsz *** *** Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na 24 godziny *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Ryba po grecku Ryba z warzywami w zalewie Artykuł Ryba
Blog z ApetytemSzybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3 Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku Przygotowanie Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę(...)widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni C 30 minut
R'n'G Kitchenwiecie uwielbiam szpinak i wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często. Dodaję go do makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów. Dziś postawiłam na zdrowe placuszki szpinakowe , które są świetnym pomysłem na lekki, ale sycący, jesienny obiad. Przygotowane z dodatkiem mąki ryżowej oraz nasion lnu, które tak dobrze wpływają na nasz układ trawienny. Można je zajadać(...)się tutaj sos czosnkowy na bazie jogurtu. Danie lekkie, smaczne, dietetyczne! Polecam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 10 szt ) * świeży szpinak – 2 duże garście * nasiona lnu – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka ryżowa – ok. 80 g * soda oczyszczona – 1 szczypta * sól, pieprz, czosnek – do smaku * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak
Ostra na Słodkoupiec ciasto. Piekłam w okrągłej blaszce o średnicy 29 cm, ale spokojnie można upiec w blaszce prostokątnej. Składniki Na ciasto : 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła duże jajko 1/2 szklanki cukru Z podanych składników należy zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Ciasto przełożyć do blaszki posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą(...)wyższe. Piekarnik nagrzać na 180 stopni i podpiec ciasto na złoty kolor – około 15 – 20 minut. W czasie kiedy spód się podpieka w piekarniku przygotować rabarbarowy ” farsz „ Nadzienie : 500 – 600 g rabarbaru 5 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2- 3 łyżki płynnego miodu Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na centymetrowe kawałeczki. Przełożyć do miski
Niebieski kubek z kawajest bardzo proste. Dodatkowo to fantastyczny pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotowaliśmy zupę. Słowem same zalety. Sprawdźcie sami jak prosto je przygotować. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana ("na oko") 40 - 50 dag mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe) 1 mała cebula sól, pieprz odrobina wody Przygotowanie: Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna(...)nadzienie było bardziej soczyste dodajemy odrobinę wody. Ciasto na kluski robimy tak jak na śląskie. Zapraszam do źródłowego przepisu . Na ulepione płaskie krążki ciasta wykładamy po ok 1 łyżce farszu. Zalepiamy i formujemy kształtne kule. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia 2-3 minuty. Podajemy z pysznie doprawionym smalczykiem i ulubioną surówką. Mniam. Można z powodzeniem mrozić nadmiar - odgotowywać
Kuchnia po mojemulodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce ze szparagami. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia(...)piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (szparagi + łosoś) oraz poszarpaną na kawałki mozzarellę. Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Wierzch tarty udekoruj szparagami. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej
I LOVE LIFEzielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą: Rozmrożony szpinak miksuję blenderem (lepiej użyć szpinaku w liściach, ponieważ ma mniej wody). Oba rodzaje mąki mieszam ze sobą, dodaję zmiksowany szpinak, sól, jajka oraz olej i mieszam łyżką aż nie będzie grudek. Ciągle mieszając stopniowo dodaję mleko. Ciasto gotowe. Pomidory z puszki przekładam do wysokiego naczynia i blenderuję razem(...)momentu, gdy soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Na rozgrzanej patelni rozprowadzam niewielką warstewkę oleju i smażę naleśniki z obu stron. Zielone szpinakowe naleśniki Rozkładam farsz na szpinakowych naleśnikach i zwijam je w ruloniki. Zielone szpinakowe naleśniki z czerwona soczewicą Układam w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym posypuję startym żółtym serem. Zielone szpinakowe
Gotuj Się Kto Możeodstawiamy *** *** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajko oraz majonez i dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe *** *** Ciasto wkładamy(...)Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy filety – dość ciasno na około 3/4 długości ciasta *** *** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy *** *** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę *** *** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blog z ApetytemCzy tylko u mnie w mieście lato jest deszczowe, smutne i pochmurne? 😞 Wróciłam z urlopu i taka pogoda, że tylko uciekać stąd ponownie zostaje⛱ Przyznam
Zdrowie i pysznie na talerzuodbite rumiane paseczki na naleśnikach nie są urocze? Te naleśniki są w postaci minimalistycznej, bo w środku mają tylko żółty ser, podałam je z dodatkiem pomidora i ogórka małosolnego. Farsz do naleśników można wzbogacić o inne składniki: warzywa, wędliny, mięso itp. będą wtedy bardziej sycące. Polecamy inne przepisy na naleśniki: naleśniki ze szparagami wiosenne naleśniki naleśniki z parówką i serem(...)śniadanie, resztę zostawiliśmy na później. Składniki na ok. 12 bezmlecznych naleśników na wodzie: 2 ½ szklanki mąki pszennej ok. 2 ½ szklanki wody najlepiej gazowanej, ale kranowa też może być 2 jajka szczypta soli olej do smażenia Jak zrobić naleśniki przeznaczone do grillowania? Wodę gazowaną miksujemy z jajkami i szczyptą soli, mikserem lub rózgą. Wsypujemy mąkę pszenną i ponownie mieszamy aż uzyskamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzymska uformowana w kształcie bochenka, pieczona na blasze…Można i tak niekoniecznie w foremce do pieczenia. Pieczeń rzymska Składniki: 4-6 porcji 1 kg mielonego z kurczaka 1 jajko 2 łyżki tartej bułki, czubate 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, odrobina do dekoracji 6 czubatych łyżek parmezanu, utartego + 2 łyżki do posypania 1 czosnek solo, przeciśnięty przez praskę 2 ½ łyżeczki(...)dużych ziemniaków 50 g cheddar świeży rozmaryn do posypania 3 łyżki oliwy sól morska do smaku Ugotuj pomidorowy sos z przepisu w linku. Odstaw do wystygnięcia. Wymieszaj składniki na farsz. Dodaj połowę sosu i jeszcze raz wymieszaj. Blaszkę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Uformuj pieczeń w kształcie bochenka. Na wierzchu rozprowadź resztę sosu. Wstaw pieczeń do nagrzanego piekarnika
codojedzeniaŚliczne, miękkie, pieczone bułeczki z serem. Smacznego! Składniki 1,5 szklanki letniego mleka ½ szklanki oleju 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1½ lyżki
Tureckie PrzepisyPraktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis 1 Mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko. 2 Jajko z mąką łączymy - ja robię to drugą stroną noża. Siekam mąkę razem z jajkiem do połączenia się składników. 3 Następnie dolewam po około 2-3 łyżki wody, systematycznie wyrabiając ciasto, czynność powtarzam do momentu, aż ciasto będzie odklejać się od rąk i będzie elastyczne(...)napisałam wyżej w składnikach, wystarczy łyżeczka tłuszczu - ciasto będzie się także się lepiej lepić. 5 Przy wałkowaniu ciasta, każdorazowo podsypuję je odrobiną mąki. 6 Po wycięciu okręgów, przed nakładaniem farszu, każdy kawałek ciasta lekko rozciągam na środku, aby zmieściło mi się w nim więcej farszu - pierogi wtedy będą ładnie nadziane - nie będą puste. Farsz do pierogów zawsze nakładam małą, czubatą
Kuchnia Bazyliipyszną tartę! Koniecznie wypróbuj! Z #MyVictorinox siekałam, kroiłam, szalałam i się nie usiekałam ;) Składniki: CIASTO: 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g masła lub margaryny roślinnej 1 jajko (s) szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie posiekaj nożem lub rozdrobnij w malakserze, następnie szybko zagnieć i włóż do lodówki na godzinę. Formę na tartę lub tortownicę o średnicy(...)wysokości 4 cm. Nadmiar wykrój nożem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Włóż do zamrażarki na 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Piecz ciasto 30 minut aż nabierze złotego koloru. FARSZ: 100 g cukinii 200 g kurek 3 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 350 ml śmietanki 18% 4 żołtka sól, pieprz 60 g sera Emmentaler 60 g sera
coolinarnyWczoraj świętowaliśmy <z przymróżeniem oka> międzynarodowy dzień pizzy :D Nie zdążyłam z wpisem, dlatego dziś chciałam zaprosić na pizzę w nietypowej formie: drożdżowe ciasto nadziane pysznym farszem, uformowane w kształt słoneczka. Oryginalna, ciekawa i smaczna wersja pizzy. składniki: ciasto: 3/4 szkl dyniowego pure* 3 szkl mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru(...)miąższu dyni cebula po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół) sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku ew. oliwa 3 łyżki sosu pomidorowego ( domowego keczupu ) ponadto: jajko Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe, sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć
6nieboPyszne małe co nieco do kawy lub herbaty.. 3,5 szkl.mąki 3/4 szkl.mleka 80 g drożdży świeżych 12 dkg masła [ rozpuszczonego i wystudzonego] 2 jajka 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli dowolne nadzienie W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware ].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste
Moje domowe kucharzeniefaszerowanej. Zawsze to jakaś odmienność i jeśli nie macie nietolerancji nabiału, polecam wykonać ten przepis. Jak to powiedziało dziecko znajomego, gdy byli w gościach jedząc te ziemniaki:"Takie ziemniakowe jajko Kinder Niespodzianka, które też się je łyżeczką". Rozbroiło mnie to.😄😄 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcję: -2 duże ziemniaki lub 3 średnie -150 g twarogu chudego(...)łuskanego -sól, pieprz, koperek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygnął kroimy je na pół. Wydrążamy środek. Resztki ziemniaka dodamy do farszu. 2. Kurczaka polecam zetrzeć na tarce o grubych oczkach, będzie wygodniej nadziewać bez ostrych końców. 3. Twaróg rozdrabniamy widelcem i wszystkie składniki ze sobą łączymy, przyprawiając na końcu. 4. Powstałym
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki (na 2 porcje) - 4 jajka (ok. 200 g), - 4 łyżki szczypiorku (ok. 24 g), - 1/4 czerwonej papryki (ok. 38 g), - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40 g), - pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g), - przyprawy: sól i pieprz, - do dekoracji koperek. Sposób przygotowania 1. Jaja gotujemy na twardo. 2. Jaja studzimy i obieramy ze skorupki. 3. Jaja przekrawamy wzdłuż(...)pół i wyjmujemy żółtka. 4. Żółtka rozgniatamy. 5. Żółtka łączymy z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w drobną kostkę papryką, jogurtem i musztardą. 6. Farsz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 7. Jaja wypełniamy farszem i dekorujemy koperkiem. Jaja nadziewane są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj), które pełni funkcję budulcową, - lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy, - witaminę C (pochodzącą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól i pieprz świeżo mielony ciasto naleśnikowe 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Kapustę szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości odcedzamy na durszlaku. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy pokrojoną(...)oraz koncentratem pomidorowym. Energicznie wszystko wymieszać dusimy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów, smażymy naleśniki. Naleśniki smarujemy przestudzonym farszem z kapusty zwijamy lub składamy w chusteczkę podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy na gorąco z barszczem lub zupą krem. Smacznego
kgwjanczewoPierogi leniwe z ziemniakami to danie mojego dzieciństwa. Pewnie część z Was oburzy się, że pierogi to tylko te, które mają farsz w środku. Pamiętajcie o tym, że "co kraj to obyczaj", dlatego u mnie w domu właśnie pierogi na szybko to nie kluski, a leniwe ;) Poniższe pierogi są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Ugotowane leniwe pierogi należy(...)porcje dla 4 osób: 0,5 kg twarogu półtłustego około 250 g obranych ziemniaków, np. z dnia poprzedniego 1 szklanka mąki pszennej + trochę do posypania 1 duże jajko szczypta soli do polania 3 łyżki masła trochę bułki tartej cukier do smaku Ziemniaki ugotować i lekko ostudzić. Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce na małych oczkach. Do miski przełożyć
Ugotowaćmarchewka z rosołu 1 średnia cebula 1/2 piersi z kurczaka 4 pieczarki sól pieprz przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki śmietany olej 2 łyżki tartego sera żółtego Z mąki, jajek, mleka i soli przygotować ciasto na naleśniki. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć 6 naleśników. Mięso z rosołu pozbawić kości i skóry - rozdrobnić. Marchewkę, cebulę, pieczarki i kurczaka pokroić w kostkę(...)potem dodać marchew i mięso z rosołu. Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze około 2 minuty. Naleśniki napełniać farszem, zwijać i przekroić na 4 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać tartym serem. Piec 20 minut w 180 stopniach
Ewusiowe SmakiLubicie pizzę? Ja uwielbiam! Ale tylko i wyłącznie tą domowej roboty :) Wiadomo, żeby zrobić pizzę potrzeba troszkę czasu - wyrośniecie ciasta, przygotowanie farszu i upieczenie tego włoskiego przysmaku. Dziś proponuję Wam pomysł na szybką, a ponad to dietetyczną i zdrową pizzę niskotłuszczową! Cechy charakterystyczne: chrupiące brzegi i mięciutki środek wypełniony przepysznymi składnikami i aromatycznymi przyprawami. Po prostu pycha! Przygotujecie ją migiem(...)dzięki czemu pizza nie wpłynie negatywnie na Waszą sylwetkę a i świetnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych! Polecam! Składniki na ciasto: 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 łyżki) 1 jajko 30 ml mleka (3 łyżki) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia sól i pieprz do smaku Dodatki: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 polędwiczka z kurczaka 1 średni pomidor 1 łyżka
Zdrowie na języku :Pzrobienia-polecam SKŁADNIKI: 2 ciasta francuskie oliwa 250g startego miąższu dyni 250g startej marchewki 100g drobno pokrojonego pora 1 posiekany ząbek czosnku na polewę: 200g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka vegety szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100g startego żółtego sera(połowę sera dajemy do polewy a drugą połową posypujemy(...)patelni rozgrzać oliwę i dodać warzywa i dusić przez kilka minut wymieszać składniki na polewę każde wgłębienie w blaszce wypełniamy kwadratem ciasta następnie wypełniamy je naszym warzywnym farszem do ok 2/3 wysokości następnie dopełniamy naszą polewą i posypujemy reszta sera pieczemy 15-20 min w 210 stopniach (aż będą złoto brązowe) pyszne są na ciepło
Swojskie jedzonkoPrzygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, cukier, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto powinno być bardzo miękkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)części. Jagody mieszamy z mąką i cukrem. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją, aby powstał okrągły placek. Na jego środku umieszczamy kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepiamy placki, dokładnie dociskając i rolujemy, aby powstał walec. Gotowe bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem. Wyrośnięte jagodzianki
e-PrzepisyKulinarnewersja wegetariańska: z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. 1 kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 1,5 szklanki pęczaku 1 cebula 1 łyżka masła lub margaryny 1 jajko sól, pieprz Zewnętrzne liście kapusty odkładamy na bok, są niezbyt urodziwe więc gołąbków z nich nie będzie. Ale przydadzą się później. Do gołąbków używamy liści głębiej schowanych. Liście kapusty myjemy(...)środek każdego liścia. Nie wylewamy wody z parzenia. Pęczak gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Cebulę szklimy na tłuszczu. Wyrabiamy wszystkie składniki ze sobą doprawiając solą i pieprzem. Zawijamy farsz w liście kapusty. Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy wodą z parzenia liści i dusimy ok 1-1,5 godziny
Marder&Marder Manufacture