patelnię wbijamy jajko. Doprawiamy solą oraz pieprzem i cały czas mieszając, smażymy aż jajo się zetnie. Na blacie rozkładamy większy kawałek folii spożywczej (ja rozłożyłam dwa pasy na tzw zakładkę). Rozprowadzamy na niej mięso mielone, formując zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi niezbyt gruby prostokąt (mniej więcej 35×40 cm). Na mięsie rozprowadzamy farsz pieczarkowy. Zwijamy roladę. Roladę przenosimy
Smaki Na Talerzuszklanka mleka 2 duże jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz 1 mieszanka mrożona "Warzywa
O kuchni z uczuciemspróbować ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu. Autor sugeruje, że najsmaczniejsze są takie pierogi odsmażone. Udało mi się kilka sztuk ocalić i faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką były znakomite. Bardzo, bardzo polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz
Stare Garybiała mąka pszenna. Natomiast farszem do tarty jesteśmy zachwyceni i z całą pewnością powtórzę to danie, tym razem na bardziej tradycyjnym, kruchym spodzie. składniki: 100 g mąki orkiszowej 100 g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju 200 g jogurtu naturalnego 350 g twarogu 200 ml mleka 3 jajka sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki
babka w formieilością miąższu bo wtedy farsz nie zawiera zbyt dużo wody i nie wypływa, jednak jeśli już tak się zdarzy polecam poczekać 5-10 minut po wyjęciu tarty z piekarnika, żeby zastygła i dopiero wtedy kroić ją na kawałki. Spróbujecie? Składniki potrzebne na tartę z camembertem: Na ciasto: 300 g maki pszennej, 100g masła, 2 jajka, 1-2 łyżki śmietany, szczypta
Gotuj Się Kto Możeziołami, panieruję w jajku i bułce tartej. Zajmuje mi to dosłownie kilka minut wraz z usmażeniem. To jest chyba najszybsza opcja na obiad jeśli chcemy zjeść mięso i chcemy je zjeść szybko. Kiedy jednak mam trochę więcej czasu lubię eksperymentowac w kuchni. Wtedy to na przykład robię piersi faszerowane. Jeśli chodzi o sam farsz, którym kurczaka można nadziewać to opcji
mecooksręcznie. Jeżeli dajemy całe jajka to po ubiciu białek dajemy żółtka i teraz wyłączamy mikser i postępujemy j/w. Jeżeli chcemy placuszki na słodko to do ciasta wsypujemy 1 opakowanie cukru wanilinowego i 1 łyżeczkę cukru a soli tylko szczyptę. Pieczemy placuszki na średnio rozgrzanej patelni, a odwracamy gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza. Posypujemy cukrem pudrem. FARSZ NA NALEŚNIKI NA SŁONO
harrisakurczaka . Dodaję do farszu śmietanę, dzięki której klopsiki są soczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej! Klopsiki z kurczaka Składniki: 5-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu 100 ml śmietanki 1 jajko masło lub olej do smażenia
codojedzeniaroli głównej farsz szpinakowy z dodatkiem ricotty i parmezanu. Całość zapieczona w sosie pomidorowych o aromacie czosnku oraz oregano. Szybki obiad lub wytworna kolacja. Smacznego! Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym (pomysł zainspirowany przepisem z Kwestia Smaku) Składniki: Naleśniki: 1 i ½ szklanki mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki gazowanej wody 2 jajka szczypta soli 3 łyżki
Moja Mama Gotujeryż, mannę i jajko , dokładnie wyrabiamy. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie plastry. Jeśli nie będą za grube, spokojnie pozwolą się zwinąć bez pękania. Jeżeli któryś pasek okaże się za gruby, wystarczy posypać solą i odstawić na chwilę. Później płuczemy w wodzie i można zawijać. Na każdy pasek cukinii nakładamy porcję farszu i zwijamy. Przebijamy wykałaczką
Dieta moja pasjaśniadanie obiad i kolację a do tego najlepiej jeszcze jak odsmażę na masełku ,wtedy zajada aż jej się uszy trzęsą i tylko zerka ile jeszcze zostało. :) Składniki na farsz serowy 1 duży pojemnik sera homogenizowanego 400 g 2 łyżeczki cynamonu cukier puder według uznania(...)wcześniej sparzonej Wszystkie składniki dokładnie mieszam i smaruje naleśniki i przesmażam na maśle na złoty kolor Ciasto naleśnikowe robię z kilograma mąki i 1 litra mleka ,2 jajek z tej proporcji wychodzi około 25 naleśników
Mój Smakłyżek oleju 1 jajko Wykonanie: Pierś kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Szpinak - jeżeli jest mrożony smażymy osobno w garnku i doprawiamy solą i czosnkiem. Żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę. Do miski wrzucamy kurczak, doprawiony szpinak, kukurydzę - mieszamy nasz farsz. Z podanych składników poniżej robimy
W Moim Magicznym Domuwspaniały schab pieczony z farszem z orzechów włoskich. Schab pieczony to potrawa uniwersalna, doskonała wędlina na świąteczny stół. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny. Schab podany z orzechami cudownie wygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: około 1 kg schabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki
Podróż w kulinariaostudzeniu ciasta dodać jajko i ponownie zamieszać łyżką. Po wymieszaniu dodajemy olej oraz sól i ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania, ponieważ ciasto nie pęka po zamrożeniu. FARSZ Składniki: 250 g mięsa wołowego
Moje-pitraszeniemajonezu, łyżka śmietany. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i przeciąć na pół (wzdłuż). Wyjąć żółtka. Białka lekko posolić i popieprzyć. Cebulę i szynkę bardzo drobno pokroić, dodać do żółtek i wymieszać ( najlepiej widelcem rozgniatając) razem z majonezem, śmietaną oraz przyprawami (sól, pieprz i tymianek - tymianek lekko rozetrzeć w dłoni). Jeśli farsz będzie zbyt gęsty dodać jeszcze
W kuchni u Monikipierogów. Do farszu owocowego nie dodaję cukru, bo wolę posłodzić już na talerzu. Jeśli chcecie, żeby owoce były od razu posłodzone to w borówki wmieszajcie kilka łyżek cukru - tyle ile lubicie. Dla kogo: dla kochających pierogi dla lubiących słodkie obiady dla chcących trochę urozmaicić smak pierogów z owocami Składniki: szklanka mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej
Mania Wypiekaniaszklanka gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się jednolite. (Ponieważ gorąca woda może poparzyć nam ręce, warto pomóc sobie mikserem ze spiralnymi widełkami) Uformowane w kulę odkładamy pod misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 450g mrożonego szpinaku 80g żółtego
Kuchenna Kontrrewolucyażółtka 1 całe jajko (+ zostawiamy białko do smarowania) Nadzienie: 250g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 200g pieczarek 1 duża cebula 6 łyżek sosu teriyaki od De Care 1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę
Szefowa kuchnirazem było inaczej. W planach miałam naleśniki z mięsem, ale po krótkim zastanowieniu doszłam do wniosku, że jak przecież połączę jedno z drugim, to nie dość, że będzie więcej farszu to i smarować będzie lepiej. I tak zrobiłam! By nie były zbyt mdłe i suche, podlałam sosem pomidorowym, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodatkowo podać je z filiżanką(...)Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na ok. 20 sztuk naleśników (40 rollsów) Naleśniki: 500ml mleka 2% 250ml lekko zmineralizowanej wody mineralnej 2 jajka 3 szklanki mąki 1 nie za duża łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego Nadzienie: 500g drobiowego gotowanego mięsa (waga po gotowaniu) 500g surowego mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchewka
Kuchnia w czekoladzieciepłego płynu, rozbełtane jajko, roztopione masło, 1/2 łyżeczki od kawy soli. Wyrobić dokładnie ciasto, w razie potrzeby dolać trochę płynu. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Cebule pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na maśle, nie rumieniąc, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Ciasto w miarę cienko rozwałkować, wycinać koła wielkości spodka. Nakładać farsz na ciasto, rozsmarować, zwijać
królestwo garówPrzygotowanie: Ugotowane jajka kroimy na pół . Usuwamy żółtka i wrzucamy je do miseczki. Wę dzonego łososia porcjujemy i do dajemy do żółtek. Miksujemy z łyżką jogurtu. Mielimy pieprz i doprawiamy nim masę. Na dużym talerzu ukła damy rukolę, pokrojone w plastry ogórek oraz rzo dkiew. Puste miejsca w białkach wypełniamy łyżeczką przygotowanego łososiowego farszu, ukła damy na talerzu
ChilliJemyświetnie sprawdzi się jako farsz do ravioli lub (w bardziej tradycyjnej wersji) do pierogów. To jeden z naszych ulubionych patentów kulinarnych. Jeśli mamy czas lepimy ravioli. To danie wymagające więcej pracy, zachodu (ciasto najlepiej jest wałkować w maszynce do makaronu) i składników, przez co jest droższe niż ciasto na pierogi (trzeba wbić do niego więcej jajek) oraz bardziej kaloryczne (znowu
Niedzielny kucharzWlać mleko, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej, ekstrakt i cukry. Zagnieść miękkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Uformować w kształt kuli i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli uformować placuszek. Na środku placka umieścić dużą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić jak pierogi
Domowa cukiernia Ewyzwiązku z farszem, ale również w cieście. Dodatek serwatki sprawił, że placki są delikatne, elastyczne i smażąc nawet bardzo cieniutkie - nie łamią się, ani nie rwą. Miękki naleśnik idealnie komponuje się z musem brzoskwiniowym, ale możecie użyć zwykłego dżemu lub ulubionego dodatku. Pycha! (około 11 dużych sztuk) Placki naleśnikowe: 750 ml serwatki 2 jajka 400g mąki pszennej
Di gotujemąki 2 jajka 4 dag oleju kilka łyżek wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie i połączyć ze zmielonym mięsem. Cebulę obrać , posiekać i usmażyć na odrobinie tłuszczu razem z koperkiem i pieprzem do smaku, po czym połączyć z kaszą. Ogórki obrać, wydrążyć nasiona. Pustą przestrzeń napełnić farszem i pokroić na 2-3 części
Tradycyjna Kuchniasolą, pieprzem dodać jajka, przyrumienioną pokrojoną drobno cebulę oraz ugotowany ryż. Wszystko wymieszać. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wsadzić całą główkę do garnka, po uprzednim wycięciu głębia, zalać wodą i gotować liście, gdy będą miękkie zdejmować po jednym dając czas aby reszta się zmiękczyła. Z każdego liścia uciąć do połowy wystającą część grubej łodyżki. Farsz nakładać na koniec listka
PychotkaaaNadziane przepysznych farszem z serka wiejskiego i jagód goji. Pieczone w piekarniku. Polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki razowej 10 g świeżych drożdży 100 g jogurtu naturalnego 100 ml letniego mleka szczypta soli 1 łyżka ksylitolu Nadzienie: 200 g serka wiejskiego 4 łyżki jagód goji Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką
Nastoletnie Wypiekanieobieramy i razem z jajkiem ,majerankiem i bułką tartą wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy. Ser ścieramy na dużych oczkach. Pieczarki czyścimy ,również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z posiekanym porem podsmażamy na maśle. Do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Na każdą porcję rozwałkowanej masy wysypujemy ser ,następnie farsz z pieczarek. Roladki zawijamy
R'n'G Kitchenrzodkiewek PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy i obieramy, a następnie kroimy na połówki i wyciągamy delikatnie żółtko ze środka, nie uszkadzając białek. Żółtka przekładamy do miseczki i dodajemy do nich rybę w sosie pomidorowym. Całość rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz rzodkiewkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy białka. Do przygotowania tego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijako farsz. Dziś mam dla Was przepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik ! Tak, tak sernik! Dodatek soczystych mandarynek sprawia, że delikatnie orzeźwia i jest świetnym , zdrowym pomysłem do popołudniowej kawki! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 200 g * woda – 350 ml * mleko – 110 ml * cukier – ok. 130 g * olej – 20 ml * jajko
Ostra na Słodko