jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:320/455)

Budyniowe naleśniki z twarożkiem i malinami 196

delikatne i wspaniale komponują się z twarożkowo-malinowym farszem. Przyznaję, nie jest to moje pierwsze podejście do budyniowych naleśników, ale dopiero teraz wyszły mi one na tyle dobre, że postanowiłam podzielić się z Wami efektami mojej pracy.  Składniki: naleśniki 50 g proszku budyniowego waniliowego (u mnie jaglany od Delecty) 1 jajko 1/3 szklanki mleka (może być roślinne) odrobina oleju

Kuchnia Ellie
Kluski, kopytka-praktyczne porady 153

jajka Ziemniaki ugotować, zmielić. Dodać mąkę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać małe kuleczki z charakterystyczną dziurką. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Uwagi! 1) jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to należy dodać trochę mąki 2) zawsze gotujemy w osolonej wodzie, ewentualnie z dodatkiem oleju 3) farsz powinien być dosyć zwarty, może wypłynąć 4) kluski po wystygnięciu

Ciasta z tradycjami
Obiad na szybko - pieróg z ciasta francuskiego 310

francuskie przekrawamy na pół. Na jedną połowę nakładamy farsz zostawiając około 1,5 cm brzegów z każdej strony. Najpierw nakładamy szpinak, potem kurczaka, na to mozzarella. Przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego. Palcami lub widelcem delikatnie dociskamy brzegi obu warstw ciasta do siebie. (jak ktoś lubi, może posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem, ja tego nie robię) 5. Wkładamy do piekarnika

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Wiosenne jajka faszerowane 178

serka serka) sól i pieprz Jajka obrać. Jedno jajko drobno pokroić. Pozostałe przekroić na połówki, wyjąć żółtka, rozdrobnić. Białka odłożyć na bok.Rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. W misce połączyć posiekane jajo, żółtka, rzodkiewki i zieleninę. Dodawać stopniowo majonez i serek do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić odłożone białka. Smacznego

Pełny talerz
Francuskie romby z pastą paprykową i serem 145

jest fajne?:) Dziś wersja z farszem z pasty paprykowej z dodatkiem sera. Łatwo i smacznie;D Przekąska pasuje także do wieczornego wina czy piwa w towarzystwie kogoś bliskiego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek pasty paprykowej ajwar (opcjonalnie passata lub ketchup) 8-10 plastrów żółtego sera 1 jajko świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Na rozłożone ciasto nakładamy kilka łyżek ajwaru

Zasmakuj Kuchni
Ciasto na pierogi – najlepsze, moje ulubione 385

Przepisów na ciasto na pierogi jest wiele. Ja osobiście mam dwa sprawdzone, z których korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli

Niebieski kubek z kawa
Grillowanie i wędzenie z jajem! Wędzone lub grillowane jaja na Wielkanoc 180

Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Umieścić jajka bezpośrednio na ruszcie wędzarni Bradley Smoker rozgrzanej do 110 stopni i wędzić przez 25-30 minut przy użyciu brykietów Hickory. Wyjąć jaja z wędzarni i przekroić wzdłuż na połówki i wyjąć żółtka. Pozostałe składniki połączyć z żółtkami i dokładnie wymieszać. Przygotowany farsz włożyć do białek. Ostawić do lodówki na 3 godziny

naRuszcie
Pszenno- żytni naleśnik szpinakowy z pieczarkami i z sosem pomidorowym 137

szklanki otrąb żytnich jajko szklanka wody sól 2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku  (W razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty  goździk sól pieprz szczypta cukru łyżeczka octy czerwonego z czerwonego wina Farsz: pieczarki ząbek czosnku natka pietruszki cebula

AZgotuj!
GOLABKI Z ZIEMNIAKAMI--Cavolo farcito con patate 157

podsmażyc na tłuszczu .Wszystko razem wymieszać z jajkiem i przyprawami.Z kapusty wyjąć głąb i zanurzac w garnku z wrzącą wodą i zdjąc wierzchnie liście .Kolejno zdejmowac liście i dalej zanurzac we wrzątku,aż wszystkie liście będą gotowe.. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów.Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu . Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe

w mojej kuchni
Krokiety a'la ruskie 376

przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników. Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki pełnoziarniste z "ruskim" nadzieniem ziemniaczano-serowym 147

potrzeby uzywania miksera.Do maki wbic jajka,powoli dolewac mleko z woda(lub samego mleka,jak kto woli) mieszac rozga,by nie utworzyly sie grudki.Z tej porcji upieczemy 12 srednich nalesnikow.Ciasto odstawic na 1 godzine,zeby odpoczelo.W tym czasie tez  maka mocno napecznieje,a ciasto zgestnieje. Skladniki na farsz: ^okolo 80 dkg ugotowanych ziemniakow przecisnietych przez praske ^okolo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym / Pancakes with cream cheese and strawberry mousse 137

porcji: 14 Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy

Projekty ze smakiem
Ciasto drożdżowe z lodówki. Rogaliki z kokosowym twarożkiem. Niedzielne słodkości. 235

mąki z drożdżami. Dosypujemy cukier, sól i jajka. Wyrobić dokładnie, aż do momentu gdy ciasto będzie samo odchodziło od ręki. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 4 części, wyrabiamy każdą część i rozwałkowujemy. Tniemy na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nakładamy farsz: może to być marmolada lub tak jak u mnie twarożek

Miksturownik
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 120

połączenie tych dwóch składników jest dobrym pomysłem. Kupiłam szpinak i ser,   resztę miałam w domu. Zabrałam się do pracy i w godzinę zrobiłam pyszny obiad Składniki na farsz: ok. 800 g świeżego   szpinaku 1 duża   cebula 3 ząbki czosnku 200 dag sera feta ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz kolorowy sól   wg uznania(...)smażenia po 1 łyżce oleju i masła Składniki na ciasto (wg tego przepisu): 500 g mąki pszennej (np. poznańska Typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Szpinak umyłam pod bieżącą wodą, odsączyłam na sicie. Dopiero teraz odcięłam łodyżki (wówczas liście nie tracą na smaku i nie „nabierają

Kuchnia u Krysi
Tarta z mięsem 168

wypróbować. Jest to wersja obiadowa z mięsem mielonym. Nam bardzo smakowała a robiłam ją pierwszy raz. Zakupy: - mąka pszenna - masło lub margaryna - mięso mielone - papryka czerwona - kostka sera żółtego - jajko - pieczarki - koncentrat pomidorowy - cebula - sól, woda, przyprawy, olej do smażenia Przygotowanie: 250 g mąki i 150 g masła mieszam ze sobą Najlepiej do mąki dać masło zimne i troszkę(...)ciastem wałkowanie wcale nie jest proste. Ciasto nakłuwany widelcem.Wkładamy foremkę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. Gdy upieczemy spód to wykładamy na ciasto farsz i ścieramy na górę ser żółty i znowu wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Koszt: Mąka pszenna za kg 1,89 zł potrzeba 250 g - 0,47 zł Masło lub margaryna

Tanio smacznie i prosto
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 140

sama przyjemność.   A farsz? ? To już zależy na co macie ochotę. Ja miałam ochotę na farsz z kaszy gryczanej i dodałam trochę białego sera. Pierogi z tym farszem   to mój debiut, dlatego kiedy zrobiłam zdjęcie składników a potem zabrałam się za mieszanie, próbowanie, doszłam do wniosku, że trzeba dodać np. cebulę, olej i ziołowy pieprz, których(...)ziołowego (brak na zdjęciu) ¼ łyżeczki cukru olej (brak na zdjęciu) ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej (poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody (zimnej) 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Ciasto na pierogi zrobiłam wg tego przepisu.   Kaszę przepłukałam zimna wodą. Do rondla wlałam mleko. Po zagotowaniu, dodałam kaszę, sól

Kuchnia u Krysi
Szwedzkie klopsiki - kottbullar 336

tradycyjne mielone. I równie tradycyjnie do farszu dodaję kaszę mannę, dzięki której klopsiki są bardzo pulchne i soczyste. Można poddusić je w sosie, ja dorzuciłam garść pieczarek. Pyszne!   Szwedzkie klopsiki - kottbullar  Składniki (na 24szt.): 300g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka) 200g mięsa wołowego (karkówka) 1 duża cebula 1 duże jajko 1/3 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki mleka

Obiad gotowy
Placuszki z cukinii 121

uniwersalność. Można ją nadziewać  rozmaitymi farszami, można z niej tworzyć mini-pizzerki, można ją wrzucić do czekoladowego ciasta,  można zrobić z niej makaron albo...  placuszki!  Ekspresowe w przygotowaniu, delikatne, puszyste i pyszne. Idealne jako samodzielny posiłek, dodatek do dań głównych czy przekąska. Uwielbiam! Składniki: 1 cukinia 3 jajka ząbek czosnku 100 g serka włoskiego kilka łyżek

Kuchnia Ellie
Kotlety „ruskie” 183

byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć z niego kotlety. Wyszły palce lizać. Polecam. Składniki na kotlety: 6 średnich ziemniaków 200 gram sera białego półtłustego (u mnie klinek) średnia cebula dwa ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi do ruskich jajko bułka tarta Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować, pognieść. Ser pognieść

Mama z miasta
Ptysie z masą karpatkową,truskawkami i brzoskwiniami-pychotka!! 170

razu podwójną porcję bo znikają błyskawicznie.... farsz postanowiłam zrobić z masy karpatkowej i żeby nie było za słodko,dodałam truskawki i brzoskwinki mniam..... Składniki (na około 15 szt.) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 100 g masła pokrojonego w kostkę szczypta soli 1 łyżeczka cukru 4  jajka dodatkowo: masa karpatkowa błyskawiczna 400ml mleka Sposób przygotowania Przesiewamy

Swojskie jedzonko
Paszteciki z kapustą i grzybami. 180

trochę grzybów, żurawiny, jabłko i wyszedł bardzo smaczny farsz. Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie) kminek oliwa jajko (do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Grzyby namoczyć w ciepłej

zadanie-gotowanie
Pierożki chińskie zrób to sam! 181

łyżka oleju sezamowego  1 białko jajko kurzego  Marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojonego pora, oraz cebulę i mięso, dodajemy przyprawy wraz z drobno pokrojoną trawą cytrynową, imbirem i czosnkie dokładnie mieszamy całość, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy białko i mieszamy. Farsz gotowy. Teraz nadziewamy pierożki i sklejamy. Ja podpatrywałam

Kuchnia na wzgórzu
naleśniki meksykańskie 262

naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.  Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gołąbki. 189

jęczmienną czy gryczaną, ale dziś postanowiłam ulepszyć nieco farsz i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne-czasem mały szczegół zmienia potrawę  w doskonałe i zupełnie inne danie. SKŁADNIKI: 60 dag. szynki lub chudej łopatki 20 dag. wędzonej szynki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka ugotowanego w bulionie ryżu 2 jajka vegeta, sól, pieprz 2-3 łyżki masła klarowanego

Kuchnia Beaty