Tradycyjne robione jest tylko z mąki pszennej, w przepisie podano natomiast tak: 150 g mąki pszennej (405) 100 g drobno zmielonej mąki żytniej 100 ml bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 2.FARSZ: 200 g kapusty kiszonej (jeśli jest twarda i kwaśna - obgotowanej i lekko odciśniętej) 150 g serka ricotta, mascarpone lub tłustego, drobno zmielonego twarożku(...)startego parmezanu, pół pęczka szczypioru Wykonanie: Zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i krótko wyrabiamy na gładkie, odstawiamy przykryte folią spożywczą na 30 minut. Przygotowujemy w tym czasie farsz - serek odsączamy (jeśli to ricotta), cebulę i boczek siekamy, podsmażamy na maśle na złoto, dodajemy kapustę i przyprawy, wszystko razem podsmażamy. Dodajemy wino (lub ocet winny i wodę) i dusimy pod przykryciem
Kuchnia PrezydentowejWakacje dobiegły końca, uczniowie do szkoły a wraz z tym pytanie.. co wsiąść ze sobą do jedzenia oprócz zwyczajnej kanapki, jabłka czy drożdżówki jak to
Zdrowie i pysznie na talerzułyżka masła pieprz czarny mielony do smaku kminek mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło do posmarowania blaszek Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki(...)koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy. 3. Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną. 4. Pieczenie: Pierożki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Izabelawkuchnilistopadzie królują rogale - biały mak kupujemy do pysznego farszu i wypełniamy nim pół francuskie Rogaliki Świętomarcińskie . Jednak, muszę Wam powiedzieć, że biały mak to także świetny dodatek do kremów, deserów, ponieważ idealnie podnosi ich smak, dzięki lekko orzechowemu, delikatnemu zabarwieniu. Jeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę kawową(...)posypanym tartą skórką pomarańczy. Dziś u mnie pachnie naprawdę cudownie! Babka kawowa z kremem makowym. Składniki na keksówkę 40 cm. Ciasto (składniki temperatura pokojowa): 2 szklanki cukru 4 jajka 40 dag mąki pszennej tortowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 4 łyżki Inki Klasycznej (plus woda potrzebna do zaparzenia pełnego kubka kawy) 200 g masła
Poezja Smaków - blog kulinarnytarty podwijając boki do góry. Włożyć ponownie na 10 minut do lodówki, po czym ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez 10 minut. Nadzienie: Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce, por umyć i pokroić w krążki (tylko białą część), szynkę pokroić w drobną kostkę(...)sera camembert. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i zapiekać około 30 minut, do momentu aż masa zgęstnieje. Uwagi: Górę tarty można dodatkowo oprószyć ziołami prowansalskimi. Tarta wyłożona farszem, tuż przed włożeniem do piekarnika. Smacznego
Passions hobbies lifejogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 125 g mascarpone 1 łyżka cukru kokosowego bądź syropu klonowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Najpierw przygotowujemy nadzienie, mieszając ser z cukrem, mąką i białkiem jaja, całość powinna stworzyć jednolitą masę, którą następnie na pół godziny wstawiamy do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni(...)papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie na środek wykładamy łyżeczkę serka i przykrywamy jeszcze ciastem, ilość zależy od nas, mnie np. podoba się to, że w niektórych miejscach farsz wyziera spod muffinki - żeby osiągnąć taki efekt nakładamy płaską łyżkę ciasta na wierzch, bez wygładzania, jak się położy tak leży. Pieczemy 25-27 minut, po czym sprawdzamy patyczkiem w miejscu, gdzie
Przepysznik - BLW i nie tylkoniedziele Składniki na ciasto półfrancuskie : 500 g przesianej mąki dałam pszenną typ 500 Kłos- Pol 200 ml ciepłego mleka 10 g świeżych drożdży 2 jajka 60 g cukru 1 szczypta soli 60 g masła 150 g zmrożonego masła do wałkowania Nadzienie z białego maku(...)doszedł do siebie( sparzył się ) . Zmieliłam mak trzykrotnie razem z migdałami , orzechami ,morelą i żurawiną . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna . Ciasto drożdżowe : Do misy wsypujemy mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy drożdże
Różowa kuchniamieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy litrem wrzątku, wstawiamy na 30 minut na najmniejszy ogień, (woda w maku powinna tylko lekko mrugać). Śmietanę wraz z pokrojoną wanilią gotujemy na najmniejszym ogniu przez(...)ciepłą masę makową, ciasno zwijamy, układamy różki ku sobie i układamy w sporych odstępach na wysmarowanej blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 15-20 minutach rogale wyrosną, smarujemy je jajkiem rozmieszanym z wodą i od razu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, (czas pieczenia zależy od wielkości rogali ), w tem 170 C. Zrumienione rogale smarujemy lukrem i posypujemy drobno
Apetyczna babeczkaduże żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 suszone pomidory w zalewie 1/2 łyżeczki soli ulubione zioła (np. bazylia) Na farsz: 350 g świeżego szpinaku 120 g sera błękitny lazur świeżo mielony czarny pieprz 1 jajo czosnek granulowany(...)Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Zapiekamy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze około
peggiwkuchnikostki rosołowe Pieprz 5 szklanek wody 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex 1 łyżka keczupu 125 g serka Brie 2 jajka Bułka tarta Ok. 1 l oleju lub smalcu Filet z kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz masło. Całość zalewamy 5 szklankami wody(...)żółtka i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na blacie opruszonym dość grubo mąką. Wycinamy koło o średnicy 11 cm i grubości 2-3 mm. Na środku każdego układamy farsz z kurczaka i warzyw oraz plaster serka Brie. Zlepiamy dokładnie brzegi. Panierujemy w pozostałym białku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano około 8-10 minut na głębokim oleju lub smalcu
VioletoweKucharzeniednia wystarczy przełożyć krokiety do żaroodpornego naczynia i zapiec z serem. Tani obiad , a do tego smaczny i szybki. Krokiety z kurczaka Składniki: 10 krokietów Ciasto na naleśniki 3 jajka 125 g pszennej mąki 1 łyżeczka soli ½ l mleka tłuszcz do smażenia Nadzienie z kurczaka mięso z 1 gotowanego kurczaka, kurczak 1,2 kg ćwiartka młodej kapusty,średniej wielkości(...)pora na łyżce masła. Dodaj do mięsa. Kapustę drobno pokrój i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, po czym odcedź. Wymieszaj mięso, warzywa i przyprawy na farsz. Nakładaj po porcji farszu na naleśniki i zwijaj w kopertę. Posmaruj brytfankę masłem i ułóż krokiety tak aby lekko zachodziły na siebie. Posyp utartym żółtym serem i zapiecz w piekarniku nastawionym
codojedzeniaposypać cukrem pudrem i sfotografować. Składniki na 16 jagodzianek: 500 g mąki pszennej chlebowej 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego) pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego Jagodowe nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki(...)części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół
Czerwień i błękitkręgu wegańskich znajomych zostałam mianowana królową naleśników. Nieskromnie muszę przyznać, że wszelkie przygotowane przez mnie wersje są smaczne. Dla niektórych wydaje się niemożliwe usmażyć naleśniki bez tłuszczu, jajek, mleka, glutenu, siemienia lnianego. Mi to, o dziwo, nie sprawia większych problemów. Chociaż muszę przyznać, że pierwszy naleśnik zawsze trafia do kosza. Jak mówią Rosjanie: pierwyj blin komom ;-) Składniki na 10 sztuk(...)małych naleśników, by wyczuć, jaka konsystencja będzie najlepsza. Mniejsze naleśniki łatwiej przewrócić na drugą stronę. Podajemy na słodko z owocami, bitą śmietaną kokosową, itp., lub na słono z ulubionym farszem. Dziś u nas - z czekoladowym tahini (przepis wkrótce). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuPRZYGOTOWANIE : Ciasto rozwijamy, układamy na patelni. Twarożek miksujemy z cukrem, jajkami, mąką i częścią jagód. Wylewamy na ciasto. Patelnię tytanową firmy Woll wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 % C i pieczemy ciasto 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przekładamy tartę na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Ciasto piekło się lepiej niż w blaszce w dodatku samo zjechało(...)doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak przekładamy na patelnie, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokruszony twarożek. Wszystko podpiekamy na kilku kroplach oliwy do momentu aż szpinak zmięknie. W nacięcie piersi nakładamy farsz, tyle ile wejdzie. Tak przygotowane piersi przekładamy na patelnię na której przygotowywaliśmy szpinak. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na malutkim ogniu. Nie należy mięsa niczym podlewać ponieważ patelnia tytanowa firmy
Kulinarne Fantazje Marioli