jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:151/277)

drożdżówka ze śliwakmi 162

Śliwa nam w tym roku oszalała, może tak jak grusza usłyszała, że chyba pora się rozstać i nam to wynagrodziła. Nie wiemy, ale nie sposób tego przerobić. A że to śliwa z tych mega słodkich co to same się w ustach rozpływają to sami możecie sobie wyobrazić, że aż żal nie przerabiać na cokolwiek. A jak przerabiać to prócz przetworów(...)mleka 2 jaja 15 g suchych drożdży 80 g cukru kilka śliwek pokrojonych na kawałki kruszonka 50 g masła 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć mleko i drożdże - podgrzewać czas 1,5 min / obr 2/ temp. 30 st następnie włożyć pozostałe składniki prócz jajek i wyrobić - czas 3 min /Interwał dodać jaja

Gotowanie z pasją
Kolorowa pianka z owocami i galaretką 240

casto należy do tych co zawsze  wychodzi, więc zachęcam do zrobienia. Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pianka 500 ml śmietany 36% 2 galaretki (cytrynowa, wiśniowa) dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 1 banan 1 pomarańcza kilka truskawek Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania(...)jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. Po tym czasie przygotować w ten sam sposób galaretkę cytrynową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 900 ml wody, wystudzić. Na wierzch pianki ułożyć plasterki banana, pomarańczy i truskawek. Całość zalać zimną galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

magiczna kuchnia Kasi
Rogale Marcińskie z białym makiem 270

szklanki cukru pudru 3 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu kilka kropli olejku migdałowego 1-2 łyżki śmietany Dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej * PRZYGOTOWANIE Ciasto półfrancuskie Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem oraz solą. Wbij jajko, dodaj ekstrakt i wlej letnie (niegorące!) mleko. Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wlej(...)części, jak kartkę papieru do koperty na list tak, aby całe masło znalazło się w środku. Brzegi ciasta sklej, obróć o 90º i rozwałkuj ponownie w ten sam sposób i złóż na 3 części. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na lodówki na 1 h do schłodzenia. Następnie ciasto wyjmij, rozwałkuj analogicznie i złóż. Proces wałkowania, składania i chłodzenia należy

Food Square
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 172

lekarza Williama Olivera. Tradycyjnie wierzch bułek posypywało się ziarnami kminku, następnie pokrywało kilkoma warstwami cukrowej glazury i posypywało kruszonym cukrem. Dziś w angielskich piekarenkach w okolicach Bath można spotkać kilka wersji, z rodzynkami, czarnymi porzeczkami, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, samym cukrem lub nawet kostką cukru wewnątrz bułeczki. Przejrzałam wiele stron z przepisami, a różniły się od siebie wieloma rzeczami. Niektóre(...)mleka 15g świeżych drożdży/ 7g suchych 450g mąki pszennej 30g cukru szczypta soli 225g masła w temp. pokojowej 1 jajko (do posmarowania) Mleczna glazura: 2 łyżki cukru 1 łyżka mleka Dodatkowo: rodzynki ziarna kminku 4 lekko rozkruszone kostki cukru Sposób przyrządzenia: 1. Delikatnie podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. 2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gnocchi - włoskie kluski 176

sposoby. W jednej z włoskich restauracji próbowałam z truflami i ten smak czuję do dzisiaj. Niestety ja takich nie przygotowałam, bo grzybów takich nie posiadam :) . Podałam polane ziołowym masełkiem, ale możecie również je podać z pomidorami lub sosem pieczarkowym. Przepis na nasze kopytka znajdziecie tutaj Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1 jajko(...)kluski. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę. Na stolnicę wyłożyć ziemniaki, zrobić w nich dołek, wbić jajko, dodać mąki, sól, i gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto. Powinno być gładkie. Uformować z ciasta grubszy wałek i podzielić go na kilka porcji. Z każdej porcji zrobić wałek o średnicy około 1,5 cm i pokroić na kluseczki. Do formowania klusek

O kuchni z uczuciem
Tort z musem czekoladowym i wiśniami 201

wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 150ml śmietanki kremówki oraz wiśnie z alkoholu migdały w słupkach Sposób przygotowania: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy(...)powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Przełożyć ja do masy czekoladowej. Wymieszać i dodać resztę

Pyry na Gaz
Naleśniki Gordona Ramsay’a 145

rozumiem drobne różnice między racuchami, naleśnikami, plackami i pankejkami, kochając jednocześnie wszystkie z nich pod każdą możliwą postacią. Mam też swój ulubiony przepis, który modyfikuję na wiele różnych sposobów i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Poznałam go oglądając jeden z setek programów kulinarnych, prowadzony tym razem przez Gordona Ramsaya. Bardzo lubię jego kuchnię, prostą i finezyjną jednocześnie, jego mocny charakter(...)Jego naleśniki są zaś pyszne, cieniutkie i delikatne, cudownie puchate, pasujące zarówno do słodkich wypełniaczy, jak i wytrawnych. Polecam go całym serduchem i na blogu postaram się wam zaprezentować kilka moich ulubionych wariacji na jego temat (głównie jeśli chodzi o rodzaj użytego mleka oraz mąki). Na pierwszy rzut jednak klasyczny, podstawowy i pierwotny przepis, który wychodzi zawsze. Na zdjęciach wersja

Przepysznik - BLW i nie tylko
Grzanki z kurkami i suszonymi pomidorami 231

staramy się trzymać ciemnego pieczywa. Dlatego podstawą moich grzanek są grahamki, które zostały nam z poprzedniego dnia - grzanki to świetny sposób na wykorzystanie nie najświeższego pieczywa. Do tego kurki, w końcu mamy na nie sezon, oraz kilka suszonych pomidorów, wiejskie jaja i odrobina żółtego sera. Całość podana z domowym ajwarem wymieszanym z łagodnym keczupem i posypana świeżym szczypiorkiem. Danie może(...)tartą bułkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, ja wykorzystuję tę z suszonych pomidorów. Podsmażyć na niej kurki (większe grzyby trzeba pokroić na kilka kawałków). Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane suszone pomidory i zalać roztrzepanymi jajkami. Po prostu robimy jajecznicę. Kiedy jaja się lekko zetną doprawiamy całość ponownie solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy farsz w połówkach grahamek

Kulinarne Inspiracje
NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI 2190

puder – 3 łyżki DODATKOWO: * czekolada mleczna – ok. 50 g * nesquik – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy(...)energicznie mieszamy. CAŁOŚĆ: Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy blat, pokrywamy 3/4 części śmietankowego kremu. Posypujemy garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykrywamy drugim blatem. Górę smarujemy resztą kremu wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu oblewamy gorącą polewą i posypujemy posiekanymi kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Zajadamy

Ostra na Słodko
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 255

też użyć wina czerwonego wytrawnego)- mały kubek naturalnego jogurtu- sok z cytryny do smaku- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku  SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z solą, kakaem, cynamonem- robimy dołek i wbijamy kolejno jajka mieszając masę na jednolitą i sprężystą konsystencję- gdy już jest gotowe owijamy folią i pozostawiamy na ok pół godziny, aby odpoczęło i uwolnił(...)środku mąka, aby się nie posklejał i odcinamy paseczki ok 1 cm  - z części bierzemy do naszego dania a resztę można podsuszyć na inne okazje SOS- Owoce rozdrabniamy( kilka zostawiamy sobie do dania w większych kawałkach), mieszamy z czerwonym winem lub octem balsamicznym (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek) i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie

Basia w kuchni
Ptysiowe łabędzie 175

lekkiego przestudzenia (10 - 15 minut). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch). Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Wyciskałam w ten sposób 9 podłużnych ptysiów w  kształcie przypominającym trochę szersze eklerki(...)opadły. Nie należy się przejmować, że ptysie są blade. Zdążą jeszcze nabrać koloru. Wyłączyć piekarnik. Po godzinie uchylić drzwiczki, wyjąć ptysie na kratkę i odstawić do przestudzenia na kilka godzin lub na noc Po przekrojeniu ciasto powinno być suche. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na dolną część wykładać śmietanę. Przykrywać górną częścią. W śmietanę wbić zawijas, który

Weekendy w domu i ogrodzie
Zdrowa pizza na spodzie z twarogu 157

Pizza raczej nie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem... Ale skoro robimy zdrowe burgery i ciasta czekoladowe, to i na pizzę znajdzie się sposób! :D Właściwie to sprawdziłam już kilka zdrowych alternatyw dla tradycyjnej pizzy i każdy z nich przypadł mi do gustu znacznie bardziej niż wersja tradycyjna. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, w którym bazą do przygotowania spodu pizzy(...)wersji z patelni ;) ZDROWA PIZZA NA SPODZIE Z TWAROGU Czas przygotowania 15 minut plus 20-25 minut pieczenia Z podanych składników wyszły dwie porcje Kostka twarogu półtłustego 250g Jajko 7-8 łyżek mąki gryczanej Łyżeczka siemienia lnianego Łyżeczka oregano Dodatki Pasta paprykowa ajvar Czerwone i żółte pomidory Oliwki Ser feta Czerwona cebula Natka pietruszki Twaróg rozgnieść widelcem z jajkiem

HealthyCreations
Owsiane placuszki z sosem truskawowo-rabarbarowym 185

większą ilość i w pozostałą część tygodnia mieszałam z jogurtem i płatkami owsianymi. W ten sposób miałam kolejny szybki posiłek do pracy. Jeżeli potrzebujesz sosu tylko do placuszków, zmniejsz jego ilość.  Składniki na 9 sztuk: ¾ szklanki mąki owsianej 90g jogurtu naturalnego 1 duże jajko (L) 1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Olej(...)miski dodać jajko i jogurt naturalny. Wymieszać. Patelnię posmarować olejem, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Sos: truskawki i rabarbar umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, wlać wodę i dusić do momentu aż się rozpadną i zaczną przypominać konsystencję sosu, dosłodzić do smaku.  Na koniec dodać chia. Wymieszać. Na kilka minut odstawić, by chia mogły

Fabryka pomysłów
Domowe croissanty z malinową nutą 182

laktozy, więc nawet osoby z nietolerancją mogą się skusić. Dodatek puree z buraka i malin sprawił, że rogaliki stały się lekko różowe, a smak malinowej nuty w ciekawy sposób urozmaicił tradycyjne rogale. Gotowe możecie podać z dowolnymi dodatkami, ja użyłam masła, miodu pomarańczowego i kremu z fig. Przygotowanie rogalików może wydawać się trudne, ale nawet początkującym nie powinno sprawić problemu(...)Wydojone bez laktozy 3,2% masło do ciasta: 220 g masła Mlekovita Polskie bez laktozy mały ugotowany burak (ok. 70 g) kilka malin (ok. 30 g) łącznie malin i buraka ma być 100 g dodatkowo, do posmarowania rogalików: jajko 50 ml mleka Mlekovita Wydojone bez laktozy 3,2% 1 dzień – wieczór Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i odstawiamy

Mienta blog
Słodkie bułeczki z dynią i czekoladą 307

być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Złóż kilka razy, odczekaj 5 minut. Podziel ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt i posmaruj dyniowym kremem. Posyp grubo pokrojoną czekoladą i zwiń ciasto w rulon. Podziel na małe(...)kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułki zrób podłużny odcisk palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Posmaruj bułeczki jajkiem, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 210ºC lub według piekarnika). Wstaw blaszkę do piekarnika (na termoobiegu

codojedzenia