jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:313/455)

Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 149

Wigilią, a tuż przed wieczerzą zapiec w piekarniku. Będą znakomicie smakować z czerwonym barszczem. Może spróbujecie? Składniki: Naleśniki: • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 2 jaja • olej • szczypta soli Farsz: • 40 dag ziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie) • 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego • 2 duże cebule + 1 dodatkowo • sól, pieprz • olej • kilka plasterków boczku (jeśli danie nie jest(...)przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami mleko, cały czas mieszając. Ciasto powinno

W mojej kuchni
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 168

cóż nie spróbowałeś to nie wiesz, więc zachęcam was bardzo do przyrządzenia tego typu klopsików z salsiccia. Sposób przyrządzenia klopsików jest bardzo prosty. Klopsiki uformowałam z farszu, ugotowałam bardzo intensywny pomidorowy sos doprawiony obficie oregano, a jako dodatek proponuję mnóstwo mozzarella i spaghetti. Moja wersja klopsików jest bezglutenowa, bo zamiast bułki użyłam mąki migdałowej. Wybrałam również spaghetti bezglutenowe. Obcja(...)praktycznie się nie różni w smaku, więc można ją swobodnie stosować zamiennie. Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie Składniki: 4 – 5 porcji, Klopsiki 650 g surowej salsiccia 1 jajko 70 g migdałowej mąki lub 1 pszenna bułka 50 ml śmietanki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę olej do smażenia Sos pomidorowy 1 bananowa szalotka

codojedzenia
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W TROSZKĘ INNEJ WERSJI 339

   Obok tradycyjnych gołąbków przygotowywanych przeze mnie od lat, zagościły u nas ostatnio gołąbki w troszkę odmienionej formie. A nawet dwóch. Pierwsza wersja farszu była

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z twarogiem na słodko 161

serowym farszem w środku. I choć lubiłam bardziej wytrawną wersję - z twarogiem, szalotką i szczypiorem, dość pieprzne, to te także znalazły swoje miejsce w moim sercu. Dowód na to macie poniżej w opisie i zdjęciu:) Smacznego:) Składniki: szklanka mleka (chodzi o szklankę 250 ml) 0,5 szklanki wody (chodzi o szklankę 250 ml) 3/4 szklanki mąki 1 jajko(...)być zbyt gęste ani zbyt wodniste. W miseczce ugniatamy widelcem twaróg, dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder oraz żółtka. Na niewielkiej ilości oleju smażymy naleśniki, gotowe smarujemy twarogowym farszem. Zawijamy i gotowe

Zasmakuj Kuchni
Placek po węgiersku 1023

mąki 2 jajka sól, pieprz olej  Składniki na nadzienie: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 5 większych pieczarek pół czerwonej papryki 1 papryczka chilli natka pietruszki 2 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego mąka pszenna 3 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz papryka słodka wędzona olej Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowywania farszu natomiast placki(...)minut). Doprawiam solą i pieprzem. Zagęszczam wedle uznania łyżeczką mąki rozmieszanej z małą ilością wody. Obrane ziemniaki razem z cebulą rozdrabniam blenderem (można zetrzeć lecz blenderem szybciej), dodaję jajka i mąkę w ilości do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz doprawiam solą i pieprzem. Placki wielkości ok 18 cm (wielkość dna patelni) smażę z obu stron na ładny rumiano-złoty kolor. Placek

Mechanik w kuchni
Żytnie Naleśniki ze Szpinakiem i Kurczakiem 206

podrasowała ich smaku kurkumą, którą bardzo lubię, a przy okazji ma właściwości przeciwzapalne i w ogóle bardzo korzystnie wpływa na organizm. Nie poświęcę zbyt dużo uwagi na farsz, bo tu poszłam w klasykę. Szpinak lubi masło, czosnek i riccotę lub fetę, ja lubię też kurczaka i dlatego też wylądował w szpinaku. Chciałam przyciąć troszeczkę kalorii i nie dodałam żółtego sera(...)też są pyszne. Podsumowując, danie jest fajne, bo lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, możecie przygotować je wcześniej, a potem tylko zapiec. Ciasto na naleśniki na 5 szt: 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mąki żytniej typ 580 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej u mnie niegazowanej 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju Tu opis będzie krótki

Blondynka Gotuje
Japońskie hamburgery Menchi Katsu 201

Składniki: na 4 duże hamburgery lub 8 małych 500 g mielonej wieprzowiny, najmniej 30% tłuszczu 50 g cebuli, drobno pokrojonej 1½ łyżeczki soli biały pieprz do smaku 1 duże jajko pszenna mąka i panko do obtoczenia olej do smażenia 4 -8 hamburgerowych bułek, tutaj przepis musztarda gruboziarnista do posmarowania sos katsu, tutaj przepis frytki do podania Surówka z kapusty(...)czarnego sezamu 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki ryżowego octu 2 łyżeczki sezamowego oleju kawałeczek świeżego imbiru, drobno pokrojonego, ok. 2cm Mięso, cebulę, pieprz i skrobię wymieszaj na jednolity farsz. Podziel na 4 lub 8 porcji i uformuj hamburgery. Ułóż na desce i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj surówkę. Potnij kapustę bardzo cienko, najlepiej przy pomocy

codojedzenia
Pasztecik na kruchym spodzie 136

grzanie góra-dół. Mięso wraz z warzywami mielimy. Dodajemy przyprawy oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Następnie wykładamy ją na lekko podpieczony spód i pieczemy „na rumiano” – ok. 20 minut, 180 stopni, grzanie góra-dół. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem. Po upieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i gotowe. Taki farsz mięsny możemy wykorzystać do przygotowania TAKICH pierożków. Artykuł Pasztecik na kruchym

Kate's Kitchen
Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 159

cukier. Do miski dajemy przesianą mąkę, suszone oregano, sól, jajko i masło. Dodajemy też mleko z drożdżami i cukrem. Całość mieszamy i ręcznie zagniatamy ciasto. Jak będzie gładkie, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie możemy sobie przygotować składniki na farsz: suszone pomidory kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki, rukolę myjemy i osuszamy

kruche babeczki
Niby gołąbki + film 130

zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania.     składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty 2 cebule 150 g suchego ryżu 5-6 łyżek bułki tartej olej do smażenia 3 jajka czarny pieprz sól sos 500 g przecieru pomidorowego ( nie koncentratu

Smakowite Dania
Gołąbki. 149

mielone oraz przestudzony ryż doprawiamy, mieszamy dokładnie ze sobą, dodajemy jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z kapusty odrywamy te zielone duże liście (nie wyrzucamy), wycinamy głąb, a następnie parzymy ją przez 5 minut w gotującej się wodzie - wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy delikatnie od siebie liście kapusty.  Farsz formujemy w dłoniach i układamy na liściach, dokładnie zawijamy

Moje-pitraszenie
KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ + FILMIK 102

bułkę z przeciśniętym czosnkiem.  Wątróbkę doprawiamy przyprawami, dodajemy jajka i podpieczoną bułkę z cebulą. Mieszamy. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, papryki, tymianek, majeranek i przyprawę do kurczaka ) mieszamy. Nacieramy nimi dokładnie kurczaka z zewnątrz i od środka. Do wnętrza ptaka wkładamy farsz, tyle i le wejdzie, otwór spinamy wykałaczkami.  Mięso przekładamy do naczynia

Kulinarne Fantazje Marioli
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 141

mięsa mielonego mieszanego 1 mielonka najlepszej jakości 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie) plastry wędzonego boczku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki farszu dokładnie łączymy. Krok 2. Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy do garnka z wrzącą

Moja Książka Kucharska
GOŁĄBKI Z KASZĄ BULGUR, KURKAMI I CUKINIĄ 165

oczkach, poddusić na maśle. Dodać wraz ze szczypiorkiem, czosnkiem i jajkiem do kaszy i kurek. Doprawić do smaku przyprawami.  Wykroić głąb z kapusty i włożyć do osolonego wrzątku w dużym garnku. Stopniowo wyjmować mięknące liście. Grubsze nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków. Na gotowe liście kłaść po dwie łyżki farszu, formować gołąbki ale tak jak sajgonki a nie krokiety

pieprzny smaczek
Hiszpańskie buraczki faszerowane 164

ryż, pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę jabłko, szalotkę oraz białka jajek. Pospolić i popierzyć, wymieszać z łyżką majonezu. 4 . W miseczce wymieszać ocet biały balsamiczny z odrobiną soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru do rozpuszczenia składników, dodać roztarte żółtka, oliwę i wymieszać na gładki sos. Wlać do miski z farszem, dokładnie połączyć. 5 . Farszem napełniać buraczki, schłodzić w lodówce przez

Kuchnia Prezydentowej
Ciasteczka Whoopie Pie 148

ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku   No to tradycyjnie najpierw składniki: Ciastka: - 250g mąki pszennej - 100g brązowego cukru - 80g kakao - 250ml mleka - 100g masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczki soli - 1 i 1/2 łyżeczki sody

Kuchenne Wariacje
Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar 172

szklanka mleka - 1 łyżeczka soli - 4-5 łyżek oleju * farsz: - 1-1,5 szklanki dobrze upchniętego świeżego szpinaku (użyłam baby) - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 3 połówki pomidorów suszonych z oliwy - 1 szklanka startego na grubych oczkach cheddar'a - S&P - 1 rozkłócone jajko   Z drożdży, mleka, cukru i 1 łyżki mąki pszennej, zrobić

CookYourself
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 198

tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta).  farsz szpinakowo-serowy  - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera

Kuchnia Ellie
Sajgonki z mięsem i warzywami 2927

przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, osączony makaron ryżowy, jajko oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować papier ryżowy i miskę z letnią wodą. Ja zużyłam 1 opakowanie małego papieru o średnicy 16 cm i 1 opakowanie dużego papieru o średnicy 23 cm. Choc przyznam się i farszu troszke podjadłam więc ze dwie sajdonki więcej by było:)  Postępować

Monia miesza i gotuje
Naleśniki owsiane z musem jabłkowym 206

inne - zdrowsze - naleśniki i z nieco innym niż zwykle farszem i wymyśliłam takie: naleśniki owsiane z mąki razowej z musem jabłkowym z karmelizowanymi  orzechami Muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowały  :) SKŁADNIKI   Ciasto: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki mąki razowej 2/3 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta soli olej do smażenia Nadzienie 1 słoiczek musu

Moje Kuchenne Rewelacje
Papryka nadziewana pieczarkami 154

kaffiru siekamy i dodajemy do pieczarek. 2. W misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy i rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy do pieczarek i mieszamy. 3. Papryki kroimy na pół, wyciągamy nasiona. Do każdej połówki nakładamy przygotowany farsz. Parujemy w bambusowym parowniku 15 minut. Gotowe

Tajskie smaki