kawałek cukinii sol, pieprz szczypta suszonej bazylii Cebulę kroimy w drobną kostkę. Sparzonego, pozbawionego skórki pomidora kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy na ćwiartki. Do garnuszka wbijamy jajka, lekko je rozbełtujemy. Dodajemy mleko, mąkę, stary ser oraz sól. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Na patelni rozgrzewamy dość mocno 1 łyżkę masła. Wylewamy masę jajeczną i smażymy zmniejszając moc palnika. Na drugiej(...)cebulę, po chwili dodajemy pomidora oraz cukinię. Smażymy warzywa do pożądanej miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem i bazylią. Gdy omlet się już zetnie, rozkładamy na jego połowie farsz warzywny i przykrywamy drugą połową, składając tym samym omlet na pół. Smażymy jeszcze chwilę. 100 najlepszych przepisów kuchni polskiej E.Adamska
Smaki Na TalerzuŚwięta tuż tuż. Dla spodziewanych gości polecam dzisiaj pyszną tartę z łosiem i szpinakiem lub tartaletki. Farsz szpinakowy można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak kruche ciasto. Tartaletki będą świetną zimną przekąską, tartę możemy podać na ciepło. Tarta z łososiem i szpinakiem Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtko pół łyżeczki soli(...)łyżki zimnej wody Na nadzienie: 200g wędzonego łososia 400g szpinaku świeżego 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na masę śmietanowo - serowa: 3 jajka szklanka kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz 100g startego żółtego sera 1 cebula dymka ze szczypiorem Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy
Smak mojej kuchnicukinie na grillu ale jest jeszcze troszkę za zimno więc trzeba ratować się patelnią lub piekarnikiem. Składniki: 2 małe cukinie 2 pieczarki 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka jajko około 3 łyżek posiekanego sera Rokpol 2 łyżki startego żółtego sera(twardego) 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pieprz i sól olej Wykonanie: Cukinie przekroić wzdłuż i usunąć nasiona i lekko(...)przepuścić przez maszynkę. Podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę oczyścić i bardzo drobno pokroić. Podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełniać cukinię i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut.Cukinie przez pierwsze 10 minut zapiekać przykryte folią aluminiową
Pysznie & Piękniekaszy kuskus 1 cebula 7 grzybów leśnych miodówek sól, pieprz natka pietruszki olej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję, osuszam. Panieruję w rozbełtanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju. Kaszę zalewam wrzącą wodą o,5 cm powyżej linii kaszy. Odstawiam pod przykryciem na 15 minut. Cebulę obiera, kroję drobno przesmażam, dodaję(...)patelni przesmażam pokrojoną dynię w kostkę. Podlewam ją odrobiną wody. Doprawiam solą, pieprzem. Do kaszy dodaję grzyby, dynię, natkę pietruszki, doprawiam według uznania. Sowę podaję z farszem
wesoła kuchniaNadziewane patisony to alternatywa dla faszerowanej cukinii. W smaku są mniej wodniste niż cukinia, bardziej kremowe i delikatne. Z racji małego gniazda nasiennego nie mieszczą tyle farszu, co cukinia, ale i tak warto je upiec :) Czym nadziać? Tyko wyobraźnia nas ogranicza. Jedyne co należy wykonać przed nadzianiem do podpieczenie patisona. Na ok. 10 minut wkładamy warzywo pozbawione gniazda nasiennego, lekko(...)nadziewamy, czym mamy :) Może to być puree z kalafiora i brokuła. Nic innego jak miks ugotowanych: kalafiora i brokuła, doprawionych mieloną kolendrą, z dodatkiem tartego sera, np. parmezanu i jajka. Ugotowane warzywa miksujemy, doprawiamy, dodajemy ser i surowe jajko. Tak przygotowaną masą nadziewamy patisony lub inne warzywa, np. cukinię. Może to być też klasyczny łosoś z serem mozzarella. Łososia
Kucharzycajaja 125 ml szklanki mleka 125 ml wody szczypta soli 125 ml świeżego soku Marwirt buraczkowo-jabłkowego 125 ml świeżego soku Marwit marchewkowego niewielka ilość oleju Mąki przesiać. Jajka zmiksować z mlekiem, wodą i solą. Dodać mąkę. Ciasto naleśnikowe podzielić na 2 części. Do jednej części dodać sok buraczany, do drugiej sok marchewkowy. Zamieszać, odstawić na 25 minut. Rozgrzaną patelnię(...)stron naleśniki. Moja patelnia ma ok.23 cm. Na jednego naleśnika wylewałam miarkę 1/4 szklanki. Placków wyjdzie więcej niż jest podane w przepisie powyżej, ale doskonale smakują również z innym farszem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzzostały szybko spałaszowane ;) Składniki (na 6 pieczarek): pół czerstwej bułki (u mnie jedno ciastko-bułka na maślance ) 100 g mięsa mielonego z indyka pół pęczka natki pietruszki małe jajko jalapeno sól pieprz olej Oderwać nóżki pieczarek. Wrzucić do malaksera. Pokroić natkę na kawałki. Wrzucić do malaksera. Z jalapeno usunąć gniazda nasienne. Papryczkę w kawałkach wrzucić do malaksera. Ciastko pokroić(...)wolne obroty i miksować aż pieczywo będzie naprawdę drobne. Dorzucić mięso mielone. Zmiksować, aż składniki się połączą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do środka pieczarkowych kapeluszy włożyć łyżeczką farsz. Ułożyć papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia polanym łyżką oleju. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. ok. 20 minut. Podawać gorące. ------------ Podobne: Pomidory faszerowane ryżem Papryki faszerowane
Weekendy w domu i ogrodzieśmietany 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku z cytryny 1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny(...)minut. 4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać rybę. Dokładnie wymieszać, aż ryba rozpadnie się na kawałki. 5. Na każdym naleśniku nałożyć farsz, zwinąć. Podawać od razu
Moja Galeria Smakulubi...ja zresztą też. 25 dkg maki 100 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju dowolne nadzienie [ u mnie grzyby] Mąkę wysypać na blat, wbić jajko i dodać wody, z tym, że nie dawać całej wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie(...)Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - pasztet, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony
Moje domowe kucharzenieminut. Dodaj pomidory oraz chorizo pokrojone w półplasterki. Wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i małym chlustem octu winnego. W tym czasie rozmąć jajka z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Na drugiej patelni na dużym ogniu rozgrzej pozostałą oliwę, po czym wlej na nią masę jajeczną. Zmniejsz ognień do małego i przykryj patelnię pokrywką(...)czym przewróć go na drugą stronę i dosmaż jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowy omlet przekrój na pół i rozłóż na dwa talerze. Następnie nałóż na nie farsz z chorizo i fasoli, złóż każdą połówkę omleta jeszcze raz na pół i od razu podawaj
Chilli Czosnek i Oliwacynamonu 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne(...)mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół, z jednej części odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy nim małe foremki. Do ciasta w foremkach wkładamy farsz jabłkowy (ok. 1 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i kroimy je na paseczki mniej więcej o długości foremki, z których tworzymy krateczkę. Kratkę z ciasta układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobroty 1 , czas 3 minuty, temperatura 37C, Wlać drożdże do kubka i odstawić do wyrośnięcia masło z cukrem roztopić, obroty 2, temperatura 37 C, 2 minuty dodać przesianą mąkę, jajko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, interwał, 3 minuty odstawić do wyrośnięcia Przygotowanie masy makowej – odsączony mak zmielić trzykrotnie przez maszynkę. W garnku roztopić masło, cukier i miód. Następnie(...)czas mieszać. Odstawić do ostudzenia. Formowanie ciasta – wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Gdyby ciasto było zbyt kleiste podsypać mąką i lekko ponownie zagnieść. Nałożyć farsz z maku i zawinąć jak roladę. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Delikatnie i sprawnie szybko włożyć roladę do formy, tworząc koło. Pieczenie – nagrzać piekarnik
Kuchnia PokoleńGalette z burakiem i serem pleśniowym to propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają, a także tych, które unikają glutenu, jajek i laktozy (ser pleśniowy możecie bez problemu zamienić na ser kozi). To także przepis dla miłośników kulinarnych eksperymentów i niecodziennych smaków, ale także tych osób, które chcą urozmaicić swoję dietę. Często wracam do tego dania, ponieważ jest szybkie(...)naprawdę można je wykonać w wielu różnych wariantach. Spód zwykle przygotowuje właśnie z mąki z soczewicy i ciecierzycy, ponieważ z wszystkich bezglutenowych wersji, akurat ten wariant smakuje mi najlepiej. Farsz pozostaje dużą dowolnością – ja dziś wykorzystałam do niego buraki, ser pleśniowy i pomidorki, ale nie widzę problemu, żebyś Ty użyła innych, swoich ulubionych produktów. Dużą zaletą Gallete z burakiem
365 dni dookoła kuchniprzez ok. 15 minut w 200ºC (190ºC z termoobiegiem). Szalotkę i marchew obieramy. Szalotkę kroimy drobno, a marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy dwa jajka, dwie czubate łyżki bułki tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek i startą marchewkę. Wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy – najlepiej wyrobić(...)jeszcze ciepłe, ale nie bardzo gorące). Odwracamy, kładąc roladę na bawełnianą ściereczkę lub nowy kawałek papieru i delikatnie zrywamy papier do pieczenia. Rozkładamy równomiernie mięso mielone. Zwijamy ciasto z farszem jak roladę, od dłuższego boku, pomagając sobie ściereczką. Wkładamy serowe ciasto na blachę i pieczemy w 180ºC (170ºC z termoobiegiem) około 40 minut. Gotową roladę dekorujemy szczypiorkiem i podajemy pokrojoną
Poezja smakuzamiar skosztować tarty ze szpinakiem i łososiem oraz tej na słodko z owocami. Tak na marginesie - uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche. Pyszne kruche, maślane ciasto, wypełnione rozmaitymi farszami smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jestem fanką tego rodzaju potraw. Wczoraj też zrobiłam na obiad Quiche z duszonymi porami i kozim serem. Pyszny. Podpatrzony u Kwestii Smaku. Ciasto(...)też całe ciasto a nie 2/3. Quiche z duszonymi porami i kozim serem Składniki na ciasto: 250g mąki orkiszowej albo gryczanej (może też być pszenna) 150g zimnego masła jajko sól Nadzienie: 3 pory (białe i jasnozielone części) 2 łyżki masła 4-5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% 4 łyżki gęstego pełnotłustego jogurtu lub serka mascarpone (może
Moja Mama Gotujeprzepysznego dania. SKŁADNIKI Ciasto (forma 24 cm) 200 gr m ą ki pszennej 100 gr masła 2 łyżki wody s ó l, pieprz Farsz 250 gr brokułów 80 gr szynki 100 gr ricotty 50 gr parmezanu 100 ml mleka 1 jajo s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE W mikserze wyrabiamy zimne masło pokrojone(...)ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lod ó wce przez 30 minut. Brokuł y gotujemy na parze 10 minut. Studzimy i osuszamy. Ricottę mieszamy z mlekiem, jajkiem, startym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy mąką (nadmiar mąki strzepujemy). Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wykładamy
La grande e la piccola cuocaNormal 0 21 Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól pieczarki – 40 dag cebula – 30 dag ser żółty – 10 dag sól pieprz olej Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać(...)oczyścić, pokroić i udusić na oleju. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju z obu stron, przekładamy na talerz i nakładamy farsz, posypujemy drobno startym serem, od razu podajemy kiedy jeszcze ciepłe
Camilla w kuchnidelikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy z nim drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Masło rozpuszczamy w reszcie mleka. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoja objętość mieszamy go z reszta mąki, jajkami, żółtkiem i mlekiem z masłem. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie, elastycznie, nie przylegające do reki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę - powinno podwoić swoją objętość(...)góry i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok 20 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i albo dokładnie ugniatamy tłuczkiem albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do ziemniaków resztę składników farszu (cebulę, miętę, ser) i dokładnie mieszamy - przyprawiamy według uznania, jednak farsz najlepiej smakuje tradycyjnie przyprawiony, tylko solą i pieprzem. Na środek wyrośniętego ciasta wykładamy farsz - brzegi podnosimy i zawijamy w formie
sierotka maRysia w kuchnijagód 100 g posiekanej mlecznej czekolady łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować nadzienie - wymieszać wszystkie(...)dużych i 6 małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia
Atlas Smakówwlewamy w nie rozczyn. Zostawiamy na około 5-10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Po tym czasie do mąki z drożdżami dolewamy resztę mleka, masło lub margarynę, wbijamy jajka i na końcu dodajemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami) co trwa jakieś 8-10 minut, następnie miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około(...)przygotowujemy wieczorem, a chcemy je piec dopiero rano, należy natychmiast ciasto zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki, wyjmujemy rano i postępujemy tak jak poniżej. Przygotowujemy farsz. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, mieszamy. dzielimy na 8 części. Gdy ciasto już pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę i delikatnie wyrabiamy, dzielimy
Rozpustne gotowaniedrobiowego, np. piersi z kurczaka 1 cebula sól, pieprz opcjonalnie starty żółty ser Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Odstawić na chwilę. W międzyczasie mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę(...)mięso z kurczaka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia.Na drugiej rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso z cebulką (dodatkowo farsz możecie posypać startym żółtym serem). Naleśniki zwinąć, formułując trójkąty. Podawać z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym
Ugotowaćmlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło i zostawić do ostygnięcia. Do mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru i zaczyn drożdżowy. Do tego wbić jajko i wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę w misce przykryte ściereczką(...)godziny ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniejsze kawałki, u mnie było ich 12. Każdy kawałek rozwałkować lub uformować na dłoni, nałożyć łyżkę masy serowo - jabłkowej i zlepić zamykając farsz w środku. Układać luźno w tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Gotowe odkładamy na ok pół godziny. Po tym czasie z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki