bardzo się nie znudziły polecam zrobić je w trochę inny sposób niż w tradycyjnej panierce. Tym razem przygotowałam je w cieście naleśnikowym. Wyszły pyszne, soczyste i pachnące przyprawami. Kotleciki podałam z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z zielonej sałaty z rzodkiewką. 5 kotletów schabowych bez kości 2 jajka 1 szklanka mleka ok 1 szkl mąki pszennej Luksusowej Młynomag łyżeczka papryki(...)kotlety, przykryć folią i odstawić na ok pół godziny. Do miski wbić jajka, wlać mleko i dodać tyle mąki aby otrzymać dosyć gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto przyprawić wg uznania słodką papryką i przyprawą gyros. Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety maczać w cieście i smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor na średnim ogniu. Odsączyć z nadmiaru
Smakołyki Asiłyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy(...)budyniami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop pozostawiamy , kilka brzoskwiń pozostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń, wykładamy krem, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe brzoskwinie, przykrywamy pozostałym biszkoptem
Bajeczna Kuchniapszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 250 gram serka mascarpone Sok z połowy limonki Cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: 250 gram borówki amerykańskiej 250 gram czerwonej porzeczki 2 galaretki truskawkowe Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając(...)waniliowy oraz sok z limonki. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody
Bajeczna Kuchniarozgniecionych malin 1/2 szklanka świeżych malin Sposób przygotowania: Orzechy razem z cukrem i mąką przekładamy blendera w którym miksujemy je do momentu, w którym zaczną nabierać masłowatej konsystencji. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-12 minut w 175 st. C. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem(...)minut. Na dno piekarnika ustawiamy misę lub blachę wypełnioną wodą, dzięki czemu sernik pozostanie biały i nie wysuszy się. Upieczony sernik studzimy w formie, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sernik dekorujemy pozostałymi malinami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościściereczkę posypaną delikatnie cukrem kryształem i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto zielone: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 0,75 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub 1 łyżka herbaty matcha; Przy wykonaniu ciasta zielonego postępujemy identycznie jak przy cieście kakaowym. Masa(...)delikatnie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości mniej więcej 4 cm. Następnie paski przepleść ze sobą na przemiennie kolorami (postępować jak przy plecieniu koszyka:)). Przygotowane w ten sposób ciasto można delikatnie nasączyć, np. sokiem z brzoskwiń, wyłożyć krem, delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na krem wyłożyć owoce i zwinąć ciasto w roladę (można pomagać sobie ściereczką, na której leży
In my kitchenMASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozmrożony szpinak odsączamy. Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Wlewamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia(...)wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też tutaj
Ostra na SłodkoMASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozmrożony szpinak odsączamy. Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Wlewamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia(...)wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też tutaj
Ostra na SłodkoZapiekana cukinia to dość popularne danie. Każdy ma swoje sposoby i połączenia smakowe. Ja niemal za każdym razem staram się urozmaicać składniki nadzienia. Czasem jest to surowe mielone, bardzo klasycznie przyprawione, a czasem jest to mięso przygotowane podobnie jak do sosu bolońskiego. Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa i też jest pysznie(...)biedronkowe),pół suchej bułki,1 jajko,10-15 listków świeżej bazylii,10-15 dkg mozzarelli,sól do smaku,1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,odrobina oliwy do wysmarowania naczynia.Cukinie obmyć, ściąć lekko końcówki, każdą podzielić na 3 równe części. Każda część wydrążyć na głębokość 3/4 długości. Lekko posolić i odstawić na kilka minut.Bułkę namoczyć w zimnej wodzie
Codzienna kuchnia niecodziennasosem :) Najważniejsze, że całość komponuje się ze sobą wspaniale. Początkowo miałam ochotę przygotować falafel z chlebkami naan. Ale nie miałam czasu na oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie, więc wybrałam szybszy sposób na smaczny obiad. Ciasto na proziaki wzbogaciłam czosnkiem, kolendrą i kuminem, dzięki czemu zyskały bardziej orientalnego aromatu. Do tego prosta surówka i mój ulubiony pikantny sos na szybko, czyli ketchup(...)soli łyżka wody olej do smażenia proziaki: 400 g mąki pszennej (plus garść do podsypywania) ok. 230-250 ml kefiru jajko pół łyżeczki soli łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka mielonej kolendry płaska łyżeczka sody surówka: ok. 250 g czerwonej kapusty kilka rzodkiewek gruboziarnista sól sos: 4 kopiaste łyżki łagodnego ketchupu sok z połowy czerwonej pomarańczy łyżeczka czerwonego tabasco dodatkowo: szalotka natka
Mienta blogsosem :) Najważniejsze, że całość komponuje się ze sobą wspaniale. Początkowo miałam ochotę przygotować falafel z chlebkami naan. Ale nie miałam czasu na oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie, więc wybrałam szybszy sposób na smaczny obiad. Ciasto na proziaki wzbogaciłam czosnkiem, kolendrą i kuminem, dzięki czemu zyskały bardziej orientalnego aromatu. Do tego prosta surówka i mój ulubiony pikantny sos na szybko, czyli ketchup(...)soli łyżka wody olej do smażenia proziaki: 400 g mąki pszennej (plus garść do podsypywania) ok. 230-250 ml kefiru jajko pół łyżeczki soli łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka mielonej kolendry płaska łyżeczka sody surówka: ok. 250 g czerwonej kapusty kilka rzodkiewek gruboziarnista sól sos: 4 kopiaste łyżki łagodnego ketchupu sok z połowy czerwonej pomarańczy łyżeczka czerwonego tabasco dodatkowo: szalotka natka
Mienta blognieodpartą ochotę na coś słodkiego i czekoladowego sięgam po prosty i szybki sposób na czekoladowe babeczki z filiżaneczki (gotowe w 5 minut) . Przygotowanie ich jest naprawdę proste, wyjątkowo szybkie i… nie wymaga piekarnika. Często w prostocie tkwi siła Pyszne, szybkie babeczki w kilka chwil. Nic tylko jeść i „piec” Innym pomysłem na szybką czekoladową rozpustę jest oczywiście(...)się z Wami przepisem na takie brownie Składniki: (na 2 porcje) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżki ciemnego kakao – u mnie Emix 1 jajko klasy M 3 łyżki oleju 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix ulubione dodatki – u mnie cukier puder, listki mięty i świeże maliny Przygotowanie
Słodkie okruszkipokazać placuszki dyniowe, które niesamowicie smakują zarówno z miodem i owocami w syropie, ale będą też pyszne z cukrem pudrem, konfiturą, bitą śmietaną, syropem klonowym itd. Przygotowanie placuszków to kilka chwil, pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy sobie puree z dyni. Ja przygotowałam dzień wcześniej i przechowałam sobie je sobie w lodówce. Wcześniej możecie też przygotować domową przyprawę do potraw(...)szklanki gęstego puree z dyni ( u mnie hokkaido) 2 jajka 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy nierafinowany ) + odrobinę do smażenia 2,5 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka przyprawy do potraw z dyni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz mąki wrzuciłam do miski i wszystko razem zmiksowałam
Blondynka Gotujejest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki na blaszkę 37×25 cm 1 i 1/2 szklanki wody 200 gr masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 8 dużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną(...)się odklejać od garnka. Ciasto przełożyć do misy miksera, miksować dodając po jednym jajku, dodać proszek do pieczenia, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół. Do każdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie. Warto rozsmarować ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika
moj przepis nasposób ma niesamowicie chrupiącą panierkę i bardzo delikatne, soczyste mięso. Polecam Wam zarówno na obiad jak również jako mięsną przekąskę na imprezy. Z jogurtowymi sosami smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 3 filety z kurczaka sól łyżka papryki słodkiej ew. pieprz 2 szkl mąki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 2/3 szkl mleka szkl mąki 2 jajka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej(...)składniki przekładamy do miski i miksujemy na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kawałki kurczaka przełożyć do ciasta, wymieszać i odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin. Do plastikowego zamykanego pojemnika wsypać 2 szkl mąki, włożyć kilka kawałków kurczaka, zamknąć i energicznie potrząsnąć. W garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami opanierowanego kurczaka i smażyć po kilka minut
Smakołyki AsiTrochę mnie nie było, ale już wracam. Miałam wolne i kilka dni spędziłam u rodziców. Tym razem ktoś inny przyrządzał dla mnie smaczne dania. Czas wracać do rzeczywistości i znów pichcić pyszne smakołyki. Bardzo lubię czerwone, soczyste czereśnie. Deserom z ich dodatkiem nie sposób się oprzeć. Na weekend polecam Wam upiec boski migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami. Spód ciasta(...)takie przepyszne ciasto. MIGDAŁOWIEC Z SERKIEM KREMOWYM I CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 180 g cukru 6 łyżek mleka 3 duże jajka 100 g płatków migdałowych 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka amaretto szczypta soli Krem: 200 g śmietany kremówki 200 g serka
Zakątek rozkoszy kulinarnych