jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:357/455)

Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką 174

cuda:   Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 265 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżka cukru 200 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 1 duże jajko Cynamonowa kruszonka: 65 g brązowego cukru 35 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 55 g masła Dodatkowo: jabłka prażone  REYPOL 1-2 gruszki Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć(...)części( bo tyle otworów ma moja blacha do muffinek). Rozwałkować na okręgi, przełożyć ciasto do formy tak, aby spód i boki były wyłożone ciastem. Następnie każdy mini placek wypełnić farszem: kilka łyżeczek prażonych jabłek  REYPOL,  kilka kostek gruszki a na wierzch sypiemy cynamonową kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-35 min.     RADA

Rusty Fork
Puszyste placuszki z dyni 248

zrobienie podwójnej porcji Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek dyniowego puree, jakie pozostaje mi po farszu do pierogów czy cieście. Nic przecież nie może się zmarnować Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej puchate placuszki, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę, którą dodajcie(...)cynamon, kardamon odpowiada. U nas, jak zwykle do tego typu wyrobów serwujemy mleko. Drukuj Puszyste placuszki z dyni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g puree z dynii 2 jajka 1 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, rozgniecionych goźdżików

Mieszam w Garnku
Jajka faszerowane pieczarkami 163

smaku) sól i pieprz Jajka włożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc/gaz. Gotować 8-10 minut, zalać lodowatą wodą, odstawić na 5 minut. Po tym czasie jajka obrać, przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i je rozetrzeć. Odstawić na bok. Cebulę i pieczarki obrać, posiekać w kosteczkę (jeżeli pieczarki są bardzo świeże, a kołnierze nie odstają(...)pieczarki połączyć z żółtkami, serkiem i majonezem. Jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać jeszcze trochę majonezu lub serka. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Połówki białek napełnić farszem i udekorować listkami natki. Jeżeli nie będą podawane od razu przechowywać pod przykryciem. Smacznego

Pełny talerz
Cebularze 94

Przepis inspirowany blogiem "Gotuję bo lubię".  Składniki Ciasto : 350 g mąki pszennej 1 jajko 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru sól 2 łyżki oleju Nadzienie: 6 dużych cebul 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki śmietany kremówki sól pieprz świeżo mielony starty ser żółty ( wg uznania )   Przygotowanie Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki(...)oraz resztę składników. Zagniotłem elastyczne ciasto ręcznie około 8-10 minut, przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło. W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotowałem farsz. Cebulę pokroiłem w cienkie pół plasterki i podsmażyłem je na oleju. Dodałem sporą szczyptę soli oraz pieprzu, 3 łyżki wody oraz śmietankę i dusiłem ją około 10 minut często mieszając

R'n'G Kitchen
Omlet z pieczarkami i serem pleśniowym 260

ulubiony ser pleśniowy i pieczarki, które także bardzo lubi. I mężuś omlet zjadł ze smakiem :) Ja serów pleśniowych nie lubię więc wybieram wersję z mozzarellą i pomidorem . składniki: 2 jajka 3-4 nieduże pieczarki 50-70 g sera pleśniowego masło 2 łyżki mąki pszennej sól ziołowa Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, odłożyć na talerz. Ser pleśniowy pokroić(...)środku wzdłuż całego omletu ułożyć podsmazone pieczarki i kawałki sera. Smażyć na wolnym ogniu aż omlet od spodu dobrze sie przyrumieni. Następnie boki omletu złożyć do środka przykrywając farsz. Omlet delikatnie przekręcić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę aż się przyrumieni. Zsunąć na talerz i podawać

Monia miesza i gotuje
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 194

właściwe consommé od warzyw i mięsa. Voila! Składniki na ciasto do ravioli: - 400 gram mąki - 2 jajka - 160 mililitrów wody - 1 łyżka oliwy Przygotowanie ciasta do ravioli: Mąkę przesiewamy. Jajka mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto powinno być wyczuwalnie twarde. Przed wykorzystaniem odstawiamy je na 15 minut do lodówki (pod przykryciem, żeby nie obeschło. Składniki na nadzienie do ravioli(...)pozwalamy warzywom dusić się w niej przez około 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i białym pieprzem (dość intensywnie, bo po zamknięciu w cieście farsz wyda się delikatniejszy). Redukujemy nadmierną ilość sosu przez odkrycie patelni i parowanie aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ostudzony farsz wykładamy małymi porcjami na cienko rozwałkowane ciasto. Kulki farszu układamy w kilkucentymetrowych

Życie zamknięte w smaku
Tartaletki z suszonymi śliwkami 171

kopalnią pomysłów! Składniki (2 sztuki): łyżka mielonego siemienia lnianego firmy  Oleofarm 2 łyżki mielonych płatków owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 1/3 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko kilka  kropel stewii firmy  SteviGold 2-3 łyżki mleka nadzienie: spora garść suszonych śliwek + cynamon wg. uznania Sposób przygotowania: Śliwki kroimy, na mniejsze kawałki i wrzucamy na teflonową(...)rozsmarowujemy ciasto w dwóch silikonowych mini foremkach na tarty wstawiamy do piekarnik nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy aż lekko się przypieką wyciągamy i nakładamy do każdej śliwkowy farsz lekko wciskając go w ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut jemy po ostygnięciu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zraziki z pieczarkowym nadzieniem. 134

przesadziłam z ilością pieczarek. Trzeba było je wykorzystać i tak powstały te pyszne zraziki. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa mielonego 2-3 marchewki z rosołu 1/3 szkl. wody 1 jajko 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i wyciśnięte 2 ząbki czosnku 2 szalotki 3 łyżki masła klarowanego bułka tarta przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk suszony 30 dag. pieczarek WYKONANIE(...)zeszkloną cebulę z czosnkiem, wodę, a następnie dobrze wyrobić, odstawić na 2-3 godz.(albo na noc), z wyrobionego mięsa formujemy zrazy z pieczarkowym nadzieniem, najpierw płaski placek, kładziemy farsz pieczarkowy i zamykamy zraza, zrazy obtaczamy w bułce i smażymy na wolnym ogniu około 15 min. z każdej strony

Kuchnia Beaty
Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie 431

samą kapustą w którą był zawinięty gołąbek nie przepadałam. Choć uwielbiam kapustę w surówkach czy łazankach , to nie była ona moją faworytką w tej wersji. Tak więc jadłam sam farsz zostawiając na talerzu nietknięte liście kapusty. Dlatego wersja gołąbków bez zawijania tak przypadła mi do gustu. Lubię w nich wszystko i niczego już nie zostawiam na talerzu. Oczywiście większość(...)najważniejsze smaczny pomysł na obiad dla rodziny. Składniki: (na 10 sztuk) 500-550 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1/2 białej kapusty 100 g ryżu 1 jajko L 1 mała cebula 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki bułki tartej 2 torebki sosu pieczeniowego jasnego + 700 ml wody* *można użyć gotowego domowego

Słodkie okruszki
Sałatka rybna na święta 2267

mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik(...)smażę na złoto. W międzyczasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy. Pozostałe składniki sałatki kroję w kosteczkę, pieczarki oczywiście podsmażam. Na koniec w głębokiej misce układam warstwami: ryba - farsz - zalewa - ryba - farsz - zalewa. Sałatkę dobrze jest oczywiście przygotować dzień wcześniej

Co w głowie piszczy
Tarta z brokułem, boczkiem i pieczarkami 231

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie na patelni na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia. Mozarellę oraz sery żółte zetrzeć na dużych oczkach tarki.  Jajka zmiksować do jednolitej, puszystej konsystencji mikserem ze szczyptą soli. Dodać następnie do nich śmietanę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem krótko zmiksować do połączenia. Podpieczony i wystudzony spód tarty posypać(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 minut do zarumienienia się sera z wierzchu.  Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia - farsz nie będzie się wtedy rozpadał przy krojeniu. Konsumować ze smakiem

Grunt to przepis!
Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem 166

cukrem pudrem, polane miodem lub syropem owocowym. Cudowne Racuchy tradycyjnie przygotowuję z jabłkami (chyba każdy je zna! ) oraz z innymi dodatkami. Nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem(...)wiórki kokosowe. Rozpusta? Czemu nie? Poniżej przepis, z którego wyczarowałam 19 niedużych placuszków. Składniki: szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 duży banan lub 2 mniejsze do podania: dżem truskawkowy Jamar olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże pokrusz i wymieszaj z: ciepłym mlekiem, łyżką mąki

Zasmakuj Kuchni
Zapiekane pieczarki z tuńczykiem 133

spisanym naprędce przepisem na faszerowane pieczarki, pochodzącym z amerykańskiej edycji programu Gotuj i chudnij, który dość mocno podbił moje serce. Przepis można wzbogacić w kapary, oliwki i ugotowane jajka ja jednak przygotowałam go w wersji podstawowej. Szkoda, że nie wydano książki w polskiej wersji językowej, bo jako pierwsza ustawiłabym się po nią w kolejkę :(( Zapiekane pieczarki z tuńczykiem duże pieczarki(...)stopni piekarniku. Odcedzonego tuńczyka wymieszać z 2-3 łyżkami oliwy do połączenia składników. Dodać sok z cytryny, pokrojonego selera, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz nałożyć na podpieczone pieczarki, na wierzch ułożyć po plasterku żółtego sera i zapiec przez 5 minut w 180 stopniach. Na wierzch ułożyć gruby plasterek pomidora i sporo sałaty. Smacznego. Artykuł Zapiekane pieczarki

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi rybne z serem, marchewką i ziołami 170

jajo około pół szklanki ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy, gdyby ciasto było za rzadkie dodajcie mąki, gdy za twarde - dodajcie wody farsz: 470 g filetów z dorsza 100 g żółtego startego na większych oczkach 1 marchewka starta na większych oczkach 1 cebula 1 jajo garść posiekanej drobno natki pietruszki garść posiekanego drobno koperku(...)papierowym, pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni, przesmaż przez kilka minut aż ryba będzie lekko gotowa, mieszaj; w blenderze umieść wszystkie składniki z patelni, dodaj jajko i żółty ser i zmiksuj razem na gładką masę; do masy dodaj koperek i natkę pietruszki, przypraw do smaku, dobrze wymieszaj; składniki na ciasto połącz ze sobą, ma być elastyczne

Zasmakuj Kuchni
Myślał indyk o niedzieli... 195

upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone.  Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety mielone, czyli mięso wymieszałam z jajkiem, 1/2 startej cebuli, 1 startym ząbkiem czosnku, przyprawami, bułką tartą. Niestandardowo dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych we wrzątku, tak 5-10min.). Wszystko dobrze wymieszałam(...)korpusu. Trochę dziwne uczucie ;) Skóra jest dość elastyczna i trudno ją przebić, ale nie zmienia to faktu, iż należy wykonywać to ostrożnie. W tak przygotowanej kieszonce delikatnie umieściłam mięsny farsz. Wejście zapięłam wykałaczką.  Zapętlona pomarańcza Pieczone prosiaczki mają w ryjku jabłko, a nasz indor będzie miał w dupce pomarańczkę ;) A dlatego, by nadała ona aromat mięsu od wewnątrz. Przed

bastalena
Naleśniki z twarogiem i szczypiorem 180

Takie śniadania lubimy najbardziej, szczególnie w weekendy kiedy możemy dłużej pospać a potem zjeść na ciepło coś przygotowanego na świeżo. Królują obok jajek na miękko, jajecznicy, omletów, kanapek z rozmaitościami. Do tego kakao lub delikatna zielona herbata z cytryną i miodem...;) Naleśniki nie tylko na słodko, ale także na słono - dziś z twarożkiem i dodatkiem świeżo grubego posiekanego(...)Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 2 jaja szczypta soli 1 pakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki oleju do smażenia Na serowy farsz: 500 g twarogu półtłustego pęczek grubego szczypioru 1 żółtko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto - albo zmiksuj albo mieszaj

Zasmakuj Kuchni
Wegańskie naleśniki z jabłkami 173

cieście na naleśniki bez większego problemu można pominąć jajko, należy jednak pamiętać o odpowiedniej proporcji mleka i mąki. Dodałam też dwie duże łyżki dobrze utartego puree z dyni pozostałego po przyrządzaniu domowego sosu serowego do makaronu, dzięki czemu naleśniki zyskały piękny żółty kolor, jednak myślę, że nic się nie stanie, jeśli pominiesz ten krok. Nie ma potrzeby obawiać się wegańskich(...)roślinnego mleka 2 duże łyżki puree z dyni 200 g mąki szczypta soli 2 łyżki cukru pudru  skórka starta z 1 cytryny 50g rozpuszczonego oleju kokosowego Farsz jabłkowy: 1 kg jabłek 2łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka oleju kokosowego 4 łyżki syropu klonowego (lub wedle uznania) 1 łyżeczka cynamonu Aby przygotować ciasto, wlej mleko do dużej miski, dodaj puree

Roślinna - blog wegański
Bułeczki z nadzieniem parówkowym . 195

Wykonanie : Do miski wlać ciepłą przegotowaną wodę , dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru , mąki tyle aby miało konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczka i odstawiam do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko , oliwę i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto .Ma odchodzić od ręki , jeśli wyda Wam się  za rzadkie dodajcie troszkę mąki , jeśli za gęste wody , zależy jaką mąkę dodacie , bo wiadomo mąka(...)łagodny ketchup to proponuję odrobinę chili . Mieszamy razem z serem . Ciasto przekładamy na stolnicę , wałek lekko smarujemy oliwą i wałkujemy .  Wykrawamy koła od spodka filiżanki . Na środek układamy farsz po bokach robimy nacięcia i na przemian przeplatamy. Druga wersja to kwiatek . Też wykrawamy od spodka po dwa koła. Na jednym rozsmarowujemy farsz i przykrywamy drugim. Na środek przykładamy malutką

Sama słodycz i szczypta chili