pory roku. Bazylia, czosnek, migdały i groszek zamienione w pastę o ciekawej teksturze otulają nitki makaronu, a do tego niewielki, choć bardzo wyrazisty i podkręcający całość, chrupiący boczek lub kilka kawałeczków suszonych pomidorów dla tych, którzy z boczkiem są na bakier. Można by podciągnąć to danie pod kuchnię bardziej wiosenną, jednak jest ono naprawdę sycące, co sprawia, że na zimową(...)cienkie plasterki boczku/ 3 drobno pokrojone suszone pomidory z zalewy 3/4 szklanki wody po gotowaniu makaronu pieprz i sól do smaku 100g śmietany 18% / jogurtu greckiego 1 jajko 1/2 opakowania spaghetti Sposób przyrządzenia: 1. Płatki migdałów delikatnie upraż na suchej patelni. 2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 3. W moździerzu utrzyj na pastę czosnek z solą. 4. Dodaj listki
Kuchnia w Słońcu Skąpanawyłożyć papierem dopieczenia, żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty o szerokości ok. 30 cm. Nastawić piekarnik na 200 stopni C., program z termoobiegiem(...)Rozbełtać w miseczce małe jajko i posmarować nim trapezowe bułki. Nożem obiadowym (nieostrym) zrobić wgłębienia wzdłuż bułek. Piec bułki przez 18 minut obie blachy naraz (z termoobiegiem) lub ok. 22 minut (bez termoobiegu). Wykładać na blachę do ostudzenia. Bułki smakują wybornie tuż po upieczeniu i następnego dnia, jeśli oczywiście uda im się w jakiś sposób przetrwać ;) I znowu trafia
Weekendy w domu i ogrodzieciastami z tłustymi kremami itd, robię je bardzo rzadko, a jeśli robię to zawsze próbuje przemycić do nich troszkę owoców. Ciasta takie jak to dzisiejsze uwielbiam, za kilka rzeczy, za sposób wykonania, czyli szybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie(...)GRUSZKAMI: - 200 g masła lub margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 150 g mąki tortowej - 100 g mąki pszennej - 160 g cukru - 2 jajka - 3 szczypty soli - 4 bardzo duże gruszki - gorzka czekolada - otarta skórka z 1,5 cytryny WYKONANIE: - masło, cukier i mleko, umieść w rondelku, zagotuj, tak aby całość się rozpuściła - rondelek
SMYKWKUCHNIkilka talarków do posypania sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię obieram i kroję wzdłuż, a następnie na cieniutkie plasterki. Przyprawiam cukinię obficie mieszanką ziół włoskich (w młynku). Podsmażam na patelni z oliwą z oliwek, lekko mieszając co jakiś czas. W czasie, gdy cukinia się smaży przygotowują pozostałe składniki dania. W misce roztrzepuję jajka, przyprawiam(...)minut. Następnie obracam frittatę na drugą stronę * i smażę około 2 minut. Gotową frittatę podajemy ciepłą, posypaną porem, i pokrojoną w małe trójkąty. * Frittatę najlepiej obrócić w następujący sposób - zsuwamy ją z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak oby nasza frittata znalazła się na patelni nie obsmażoną stroną. Zapraszam Was również na inne przepisy z cukinią
Słodkie okruszkijeść codziennie i nigdy się nie znudzi! :) czy piekę go często? Niestety nie... Ale to głównie ze względu na to, że zwykle piekę ciasta szybkie - czytaj: biszkoptowe, w których kilka ruchów mikserem i ląduje w piekarniku. A tu jednak trzeba zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować... Nie stanowi to dla mnie problemu jeśli mam czas - ten mam tylko wieczorami i nocami(...)jajek 1 szkl. cukru kryształu (Diamant) 1/2 szkl. cukru pudru 1 kostka margaryny (Palma z Murzynkiem) 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao DecoMorreno 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe) 1 cukier wanilinowy (Gellwe) 1 łyżka gęstej śmietany 18% (Piątnica) 1 kisiel truskawkowy (Dr. Oetker) 1 kisiel żurawinowy (Dr. Oetker) dżem porzeczkowy (lub inny gęsty) / marmolada Sposób przygotowania: Oddzielamy
Kolorowy Przepisownikgrzankami. Śniadanie do przegotowania w kilka minut. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 pomidor, 1/2 kostki masła, 1 bułka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, bazylia. PRZYGOTOWANIE: 1. Przygotowuję omlet. Jajka wybijam na talerz. Dodaję posiekany szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie ubijam jajka widelcem. Na patelni rozpuszczam połowę masła. Wlewam jajka. Omlet smażę na małym ogniu(...)rumiano z dwóch stron. 4. W omlecie wykrawam szklanką krążki. Na talerzyku układam warstwowo krążki z omleta i plasterki pomidora. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. W taki sposób powstanie torcik omletowy, który podaję z chrupiącymi grzankami
Tradycyjna kuchnia KasiWiem , że u niektórych z Was są jeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzić ostatnim przepisem z ich dodatkiem!Delikatny biszkopt przykryty lekką masą z kaszy manny
Ostra na Słodkobułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te bułki były pieczone w ramach Wypiekanie na śniadanie ..przepis na nie pochodzi stąd...Ja zwiększyłam proporcje i zrobiłam jeszcze inne bułki..postaram się je niedługo Wam pokazać.390 g mąki pszennej6 g drożdży(...)cukruDodatkowo:jajko + 1 łyżka mleka do smarowaniamak sezam Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware].Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą
Moje domowe kucharzeniecałość na małym ogniu przez co najmniej godzinę uważając by dno się nie przypaliło. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Wykładamy na talerz by nieco przestygło. Przygotowanie uszek: Mąkę wraz z jajkiem i wodą wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy odrobinę wody. Ugniatamy aż ciasto będzie ładnie wyrobione. Ilość ciepłej wody jaką dodajemy do ciasta zależy do rodzaju mąki, więc(...)wówczas gotujemy je krócej, około 1 minuty. Następnie układamy je na desce w zamrażalniku. Kiedy zamarzną to przesypujemy odpowiadającą nam ilość do woreczka. Jest to doskonały sposób by za jednym razem przygotować sobie kilka porcji uszek. *Wykładając farsz na uszka uważamy by wyjąć z niego liść laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
Kolizje SmakówBringoli we Włoszech, spatzle (szpecle) w Niemczech, u nas po prostu nudle :) Czyli szybkie coś z niczego, ale za to dobre :) Bringoli: 2 jajka 1 ½ szklanki
Smakowy RajMARZĘ, naprawdę MARZĘ o jakimś okresie względnego spokoju. Obecnie, gdy tylko mgliście rysuje się na horyzoncie chwila spokoju, od razu pojawiają się dwa, trzy dodatkowe obowiązki, od których nie sposób się odciąć. Dzieje się u mnie tyle, że gdyby nie kalendarz, nie pamiętałabym, co było dwa dni temu. A poza tym jakoś tak się zawsze dzieje, że jak coś zaczyna(...)herbaty. Co wolicie. Składniki: • 200 g masła • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) • 3 szklanki mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru • szczypta soli • 2 łyżki kakao • słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców) - porzeczkowego, agrestowego, mogą być także kwaskowe powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem
W mojej kuchnimają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania w samotny wieczór, na spotkanie z przyjaciółmi czy na romantyczną kolację we dwoje. Po trzecie są wyjątkowo smaczne, lekkie i bardzo czekoladowe. Ten przepis na muffinki z kawałkami czekolady pokocha każdy, nie sposób się im oprzeć, zawsze(...)użyłam szklanki o pojemności 250 ml 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem, erytrolem lub innym słodzikiem) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml mleka lub wody(można użyć wody gazowanej) 100 ml roztopionego masła lub margaryny lub oleju pół łyżeczki ekstraktu waniliowego *** 100g czekolady posikanej czekolady *** Od ponad roku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacelebracji polecam całym podniebieniem zaprosić tosty w stylu francuskim, mięciutkie w środku z lekko chrupiącą jajeczną skorupką. Te akurat także z posmakiem cynamonu, a na nich pyszny, świeży twarożek, kilka kleksów jogurtu greckiego, mrożone jeżyny i maliny, które swoją słodką kwaskowatością świetnie pasują do twarożku i cynamonu :) No i miód gryczany, który swoim zdecydowanym smakiem z nutą karmelu zwieńcza(...)Cynamonowe tosty francuskie z twarożkiem, miodem gryczanym i jeżynami na 2 porcje Potrzebujesz: 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 kromki pszennego chleba masło klarowane lub olej do smażenia Do tego: twaróg w kostce jogurt grecki mrożone jeżyny/maliny/wiśnie miód gryczany Sposób przyrządzenia: 1. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu, dodaj mleko i cynamon - dokładnie wymieszaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprawie wcale, tak mi się spieszyło;)), za duża temperatura oleju i... wyszły takie małe, brązowe murzynki :D mam nawet jeszcze ich zdjęcia zgrane z telefonu :D Minęło kilka lat i zaryzykowałam. Tym razem miałam już trochę doświadczenia z ciastem drożdżowym, więc były duże szanse, że się udadzą. I udały się! Brakuje im tylko jednego - białej otoczki(...)świeżych drożdży 3 czubate łyżki cukru 1/2 szkl. ciepłej wody 1/2 szkl. ciepłego mleka 2 jajka 2 łyżki likieru advokat (lub innego alkoholu) 100 g masła roztopionego w kąpieli wodnej Nadzienie: dżem z dzikiej róży Łowicz (prozdrowotny, naturalny i nie słodzony!) Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy wgłębienie i wkruszamy do niego drożdże. Wsypujemy cukier
Kolorowy Przepisownikziemniakach gotowanych... Nigdy wcześniej takich nie jadłam; nie umiałam sobie wyobrazić ich smaku. Korzystając więc z przepisu z tegoż programu telewizyjnego (z nieznacznymi zmianami) zrobiłam je wreszcie. Zaintrygował mnie sposób duszenia gołąbków w bulionie ze śmietaną i sokiem z kiszonej kapusty, całe danie przechodzi nieco tym właśnie kapuścianym smaczkiem. Podałam je ze świeżym jogurtem greckim, posypane szczypiorem. Gołąbki pachniały apetycznie(...)ziemniaków duża cebula 2 łyżki kaszy manny jajko sól, pieprz do smaku łyżka smalcu sos: 3/4 szkl bulionu (u mnie woda z gotowania kapusty) 1/2 szkl śmietany (jogurtu greckiego) 1/2 szkl soku z kiszonej kapusty Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować, co kilka minut zdejmując kolejne liście, wyjmować je delikatnie, odstawiać do przestudzenia
6niebo