jednej połowie nacinam kilka linii, na drugą kładę sporo słodzonego rabarbaru, sklejam roztrzepanym jajkiem dociskając dokładnie, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Przekładam na blaszkę posmarowaną masłem lub papier do pieczenia. Większe około 20 na 30 centymetrów nacinam trochę choinkowo, nakładam masę orzechową i na nią rabarbar, składam dosyć luźno podklejając roztrzepanym jajkiem Odkładam na blaszkę. Przykrywam gotowe blaszki ściereczką(...)pół godziny. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, bezpośrednio przed pieczeniem smaruję ciastka jajkiem, większe posypuję krojonymi orzechami. Obie blaszki piekę równocześnie, bez nawiewu, 10 minut i znowu dziesięć zmieniając blaszki miejscami, górną na dół i odwrotnie. Danisze są po prostu boskie lekko ciepłe, cudowne, jak pierwsze w historii zwycięstwo polskiej reprezentacji na Euro. To chyba jedne z najlepszych ciastek, jakie
I tu będę miała takie tePoprzednią wersję kurczaczków troszkę wzbogaciłam, dodałam suszony czosnek i do płatków dosypałam złociste siemię lniane. Rodzinka orzekła iż są jeszcze smaczniejsze, niż te, którymi zajadali się dotychczas. Odkąd odkryłam sposób w jaki przygotowuje się ten jakże lubiany przez dzieci przysmak, nigdy więcej już go nie kupię. Zawsze myślałam iż to jedyne danie, którego można być pewnym, że zawiera czyste mięso(...)modyfikowanej genetycznie) i co dla mnie bardzo ważne bez dodatku cukru. Składniki: - 2-3 piersi z kurczaka (miałam 0,5kg) - 2 jajka - 2 łyżeczki oliwy - 2 łyżki wody - ok. 200-300g płatków kukurydzianych bez cukru - kilka łyżek złocistego siemienia lnianego - mąka kukurydziana - sól i świeżo mielony pieprz - czosnek mielony (dałam kilka pokręteł młynka) - olej kokosowy bezzapachowy lub inny tłuszcz
Smaczne ZdroweWszyscy chyba dobrze wiemy jak to jest , gdy zachcianki ” żyć nie dają ” ;)Kilka dni temu już od samego rana ” chodziło za mną ”
Ostra na SłodkoKilka dni temu mieliśmy kolejną rocznicę ślubu, jak zwykle chciałam przygotować coś innego, smacznego, wyszukanego Trafiło na przepis z Kwestii Smaku . Sernik co prawda zrobiłam bez musu, bo chciałam go ozdobić różyczkami marcepanowymi. Wyszedł obłędny jak wszystkie przepisy ze strony Kwestia Smaku. Składniki: Spód: 1 paczka (160 g - 190 g) czekoladowych ciastek z dziurką, 50 g roztopionego masła(...)szklanki cukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego, 1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%, 2 łyżki gorzkiego kakao, 5 jajek, 200 g ciemnej czekolady Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki ciemnego kakao, 100 g ciemnej gorzkiej czekolady Potrzebna będzie: tortownica o średnicy minimum 26 cm Przygotowanie: Wszystkie
Państwo Wojtczuk gotujątortu użyłam tego samego kremu co do dekoracji Tort Ombre , uważam że ten krem świetnie nadaje się do dekoracji i jest smaczny, polecam. Składniki na tortownicę 23 cm: 5 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (typ 450) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się(...)krem do dekoracji. Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel olejku cytrynowego niebieski i czerwony barwnik w żelu (u mnie Wiltona) Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam mrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier
moj przepis narusz pojawiają się przepisy na ciasta z owocami. W ten sposób celebruję lato i jego dary! Dziękuję uniwersum! Drożdżowe z cynamonem i śliwkami Składniki: na 16 porcji 500 g pszennej mąki tortowej 35 g świeżych drożdży 400 ml ciepłego mleka 80 g cukru 1 jajko + jajko do posmarowania 100 g masła, miękkiego 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu ¼ łyżeczki soli Nadzienie(...)Dodaj mąkę, resztę cukru, jajko, sól i zarób gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione dodaj po kawałku miękkiego masła. Zarabiaj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Złóż ciasto kilka razy aby uszło z niego
codojedzeniamożna przerobić prawie wszystko – resztki mięsa z obiadu, przeróżne wędliny, jajka, rośliny strączkowe, twarde i miękkie sery, ryby… Kiedy znudzi nam się składanie klasycznych kanapek typu ser-szynka- majonez-sałata , pasta kanapkowa to coś, co potrafi zmienić każde pieczywo w coś wysublimowanego. Pasta z wędzonej makreli to tylko kilka składników i całe bogactwo smaku – zrobicie ją w 10 minut! Pasty(...)miały sobie równych na imprezowych szwedzkich stołach z przystawkami! Na solonych krakersach, na ciemnym pumperniklu lub na lekkim, pszennym chlebie – tartinki z przeróżnymi pastami były zawsze ozdobą stołu i sposobem na wykazanie się fantazją w dekorowaniu potraw. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbawiamy ją ości. Rozgniatamy rybę widelcem – nie blendujcie jej, pozwólcie zachować kawałkom wędzonego mięsa ich kształt
Karo in the Kitchenółciutkie dyniowe kopytka, zasmażana modra kapusta z konfiturą truskawkową i soczysta pierś kaczki z chrupiącą skórką to zdecydowanie mój ulubiony sposób na jesienny obiad. Niby klasycznie, ale z drobnym sezonowym twistem. W ogóle pomysł na zasmażaną kapustę z truskawkami zaczerpnąłem z jednej z wrocławskich restauracji i od tego czasu na stałe zagościła ona w domowym menu. Kapusta kapitalnie karmelizuje(...)Będzie sztos! * SKŁADNIKI na ok. 4 porcje Pierś z kaczki: 4 kacze piersi kilka gałązek rozmarynu klarowane masło pieprz, sól Dyniowe kopytka: 500 g purée z dyni* ok. 150 g mąki pszennej + do podsypania ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej) ½ łyżeczki soli 1 jajko Zasmażana czerwona kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 3 listki laurowe
Food SquareSoczewica jest wspaniała Można ją wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich są klopsiki – bogaty w proteiny dodatek do praktycznie każdego posiłku. Wspaniale komponują się z chrupiącą zieloną sałatą. Wybornie smakują z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti. Super sprawdzają się także na imprezie jako przekąska typu “finger food” Jednym słowem mają wiele zastosowań. Polecam! Składniki: 1 papryka(...)słodka 1 średnia cebula olej do smażenia 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 szklanka rozgotowanej soczewicy zamiennik jajka: 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki ciepłej wody 2 łyżki sosu tamari lub sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka syropu z agawy lub cukru 3 łyżki mąki ryżowej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy
Lamarida.plsporo za dużo. Na pewno znacie różne sposoby na wykorzystanie takiego nadmiaru. Ten przepis jest sposobem kolejnym, który ma tę zaletę, że z czegoś zwykłego tworzy nową jakość w postaci bardzo przyjemnych dla oka i podniebienia babeczek. Wystarczy chwila czasu i kilka prostych składników i z czegoś, czego chcieliśmy się pozbyć, mamy małe kulinarne zwycięstwo ;) Niedawno robiłem ziemniaczane łódeczki . Jeśli(...)umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków 2 (1 + 1) łyżki masła 50 - 70 g startego cheddara (lub innego sera) 1/2 pęczka szczypiorku (posiekanego) 3 jajka kwaśna śmietana sól i pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka startego parmezanu Wykonanie: Formę do muffinek natłuścić masłem (1 łyżka) Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. W misce połączyć wszystkie pozostałe
zadanie-gotowanietortowej) POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto jest za suche dodajemy łyżeczkę zimnej wody, mleka lub śmietany, jeśli za rzadkie(...)zarumieniły. Studzimy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki, dodajemy masło i topimy w kąpieli wodnej (miskę stawiamy nad gotującą się wodą, w taki sposób, żeby woda nie dotykała miski) lub wkładamy na 20 sekund do mikrofali, mieszamy, znów wkładamy do mikrofali na 20 minut, mieszamy, powtarzamy tę czynność aż czekolada się rozpuści. W jeszcze
Rozpustne gotowanieSposób wykonania: Herbatniki rozkruszyć blenderem, rozpuścić masło lub margarynę i dodać do herbatników, dodać łyżkę kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na dnie ciasto z herbatników i dokładnie docisnąć. Przygotować masę serową: Ser zmiksować z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Pod koniec ucierania nie przerywając dodawać stopniowo po jednym jajku(...)minut w temperaturze 150 stopni C. Gdy minie czas pieczenia należy wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki piekarnika, sernik powinien tak jeszcze po leżakować w piekarniku kilka minut. Powinno go to ustrzec przed opadnięciem. Po tym czasie wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i wystudzić. Rozpuścić polewę czekoladową w kąpieli wodnej i polać nią wystudzony sernik, posypać płatkami
Na słodko lub wytrawnieobietnicach się kończy. Wymiana piekarnika na nowy z większą opcją programów pieczenia pozwoliła mi dopiero zauważyć jak ważny jest dobry piekarnik ( i wcale nie taki drogi). Ostatnio piekłam kilka swoich ulubionych potraw i są o niebo lepsze niż w poprzednim piekarniku. Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków(...)łyżki suszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka prażonej cebulki Szczypta mielonego kminku. Dodatkowo do smarowania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 płaska łyżka maku do posypania Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zalać taką ilością wody, aby sięgała 1-2 cm ponad ziemniakami. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wodę
Na słodko lub wytrawniepieprz- tymianek gałązkę- 2 łyżki oliwy do smażeniaskładniki na makaron - 400 g semoliny- 4 jajka- 2 szczypty soli morskiej- mąkę do podsypywania (405) SPOSÓB WYKONANIA: makaronu- semolinę mieszamy z solą robimy wgłębienie i kolejno dodajemy jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten. Jeżeli posiadamy maszynkę(...)podsmażamy na oliwie do chrupkości, w garnuszku mieszamy śmietanę, żółtka i parmezan.- świeży makaron gotuję się ok 3 minuty(jeżeli wykorzystujesz kupny suchy postępuj wedle opisu)- odcedź makaron, zachowując kilka łyżek wody z gotowania. Przełóż odcedzony makaron na patelnię z boczkiem, dokładnie wymieszaj, aby cały pokrył się oliwą i oprósz całość grubo mielonym pieprzem. teraz cały myk tego dania
Basia w kuchniJeżeli coś złości mnie w mieszkaniu w Norwegii to brak światła. Oczywiście nie myślcie sobie, że tutaj biegają białe niedźwiedzie, jest zimno i dzień trwa kilka godzin. Bez przesady ( niestety spotkałam się z takim podejście i to nie raz). Bardziej narzekam w tym momencie na brak światła pod względem zdjęć. Niestety jeśli przychodzą pochmurne dni a tych jest bardzo(...)piszecie, że zdjęcia są zbyt ciemne a ja już doświetliłam j na wszystkie sposoby. W codziennym życiu mniejsza ilość światła mi nie przeszkadza, do wszystkiego można . Macie jakieś pomysły? Składniki na 10 drożdżówek 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka szklanka mleka 500 g mąki 200 g borówek cukier puder do posypania białko
ciastkarnia na kruchym spodzie