jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:359/455)

Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 152

warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły. A potem pierożki ! Domowe , świeżo robione , niesamowicie chrupiące , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami. Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam! Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku. Po przystawce przyszedł czas(...)niestety się nie udało. A szkoda , bo z przyjemnością przyrządzałabym taką w domu ). Kremowa , delikatnie słodka , z ryżem – pycha! Oprócz tego grzybowa , cebulowa i żurek z kiełbaską i jajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1. I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego! Po zupach przyszła pora

Ostra na Słodko
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55851

farszu i gotowe :) Ciasto francuskie kroimy na 6 lub 8 prostokątów - wzdłuż na pół i albo na 3 albo na 4 części w poprzek. Na środek nakładamy dwie łyżki farszu i składamy na pół, sklejamy boki. Pieczemy do 20 minut w 210 stopniach. I gotowe! 3. Łazanki z kapustą i grzybami - wersja uproszczona Łazanki wydawać by się mogły dość pracochłonną(...)mundurkach ze 2 ziemniaki.   Składniki : filety śledziowe a'la Matjas w oleju buraki ćwikłowe całe, gotowane (takie można kupić np. w Lidlu - Ryneczek Lidla) 2 cebule 3 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie : Ugotować jajka na twardo. Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do salaterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Wyłożyć na buraki. Śledzie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 175

bardzo dobra przekąska warta wypróbowania. Składniki na 12 rożków 1 opakowanie ciasta francuskiego 200-250 g mrożonego szpinaku 150 g piersi kurczaka 2 ząbki czosnku pół cebuli 1 jajko (białko) 1 łyżka mąki łyżka oleju do smażenia przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Rozwiń gotowe ciasto francuskie. Podziel je na 12 równych kwadratów (boki każdego kwadratu to ok. 10cm(...)rozmrożony i odsączony z wody szpinak. Smaż chwilę, aż woda całkowicie odparuje. W międzyczasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Nie dodawaj soli - w farszu pojawi się wystarczająco słony ser feta. Przygotowany farsz połącz z kawałkami kurczaka oraz dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Całość wymieszaj i nałóż na środek każdego kwadratu. Starannie sklej kwadraty

Mojewlasne.pl
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem z indyka 122

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem z indyka Składniki: cukinia filet z indyka cebula ryż sól kurkuma koperek oliwa z oliwek Mięso z indyka i cebulę pokroiłam

nietadieta
Wytrawny placek z kiełbasą i serem 148

A dzisiaj serwuję na obiad placek wytrawny na jogurcie, obłożony tartym serem, pomidorami, boczkiem, cebulą i kiełbasą. To danie jest swojską alternatywą dla włoskiej pizzy , czy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 137

śmietanowo - musztardowym. Wyszło naprawdę smacznie! Ciasto:    500g mąki pszennej,  2 jajka,  sól,  około 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie:   200g białego sera,  4 suszone(...)posiekane suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut

Z miłości do słodkości
Sajgonki z kurczakiem 363

marchewka 1 garść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 jajka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz 10 krążków papieru ryżowego olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, mieszamy(...)niego wszystkie pozostałe składniki sajgonek. Mieszamy. Na duży talerz wlewamy odrobinę wody, moczymy w niej jeden krążek ryżowy, tak aby był elastyczny. Mniej więcej na środek nakładamy łyżkę farszu i zwijamy tak jak nasze krokiety, czyli najpierw boki do środka, a później rolujemy. Sajgonki smażymy na głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu kiedy będą rumiane i chrupiące. Podajemy z ulubionym

Kulinarne przygody Gatity
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 205

preferuję kwiat żeński, bo bardzo lubię przy okazji schrupać zawiązkę cukinii. Jest tak młoda i delikatna, że można ją nawet zjeść na surowo. Z kolei kwiat męski pomieści więcej farszu. Gdzie kupić kwiaty cukinii? Pamiętam jak w Toskanii widziałam kwiaty cukinii sprzedawane na tackach w supermarkecie. Niestety w Polsce kwiaty cukinii są nadal trudno dostępne i dość drogie(...)kupić - dajcie znać w komentarzu, a pomożecie innym, którzy chcieliby ich spróbować :) Kwiaty cukinii w cieście piwnym faszerowane serem feta - Przepis krok po kroku Potrzebujesz: na ciasto piwne: 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki z ciecierzycy (możesz zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką pszenną) duża szczypta soli duża szczypta proszku do pieczenia 10-12 łyżek lekkiego jasnego piwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką 150

cuda:   Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 265 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżka cukru 200 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 1 duże jajko Cynamonowa kruszonka: 65 g brązowego cukru 35 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 55 g masła Dodatkowo: jabłka prażone  REYPOL 1-2 gruszki Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć(...)części( bo tyle otworów ma moja blacha do muffinek). Rozwałkować na okręgi, przełożyć ciasto do formy tak, aby spód i boki były wyłożone ciastem. Następnie każdy mini placek wypełnić farszem: kilka łyżeczek prażonych jabłek  REYPOL,  kilka kostek gruszki a na wierzch sypiemy cynamonową kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-35 min.     RADA

Rusty Fork
Puszyste placuszki z dyni 230

zrobienie podwójnej porcji Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek dyniowego puree, jakie pozostaje mi po farszu do pierogów czy cieście. Nic przecież nie może się zmarnować Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej puchate placuszki, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę, którą dodajcie(...)cynamon, kardamon odpowiada. U nas, jak zwykle do tego typu wyrobów serwujemy mleko. Drukuj Puszyste placuszki z dyni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g puree z dynii 2 jajka 1 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, rozgniecionych goźdżików

Mieszam w Garnku
Jajka faszerowane pieczarkami 138

smaku) sól i pieprz Jajka włożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc/gaz. Gotować 8-10 minut, zalać lodowatą wodą, odstawić na 5 minut. Po tym czasie jajka obrać, przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i je rozetrzeć. Odstawić na bok. Cebulę i pieczarki obrać, posiekać w kosteczkę (jeżeli pieczarki są bardzo świeże, a kołnierze nie odstają(...)pieczarki połączyć z żółtkami, serkiem i majonezem. Jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać jeszcze trochę majonezu lub serka. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Połówki białek napełnić farszem i udekorować listkami natki. Jeżeli nie będą podawane od razu przechowywać pod przykryciem. Smacznego

Pełny talerz
Cebularze 79

Przepis inspirowany blogiem "Gotuję bo lubię".  Składniki Ciasto : 350 g mąki pszennej 1 jajko 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru sól 2 łyżki oleju Nadzienie: 6 dużych cebul 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki śmietany kremówki sól pieprz świeżo mielony starty ser żółty ( wg uznania )   Przygotowanie Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki(...)oraz resztę składników. Zagniotłem elastyczne ciasto ręcznie około 8-10 minut, przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło. W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotowałem farsz. Cebulę pokroiłem w cienkie pół plasterki i podsmażyłem je na oleju. Dodałem sporą szczyptę soli oraz pieprzu, 3 łyżki wody oraz śmietankę i dusiłem ją około 10 minut często mieszając

R'n'G Kitchen
Omlet z pieczarkami i serem pleśniowym 242

ulubiony ser pleśniowy i pieczarki, które także bardzo lubi. I mężuś omlet zjadł ze smakiem :) Ja serów pleśniowych nie lubię więc wybieram wersję z mozzarellą i pomidorem . składniki: 2 jajka 3-4 nieduże pieczarki 50-70 g sera pleśniowego masło 2 łyżki mąki pszennej sól ziołowa Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, odłożyć na talerz. Ser pleśniowy pokroić(...)środku wzdłuż całego omletu ułożyć podsmazone pieczarki i kawałki sera. Smażyć na wolnym ogniu aż omlet od spodu dobrze sie przyrumieni. Następnie boki omletu złożyć do środka przykrywając farsz. Omlet delikatnie przekręcić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę aż się przyrumieni. Zsunąć na talerz i podawać

Monia miesza i gotuje
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 178

właściwe consommé od warzyw i mięsa. Voila! Składniki na ciasto do ravioli: - 400 gram mąki - 2 jajka - 160 mililitrów wody - 1 łyżka oliwy Przygotowanie ciasta do ravioli: Mąkę przesiewamy. Jajka mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto powinno być wyczuwalnie twarde. Przed wykorzystaniem odstawiamy je na 15 minut do lodówki (pod przykryciem, żeby nie obeschło. Składniki na nadzienie do ravioli(...)pozwalamy warzywom dusić się w niej przez około 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i białym pieprzem (dość intensywnie, bo po zamknięciu w cieście farsz wyda się delikatniejszy). Redukujemy nadmierną ilość sosu przez odkrycie patelni i parowanie aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ostudzony farsz wykładamy małymi porcjami na cienko rozwałkowane ciasto. Kulki farszu układamy w kilkucentymetrowych

Życie zamknięte w smaku
Tartaletki z suszonymi śliwkami 152

kopalnią pomysłów! Składniki (2 sztuki): łyżka mielonego siemienia lnianego firmy  Oleofarm 2 łyżki mielonych płatków owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 1/3 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko kilka  kropel stewii firmy  SteviGold 2-3 łyżki mleka nadzienie: spora garść suszonych śliwek + cynamon wg. uznania Sposób przygotowania: Śliwki kroimy, na mniejsze kawałki i wrzucamy na teflonową(...)rozsmarowujemy ciasto w dwóch silikonowych mini foremkach na tarty wstawiamy do piekarnik nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy aż lekko się przypieką wyciągamy i nakładamy do każdej śliwkowy farsz lekko wciskając go w ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut jemy po ostygnięciu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość