minut Czas pieczenia: 25 minut Liczba porcji: 2 Pyszna pieczona cieciorka Nazwa misa obfitości brzmi jak tani chwyt marketingowy, ale tak nie jest. Chodzi o zupełnie niepozorne danie, ot kilka warzyw z kaszą lub ryżem, które w rzeczywistości jest niezwykle bogatą w składniki, substancje odżywcze i smaki potrawą. Do misy można włoży warzywa surowe, albo upieczone, albo i takie(...)gotowane na twardo jajko – które zawiera wszystkie niezbędne składniki do życia! Tu ważna uwaga: jeśli robicie danie z gotowanym jajkiem to nie może ono siedzieć w lodówce dłużej niż 2 dni! Jajko surowe świetnie poradzi sobie w chłodzie nawet miesiąc, ugotowane wymięka już po dwóch dniach Jeśli misę macie zamiar zabrać do pracy, ugotujecie jajko albo wieczorem, albo rano
Niedzielny kucharzŚliwa nam w tym roku oszalała, może tak jak grusza usłyszała, że chyba pora się rozstać i nam to wynagrodziła. Nie wiemy, ale nie sposób tego przerobić. A że to śliwa z tych mega słodkich co to same się w ustach rozpływają to sami możecie sobie wyobrazić, że aż żal nie przerabiać na cokolwiek. A jak przerabiać to prócz przetworów(...)mleka 2 jaja 15 g suchych drożdży 80 g cukru kilka śliwek pokrojonych na kawałki kruszonka 50 g masła 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć mleko i drożdże - podgrzewać czas 1,5 min / obr 2/ temp. 30 st następnie włożyć pozostałe składniki prócz jajek i wyrobić - czas 3 min /Interwał dodać jaja
Gotowanie z pasjącasto należy do tych co zawsze wychodzi, więc zachęcam do zrobienia. Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pianka 500 ml śmietany 36% 2 galaretki (cytrynowa, wiśniowa) dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 1 banan 1 pomarańcza kilka truskawek Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania(...)jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. Po tym czasie przygotować w ten sam sposób galaretkę cytrynową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 900 ml wody, wystudzić. Na wierzch pianki ułożyć plasterki banana, pomarańczy i truskawek. Całość zalać zimną galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
magiczna kuchnia Kasiszklanki cukru pudru 3 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu kilka kropli olejku migdałowego 1-2 łyżki śmietany Dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej * PRZYGOTOWANIE Ciasto półfrancuskie Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Wbij jajko, dodaj ekstrakt i wlej letnie (niegorące!) mleko. Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wlej(...)części, jak kartkę papieru do koperty na list tak, aby całe masło znalazło się w środku. Brzegi ciasta sklej, obróć o 90º i rozwałkuj ponownie w ten sam sposób i złóż na 3 części. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na lodówki na 1 h do schłodzenia. Następnie ciasto wyjmij, rozwałkuj analogicznie i złóż. Proces wałkowania, składania i chłodzenia należy
Food Squarelekarza Williama Olivera. Tradycyjnie wierzch bułek posypywało się ziarnami kminku, następnie pokrywało kilkoma warstwami cukrowej glazury i posypywało kruszonym cukrem. Dziś w angielskich piekarenkach w okolicach Bath można spotkać kilka wersji, z rodzynkami, czarnymi porzeczkami, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, samym cukrem lub nawet kostką cukru wewnątrz bułeczki. Przejrzałam wiele stron z przepisami, a różniły się od siebie wieloma rzeczami. Niektóre(...)mleka 15g świeżych drożdży/ 7g suchych 450g mąki pszennej 30g cukru szczypta soli 225g masła w temp. pokojowej 1 jajko (do posmarowania) Mleczna glazura: 2 łyżki cukru 1 łyżka mleka Dodatkowo: rodzynki ziarna kminku 4 lekko rozkruszone kostki cukru Sposób przyrządzenia: 1. Delikatnie podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. 2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier
Kuchnia w Słońcu Skąpanasposoby. W jednej z włoskich restauracji próbowałam z truflami i ten smak czuję do dzisiaj. Niestety ja takich nie przygotowałam, bo grzybów takich nie posiadam :) . Podałam polane ziołowym masełkiem, ale możecie również je podać z pomidorami lub sosem pieczarkowym. Przepis na nasze kopytka znajdziecie tutaj Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1 jajko(...)kluski. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę. Na stolnicę wyłożyć ziemniaki, zrobić w nich dołek, wbić jajko, dodać mąki, sól, i gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto. Powinno być gładkie. Uformować z ciasta grubszy wałek i podzielić go na kilka porcji. Z każdej porcji zrobić wałek o średnicy około 1,5 cm i pokroić na kluseczki. Do formowania klusek
O kuchni z uczuciemwanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 150ml śmietanki kremówki oraz wiśnie z alkoholu migdały w słupkach Sposób przygotowania: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy(...)powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Przełożyć ja do masy czekoladowej. Wymieszać i dodać resztę
Pyry na Gazwaniliowego z prawdziwą wanilią 3 łyżki cukru około 40 g gorzkiej czekolady Sposób przyrządzania: Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Potem dodawać kolejno jajka na przemian z przesianą mąką, połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać śmietanę kremówkę i dobrze wszystko wymieszać mikserem(...)porcjami zimny budyń i zmiksować na gładką masę. Krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Gorzką czekoladę zetrzeć na małych oczkach i posypać nią ciasto. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychrozumiem drobne różnice między racuchami, naleśnikami, plackami i pankejkami, kochając jednocześnie wszystkie z nich pod każdą możliwą postacią. Mam też swój ulubiony przepis, który modyfikuję na wiele różnych sposobów i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Poznałam go oglądając jeden z setek programów kulinarnych, prowadzony tym razem przez Gordona Ramsaya. Bardzo lubię jego kuchnię, prostą i finezyjną jednocześnie, jego mocny charakter(...)Jego naleśniki są zaś pyszne, cieniutkie i delikatne, cudownie puchate, pasujące zarówno do słodkich wypełniaczy, jak i wytrawnych. Polecam go całym serduchem i na blogu postaram się wam zaprezentować kilka moich ulubionych wariacji na jego temat (głównie jeśli chodzi o rodzaj użytego mleka oraz mąki). Na pierwszy rzut jednak klasyczny, podstawowy i pierwotny przepis, który wychodzi zawsze. Na zdjęciach wersja
Przepysznik - BLW i nie tylkostaramy się trzymać ciemnego pieczywa. Dlatego podstawą moich grzanek są grahamki, które zostały nam z poprzedniego dnia - grzanki to świetny sposób na wykorzystanie nie najświeższego pieczywa. Do tego kurki, w końcu mamy na nie sezon, oraz kilka suszonych pomidorów, wiejskie jaja i odrobina żółtego sera. Całość podana z domowym ajwarem wymieszanym z łagodnym keczupem i posypana świeżym szczypiorkiem. Danie może(...)tartą bułkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, ja wykorzystuję tę z suszonych pomidorów. Podsmażyć na niej kurki (większe grzyby trzeba pokroić na kilka kawałków). Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane suszone pomidory i zalać roztrzepanymi jajkami. Po prostu robimy jajecznicę. Kiedy jaja się lekko zetną doprawiamy całość ponownie solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy farsz w połówkach grahamek
Kulinarne Inspiracjepuder – 3 łyżki DODATKOWO: * czekolada mleczna – ok. 50 g * nesquik – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy(...)energicznie mieszamy. CAŁOŚĆ: Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy blat, pokrywamy 3/4 części śmietankowego kremu. Posypujemy garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykrywamy drugim blatem. Górę smarujemy resztą kremu wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu oblewamy gorącą polewą i posypujemy posiekanymi kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Zajadamy
Ostra na Słodkoteż użyć wina czerwonego wytrawnego)- mały kubek naturalnego jogurtu- sok z cytryny do smaku- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z solą, kakaem, cynamonem- robimy dołek i wbijamy kolejno jajka mieszając masę na jednolitą i sprężystą konsystencję- gdy już jest gotowe owijamy folią i pozostawiamy na ok pół godziny, aby odpoczęło i uwolnił(...)środku mąka, aby się nie posklejał i odcinamy paseczki ok 1 cm - z części bierzemy do naszego dania a resztę można podsuszyć na inne okazje SOS- Owoce rozdrabniamy( kilka zostawiamy sobie do dania w większych kawałkach), mieszamy z czerwonym winem lub octem balsamicznym (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek) i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie
Basia w kuchnilekkiego przestudzenia (10 - 15 minut). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch). Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Wyciskałam w ten sposób 9 podłużnych ptysiów w kształcie przypominającym trochę szersze eklerki(...)opadły. Nie należy się przejmować, że ptysie są blade. Zdążą jeszcze nabrać koloru. Wyłączyć piekarnik. Po godzinie uchylić drzwiczki, wyjąć ptysie na kratkę i odstawić do przestudzenia na kilka godzin lub na noc Po przekrojeniu ciasto powinno być suche. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na dolną część wykładać śmietanę. Przykrywać górną częścią. W śmietanę wbić zawijas, który
Weekendy w domu i ogrodziePizza raczej nie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem... Ale skoro robimy zdrowe burgery i ciasta czekoladowe, to i na pizzę znajdzie się sposób! :D Właściwie to sprawdziłam już kilka zdrowych alternatyw dla tradycyjnej pizzy i każdy z nich przypadł mi do gustu znacznie bardziej niż wersja tradycyjna. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, w którym bazą do przygotowania spodu pizzy(...)wersji z patelni ;) ZDROWA PIZZA NA SPODZIE Z TWAROGU Czas przygotowania 15 minut plus 20-25 minut pieczenia Z podanych składników wyszły dwie porcje Kostka twarogu półtłustego 250g Jajko 7-8 łyżek mąki gryczanej Łyżeczka siemienia lnianego Łyżeczka oregano Dodatki Pasta paprykowa ajvar Czerwone i żółte pomidory Oliwki Ser feta Czerwona cebula Natka pietruszki Twaróg rozgnieść widelcem z jajkiem
HealthyCreationswiększą ilość i w pozostałą część tygodnia mieszałam z jogurtem i płatkami owsianymi. W ten sposób miałam kolejny szybki posiłek do pracy. Jeżeli potrzebujesz sosu tylko do placuszków, zmniejsz jego ilość. Składniki na 9 sztuk: ¾ szklanki mąki owsianej 90g jogurtu naturalnego 1 duże jajko (L) 1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Olej(...)miski dodać jajko i jogurt naturalny. Wymieszać. Patelnię posmarować olejem, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Sos: truskawki i rabarbar umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, wlać wodę i dusić do momentu aż się rozpadną i zaczną przypominać konsystencję sosu, dosłodzić do smaku. Na koniec dodać chia. Wymieszać. Na kilka minut odstawić, by chia mogły
Fabryka pomysłówlaktozy, więc nawet osoby z nietolerancją mogą się skusić. Dodatek puree z buraka i malin sprawił, że rogaliki stały się lekko różowe, a smak malinowej nuty w ciekawy sposób urozmaicił tradycyjne rogale. Gotowe możecie podać z dowolnymi dodatkami, ja użyłam masła, miodu pomarańczowego i kremu z fig. Przygotowanie rogalików może wydawać się trudne, ale nawet początkującym nie powinno sprawić problemu(...)Wydojone bez laktozy 3,2% masło do ciasta: 220 g masła Mlekovita Polskie bez laktozy mały ugotowany burak (ok. 70 g) kilka malin (ok. 30 g) łącznie malin i buraka ma być 100 g dodatkowo, do posmarowania rogalików: jajko 50 ml mleka Mlekovita Wydojone bez laktozy 3,2% 1 dzień – wieczór Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i odstawiamy
Mienta blogbyć lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Złóż kilka razy, odczekaj 5 minut. Podziel ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt i posmaruj dyniowym kremem. Posyp grubo pokrojoną czekoladą i zwiń ciasto w rulon. Podziel na małe(...)kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułki zrób podłużny odcisk palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Posmaruj bułeczki jajkiem, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 210ºC lub według piekarnika). Wstaw blaszkę do piekarnika (na termoobiegu
codojedzeniażółtko – 1 szt * cukier – do smaku SOS KARMELOWY: * cukier – 2 łyżki * śmietana 30% – ok. 1/3 szkl * masło – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: TORTELLINI: Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, łyżeczkę miękkiego masła i wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki(...)zdejmujemy z ognia i cieniutkim strumieniem wlewamy śmietankę cały czas mieszając. CAŁOŚĆ: Ugotowane pierożki podajemy z gorącym sosem karmelowym. Jeśli chcemy – możemy je no niego wrzucić i podgrzać kilka minut na patelni! Smacznego
Ostra na Słodkoposypania wierzchu ciasta cukier puder sposób wykonania Suszone owoce, orzechy, oraz kandyzowaną skórkę wkładamy do miski ( duże kawałki orzechów, czy owoców kroimy na drobniejsze części) , zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na trzydzieści minut. Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką) z masłem, koniecznie o temperaturze pokojowej, pojedynczo dodając jajka. Następnie do misy dodajemy mleko, wsypujemy mąkę(...)minut. Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy). Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez kilka minut. Wyjęte ciasto studzimy, posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy
Miód i pieprztarta o średnicy 24 cm) ciasto 200g mąki pełnoziarnistej 100g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/3 szklanka zimnej wody masa serowo- jajeczna 100 ml mleka kokosowego 1 jajko 100g dowolnego tartego sera żółtego lub mozarelli 2 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki imbiru lub galangalu 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry pieprz dodatkowo 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka zielonej pasty(...)curry 50 ml mleka kokosowego sok i skórka z 1/2 limonki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku dymka/ natka pietruszki/ kolendra pomidorki koktajlowe czarny sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Pastę curry łączymy z sokiem z limonki oraz mlekiem kokosowym. Zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, masło posiekane
DefinicjaSmakuogromną przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych. Tym razem tematem przewodnim były warzywa, które przygotowywaliśmy chyba na wszystkie możliwe sposoby:) Tym razem gościło nas SmArt Studio przy ulicy Hożej 51 w Warszawie, a organizatorem spotkania była FRoSTA , która wprowadza właśnie na rynek kilka nowych, warzywnych produktów: bataty z marchewką w maśle z rozmarynem, pieczarki z cebulą w maśle z tymiankiem, kalarepa(...)wraz ze swoją niezawodną i przesympatyczną ekipą. Po wstępnych uprzejmościach, zabraliśmy się do dzieła. Tym razem przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy
karmelowyszaleństwie świątecznych zakupów i kuchennej krzątaniny. Chcąc zatem uprzedzić Wasze rozterki związane z przygotowywaniem ciast postanowiłam, że spróbuję zebrać kilka porad, o których warto pamiętać podczas domowych wypieków. Całość spróbuję omówić oddzielnie dla różnych rodzajów ciast, i w ten sposób powstanie mini-cykl z poradami. Brzmi ambitnie, prawda? Zatem miejmy nadzieję, że skoro już o tym napisałam(...)jedna rzecz zrobiona inaczej (np. inna kolejność dodawania składników) może spowodować powstanie zakalca, Pamiętajmy, że podczas przygotowywania ciasta musimy zachować podstawowe zasady higieny, dotyczy to szczególnie mycia owoców oraz jajek (a także parzenia jajek - salmonella nie jest naszym przyjacielem), Jajka powinniśmy wbijać nie wprost do ciasta, a do oddzielnego naczynia (np. talerzyka czy miseczki) - na wypadek gdyby któreś jajko okazało
psgotujemyWYKONANIE: Jajka ubić ,dodać wodę,szczypte soli ,pieprzu i mąke z bobu.Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.Dodać ogórki zielone pokrojone w plasterki.Wymieszac dokladnie. Rozgrzac patelnie z oliwą i smażyć na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony(...)Kotlety SKŁADNIKI: 2-3 ząbki czosnku; Oliwa z oliwek do smażenia; Świeże lub suszone zioła (rozmaryn, tymianek, oregano) Pieprz i sól. Sposób przygotowania
w mojej kuchnibyło ;)). Efekt może nie był idealny, było kilka niedociągnięć, ale najważniejsze, że się podobał i smakował. Ja jestem dumna, bo stanowił dla mnie zupełnie nowe wyzwanie i chyba poradziłam sobie całkiem nieźle. Z resztą oceńcie sami. Tort z kremem śmietankowym i o smaku owoców leśnych Do przygotowania biszkoptów będziemy potrzebować: 9 jajek 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki(...)tego typu Najpierw musimy upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy oddzielnie. Nie robimy od razu całej porcji z 9 jajek. Inaczej piana z białek może opaść, a biszkopt nie wyrośnie tak ładnie
Ratunku obiadJeśli lubicie kurczaka, mam dla Was pomysł na piersi, smażone w głębokim tłuszczu. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i bardzo soczyste. Podaję je zawsze z sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa(...)oleju lub oliwy Na panierkę: 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję
Smak mojego domucieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule SPOSÓB WYKONANIA: Farsz: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku(...)soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować od razu. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką
Pyry na Gazpieprz Sposób przygotowania: Farsz: Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach razem z cebulą. Na kilku łyżkach rozgrzanego masła klarowanego przesmażamy pieczarki Aż stracą niemal całą wodę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy pieczarki będą już miękkie odsączamy resztę płynu na sitku. Grzyby mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto: Z mąki, wody, jajek i soli(...)formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia
Pyry na Gazsłodko z użyciem gotowego ciasta francuskiego:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec przez(...)żółtkami i połączyć z masą Ostudzić. Gdy ostygnie zmiksować z 3 łyżkami masła aż powstanie gładki krem Do upieczonych i ostudzonych miseczek nakładać po łyżce kremu i po kilka owoców Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com