jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:310/455)

Ptysie z masą karpatkową,truskawkami i brzoskwiniami-pychotka!! 214

razu podwójną porcję bo znikają błyskawicznie.... farsz postanowiłam zrobić z masy karpatkowej i żeby nie było za słodko,dodałam truskawki i brzoskwinki mniam..... Składniki (na około 15 szt.) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 100 g masła pokrojonego w kostkę szczypta soli 1 łyżeczka cukru 4  jajka dodatkowo: masa karpatkowa błyskawiczna 400ml mleka Sposób przygotowania Przesiewamy

Swojskie jedzonko
Paszteciki z kapustą i grzybami. 233

trochę grzybów, żurawiny, jabłko i wyszedł bardzo smaczny farsz. Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie) kminek oliwa jajko (do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Grzyby namoczyć w ciepłej

zadanie-gotowanie
Pierożki chińskie zrób to sam! 239

łyżka oleju sezamowego  1 białko jajko kurzego  Marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojonego pora, oraz cebulę i mięso, dodajemy przyprawy wraz z drobno pokrojoną trawą cytrynową, imbirem i czosnkie dokładnie mieszamy całość, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy białko i mieszamy. Farsz gotowy. Teraz nadziewamy pierożki i sklejamy. Ja podpatrywałam

Kuchnia na wzgórzu
naleśniki meksykańskie 299

naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.  Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gołąbki. 236

jęczmienną czy gryczaną, ale dziś postanowiłam ulepszyć nieco farsz i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne-czasem mały szczegół zmienia potrawę  w doskonałe i zupełnie inne danie. SKŁADNIKI: 60 dag. szynki lub chudej łopatki 20 dag. wędzonej szynki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka ugotowanego w bulionie ryżu 2 jajka vegeta, sól, pieprz 2-3 łyżki masła klarowanego

Kuchnia Beaty
Frykasy z mięsem mielonym / Mięso 268

łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oregano, 1łyżka bazylii, łyżka oliwy lub oleju. Ponadto: 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki - temperatura pokojowa, 150 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania frykasów, garść posiekanej świeżej bazylii, 250g mięsa mielonego, 1 mała cebula, oliwa lub olej, sól, pieprz, majeranek. Sos majonezowo czosnkowy: 5-6 czubatych(...)poniżej). Kładąc farsz w drugą stronę uzyskuje się dłuższe frykasy. Ja osobiście robię i krótkie i długie. Ciasto złożyć wpół. Pomagając sobie widelcem skleić końce. Wyciąć paski, które nie mogą być zbyt grube, ponieważ źle będą się skręcać. Wycięte paski skręcić, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym lub na silikonie. Frykasy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać majerankiem, kminkiem

W kuchni u Moniki
Spring rolls z pieczonym łososiem 247

dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. Spring rolls z pieczonym łososiem. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - makaron ryżowy - papryka czerwona - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana(...)rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 15 minut, aż się lekko zrumienią. Spring rolls z pieczonym łososiem – wyśmienite na lekki obiad, kolację, czy przystawkę. Można podać „na surowo” lub pieczone. U mnie wersja jedna i druga. Zaletą tej potrawy jest możliwość różnorodnych kombinacji. Przyznam, że nigdy nie udaje mi się trafić z ilością farszu. Zawsze

mojewypiekiinietylko
Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką 298

drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obłupać i przekroić na pół. Wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski. Do żółtek dodajemy majonez i wyrabiamy widelcem na gładką masę. Do masy dodajemy szynkę, rzodkiewkę, chrzan oraz doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt zbita dodajemy jeszcze trochę majonezu. Takim farszem napełniamy białka jaj i dowolnie dekorujemy

Mam apetyt na ...
Dietetyczne jajka faszerowane - z awokado i pomidorem :) 475

jajka o idealnym żółtku.  Jajka lekko ostudź, następnie obierz ze skorupki i powyciągaj żółtka.  Żółtka przełóż do miski wraz z miąższem awokado i dokładnie rozgnieć i połącz całość za pomocą widelca. Kolejno dodaj posiekany szczypiorek i pokrojonego w drobną kostkę pomidora oraz przyprawy. Delikatnie wymieszaj.  Białka wypełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu możesz położyć posiekany szczypiorek lub natkę

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka jajeczna z brokułem 322

startego żółtego sera tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Następnie żółtka utrzeć z ugotowanym brokułem, wymieszać z bułką tartą, orzechami, cebulą i przyprawami do smaku. Pieczarki oczyścić , drobno posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, włożyć pieczarki i zalać bulionem. Na pieczarkach ułożyć białka jaj i uzupełnić farszem z brokułu. Posypać serem i zapiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki z serem i jagodami 189

pudru olejek waniliowy Wszystkie składniki na serowy farsz mieszamy widelcem. Dodatkowo- jagody świeże lub mrożone i cukier puder do posypania Składniki na ok. 20 bułeczek: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 2 łyżki stołowe cukru 1,5 łyżeczki soli 1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 292

misce wymieszałam mięso, ryż, zeszkloną cebulę i jajko. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na zdjęciu widać podwójną porcję masy, ponieważ połowa była przeznaczona do innej potrawy. Dno szerokiego garnka wyłożyłam zdjętymi wcześniej liśćmi, wybierając najbrzydsze, np. naddarte lub dziurawe. Na desce rozkładałam sobie sparzone liście kapusty, nakładałam na nie porcję farszu  (w ilości stosownej do wielkości liścia

Kuchenne zapiski Edyty
Pelnoziarniste nalesniki ze szpinakiem - Jedz szpinak na zdrowie! 237

szklanka mleka i troche 1 jajko 1 lyzka oleju sol,szczypta cukru 1 lyzka masla ghee do smazenia  Wszystkie skladniki na ciasto  dokladnie wymieszac,by nie bylo grudek i odstawic na 0,5-1 godziny.Po tym czasie usmazyc nalesniki smarujac mocno rozgrzana patelnie maslem ghee,najlepiej przy pomocy pedzla. Farsz do nalesnikow; 400-450 g mrozonego szpinaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 184

smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawę sumak, czosnek niedźwiedzi, pieprz, odrobinę przyprawy Kucharek. Całość dobrze wyrobić. Liście botwinki umyć. Blanszować  kilka sekund w osolonym i lekko zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok

Kulinarny karnet Christophera