Są pyszne a dzieci szczególnie się nimi zajadają. Zachęcam do przygotowania, szczególnie w czasie gdy w warzywniakach dostępne są świeże maliny, oczywiście najlepsze są te z
NaleśnikiKurczak po polsku to tradycyjne danie, które gości na polskich stołach co najmniej od kilku stuleci. Kurczak pieczony w całości, z pysznym nadzieniem - to rozwiązanie idealne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierogi z mięsem z najlepszym wg mnie ciastem z dodatkiem masła, które idealnie się rozwałkowuje, nie rozpada podczas
Marta Gotujejabłek z aromatycznym cynamonem to dla mnie znak, że jest już jesień. Dzisiaj przygotowałam dla Was deser, który można zjeść bezkarnie cały (jedną porcję oczywiście:)). Deser nie zawiera jajek oraz laktozy. Jeśli użyjecie mąki owsianej bezglutenowej będzie także bez glutenu. Dodatkowo deser robi się naprawdę szybko. Wartości odżywcze na jedną porcję: 178 kcal(...)mąki kokosowej - 70 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego z dodatkiem wanilii) - 30 g miodu lub innego płynnego słodzidła (można także użyć masła orzechowego jeśli nie chcemy dosładzać) Farsz - 2-3 duże starte jabłka - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo - 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy mleko oraz nasze słodzidło. Całość dokładnie mieszamy do powstania zbitej masy
Health-Fit-Lifeoscypka Wyroby Naturalne 2 łyżki oliwy sól, pieprz, rozmaryn 3 serki wędzone owcze Wyroby Naturalne Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki i mieszamy z ugotowanym ryżem i surowym jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i wykładamy dno ceramicznej formy lub naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę i ją chwilę podsmażamy z niewielkim dodatkiem(...)mięsa. Na koniec dodajemy przecier i przyprawy. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Mięso po wyłączeniu źródła ciepła mieszamy jeszcze z utartym oscypkiem. Na ryż wykładamy nasz mięsny farsz, wyrównujemy. Serki kroimy na połówki wzdłuż i układamy na mięsnym farszu. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach przez 30 minut. PS Zdjęcia jeszcze w świątecznym klimacie, bo dopiero udało się
MamaOskarkaokazji. Same rogaliki nie są zbyt słodkie, jeśli lubicie słodkie wypieki, możecie do nadzienia dodać rodzynki albo więcej cukru lub polukrować rogaliki. Przepis na ciasto, zaczerpnięty stąd . Przepis na farsz, pochodzi od znajomego z Gdańska. Kiedyś spróbowałam u niego strucli nadziewanej orzechami i to nadzienie mnie naprawdę zauroczyło. Oczywiście, polecam Wam poeksperymentować z nadzieniami, takimi, jakie lubicie. {"@context":"http:\/\/schema.org(...)soli\r","240 g serka \u015bmietankowego lub sera z Wielunia\r","220 g zimnego mas\u0142a \r","1 \u017c\u00f3\u0142tko\r","1 \u0142y\u017ceczka esencji waniliowej\r","1 jajko\r","\r","Nadzienie\r","250 g orzech\u00f3w w\u0142oskich\r","1 bia\u0142ko\r","3 \u0142y\u017cki cukru pudru\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki cynamonu\r","2 \u0142y\u017cki
Mieszam w Garnkujest wspaniałym warzywem. Ma wszechstronne zastosowanie. Można ją wykorzystać zarówno w daniach słodkich np. w muffinkach, sernikach, ciasteczkach czy w daniach wytrawnych jako sos, dodatek do placków, kotletów czy farsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj(...)śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! Kluski dyniowe z serem pleśniowym porcja dla 4 osób Składniki: kluski: 1,5 szklanka puree z upieczonej dyni 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (typ 700) 80 g startego parmezanu szczypta soli szczypta cukru sos: około 180 ml śmietanki 30% 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru sól
JaglusiaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka sok z połowy cytryny lub średniej pomarańczy 2,5 łyżki cukru 1 łyżka mąki + trochę do podsypania stolnicy / blatu 1/4 łyżeczki cynamonu jajko lukier: pół szklanki cukru pudru + 1 gorącej wody lub soku z cytryny (będzie wtedy o smaku cytryny) Przygotowanie: Oprószcie stolnicę mąką, wyłóżcie ciasto francuskie, lekko je rozwałkujcie. Ciasto powinno mieć(...)usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie w mniejszą kostkę. Do miski ułóżcie jabłka, dodajcie: sok z cytryny, cukier, 1 łyżkę mąki, cynamon, dobrze wymieszajcie. Pokrój ciasto francuskie na kilka kwadratów, nakładaj farsz, dobrze zlepiaj rogi. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóżcie rożki. Piec w temp. 230C przez około 20 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Mają być lekko zarumienione. Ciasto
Zasmakuj Kuchnikurkumy - generalnie dużo i tak, jak lubicie:) ponadto: olej do smażenia Wodę, olej, sól i mąkę włożyć do garnka, podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Pozostałą mąkę przesiać, dodać jajko i wódkę oraz zaparzoną, ciepłą mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując nieco mąką. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę(...)ognia, dołożyć jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, odstawić do przestudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm, na środek nakładać łyżkę farszu, sklejać jak pierogi. Na głęboką patelnię wlać ok centymetra oleju, na gorący wkładać pierogi, smażyć po kilka minut, z obu storn, na złoto. Wyjmować i osączać na papierowym ręczniku. Podawać
6niebokombinuję jeszcze bardziej. Skoro jest jesień i mamy pełno dyń wokoło, uwielbiam je w każdej postaci to czemu by nie zrobić naleśników z ich udziałem? I to nie z farszem dyniowym, gdyż nie byłoby to takie trudne, ale z dynią jako składnik ciasta! Są wyśmienite, świetnie komponują się z musem jabłkowym lub musem jabłkowo-dyniowym (zdjęcie z propozycją podania poniżej(...)nich ok. 15 naleśników - a wszystko zależy od ich grubości. Jeden naleśnik bez dodatków - 70kcal. Składniki: - 575ml mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą
Be Fit Be Strongproste i niezbyt wymagające danie. Możemy je podawać właściwie ze wszytkim co znajdziemy w lodówce lub szafce. Dziś podawałam naleśniki na słodko Ciasto: 200ml wody 200ml mleka 1 jajko mąka sól, cukier Przygotowujemy ciasto - wszytkie składniki mieszamy, mąki dodajemy tyle, aby ciasto było lejące się, ale niezbyt gęste. Po usmażeniu pierwszego naleśnika, można ciasto dorobić, ja wolę gdy jest(...)ilość ciasta wylewamy na patelnię, przechylając patelnię rozprowadzamy ciasto, aby równomiernie sie rozlało. Smażymy aż naleśnik na wierzchu będzie suchy, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Farsz Naleśniki na słodko można podawać z cukrem, dżemem, powidłami, owocami, a także... lodami Tym razem podałam je ze znajdującymi się w domu brzoskiwiniami (można wykorzsytać także inne ulubione "miękkie
Codzienne Gotowanienaczyniu (misce) przykryj ściereczką i zostaw na 2h do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 4 częsci. Każdą część rozwałkuj na okrąg o średnicy około 25cm. Na jedną połówkę nałóż farszu, na wierzch połóż salami i zółty ser. Brzegi ciasta posmaruj wodą, złóż na pół i uformuj pieroga. Piec w temperaturze 200 °C około 20-25 minut. Uwagi Do wykonania ciasta(...)powyżej możecie zauyważyć ciemne ciasto, rogal zrobiony jest z mąki pszennej razowej. Aby rogal lepiej wyglądał na stole, przed wstawieniem go do piekarnika warto posmarować go z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pizza-Rogal Calzone domowy przepis 5.0 stars based on 100 reviews
Mr. Tasteprzecież tylko zaleta. Sprawdzony klasyk, który nie może się nie udać. Jest to również sposób na ukrycie fioletowej obwódki, gdy w ferworze przygotowań do śniadania wielkanocnego zdarzy się przegotować jajka ;) Składniki na 6 porcji: 6 jaj ugotowanych na twardo 2 łyżeczki posiekanego koperku 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 łyżki masła 1 łyżeczka śmietany sól(...)przeciąć ostrym nożem wzdłuż na połówki, uważając by nie uszkodzić skorupki. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jaja ze skorupek. Posiekać i wymieszać z zieleniną, masłem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić skorupki. Panierować w bułce tylko od strony farszu. Smażyć na złoto na rozgrzanym maśle klarowanym. Smacznego
Pełny talerzodmierzając proporcji. Wszystko bowiem zależy od tego jakiej użyjemy mąki, wtedy ilość wody trzeba dobrać tak, aby ciasto nie było za luźne ani za twarde. Ja np. pomijam dodawanie jajka, bowiem powoduje ono, że ciasto jest twardsze. Dodaje podczas wyrabiania odrobinę oleju, ciasto jest wtedy elastyczne i miękkie. Ten przepis zasięgnęłam z „Kuchni Polskiej” wydanej w 1984 r. Składniki(...)ciasto, starannie wyrabiamy. Podzielić na części. Jedną rozwałkowujemy dosyć cienko, pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy, najlepiej szklanką, krążki, łyżeczką nakładamy na środek farsz, składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Uważamy, aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Pierogi wtedy łatwo pękają podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką, przykryć
Kulinarne przemysleniaBrokuła gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Kurczaka kroimy na małe kawałki dobrawiamy solą , curry, pieprzem i papryką i smażymy na oleju aż kurczak będzie kruchy. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj. Kukurydzę oddcedź. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto(...)piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (kurczak, różyczki brokuła oraz kukurydzę)Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Posyp mozzarellą. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta
I LOVE LIFEsoli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Krewetki obieramy . W misce wymieszaj jajka, serek ricotta i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto(...)piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (szparagi + krewetki) Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Posyp parmezanem. Wierzch tarty udekoruj szparagami. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta
I LOVE LIFESajgonki to jeden ze specjałów kuchni chińskiej. To odpowiednik naszych rodzimych krokietów. Sajgonki doskonale sprawdzają się jako przekąska dla dzieci, którą możemy zabrać na piknik, czy
Dieta bez mlekaSkładniki – porcja na 12 części: 6 jaj, 100 gram szynki, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz. Krok 1 Jaja gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół
Coś bym zjadłapieczarek pęczek szczypiorku pieprz , sól bułka tarta masło Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo. 2. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut. 3. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała. 4. Szczypiorek myjemy, drobno siekamy(...)pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. 7. Całość ucieramy (najlepiej widelcem) tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. 8. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. 9. Powstałym farszem, napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ). 10. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na masełku na złoty kolor. Smacznego
Różne smaki w kuchnipieczarek pęczek szczypiorku pieprz , sól bułka tarta masło Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo. 2. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut. 3. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała. 4. Szczypiorek myjemy, drobno siekamy(...)pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. 7. Całość ucieramy (najlepiej widelcem) tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. 8. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. 9. Powstałym farszem, napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ). 10. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na masełku na złoty kolor. Smacznego
Różne smaki w kuchniodstawiam do lodówki. Później kroję pierś na kotlety (wzdłuż) i rozbijam ją tłuczkiem. Przyprawiam solą i pieprzem a następnie na rozgrzaną patelnie z olejem wykładam kotlety obtoczone w jajku i bułce tartej. Smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Sałatę, pomidory, ogórka, fetę, paprykę i cebulę kroję w kostkę i mieszam. Teraz pojedynczo(...)kładę pierś pokrojoną w kostkę i polewam sosem. Na koniec tortille zwijam najpierw od dołu żeby zakryła ok 1/3 paska warzyw a następnie od lewej strony zakrywam plackiem cały farsz i zwijam w rulon. Smacznego
Kuchnia Vikimąki pszennej plus do zagniatania - 3 żółtka - 1 jajo - 1 łyżka oleju - woda lub mleko do zagniecenia ciasta Na dużą stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, a nim dziurkę. Wbij jajko, żółtka, dodaj olej i wodę. Nożem zacznij zarabiać ciasto, ciągle zbierając mąką z boków kopczyka, dodawaj mleko lub wodę do mementu aż całe ciasto będzie się dało zagnieść rękoma. Następnie(...)ostaw na 20 minut. Po tym czasie 1/3 ciasta rozwałkuj wałkiem na cienki blat, wycinaj kółeczka i nadziewaj pierogi. Pierogi mocno zlepiaj aby nie pękały podczas gotowania. FARSZ: - 500 g truskawek pokrojonych w cienkie plasterki - cukier - 250 g białego sera - opcjonalnie łyżka kremówki Całość wymieszaj i rozgnieć widelcem na jednolitą masę do nadziewania pierogów. Pierogi po zalepieniu, układaj
SMYKWKUCHNIMuffinki mięsno-ryżowe z fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam za dużo farszu do faszerowanych patisonów więc postanowiłam upiec go z dodatkiem fety w kokilkach i był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim, którzy nie lubią zadymki kuchennej związanej z smażeniem mielonych(...)przystawkę na przykład na sylwestrowy stół, czy inne imprezy. Polecam :) Składniki ( na 4 porcje ) - 20 dkg mięsa mielonego - 2-3 łyżki ugotowanego ryżu - gruby plaster sera feta - 1 małe jajko - sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek - olej do wysmarowania kokilek Wykonanie Do mięsa mielonego dodaje ryż, jajko i wszystkie przyprawy, mieszam i wyrabiam ręką
Kuchnia z widokiem na ogródblogu lub te,które proponuję dzisiaj.Zawsze okazują się hitem przyjęcia Składniki: ok 15-20 skrzydełek ok 1 kg mielonego mięsa(karczek lub łopatka) 1-1,5 cebuli jajko czosnek sól,pieprz przyprawa do kurczaka czubryca czerwona przyprawa do mięsa wieprzowego(u mnie bezglutenowa) Umyte skrzydełka należy wytrybować a następnie przyprawić :4 wyciśnięte ząbki czosnku połączyć z przyprawą do kurczaka(...)czasie mielimy mięsko z cebulą,dodajemy pół główki wyciśniętego czosnku,sól,pieprz,czerwoną czubrycę i przyprawę do mięsa wieprzowego oraz jajko.Dokładnie mieszamy.Przygotowane wcześniej skrzydełka napełniamy mięsnym farszem,układamy na blasze i pieczemy w 180st C ok 60 min. Serdecznie polecam Wam skrzydełka tak przygotowane,z pewnością każdemu posmakują
Niespełnione zdolności kulinarnesięgać po nie przez resztę roku. Dzisiaj szparagi i kurki w roli głównej. Składniki na ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki razowej 1 jajo 1/2 łyżeczki soli Farsz; 5 sztuk zielonych szparagów 5 sztuk białych szparagów 1/2 słoiczka marynowanych kurek 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% - 30% - 36% 1 jajo 1 łyżka maki pszennej lub razowej sól pieprz(...)wewnątrz wyższy brzeg. 2. Szparagi obieramy z wierzchniej skórki, wrzucamy na osolony wrzątek na ok 3-4 minuty, odcedzamy i układamy na przygotowanym cieście. 3. Śmietanę ubijamy z jajkiem i przyprawami, zalewamy gotową masą szparagi, na wierzchu rozsypujemy kurki. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 45- 50 minut
Apetyczna babeczkapiersi z kurczaka pół puszki zielonego groszku 250 g pieczarek 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula, 2 ząbki czosnku, tarty ser żółty sól, pieprz, szczypta cukru Z mąki, 1 jajka i wody, wyrabiamy lejące ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i szczyptą cukru. Bardzo ważne by konsystencja ciasta była właściwa, płynna... Smażymy naleśniki na kilku kroplach oleju. Nie należy się przejmować(...)pierś kurczaka w mini porcje gulaszowe. Obsmażyć z każdej strony,dodać czosnek a następnie groszek.Doprawić solą, pieprzem. Dusić całość ok 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać jogurt, wymieszać. Gotowy farsz układać na plackach naleśników, delikatnie zawinąć. Obsypać startym serem i wstawić na 1 minutę do mikrofalówki celem roztopienia sera :D Smacznego
MarciochaKucharzymleka 2 łyżki mąki 20 g drożdży* Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, rozpuścić w letnim mleku, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Farsz 500g pieczarek 1 duża cebula masło klarowane do smażenia sól pieprz ½ pęczka posiekanej natki pietruszki Przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Dodać(...)solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Ciasto 500 g mąki pszennej 150 ml wody 1 jajo 1 łyżeczka soli 30 g roztopionego masła dodatkowo jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Mąkę przesiać do misy miksera lub na stolnicę i wymieszać z solą. Na środku zrobić dołek dodać zaczyn, zasypując mąką z brzegów. Lekko wymieszać. Dodać
Pełny talerz