jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:317/455)

Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 197

wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Jajka, żółtka i cukier zmiksować na puszystą masę (ok 5 minut). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, ubite jajka, mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Urabiać przez ok 10 minut, po tym czasie stopniowo dodawać roztopione masło i urabiać kolejne 10 minut, aż ciasto będzie zwarte i jędrne. Na stolnicy wysypać(...)lodówce 1 godzinę. Czynność wałkowania, składania na 3, owijania w folię spożywczą i schładzania powtarzamy jeszcze 2 razy, za trzecim razem ciasto zostawiamy w lodówce na całą noc. Wykonanie farszu: Mak wypłukać pod bieżącą wodą, odcedzić, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok 40 minut, co jakiś czas mieszając. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą (najlepiej zostawić na godzinę, żeby

Trufelkowo
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 147

warunkach. Tak właśnie powstały te pyszności. Polecam, bo naleśniki można nafaszerować także łososiem i serkiem naturalnym, fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz wieloma innymi dodatkami, które uwielbiacie. Mniam! :)   Farsz "ruski": 500 g twarogu (u mnie chudy) 500 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 3 cebule (białe lub czerwone) 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Cebulę obieramy, kroimy(...)cebulę, blendujemy do połączenia się składników. Ser przekładamy do ziemniaków, dodajemy sporo soli i pieprzu. Gotowe!       Naleśniki ziemniaczane: 400 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól Do dużej miski wkładamy przetarte ziemniaki, wbijamy jajka, dodajemy mleko, wodę

Cooking Monster
Pierogi z kapustą i grzybami 147

trochę soli, pieprzu, suszonego czosnku i suszonej słodkiej papryki. Mamy też cały słoik suszonych papryczek chili więc żeby pierogi trochę mocy zyskały to jedną papryczkę przekroiłem wzdłuż i do farszu wsypałem pestki ze środka papryki. I przekrojoną paprykę wrzuciłem również żeby trochę poleżała. Musimy tylko pamiętać żeby później tę papryczkę znaleźć i wyjąć, żeby przypadkiem do pieroga jej nie zawinąć(...)zajęło. Co jakiś czas oczywiście musimy mieszać. A jak się już zrobi to zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i bierzemy się za ciasto. 500 g mąki pszennej typ 750 1 jajko 200 ml wody 1 łyżeczka soli Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto. Wałkujemy je dość płasko na blacie wysypanym

Marder&Marder Manufacture
Jeżynianki 188

jeżyn 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić(...)bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na wyłożonej papierem

moj przepis na
Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 296

wstawiłam do lodówki ( oczywiście z myślą, że wieczorem siądę i ukepię pierogi). Moja skleroza przypomniała mi o farszu bardzo późno w nocy, więc nie było już sensu lepić pierogów. Farsz przenocował w lodówce i nabrał smaczku :) Rano zabrałam się za ciasto na pierogi. Kiedyś nie lubiłam lepić pierogów, bo nie miałam dobrego przepisu. Długo szukałam, ale znalazłam takie na blogu(...)podanego przepisu wyjdzie około 50-60 średniej wielkości pierogów  – nie chciałam lepić zbyt dużych ze względu na Stasia. Na ciasto pierogowe :     2 szklanki mąki pszennej jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody Mąkę, sól, masło i jajko umieściłam w misce. Stopniowo dolewałam wodę jednocześnie mieszając. Ciasto wyjęłam na blat oprószony mąką

apetytnapieczenie
Ser suszony domowy. Suszony twaróg. 353

biały ser. Domowy ser suszony, o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i bardzo łatwo go przygotować. Jego smak zależy od jakości twarogu, najlepiej tłustego, wiejskiego. Do tego wiejskie jajka. Ser przypomina klin. Kształt ma owalny, podłużny, który zwęża się ku dołowi. Jego barwa nabiera żółtego koloru w procesie suszenia. W przekroju ser jest jaśniejszy w środku, a ciemniejszy(...)małe kawałki, można go też podsmażyć na maśle, dzięki czemu staje się miękki. Ser suszony można jeść na kanapkach, dodać do klusek, do sałatek, można go dodawać do farszu na ruskie pierogi, czy posypać nim grzankę. Polecam też przepisy na inne sery: – domowy ser żółty Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami sery topione: Serek topiony (domowy) Twarogi: twaróg

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 152

pieprzem. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę roztopionego masła, solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godzinki, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, następnie nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi. W dużym garnku

Podróż w kulinaria
Budyniowe naleśniki z twarożkiem i malinami 216

delikatne i wspaniale komponują się z twarożkowo-malinowym farszem. Przyznaję, nie jest to moje pierwsze podejście do budyniowych naleśników, ale dopiero teraz wyszły mi one na tyle dobre, że postanowiłam podzielić się z Wami efektami mojej pracy.  Składniki: naleśniki 50 g proszku budyniowego waniliowego (u mnie jaglany od Delecty) 1 jajko 1/3 szklanki mleka (może być roślinne) odrobina oleju

Kuchnia Ellie
Kluski, kopytka-praktyczne porady 167

jajka Ziemniaki ugotować, zmielić. Dodać mąkę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać małe kuleczki z charakterystyczną dziurką. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Uwagi! 1) jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to należy dodać trochę mąki 2) zawsze gotujemy w osolonej wodzie, ewentualnie z dodatkiem oleju 3) farsz powinien być dosyć zwarty, może wypłynąć 4) kluski po wystygnięciu

Ciasta z tradycjami
Obiad na szybko - pieróg z ciasta francuskiego 341

francuskie przekrawamy na pół. Na jedną połowę nakładamy farsz zostawiając około 1,5 cm brzegów z każdej strony. Najpierw nakładamy szpinak, potem kurczaka, na to mozzarella. Przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego. Palcami lub widelcem delikatnie dociskamy brzegi obu warstw ciasta do siebie. (jak ktoś lubi, może posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem, ja tego nie robię) 5. Wkładamy do piekarnika

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Wiosenne jajka faszerowane 206

serka serka) sól i pieprz Jajka obrać. Jedno jajko drobno pokroić. Pozostałe przekroić na połówki, wyjąć żółtka, rozdrobnić. Białka odłożyć na bok.Rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. W misce połączyć posiekane jajo, żółtka, rzodkiewki i zieleninę. Dodawać stopniowo majonez i serek do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić odłożone białka. Smacznego

Pełny talerz
Francuskie romby z pastą paprykową i serem 171

jest fajne?:) Dziś wersja z farszem z pasty paprykowej z dodatkiem sera. Łatwo i smacznie;D Przekąska pasuje także do wieczornego wina czy piwa w towarzystwie kogoś bliskiego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek pasty paprykowej ajwar (opcjonalnie passata lub ketchup) 8-10 plastrów żółtego sera 1 jajko świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Na rozłożone ciasto nakładamy kilka łyżek ajwaru

Zasmakuj Kuchni
Ciasto na pierogi – najlepsze, moje ulubione 438

Przepisów na ciasto na pierogi jest wiele. Ja osobiście mam dwa sprawdzone, z których korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli

Niebieski kubek z kawa
Grillowanie i wędzenie z jajem! Wędzone lub grillowane jaja na Wielkanoc 201

Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Umieścić jajka bezpośrednio na ruszcie wędzarni Bradley Smoker rozgrzanej do 110 stopni i wędzić przez 25-30 minut przy użyciu brykietów Hickory. Wyjąć jaja z wędzarni i przekroić wzdłuż na połówki i wyjąć żółtka. Pozostałe składniki połączyć z żółtkami i dokładnie wymieszać. Przygotowany farsz włożyć do białek. Ostawić do lodówki na 3 godziny

naRuszcie
Pszenno- żytni naleśnik szpinakowy z pieczarkami i z sosem pomidorowym 152

szklanki otrąb żytnich jajko szklanka wody sól 2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku  (W razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty  goździk sól pieprz szczypta cukru łyżeczka octy czerwonego z czerwonego wina Farsz: pieczarki ząbek czosnku natka pietruszki cebula

AZgotuj!