jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:341/455)

Tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami (Torta di crepes con verdure grigliate) 209

melanzana 200 g di spinaci 400 g di polpa di pomodoro 100 g di parmigiano 2 spicchi d'aglio origano secco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Farsz Marchewki obieramy i kroimy w cienkie, pionowe plastry. Blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 3 min. Osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Oczyszczamy cukinie i bakłażana. Kroimy w cienkie, pionowe plastry. Doprawiamy solą(...)miseczce mieszamy polpę z pomidorów, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Naleśniki W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, rozpuszczone masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy

La grande e la piccola cuoca
Rożki z ciasta filo z serem 245

fety 12 % 200 g chudego twarogu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jaja świeżo mielony pieprz kolorowy 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów) 100 ml oliwy z oliwek Jajka ubijamy, dodajemy pokruszoną fetę i twaróg - składniki mieszamy rozgniatając je widelcem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pieprz.  Ciasto filo kroimy wzdłuż na paski szerokości około 10 cm. (Pracujemy na jednym(...)trójkąt i kontynuujemy składanie, tak aby powstał ładny trójkąt - przez cały pasek. Powstały rożek smarujemy oliwą z oliwek i układamy na blasze wyłożonej papierem. Czynność powtarzamy do wyczerpania farszu i ciasta. Rożki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło z ulubionym miksem sałat. Równie dobrze smakują na zimno - świetnie nadają się na drugie śniadanie

peggiwkuchni
Bagietka z grzybami 177

Bagietki z nadzieniem z prawdziwków i pieczarek. FARSZ : - 500 g pieczarek - 300 g prawdziwków - 3 średnie cebule - 3 liście laurowe - pieprz czarny, sól - olej do smażenia Grzyby oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Podsmaż osobno na gorącej patelni, aż odparuje woda. Cebule obierz, posiekaj drobno i również podsmaż na złoty kolor, dodając liście laurowe, sól i pieprz po pół łyżeczki(...)dopraw do smaku i jeszcze podduś ok. 8-10 minut, często mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. CIASTO: - 500 g mąki - 250 g wody - 15 g drożdży - 10 g soli - 1 jajko Drożdże rozpuść w letniej wodzie, przesiej do niej 200 g mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15 -20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaj resztę

Pasje Jolki
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 187

naczynia, zagnieść sprawnie. Formę posmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto aż po same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi(...)Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażać na patelni z ziołami prowansalskimi (dałam łyżeczkę) i odrobiną soli, do miękkości. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego jajka i jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostra czerwoną papryką oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pierogi z jabłkami #jedzjabłka 281

posypania 3 łyżki pszennej 1/2 szklanki wody 1 jajko szczypta soli Mus: 3 - 4 jabłka cynamon - według upodobań  Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąk, wbijamy jajko, wlewamy stopniowo wodę i dodajemy szczyptę soli. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy troszeczkę mąki. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na ok. 15 minut(...)koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich upodobań. Ja polecam

Truskawkowa Fiesta
Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą 296

Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy. Choć trzeba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 375

W związku z powstaniem strony Kuchnia MagdaLeny prowadzenie zakładki "Coś wytrawnego" na stronie ALE Ciachoo! uznałam za bezsensowne, więc postanowiłam ją zlikwidować. Nie chciałam, aby te

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 296

W związku z powstaniem strony Kuchnia MagdaLeny prowadzenie zakładki "Coś wytrawnego" na stronie ALE Ciachoo! uznałam za bezsensowne, więc postanowiłam ją zlikwidować. Nie chciałam, aby te

Kuchnia MagdaLeny
Klopsiki w delikatnym sosie z porem i selerem naciowym 174

jakim jest por. Używam go do wielu dań zamiast cebuli, ponieważ ma podobny smak a jest o wiele lżejszy. Stanowi świetny dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszy, sałatek, surówek czy farszy. W przepisie, którym dzisiaj się z Wami podzielę wraz z selerem naciowym, koperkiem i pietruszką stanowi składnik bardzo delikatnego, kremowego i zielonego sosu. Szczerze powiedziawszy jest to jedno z najlepszych(...)tworzą niesamowicie zgrany duet. Jeśli lubicie takie dania to od razu przygotujcie je na dwa dni bo jest pyszne! Składniki: Klopsiki: 700g mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, olej do smażenia Sos: 500 ml wywaru jarzynowego, pół szklanki śmietanki 12%, duży por pokrojony w półplasterki, 5 łodyg selera naciowego pokrojonego

Życie ze smakiem
Świąteczna tarta do barszczu 335

grzybami, która cudownie komponuje się z kubkiem barszczu czy jako ciepła przekąska przy wieczornym kieliszku wina .  Składniki: Foremka 30cm Ciasto 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka wody szczypta soli Masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na stolnicy lekko oprószonej mąką. Płat ciasta nawijamy(...)pieczemy przez 20 minut – aż się zarumieni. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kawałek ciasta mniej więcej wielkości kciuka możemy odłożyć i zostawić do późniejszego ozdobienia wierzchu ciasta. Farsz 800g kiszonej kapusty 50g suszonych grzybów 1l wody 1 mała cebula 2 łyżki masła  pieprz, majeranek, kminek  Suszone grzyby moczymy przez dwie godziny, przekładamy je do rondelka i zalewamy świeżą

Gotowanie i blogowanie
Bigos z klopsikami 208

Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty.  3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Odsmażam na rumiano na patelni z oliwą. Klopsy dodaję do bigosu. Gotuję na małym ogniu około(...)oraz pieprzem.  Do przygotowania bigosu użyłam kapusty kwaszonej z marchewką , którą otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Kapusta kwaszona DAGOMA to składnik niezbędny do przygotowania bigosów, zapiekanek, surówek, farszów i potraw mięsnych. Produkt warto zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych dań

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta – ciasto podstawowe 367

zwykłej 5 dag mąki krupczatki pół kostki margaryny 2 -3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Do miski wkładamy najpierw tłuszcz z cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy w woreczku lub owinięte folią do zamrażarki na 15-20 minut. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wałkujemy ciasto na placek i przenosimy(...)nagrzanego do 180C piekarnika.   Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut aż do zarumienienia. Tarta jest gotowa. Napełniamy dowolnym farszem. ciasto tarty Z proporcji wychodzi tarta 24 cm   lub 6 małych tart

Humanistka w kuchni
DOMOWE SZNYCLE Z MIESA MIELONEGO PO WIEJSKU 254

mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny czy drobiu). Smażone na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki. Farsz na kotleciki może wyjść bardzo delikatny - jeżeli będziecie mieli kłopot z formowaniem sznycelków, to użyjcie po prostu łyżki i za jej pomocą nakładajcie porcje bezpośrednio na rozgrzaną patelnię(...)mielonego po wiejsku . Korzystajcie z przepisu, ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.  SKŁADNIKI: 600g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina, drób lub cielęcina)  2 niezbyt duże surowe ziemniaki  1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułeczka np. kajzerka + mleko do namoczenia (lub ok. 3 łyżki bułki tartej i mleko do namoczenia) 2 - 3  łyżki śmietany 1 łyżka musztardy

Moja Książka Kucharska
Pierś z indyka w boczku 168

zjeść coś pysznego. Składniki: 60 dkg. piersi z indyka 20 dkg. boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plastry sól pieprz czarny mielony 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki 2 jajka 20 dkg. tartego sera 15 dkg. ser topiony kremowy 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Piersi z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroi ć w drobną kostk ę . Posolić, popieprzyć i odstawi(...)topiony kremowy, tarty ser, pokrojone w kostk ę piersi i posiekany czosnek. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką, po bokach oraz spód układamy cieniutkie plastry bekonu. Wlewamy farsz mięsny, przykrywamy bekonem, który ułożyliśmy po bokach, rozprowadzamy równomiernie jedn a łyżk a kwaśnej śmietany i posypujemy 5 dkg. tartym serem. Formę wstawić do piekarnika, nagrzanego

Smaczne Potrawy
Cebularze 261

cebulka się nie przypalała, a dusiła. Dusimy ją do miękkości na małym ogniu- u mnie podsmażałam ją ok. 20-30 minut.   Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i mieszamy ciasto. Następnie wlewamy olej i wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i powinno ładnie odchodzić od ścianek miski. Jeśli klei się do rąk to można(...)kawałka formujemy kulkę i rozpłaszczamy dłonią. Układamy takie placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku szklanką odciskamy kółko i w to miejsce nakładamy po 2 łyżeczki ostudzonego farszu z cebuli. Posypujemy startym serem. Brzegi bułki smarujemy mlekiem. Na koniec posypujemy makiem wszystkie bułeczki. Odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni