jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 jajko i 60 ml śmietany 18%) Dodatkowo powidła śliwkowe * cukier rafinada 1 jajko Instructions Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, posikane masło i cukier wanilinowy. W kubeczku podgrzewamy delikatnie mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn(...)około 15-20 minut. Studzimy na kratce. * można użyć dowolnej marmolady lub gęstego dżemu Notes Rogaliki możemy przygotować również w wersji wytrawnej, dodając do ciasta odrobinę soli i ulubiony farsz. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnirozpływają się w ustach. Wypełnione białym serem i podane z polewą czekoladową i jeżynami posmakują każdemu. Składniki na 6 sztuk: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka mleka 2 jajka L 2-3 łyżki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru pudru 2 szczypty soli 1 łyżka masła 2 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo: 500 g białego sera garść rodzynek 2 łyżki(...)ręczniku serek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać rodzynki, wymieszać w małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia usmażone naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć na 4 części. Podpiec na patelni. Podawać polane sosem czekoladowym i udekorowane jeżynami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z
głodny alergikCharakterystyczne niewysokie ciasto z pofalowanym brzegiem, wypełnione słodkim lub słonym farszem to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale znana i lubiana jest na całym świecie. Podstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje nieograniczone możliwości łączenia składników nadzienia i co za tym idzie, zagospodarowania resztek zalegających w lodówce. Kruche ciasto można przygotować(...)pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej wody Nadzienie: 100 g wędzonego łososia 150 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 g tartego sera grana padano 4 jajka 100 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na spód zagniatamy ręcznie lub w robocie. Gdy będzie jednolite, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy przez
Smakowity Blog Kulinarnyspotkacie u mnie mąk typu zwykła pszenna czy tortowa bo takowych nie używam..co nie wyklucza, że możecie sobie podmienić😏 Większości może się wydawać że naleśnik bez jajka i mleka nie ma szans na przeżycie przy smażeniu..A nie to jest podstawą! Po pierwsze elementem udanego przyrządzenia jest dobra patelnia czyt. nie przywierająca. Druga ważna rzecz to czas smażenia(...)rodzaju naleśnika jaki będę wam prezentować😁 Mąka orkiszowa co prawda jest rodzajem pszenicy ale jej zdrowszą odmianą. Można ją stosować zarówno na słodko jak i na słono. Przepisy na farsz podsyłam w linku :) Składniki: wersja podstawowa duża ilość -3 szklanki mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej) -2 jaja -1 szklanka mleka -ok. 2 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej
Zdrowie i pysznie na talerzusycące, delikatne ciasto i wyraziste nadzienie... Nie czekajcie dłużej tylko czym prędzej ruszajcie do kuchni... albo do sklepu po niezbędne produkty ;-) SKŁADNIKI Na naleśniki: 200 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 4 czubate łyżki mąki pszennej Na nadzienie: 2/3 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cukinii 3 łodygi selera naciowego kawałek pora 4 suszone pomidory 1/2 czerwonej(...)kawałki. Wszystkie składniki mieszamy razem doprawiając solą, pieprzem, paprykami i majerankiem. Grana padano ścieramy na drobnej tarce, łączymy ze śmietaną i czosnkiem. Na połowie każdego naleśnika rozkładamy przygotowany farsz, składamy naleśniki na pół i jeszcze raz na pół - powstanie chusteczka lub jak wolicie trójkącik. Tak przygotowane naleśniki układamy w płaskim naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdego rozprowadzamy śmietanę
Czary - gary w kuchnipyłki (teraz!) nie są mi straszne! Chcę chodzić na targ! Chcę kupować pyszne owoce i warzywa! Brakuje mi kolorów, smaków! Soczyste brzoskwinie, słodkie truskawki, szparaaaagi... !!!! Wiosno! Przybywaj :) Składniki na farsz: 450 g mrożonego bobu, 280 g mrożonego zielonego groszku, 250 g ricotty, 90 g śmietanki kremówki, 40 g tartego parmezanu, 6 suszonych pomidorów - drobno pokrojonych, garść bazylii, skórka otarta(...)pierogowe. Mięciutkie, pyszne i zupełnie bezproblemowe. Receptura z "Kuchni polsko - francuskiej" Antoniego Teslara. Składniki: 500 g mąki pszennej, ok. 1/4 litra wody, 50 g miękkiego masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżeczka soli Mąkę wysypujemy na stolnicę dodając miękkie masło, całość siekamy nożem i rozcieramy palcami. Dodajemy jajko i żółtka i stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy miękkie i elastyczne
Plate of JoyRodzice małych dzieci często głowią się, co podać maluchom na Wigilię i jakie potrawy z wigilijnego stołu mogą skosztować najmłodsi członkowie rodziny. Tradycyjna wigilijna kapusta z
Dieta bez mlekacannelloni: makaron cannelloni Nadzienie: 500g mięsa mielonego 400g szpinaku mrożonego, przygotowanego wg. tego przepisu 5 pieczarek w kosteczkę ( opcjonalnie ) pół papryki czerwonej w kosteczkę 1 cebula w kostkę 1 jajko 2 garście startego sera mozzarella 5 przeciśniętych ząbków czosnku sól, pieprz do smaku Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 2,5szkl. mleka sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 litr soku(...)mieć konsystencję gęstej śmietany ). Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekali makaron, wlewamy część sosu pomidorowego, tak by przykrył dno naczynia. Teraz czas na nadziewanie rurek makaronu, przygotowanym wcześniej farszem. Nadziewamy surowe rurki. Ja robiłam to małą łyżeczką do herbaty, ale każdy znajdzie swój sposób, by jak najłatwiej i jak najszybciej napełnić rurki :). Zapełnione rurki układamy w naczyniu wylanym sosem
NiePieprz.plKluski leniwe. Nazywa się je potocznie leniwe. To kluski z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Zawsze zastanawiałam się, czemu nazwano je pierogami, przecież nie mają farszu, bardziej wyglądem przypominają kopytka . Niezależnie od nazwy i tak są pyszne, chyba każdy pamięta ich smak z dzieciństwa. W zależności od wykonawcy polewane są masłem i posypywane są: cukrem, bułką(...)przepis jest najbardziej tradycyjny, taki domowy. Jak przygotować klasyczne pierogi leniwe według przepisu mojej mamy? Składniki na 1 dużą porcję lub 2 małe: 250g twarogu półtłustego lub tłustego 1 jajko pół szklanki mąki pszennej+ do podsypania 1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie) sól dodatek: cukier trzcinowy do posypania + rozpuszczone masło do polania Przygotowanie: Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko nadziać, zawinąć i zapiec w piekarniku. Prawda, że proste? Lubicie takie połączenia? Składniki: Na 10 naleśników: Ciasto: 250ml mleka 3.2% 200g mąki pszennej (ok 1 szklanka) 2 jajka 70ml oleju rzepakowego (1/4 szklanki) 125ml wody mineralnej niegazowanej (1/2 szklanki) szczypta soli Nadzienie: 30 dkg żółtej fasolki szparagowej 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 cebula 10 pieczarek 2 małe(...)dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz odcedzoną fasolkę szparagową. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut w temp. 200st
Kuchnia w czekoladziemnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem. A farsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami , czy tradycyjnych pasztecikó w, czy krokietów z kapustą i grzybami. Kapusta z grzybami: 500 g kiszonej kapusty 2 garści grzybów suszonych(...)posiekane suszone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą, podlewamy wodą w której moczyliśmy grzyby i podsmażamy ok. 10 minut, studzimy. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Przygotowanie łazanek: Mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzielony domowy makaron shuvit oshi, ale są też pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Wyglądają prawie jak nasze pierogi, ale wyróżnia je to że napełnia się je surowym płynnym jajkiem, które zastyga dopiero podczas gotowania. Buchara była najmniej zrusycyzowana, więc jest tu najmniej rosyjskich wpływów typu soljanka czy pielmieni. Taszkient to nowoczesna metropolia, gdzie młodzi ludzie częściej sięgają po fast(...)nawet surówkę z surowych ziemniaków, którą jadłam w Chiwie. Kolejną typową przekąską podawanę przed jedzeniem, na śniadanie lub w podróży jest samosa, czyli bułeczka nadziewana mięsnym lub zielonym farszem. Dania z ręcznie robionym makaronem to moim zdaniem główny powód dla którego warto wybrać się do Uzbekistanu. Są bardzo czasochłonne, więc raczej trudno będzie powtórzyć je w domu czy w restauracji
Ugotowane pozamiatanenawet sceptycznie nastawionym Inspiracja tutaj Składniki na 16 jagodzianek: 500 g mąki pszennej chlebowej 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego) pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego Jagodowe nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Składniki(...)części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół
dom-agi.plczym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby można je zajadać jeszcze w drugi dzień, można je również mrozić i wyjąć jak mamy gości :) Farsz: mała główka kapusty 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka majeranku oliwa 3-4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz Wszystkie przyprawy(...)drożdży Zrobić rozczyn z drożdży, 1/4 szk mleka i 2 łyżkami mąki, odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wlać resztę mleka, margarynę, 1 jajko, sól, wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, partiami dodając mąkę, tyle mąki ile zabierze ciasto, ma być miękkie i plastyczne. Wyrobione ciasto cienko wałkować, na brzegu wzdłuż nakładać kapustę, zwijać w rulon, odcinać i nakłuwać
Apetyczna babeczka