mąki orkiszowej szczypta soli Jajko 100 g oleju kokosowego lub masła 50 ml zimnej wody + kajmak + rabarbar W misce wymieszaj mąkę ryżową z mąką orkiszową, dodaj szczyptę soli, jajko, olej kokosowy oraz zimną wodę. Całość szybko zagniataj, aby powstało elastyczne ciasto. Ciasto obwiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h. Rabarbar obierz, opłucz i pokrój(...)pieczenia. Na środku ciasta wyłóż 3 łyżki kajmaku, , tak aby zostawić ok 2 cm od brzegu ciasta. Na kajmak wyłóż rabarbar. Brzegi ciasta zagnieć tak, aby nachodziły delikatnie na farsz. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego Artykuł Galette z kajmakiem i rabarbarem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnimleka zwykłego lub roślinnego - odrobina soli Nadzienie - 150 - 200 g pieczarek - 1/ 4 czerwonej cebuli - pół kuli mozzarelli Dodatkowo - kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie Do miski wsypujemy obie mąki. Wbijamy jajko. Wsypujemy sól oraz sodę oczyszczoną. Wlewamy mleko oraz dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto można delikatnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie Cebulkę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy(...)pokrojoną mozzarellę i mieszamy. Wcześniej przygotowane ciasto wykładamy do foremek na muffiny: na dno kładziemy łyżkę masy, którą delikatnie rozsmarowujemy po dnie i bokach foremek, wykładamy łyżkę farszu i przykrywamy znowu ciastem. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut . Muffiny można podawać z odrobiną keczupu
Health-Fit-Lifestandardowo na szerokiej patelni, upiekliśmy frittaty w foremkach do mufinek. Wyglądają ładnie i co ważne wymagają mniej zachodu niż klasyczna frittata z patelni. Wystarczy po prostu wrzucić do kokilek farsz i zalać masą jajeczną. Frittata w takiej formie doskonale nadaje się do mrożenia. Owijamy ją szczelnie folią kuchenną i wstawiamy do zamrażalnika. Później, po rozmrożeniu i odgrzaniu smakują naprawdę pysznie(...)Pieczarki Żółty ser (rodzaj sera jest właściwie dowolny, najlepiej zgodnie z naszymi zasadami wykorzystaj ser, który zalega w Twojej lodówce. Dobrze sprawdzą się cheddar, bursztyn lub parmezan) Szczypiorek 8 jajek (jajka są składnikiem niezbędnym) Pół szklanki mleka (jeśli ktoś nie przejmuje się kaloriami może użyć opakowanie śmietany 18 proc.) 2 łyżki lubczyku Łyżka tymianku Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik
Niedzielny kucharzNaleśnikom mówię stanowcze.. czemu nie??!! :)) Jeśli bezglutenowe to zawsze! :) Oto mój przepis : CIASTO NALEŚNIKOWE ; 8 łyżek mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 - 350 ml zimnej wody lub mleka (zazwyczaj daję pół na pół) 5-7 łyżek oleju Ciasto nigdy nie będzie idealne jak to z mąki pszennej. Składniki mieszam razem(...)moje składniki, który wsypuję do miski :) Naleśnik nie może być zbyt gruby ponieważ pęka. Po usmażeniu najlepiej przechowywać przykryte ścierką kuchenną ponieważ nie wyschną i nie wysuszą się. FARSZ do moich naleśników składał się z sera białego kilku łyżek jogurtu naturalnego cukru waniliowego Polałam go z rozpuszczoną czekoladą oraz gałką loda
BezglutenowaIzabelakształcie, szybka i prosta. Brzmi smacznie i kusząco? Cieszę się:) Do tego aromatyczny ser i lubczyk... Szybka w przygotowaniu przekąska, która zasmakuje na ciepło i na zimno. Idealna przystawka, farsze dowolne, choć dziś padło na szynkę i pieczarki. Dodatki? Koncentrat pomidorowy (zamienne passata, ketchup, przetarte świeże pomidory), parmezan, siemię lniane i mak - możecie użyć także ziaren słonecznika, czarnuszki, sezamu(...)czosnkowo-koperkowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki 3 pieczarki tarty parmezan 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy mielone: lubczyk, ostra i słodka papryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki
Zasmakuj Kuchniłyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego kawałek korzenia imbiru , startego na drobnej tarce ( kawałek około 1 cm ) sól do smaku białko z jednego jajka do sklejania płaty do sajgonek olej do smażenia Marchewkę , szalotkę i seler naciowy , tniemy w małe , cienkie słupki ( jak zapałki ) . Czosnek drobniutko siekamy . Mięso także siekamy drobno .Na patelni rozgrzewamy nieco(...)gdyż niektóre się gotuje , inne tylko zalewa wrzątkiem ) . Podsmażamy jeszcze minutkę , odstawiamy do wystygnięcia . Płaty do sajgonek wyciągamy z opakowania i moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie , od razu nakładamy farsz , smarujemy brzegi , cienko białkiem i zwijamy . Odkładamy na talerz i tak do wyczerpania farszu . Nie namaczajcie zbyt wielu płatów , bo szybko miękną i zaczynają się rwać , lepiej robić to pojedynczo
Ogrodnik w podróżycukru pudru plus dwa żółtka. Młody stwierdził, że to przepis podstawowy na kruche ciasto i żadna rewelacja, ale mnie bardzo przypadło do gustu. Farsz dyniowy natomiast z serkiem mascarpone jest bardzo aksamitny i aromatyczny. Dla mnie rewelacja, ale ja uwielbiam dynię więc nie jestem wiarygodna, ale Pumpkin pie jeszcze nieraz zagości(...)masła • 100 g cukru pudru • 2 żółtka • szczypta soli Masa dyniowa • 2 szklanki puree z dyni • 250 g serka mascarpone • 3/4 szklanki cukru • 2 żółtka • 1 jajko • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i zagnieść jak najszybciej z masłem i żółtkami. • Kulę ciasta wstawić
To co kochamzestawu mojego zespołu. Menu do ugotowania przygotowane przez szefa marki składało się z 12 potraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza(...)bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzestawu mojego zespołu. Menu do ugotowania przygotowane przez szefa marki składało się z 12 potraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza(...)bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękostkę u dodać do kapusty i gotować na średnim ogniu ok. 50-60 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać kilka ziarenek kminku. Pierogi nadziewać wystudzonym farszem. Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 50 g świeżych drożdży 180 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przełożyć(...)kółka. Na środek każdego pieroga nałożyć po łyżeczce nadzienia i zalepić. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w 200*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmoim widelcu znów pojawia się soczewica, tym razem zielona. Ma ona niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej(...)suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej; 1 szklanka mleka 2%; 1 jajko; gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól; 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Zaczynamy ! Na samym początku płuczę soczewicę i gotuję
Życie na widelcuwiecie uwielbiam kaszę jaglaną ! Na słodko , na ostro … do obiadu .. w postaci kotlecików … jako farsz … itd. Można z niej zrobić takie cuda, dzięki którym miłością do kaszy jaglanej zarazimy nawet tych, którzy do tej pory za nią nie przepadali! Dziś mam dla Was zapiekankę z dodatkiem śliwek. Typowo letnio/jesienna … niesamowicie smaczna .. sycąca … no i zdrowa(...)borówki – 100 g * cukier wanilinowy – 1 op * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżeczka * cukier – do smaku – ok. 0,5 szkl * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy,by usunąć gorycz, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, olejek waniliowy i jajko, a następnie dokładnie mieszamy. Naczynie do zapiekania
Ostra na Słodkoszybkie dania, ale od święta lub gdy spodziewam się gości lubię przygotować coś szczególnego. I takim wyjątkowym daniem są właśnie drobiowe roladki z mięsa mielonego z indyka, nadziewane farszem z serka śmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu. Roladki są delikatne w smaku - miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz(...)czas spędzony w kuchni 😉 Składniki: (na 6 szt.) 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bułki tartej ok. 1/3 szklanki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki ziół babci Jadzi Radix-Bis sól, pieprz olej do smażenia Nadzienie: 150 g serka śmietankowego 4-5 pomidorów suszonych z oleju garść orzechów włoskich sól, pieprz Panierka: 1 szklanka
Kuchnia MagdaLenyszybkie dania, ale od święta lub gdy spodziewam się gości lubię przygotować coś szczególnego. I takim wyjątkowym daniem są właśnie drobiowe roladki z mięsa mielonego z indyka, nadziewane farszem z serka śmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu. Roladki są delikatne w smaku - miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz(...)czas spędzony w kuchni 😉 Składniki: (na 6 szt.) 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bułki tartej ok. 1/3 szklanki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki ziół babci Jadzi Radix-Bis sól, pieprz olej do smażenia Nadzienie: 150 g serka śmietankowego 4-5 pomidorów suszonych z oleju garść orzechów włoskich sól, pieprz Panierka: 1 szklanka
Kuchnia MagdaLenyłyżeczka soli lub do smaku 3 łyżki oliwy smakowej pomidorowej 1 łyżeczka pieprzu szczypta chili 1 cebula 1 łyżka masła Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy jajko, wodę i olej, zarabiamy ciast. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy miseczką i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło, w tym czasie przygotowujemy nadzienie(...)mieszamy, przyprawiamy do smaku.Jeśli masa wyda wam się zbyt gęsta możecie do niej dodać odrobinę bulionu. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy koła i nakładamy po łyżce lub łyżeczce farszu w zależności od wielkości Waszego kółeczka.Pierożek składamy na pół i dobrze wkoło zlepiamy. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką oliwy, wrzucamy partiami pierogi, od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu
Sama słodycz i szczypta chiliFilet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć na półmisku. Pieczarki oczyścić,pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju(...)Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą i mieloną papryką. Patelnię przykryć pokrywą i dusić wszystko około 10 minut. W razie potrzeby można podlać 2-3 łyżki wody. Gorący farsz nałożyć na upieczoną rybę. Potrawę można spożywać na gorąco zaraz po przygotowaniu lecz najlepiej smakuje na zimno następnego dnia kiedy ryba przejdzie smakiem pikantnego farszu
Kolorowa kuchnia ElkiPerliczka 6 jagód jałowca, 1 jajko, 1/2 suchej kajzerki, 500 g wątróbki drobiowej, 4 jagody jałowca, kilka gałązek tymianku, pieprz, sól, 3 łyżki masła Bułkę namoczyć w wodzie. Perliczkę oczyścić z resztek piór, wypatroszyć, obciąć kuper i końcówki skrzydełek. Wątróbkę oczyścić, umyć. 2/3 pokroić w kostkę o boku około 1-1,5 cm i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pozostałą(...)zmiksować z odciśniętą bułką, żółtkiem, rozgniecionym jałowcem, tymiankiem. Wymieszać z podsmażoną wątróbką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie wymieszać z ubitym na sztywną pianę białkiem. Wypełnić perliczkę farszem - wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie wykałaczki obwiązać nitką. Perliczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z wierzchu masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówłyżka oleju garść szpinaku baby opakowanie szpinaku baby 25dag sera ricotta 2 ząbki czosnku sól. pieprz szczypta papryki ostrej łyżka masła Do podania: orzechy nerkowca śmietanka Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej oraz umyty rozdrobniony szpinak baby (mogą być cząstki liści). Ważne jest(...)patelnię z masłem wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie podsmażamy (uważamy aby go nie spalić) i dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Studzimy i łączymy z ricottą. Farsz doprawiamy do smaku i nakładamy na naleśniki, zwijając je tak aby farsz nie wypadał. Podajemy ze śmietanką i np orzechami nerkowca. Smacznego
ChilliJemyłyżeczka kaszanka, 400g cebula, 1 duża szt jabłko, 1 szt smalec ze skwarkami i cebulką oliwa lub olej roślinny Przygotowanie 700g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej i wodę, wlewamy do miski. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Powinno być elastyczne i miękkie. Odkładamy na 15 minut. W tym czasie, na patelni(...)się rozpadnie. Na osobnej patelni zrumieniamy pokrojoną w średnią kostkę cebulkę, przekładamy do kaszanki. Dokładnie mieszamy. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy kółka (około 8cm), wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Partiami wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 7-8 minut. Podajemy z roztopionym smalczykiem. Z przepisu wychodzi około 60-70 pierogów
Gotowanie moimi oczamipodać zarówno na ciepło jak i na zimno,w obu wersjach smakuje rewelacyjnie. Składniki: 60 dag mielonego mięsa po 1/2 czerwonej i żółtej papryki 1 cebula 1 jajko ser żółty,parmezan lub mozzarella sól,pieprz 3 ząbki czosnku smażony boczek do dekoracji Papryki umyć,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.cebulę drobno posiekać,zeszklić cebulę,dodać(...)dosyć intensywnie,dodać duszone warzywa,doprawić według uznania.By ożywić moje muffiny dodałam jeszcze posiekaną pietruszkę- akcent zielony.starannie wszystko połączyć. Formy do muffin wyłożyć wyłożyć papilotkami,wypełnić do połowy przygotowanym farszem,posypać tartą bułką,dodać starty ser,wyłożyć resztę mięsa.Tak przygotowane muffiny piec ok 30 min w 180st C. Udekorować papryką i usmażonym boczkiem
Niespełnione zdolności kulinarneweekend postanowiłam przygotować zapiekankę - jeden z moich smaków dzieciństwa, którą często przygotowywałyśmy w domu z moją siostrą. Zapiekanka jest łatwa i stosunkowa szybka w przygotowaniu. Farsz można przygotować jakiś czas wcześniej, a wstawić do zapieczenia tuż przed podawanie, Ponadto jest tania, zawiera jedynie kilka podstawowych produktów, jest bardzo smaczna i sycąca. Myślę, że polubią ja np. studenci, lub inne(...)makaronu, najlepiej świderki 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 duże laski kiełbasy (np. zwyczajnej) pokrojona w kostkę 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę 200ml śmietany 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka starty żółty ser tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć
Codzienne Gotowaniemleka 150g mąki pszennej 2 jajka 30g masła łyżka soku z cytryny serek śmietankowy łosoś Szpinak odmrażamy na patelni bądź dusimy do miękkości, jeśli dorwaliśmy świeży. Mleko zmiksować z jajkami, aż się zacznie pienić, dodać mąkę i zmiksować na gładko, następnie cienką stróżką wciąż miksując wlać roztopione masło i sok z cytryny. Na koniec dodać odparowany i rozdrobniony na papkę(...)tłuszczu. Podawać posmarowane serkiem z kawałkami łososia i zwinięte w rulonik. Tosia pożarła naleśnika z samym serkiem. Mimo, że naleśniki mają w sobie szpinak, doskonale komponują się także z farszem na słodko, także można puścić wodze fantazji. Smacznego! Niniejszy post bierze udział w akcji Zielono mi... do której wszystkich serdecznie zapraszam! O akcji przeczytacie pod TYM linkiem
Przepysznik - BLW i nie tylko