jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:361/455)

CALZONE 123

SKŁADNIKI: CIASTO: • 500g mąki pszennej • 1/4 łyżeczki soli • łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki oleju • 50g drożdży rozrobionych w szklance ciepłej wody FARSZ: • kilka plastrów szynki • 20dag pieczarek • 1/2 puszki kukurydzy • 2-3 pomidory • 20dag żółtego sera PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mąkę, sól, olej i zioła, mieszamy, dodajemy drożdże rozrobione w szklance ciepłej wody i wyrabiamy ciasto, ma być miękkie(...)łyżeczka ziół prowansalskich+łyżka wody), na połowę nakładamy szynkę, starte pieczarki, pokrojone pomidory, posypujemy kukurydzą i startym sterem, składamy na pół i dobrze sklejamy-zawijamy brzeg, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, wkładamy na blaszce posmarowanej olejem do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok.25-30 minut, w połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę na 180 stopni, nasze calzone powinno mieć ładny złoty kolor

KUCHNIA POLSKA
Pierogi bez glutenu i bez jajek 104

Pierogi bez glutenu i bez jajek Składniki na pierogi: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki ryżowej + ok 0,5 szklanki do podsypania 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 5 łyżek oleju 1,5 szklanki przegotowanej wody 0,5 łyżeczki soli Siemie lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam, tak by utworzył się glut. Mąki przesypałam do miski, dodałam(...)dodać mąki. Jeśli z kolei ciasto się nie klei, należy dodać wody. Nastawiłam lekko posoloną wodę w wysokim garnku. W międzyczasie rozwałkowałam ciasto, podsypując mąka gryczaną. Wykroiłam kółka, nałożyłam farsz i sklejałam pierogi, zagniatając na brzegach. Tak przygotowane pierogi wrzuciłam do wrzątku i gotowałam ok. 3 minut od wypłynięcia do góry. Ugotowane pierogi smakują bardzo dobrze. Można też urozmaicić smak

nietadieta
Jesiotr w galarecie, 148

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jesiotr 80 g biszkoptów, 100 gram rodzynek, 2 jajka, sól, gałka muszkatołowa, 100 ml białego wytrawnego wina, 3 cebule, 300 g rodzynek, sok z cytryny około łyżki, 300 ml wina białego wytrawnego, 2 białka, sól, żelatyna na około(...)oraz dwoma żółtkami. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wymieszać z osączonymi rodzynkami. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.   Jesiotra rozłożyć grzbietem do dołu. Posmarować częścią farszu, ułożyć słupki z jesiotra przykryć resztą farszu. Zszyć brzuch jesiotra. Dużą brytfankę 30x40 cm. wyłożyć papierem do pieczenia ( dzięki papierowi ryba nie będzie przywierała do dna brytfanny) i przełożyć

królestwo garów
Bułeczki grzebyki z dżemem z kiwi 151

mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 4 jajka 150 g ksylitolu Kłos -Pol 1 szklanka ciepłego mleka 40 g drożdży 150 g masła szczypta soli jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem dżem z kiwi mały słoiczek  Krok 1 Odmierzyłam 600 g mąki i przesiałam do miski. Krok 2 Do plastikowej miseczki wlałam cieple mleko, dodałam drożdże(...)wyrośnięcia na około 45 minut. Krok 5 Ciasto pięknie wyrosło, odgazowałam je i podzieliłam na 12 części. Każdą cześć rękoma kształtowałam na" piłeczkę" po czym spłaszczałam jak placuszka, nakładałam farsz i zwijałam na raz.Drugą część ponacinałam w paseczki i zwinęłam do końca. Zagięłam do środka. Krok 6 Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam bułeczki, zostawiłam na 15 minut

Różowa kuchnia
Rolada z makrelą i nie tylko ;) 203

jakby to były całe wieki. oczy mi się już zamykają nad notatkami dlatego dałam sobie chwilę oddechu i dodaję przepis zainspirowany tym blogiem , niesamowicie prosty i szybki ;) Składniki: 3 jajka mięso z jednej makreli 500g sera białego Emilka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść pietruszki 1 papryka czerwona 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wg smaku(...)kostkę, mieszamy z makrelą, serem, koncentratem, pietruszką, przyprawami i doprawiamy wg. smaku upieczony omlet zdejmujemy z papieru gdy jest ciepły i kładziemy na folię aluminiową nakładamy na niego nasz farsz i rozprowadzamy po całości Za pomocą folii aluminiowej zwijamy roladę Zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekane mini tortille 409

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciekawy zamiennik zwykłych naleśników czy tortilli. Idealnie nadadzą się na przekąskę podczas imprez czy samodzielny obiad. U mnie w domu zrobiły furorę podczas

Zdrowie i pysznie na talerzu
Leniwe 150

Pierogi czy kluski? Nie mam pojęcia dlaczego te twarogowe kluchy nazywa się pierogami, farszu nie zawierają, a i kształt daleki od misternie sklejanych pierożków. Dla mnie leniwe to smak dzieciństwa, który płynnie przeszedł na moje pociechy. Jadane od dziesiątek lat, proste, tanie i ekspresowe w przygotowaniu. Klasyk barów mlecznych, dworcowych jadłodajni czy zakładowych stołówek. Niektóre źródła mówią o łączeniu(...)cukrem, cynamonem, prażona bułką tartą lub śmietaną. Wróćmy zatem do smaków dzieciństwa - " Leniwe raz proszę" ;)  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 min 300 g pełnotłustego twarogu 1 jajko ok 1/3 szklanki maki pszennej szczypta soli Dodatkowo brązowy cukier cynamon 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę

Słodki Kompromis
Kotlety z płatków owsianych z pieczarkami, marchewką i żółtym serem. 171

pieczarek, żółtego sera nie czuć że jecie właśnie takie kotlety:) Zapraszam do wypróbowania bo warto:) Składniki: 2 szklanki  płatków owsianych Młyny Stoisław 2 szklanki przegotowanej gorącej wody 1 jajko 1/2 szklanki startego żółtego sera 1 duża marchewka 4 duże pieczarki 1 duża cebula 1 łyżka domowej vegety sól, pieprz do smaku kawałeczek papryczki chili 4 łyżki bułki tartej(...)zimnych i napęczniałych płatków dodajemy: ser, warzywa, pokrojoną papryczkę chili i mieszamy, następnie dodajemy jako i bułkę tartą.Wszystko dobrze mieszamy. Ręce maczamy w zimnej wodzie, nabieramy porcję farszu i formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej tylko tyle żeby pokryła delikatnie dno, układamy kotleciki i smażymy z obydwu stron po kilka minut, na rumiano. Odsączamy ewentualnie

Sama słodycz i szczypta chili
cebularze z salami pepperoni 145

zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych bułek. Składniki: na ciasto: 510 g mąki 60 g świeżych drożdży 1 jajko 300 ml letniego mleka 4 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru na nadzienie: 2 duże cebule (ok. 400 g ) małe plasterki salami pepperoni 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)oleju. Pod koniec smażenia dodać żółtko, śmietanę, mak i przyprawić. Z ciasta uformować 10 kulek. Dno szklanki bez uszka obsypać mąką. Za pomocą tej szklanki robić miejsce na farsz dociskając dno na środku kulki z ciasta. Powstałe zagłębienie napełnić farszem i poukładać plasterki salami. Odstawić na kwadrans a następnie upiec w 200*C około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak schowany w naleśnikach 5824

Rewelacyjny pomysł na obiad lub kolację. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają naleśniki nie tylko na słodko. Ciasto naleśnikowe: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 0,5 łyżeczki soli Ok. 1 szklanka mleka Dodatkowo: 400 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 150 g pieczarek 1 cebula 50 g serka topionego ze szczypiorkiem Sól, Pieprz Sos czosnkowy Orzech(...)plasterki pieczarki. Wszystko podsmażamy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony.  Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Tak przygotowane ruloniki ustawiamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera

VioletoweKucharzenie
Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką 175

szklanki mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli; Łyżka oleju; Szczypta cukru. Masa twarogowa: 250 g białego, chudego twarogu; 1/2 szklanki mleka; 3 jaja; Pęczek szczypiorku; Sól; Pieprz. Farsz: 1 średnia cukinia; 1 średnia cebula; 1/2 czerwonej papryki; 1/2 zielonej papryki; 1/2 żółtej papryki; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać 1/3 szklanki letniej wody, 1 łyżkę(...)ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami na gładką masę, dodać drobno posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Cukinię obrać, wydrążyć z pestek (jeśli są duże) i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra

Gospodyni Miejska
gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek 174

szyje gęsie, 1 żołądek z gęsi, 1 wątroba z gęsi, 2 łyżki przesianej tartej bułki, 1 jajko, 1 łyżka cząbru ( może być również tymianek, majeranek), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miękkiego masła, sól, pieprz, na bulion: marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, ząbek czosnku, sól 150 ml półwytrawnego białego wina, Z szyj gęsich zdjąć delikatnie(...)Masło utrzeć z żółtkiem, ucierając dodać pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Doprawić do smaku. Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej masy. Farszem wypełnić skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron. Ułożyć w gęsiarce, wlać 300 ml bulionu ( tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać

królestwo garów
Szarlotka z porzeczkami 132

szklanka cukru 1,5 kg jabłek łyżka cynamonu szklanka cukru 1,5 szklanki czarnej/czerwonej porzeczki Sposób przygotowania: Żółtka łączymy z cukrem aby powstał nam tak zwany kogiel mogiel, dodajemy jajko i dalej mieszamy.  Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy pokrojone na kawałki masło i przygotowany kogiel mogiel. Całość szybko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut(...)niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków. Po upływie 20 minut, ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na ciasto przekładamy farsz jabłkowy, a na jego wierzch wrzucamy umyte i osuszone porzeczki oraz przygotowaną kruszonkę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi :) Smacznego

Słodkie Przyjemności
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 153

jaja sól pieprz przygotowanie   ciasto . Wszystkie składniki umieścić w malakserze, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut.  Farsz Szparagi:  szparagi  umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać.  Zielonych szparagów nie obieramy. Obciąć główki, odłożyć na bok a resztę szparagów pokroić w plasterki(...)chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez ok 5 -6 minut.  W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz. tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru

Stare Gary
Klopsiki po bolońsku w bakłażanie 111

łyżek makaronu drobnego w kształcie ryżu olej rzepakowy 20 oliwek czarnych pieprz czerwony Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz, papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje klopsiki. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki układam na desce podsypanej bułką(...)zapiekam około 45 minut. Bakłażany mają być miękkie. Makaronu wcześniej nie gotuję, bo on dojdzie w piekarniku w sosie. Po wyjęciu smaruję łódki bakłażana pozostałym sosem, dodaję klopsiki z farszem z makaronu. Posypuje natka pietruszki, pieprzem czerwonym. Miąższ z bakłażana który wycięłam usmażyłam na patelni, ale można go upiec też, trzeba tylko obficie posmarować olejem

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania